Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζυγίζει για το επόμενο ανοδικό βήμα το Χρηματιστήριο

Καύσωνας στοιχημάτων, με απόδοση 42% για τον ΓΔ το 2023, όσο και ο FTSE25, αλλά 70,23% για τον Δείκτη Τραπεζών.Το Greek Bet των fund και τα game changer-μηνύματα από τα ομόλογα. Ευκαιρίες και διλήμματα.

Τι ζυγίζει για το επόμενο ανοδικό βήμα το Χρηματιστήριο

Υψηλό 9 plus ετών, πειστική υπέρβαση των 1.300 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές και οδηγό τον τραπεζικό κλάδο συνθέτουν τον "καύσωνα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κλίμα ανάλογο για το σύνολο των ελληνικών assets, ενδεικτικό της θερμής (σ)τάσης των ξένων εδώ και αρκετό καιρό.

Με απόδοση 42% -κοντά σε αυτήν του θερμόμετρου- η μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη για το 2023, περίπου όσο για τον FTSE25 αλλά με το 70,23% για τον Δείκτη Τραπεζών να "δείχνει" τον κλάδο που κάνει την διαφορά.

Με συναλλαγές 108,4 εκατ. κατά 46,5% αυξημένες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ο Ιούλιος ξεκίνησε και συνεχίστηκε με αναζωπυρωμένο το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων παικτών.
Στις 1.325,61 μονάδες ο ΓΔ, στις 3.212,57 ο FTSE25, στις 1.090,40 ο ΔΤΡ και στις 2.144,94 μονάδες ο FTMidCap.

Μεταβολή 6,26% για τον ΔΤΡ, με 4,30% για τον FTSE25 και 4,20% για τον FTMidCap επιβεβαιώνουν την διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ευρύτερα μέρη της αγοράς, πέραν της "μεγάλης κεφαλαιαοποίησης" προς τα μεσαία και χαμηλότερα. Ενδεικτική η καταγραφή "νέων υψηλών" για 18 μετοχές των τελευταίων κατηγοριών, με αυξημένους τζίρους, τάση που αποτυπώνεται και στον απόλυτο αριθμό συναλλαγών.

Συνεπώς, ανοδική αγορά με διευρυνόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, συμμετοχή περισσότερων εγχώριων παικτών σε ένα χρηματιστήριο, όπου η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων μόλις που πλησίασε τα 90 δισ. (89,5 δισ.) την Παρασκευή.

Αρμονική άνοδος, συγχρονισμένη κίνηση της αγοράς μετοχών με αυτήν των αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, "καλαθιών" και όσων ευρύτερα συνθέτουν το GreekBet των ξένων funds.

Εξη "YES " για ελληνικές μετοχές και ομόλογα, "μετρούσε" ο Γιώργος Σαββάκης, στις υποτιμημένες μετοχές μετά το ράλι αναφερόταν (12/7) ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σε μία συγκυρία που μέσω της κίνησης-ματ της Αθήνας με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνεται το game changer προς την επενδυσιμότητα..

Ανοδος της αγοράς, που υποστηρίζεται από οικονομικά δεδομένα και προοπτικές με τον Μάνο Χατζηδάκη να επικεντρώνεται στην κερδοφορία εξαμήνου των 3,1 δισ. (για τις εμποροβιομηχανικές) και σημείο αναφοράς τα 788 εκατ. καθαρών κερδών (3μηνου) των συστημικών τραπεζών. 

Κίνηση που υποστηρίχθηκε και από τις διεθνείς αγορές, με τα νεότερα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να δίνουν "ανάσες" στην Wall Street και ελπίδες σε όσους "βλέπουν" κορύφωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Fed.

Στις 25-26/7 και 27/7 οι συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ, να δίνουν την γραμμή των κεντρικών τραπεζιτών για τη συνέχεια.

Πρόκριμα, η ανακοίνωση των στοιχείων λιανικής στις ΗΠΑ (18/7), τον πληθωρισμό στην Ευρώπη (18/7)- στο 5,5% η εκτίμηση- συν την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων στο NYSE. Στο επίκεντρο οι τραπεζικοί όμιλοι, με τη Λία Δεληγιάννη να δίνει την εικόνα της μεγαλύτερης αγοράς του πλανήτη.

