Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες στο Χρηματιστήριο ενόψει rebalancing

Αρνητικό γύρισμα του ΓΔ, με αυξημένες συναλλαγές ενόψει αναδιάρθρωσης λόγω MSCI. Διπλάσια κέρδη έναντι των blue chips για τις τράπεζες. Αγοραστές σε Πειραιώς, ΤΕΝΕΡΓ.

Μάχες στο Χρηματιστήριο ενόψει rebalancing

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών στα ευρωπαϊκά, σε αναμονή των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό Αυγούστου.

Οριακά στο «πράσινο» τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 15.954 (0,42%) ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ανάλογο ρυθμό, με τις πρώτες εντολές να δίνονται από λίγο υψηλότερες τιμές σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Από τις 1.320,36 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης 4-5 μονάδων, χωρίς πιεστικές πωλήσεις αλλά ούτε πειστικές αγορές, με σταθερή ροή εντολών και τζίρο κατά τι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα.

Από τις 3.211,95 για τον FTSE25, από τις 1.083,53 ο Δείκτης Τραπεζών, με διάχυση εντολών σε blue chips- τραπεζικές μετοχές και διακριτή μετατόπιση ενδιαφέροντος/ρευστότητας από τα πρώτα στις δεύτερες.

Ενδεικτική η μεταβολή 0,63% έναντι 1,23% αντίστοιχα, παραπέμπει σε παλαιότερη συνήθη αναλογία ταχύτητας των δύο -στο 1/2-, τάση που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια.

Το «άνοιγμα» για τον ΔΤΡ άμεσα πάνω από το όριο των 1.080 (και μάλιστα με ανοδικό κενό) είναι μία κατ' αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη για τους long, εάν και εφόσον σταθεροποιηθεί, πολύ δε περισσότερο εάν ο μήνας κλείσει με τον κλαδικό δείκτη έστω και οριακά υψηλότερα (των 1.080).

Στην Πειραιώς επικεντρώνεται το κύριο μέρος του ενδιαφέροντος, για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση και εύλογα. Με αλλαγή φοράς, στην αρχή, από short σε long και εντολές από αγοραστές στα 3,25-3,288 ευρώ.

Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 16,63 ευρώ και θετική μεταβολή 1,77% στην εβδομάδα.

Σφήνα από ΟΠΑΠ, στη δεύτερη, με εντολές στα 15,90-16,16 ευρώ, πιθανότατα στη λογική προεξόφλησης των αποτελεσμάτων 6μήνου. Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις.

Alpha Bank, ETE, Eurobank έπονται, με ΟΤΕ, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει αναφερθεί -από τις 11 Αυγούστου- στην έκθεση της Morgan Stanley για το ότι ενισχύεται ο MSCI Greece μετά τις (σημερινές) αλλαγές, σε ισχύ από αύριο. Ακόμη μεγαλύτερη στάθμιση του τραπεζικού «καρέ» -πλέον-, εξέλιξη που προφανώς θα αποτυπωθεί επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Επιπρόσθετα, ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες -κατά πώς φαίνεται από τέλη Σεπτεμβρίου, με τη Eurobank να ανοίγει την «αυλαία»- ενισχύεται η θέση του Ταμείου σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Στο 1,75 δισ. η αξία συμμετοχής του Ταμείου στις 4 συστημικές, πάνω από τα 4 δισ. με τρέχουσες τιμές.

Στα 13,85 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με αγορές, στα 37,70 της Mytilineos, στα 23,26 της Motor Oil, στα 28,82 της Jumbo, στα 7,30 της Cenergy Holdings, στα 8,27 της Helleniq Energy, σε όλες με πλεονέκτημα αγοραστών.

Υψηλά συναλλακτικά -αλλά και σε απόδοση- mid caps επικαιρότητας, με αυξημένο τζίρο η AustriaCard στα 7,40 (4,30%), η ΚΛΜ στο 1,17 (4%), πρώτες δύο με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής. Από τις συνολικά 41 έναντι 31 με αρνητική.

Στα 8,8 εκατ. με μόλις ένα μικρό πακέτο 55.000 τμχ. Intracom Holdings στα 2,20 ευρώ, με τη συμπλήρωση των πρώτων 45' της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v