Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσοχή στην... υψοφοβία

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τον... αέρα της προηγούμενης εβδομάδας οι long, ωστόσο το δέλεαρ για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών είναι υψηλό. Τα καυτά μέτωπα.

Χρηματιστήριο: Προσοχή στην... υψοφοβία

Πτωτικά οι ασιατικές αγορές, απώλειες 1,2% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την κινεζική οικονομία ο λόγος των ρευστοποιήσεων, εύλογο το ερώτημα σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Wall Street, πιθανόν τα ευρωπαϊκά.

Στα οικονομικά αποτελέσματα -καθώς έχει προεξοφληθεί νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed (25-26/7)- η προσοχή των επενδυτών στη Νέα Υόρκη, στην ανακοίνωση του πληθωρισμού -που θα προσμετρηθεί στις αποφάσεις της ΕΚΤ (27/7) σε Φρανκφούρτη και λοιπά ευρωπαϊκά.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long μπορεί να έρχονται με τον «αέρα» της προηγούμενης εβδομάδας, τη νέα άνοδο δεικτών, μετοχών με αυξημένες συναλλαγές και διεύρυνση του ενδιαφέροντος προς μεσαία-χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, πλην όμως η... υψοφοβία συνδυαστικά με τα διεθνή χρήζουν προσοχής. Ειδικότερα από τους βραχυπρόθεσμους, όπως φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα για όσους ενεργούν σε στενά χρονικά πλαίσια.

Από τις 1.325,61 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 3.212,57 ο FTSE25, στις 1.090,40 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.144,94 μονάδες ο FTMidCap.

Εβδομάδα με αυξημένο επιχειρηματικό, επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς ξεκινά με τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, συγκεκριμένα όπως σημειώνει η Πέννυ Κούτρα με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Την Πέμπτη η τακτική γ.σ. της Eurobank, με την έγκριση της επαναγοράς του 1,4% από το ΤΧΣ να σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσής του από τις τράπεζες.

Εξελίξεις και στο μη συστημικό banking, με την Attica Bank «καζάνι που βράζει» με την Ellington και την... έξοδο Μαραγκουδάκη, όπως σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Στο προκήνιο, ούτως ή άλλως, ο κλάδος-κλειδί, με πλεονέκτημα μεν των αγοραστών αλλά και ισχυρό δέλεαρ για τους πωλητές οι σημαντικές υπεραξίες και βραχυπρόθεσμα.

Επίσης στο προσκήνιο blue chips αλλά και επιλεγμένα mid caps -διεκδικώντας κάτι περισσότερο.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι με το γάλλιο και τις νέες επενδύσεις για τη Mytilineos, σύμφωνα με τον Παντελή Αρσένη, καταδεικνύει τη δυναμική κατ' αρχάς της συγκεκριμένης εισηγμένης αλλά ευρύτερα ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Και μόνο το άρθρο των FT, για το επείγον αίτημα της ΕΕ στη Mytilineos να προχωρήσει στην παραγωγή ενός μετάλλου με στρατηγική σημασία για την παραγωγή μικροτσίπ, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να περιορισθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, είναι ενδεικτικό του διεθνούς μεγέθους τόσο της εισηγμένης όσο και της σημασίας που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Νέος ρόλος, που δεν υφίστατο πριν την κρίση του 2008 και των μνημονίωνμ αλλά πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για αρκετές επιχειρήσεις. Που και για αυτόν τον λόγο δικαιούνται ακόμη μεγαλύτερων αποτιμήσεων.

Τηρουμένων των αναλογιών, οι περιπτώσεις στα mid & small caps είναι αρκετές -σε μικρότερη κλίμακα βεβαίως-, διάσταση που επίσης έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και επενδυτικά στο ταμπλό.

Τεχνικά συντεταγμένες θα δοθούν στον ΕΚΗβόλο, ωστόσο χρήσιμη θα ήταν η επιβεβαίωση των στηρίξεων πριν την επόμενη προσπάθεια για συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v