Στις 4.505,42 μονάδες ο S&P 500, την Παρασκευή. Άνοδος 2,42% στην εβδομάδα, "γυρίζοντας" στο συν (1,80%) τη μεταβολή μηνός και ανεβάζοντας την στο συνολικά 17,34% από την αρχή του έτους.

Τα μέτωπα

Σε αυτή την αγορά που έχει ρυθμό θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθούν επί μέρους εξελίξεις-ασύνδετες μεταξύ τους, προσώρας- που κατά πάσα βεβαιότητα θα "μετρήσουν" εν όψει και σημαντικών διαγωνισμών που έπονται.

Η γενίκευση της κόντρας Μαρινάκη με Σταθόπουλο, και μέσω ΑΝΤ1 είναι ένα "μέτωπο". "Μέτωπο" υφίσταται και μεταξύ Motor Oil- ΔΕΣΦΑ ενώ πολιτικά η έκφραση δυσφορίας Σαμαρά (μέσω του στενού συνεργάτη του Θανάση Κ.) για την στάση Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά μένει να "τιμολογηθεί"-προσώρας καταγράφεται η επισημοποίηση/δημόσια έκφραση της.

Η κυβέρνηση "ρίχνει το γάντι" στην αντιπολίτευση για δύο ψηφοφορίες στην Βουλή, σημείωνε ο Φίλιππος Πανταζής, την ώρα που η Μαρίνα Μάνη αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (με 4+2 υποψηφίους η μετά-Τσίπρα εποχή).

Δεν αποθερμαίνεται το θερμόμετρο στα "πολιτικά", μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στα των "πολιτικών" να μην προσπερασθεί με ευκολία η "μηδενική ανοχή" από τα "δεξιότερα της ΝΔ" σε ζητήματα λ.χ. αιχμής των ελληνοτουρκικών, όπως σημείωνε ο ΧΑΜαιλέων.

Συνιστούν όλα αυτά τα μεταξύ τους ασύνδετα πρόβλημα; προφανώς και όχι-προσώρας- θα πρέπει όμως να συνεκτιμώνται στην εξελικτική τους διάσταση. Τα σημειώνω να υπάρχουν, καθώς "μέτωπα" οικονομικού χαρακτήρα υπάρχουν (επιτόκια/τακτικές τραπεζών, πληθωρισμός απληστίας-κυρίως- στα τρόφιμα, ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ναύλους...κρουαζιέρας κ.λ.π) και από εβδομάδα αρχίζουν τα παιχνίδια για τα μεγάλα παιδιά.

Κατ' αρχήν αύριο Δευτέρα (17/7) λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό παραχώρησης της "Αττικής Οδού" για 25έτη (από Οκτώβριο 2024 και μετά), επιχειρηματικό "μέτωπο" αιχμής και ζωτικού ενδιαφέροντος, εύλογα θα απασχολήσει (και ) την αγορά μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

Την Πέμπτη (20/7) η γενική συνέλευση της Eurobank, με κύριο θέμα-μεταξύ άλλων- την επαναγορά μετοχών, απόφαση που σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Διαδικασία επίσης με χρονικό ορίζοντα, κοινός τόπος όμως ότι αποτελεί σημείο αιχμής (μετά από 12ετή περίοδο ταλαιπωρίας του συστήματος).

Μικρότερης κλίμακας θέματα- στο "τραπέζι" όμως- η παράταση για την τελική έγκριση της απορρόφησης/συγχώνευσης της ΑΝΕΚ από την Attica Συμμετοχών (έπονται οι συνεδριάσεις τις 17 και 24 Ιουνίου), η αναβολή για το 2024 της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, ο διαγωνισμός ( ; ) για τις νέες ταυτότητες (σύμφωνα με την δέσμευση Μηταράκη να της παρουσιάσει μέσα Σεπτεμβρίου) κ.α.

Τεχνικά, η μερική κατοχύρωση κερδών πέριξ των υψηλών (1.327,87 μον.) απολύτως φυσιολογική, διαμορφώνει μία πρώτη στήριξη στην περιοχή των 1.320 (έως τις 1.305 μον. για τον ΓΔ) το πιθανότερο να χρειαστεί λίγο χρόνο προτού επιχειρηθεί το επόμενο ανοδικό βήμα. Συνεκτιμώντας το γεγονός, πως για την αγορά, για αρκετές εισηγμένες/μετοχές η συνέχιση σε επίπεδα πέραν των 9ετίας συνιστά σημαντικό βήμα, που θα χρειαστεί τα "πατήματα" του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v