Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του rebalancing

Εκτίναξη τζίρου αναμένεται σήμερα, λόγω και της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Κάνουν ταμείο για τον Αύγουστο οι επενδυτές. Τι αναμένεται στη συνεδρίαση, τα τεχνικά σημεία.

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του rebalancing

Φτάσαμε και στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, ενός μήνα που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές εξελίξεις (κυρίως) διεθνώς αλλά και για τη χώρα μας, «σημαδεύοντάς» την με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη κατακαίουν στον Εβρο -για να μην ξεχνιόμαστε.

Μήνας που επενδυτικά έδωσε χώρο σε αγοραστές του πρώτου 6μήνου να κατοχυρώσουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους, σε άλλους να κάνουν τις διακοπές τους και σε λιγότερους να (προ)ετοιμαστούν για τον Σεπτέμβριο. Μήνας που προοιωνίζεται για «γερά στομάχια» αλλά και δυνατότητες για «χοντρά πορτοφόλια».

Σεπτέμβριος των καθοριστικών συνεδριάσεων Feb, ΕΚΤ στα διεθνή και αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στα εσωτερικά.

Πιθανότατα ο Αύγουστος θα ολοκληρωθεί με αρνητικό πρόσημο για την πλειονότητα των κύριων αγορών, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με την τάση να επικυριαρχεί και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 1.316,94 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η εκκίνηση σήμερα, με μείον 1,39% στο ταμείο, έναντι απωλειών 3,37% για τον DAX, 1,49% για τον S&P500, 2,93% για τον FTSE100, πρακτικά και τον διορθωτικό Αύγουστο στο ΧΑ συνεχίστηκε η -συγκριτικά πάντα- καλύτερη διαφορά έναντι των ξένων αγορών. Και μάλιστα μετά το 7μηνο «πρωταθλητισμού», που το έφερε στην πρώτη θέση -σε απόδοση- διεθνώς. Μένει να φανεί, ξεκινώντας από αύριο κιόλας, εάν αυτή η διαφοροποίηση, το premium της ελληνικής αγοράς, θα έχει συνέχεια. Πιθανότατα την προσεχή Παρασκευή, ανάλογα με την ετυμηγορία της DBRS, η εικόνα θα έχει γίνει πολύ πιο ξεκάθαρη.

Προσώρας, στο εντελώς βραχυπρόθεσμο, ειδικότερα για τη σημερινή συνεδρίαση, οι χρηματιστές περιμένουν συναλλαγές/τζίρο πολλαπλάσια των χθεσινών, ενδεχομένως ανάλογων αναδιαρθρώσεων δεικτών MSCI, ενδεχομένως πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς -εντός MSCI Standard Greece-, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -εκτός-, οι δύο μετοχές επικαιρότητας, με ενδιαφέρον το ότι η πρώτη πιέζεται χαμηλότερα τις τελευταίες συνεδριάσεις, η δεύτερη ωθείται υψηλότερα.

Στα 3,232 ευρώ η Πειραιώς, στα 16,50 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με αναλυτές να το αποδίδουν στη διαμόρφωση αφενός χαμηλότερων τιμών εισόδου των funds, αφετέρου στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ικανού να απορροφήσει (δυνητικές) εκροές. Στο τέλος της συνεδρίασης θα ξέρουν εάν θα έχουν επιβεβαιωθεί ή όχι.

Ωστόσο, οι ίδιοι υποστηρίζουν πως συνέχεια της σημερινής αναμένεται και η αυριανή συνεδρίαση (1ης Σεπτεμβρίου), στο πλαίσιο της προεξόφλησης οικονομικών αποτελεσμάτων (Δευτέρα ανακοινώνει ο ΟΠΑΠ),
πολύ πιθανά της όποιας ανακοίνωσης του καναδικού οίκου αξιολόγησης.

Αρκετά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση για αρκετούς λόγους, ο ΧΑΜαιλέων αναδεικνύει έναν που αφορά στις αλλαγές... κορυφής στο βάθρο με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων, με τις «μάχες» να έχουν συνέχεια και τον Σεπτέμβριο. Στο ένα (1 ) δισ. οι διαφορές για πέντε εταιρείες, Eurobank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, Mytilineos, θα παιχτούν πολλά στοιχήματα τον επόμενο μήνα.

Οπως και για τα 15 δισ. που «ξεκλειδώνει» η Eurobank μέσω της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, το διπλό μήνυμα του Σωκράτη Κόκκαλη στους μετόχους της Intralot (έμμεσα και σε Intracom Holdings, ΚΛΜ, οσονούπω Intracom Properties). Σήμερα η ανακοίνωση μεγεθών της Intralot. Αλλά και όπως παίρνουν θέση τα ξένα σπίτια για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, τα στοιχήματα ομίλων για το τρέχον 6μηνο κ.α.

Τιμή-στόχο τα 13,5 ευρώ και σύσταση μεγαλύτερη της αγοράς δίνει στη ΔEΗ η JPMC, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, αλλά και το overweight του ίδιου οίκου για τον ΟΠΑΠ. Στα δύο στοιχήματα της Motor Oil για το δεύτερο 6μηνο αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, μετά την ανακοίνωση μεγεθών του πρώτου. Σήμερα είναι η σειρά της Helleniq Energy.

Στις 3.197,58 μονάδες ο FTSE25, στις 1.070,30 ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 1,12% και 1,52% αντίστοιχα σε διάστημα μηνός.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη προέχει η επιβεβαίωση των 1.310 ως στήριξη, δευτερευόντως το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 1.330 μονάδες.

«Κλειδί» ο τραπεζικός, με όρια μεταξύ 1.060-1.080 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v