Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες

Στα όρια των 1.000 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, εν μέσω κινήσεων αποκόμισης κερδών. Μικρότερες οι απώλειες για τον ΓΔ, αγοραστές σε ΤΕΝΕΡΓ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες

Eπιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, με αρνητικό πρόσημο η προθεσμιακή αγορά της Wall Street.

Μικτές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Alpha Bank να ανοίγει το «βιβλίο προσφορών» της έκδοσης
τίτλου senior preferred προκειμένου να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ.

Στα 1,508-1,522 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή στην υποκείμενη αγορά, με ελάχιστα Συμβόλαια στα Παράγωγα το ΣΜΕ σε λίγο υψηλότερες τιμές, premium 0,34% νωρίτερα.

Είναι η δεύτερη έξοδος της τράπεζας στις αγορές, καθώς είχε προηγηθεί το Additional Tier 1, την 1η Φεβρουαρίου.

Τότε η διοίκηση είχε θέσει ως στόχο τα 300 εκατ., η προσφορά έφθασε το 1,8 δισ., με την υπερκάλυψη κατά 5,7 φορές να έχει ως αποτέλεσμα την άντληση 400 εκατ. Ομόλογο αορίστου διαρκείας, αλλά με δικαίωμα ανάκλησης στα 5,5 έτη, σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Το 40% της έκδοσης είχε καλυφθεί από αγοραστές από το Λονδίνο και το 35% από τη Ζυρίχη. Στο 11,875% το κουπόνι, συμβάλλοντας στη βελτίωση κατά 120 μ.β. τα συνολικά-εποπτικά κεφάλαια της Αlpha Bank (Total Capital and MREL ratios).

Χρήσιμη η πιο λεπτομερής αναφορά, καθώς τη σημερινή έξοδο της Αlpha Bank θα ακολουθήσει σταδιακά δεύτερη συστημική -πιθανότατα την εβδομάδα μετά τις εκλογές-, με το καρέ να συμπληρώνεται ενδεχομένως μέχρι το πρώτο 10ήμερο Ιουλίου.

Συνέχεια στο μερικό «κλείδωμα» θέσεων στην Πειραιώς, με πωλητές έως 2,32% χαμηλότερα στα 2,866 ευρώ, μικρότερες απώλειες για Eurobank στο 1,5145 (-0,30%), Εθνική στα 5,85 (-0,17%).

Από τις 1.005 με μικρό πτωτικό χάσμα ο Δείκτης Τραπεζών έως 8 μονάδες χαμηλότερα, εντός τεχνικού πλαισίου το περιθώριο διόρθωσης έως τις 980 μονάδες.

Στα τραπεζικά χαρτιά η επικέντρωση αυτών που κατοχυρώνουν κέρδη, ενδεικτικά συναποτελούν την πρώτη 4άδα της σχετικής κατάταξης, με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC να ακολουθούν. Σφήνα στους πωλητές, οι αγοραστές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, παράλληλα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεύτερη σερί συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Επίσης με αγοραστές AEGEAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Mytilineos, Autohellas και ΟΤΕ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του FTSE25 πέριξ των 3.065-3.070 μονάδων.

Υποτονικό το κλίμα στα mid caps, απόλυτα ισορροπημένη η σχέση αγοραστών/πωλητών, με 41 μετοχές εκατέρωθεν.

Στα 7,2 εκατ. ο τζίρος νωρίτερα, με ένα μικρό πακέτο για 290.000 τμχ. της Eurobank στο 1,513 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v