Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού επικεντρώνεται το stock picking

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Επιλεκτικές κινήσεις αναμένονται στο ταμπλό, «κλειδί» η κίνηση στη Wall. Οι μετοχές που διόρθωσαν μετά το ράλι, σε ποιες επιμένουν οι αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Πού επικεντρώνεται το stock picking

Πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βλέπει η Ουάσιγκτον, μετά την επίσκεψη του ΥπΕξ στο Πεκίνο.

Σε μία περίοδο που επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και στην αμερικανική είναι ζητούμενη η διαχείριση των επιπτώσεων της νομισματικής σύσφιξης-ανόδου επιτοκίων.

Κλειστή εχθές η Wall Street, αισθητή στα ευρωπαϊκά, με σημαντική μείωση των συναλλαγών, που φτάνοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώθηκε σε λιγότερα των 80 εκατ., για πρώτη φορά μετά από 21 συνεδριάσεις.

Συνδυαστική προεξόφληση της «επόμενης ημέρας» της Κυριακής 25 Ιουνίου και συνέχειας στη μερική κατοχύρωση θέσεων από τους επενδυτές στη χθεσινή συνεδρίαση, με συνέπεια τη διόρθωση 0,71% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.268,52 μονάδες, χαμηλό ημέρας.

Κάτι η προσαρμοσμένη τιμή για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, λίγο η αποκοπή μερισμάτων σε συνδυασμό με το φυσιολογικό πέρασμα από το «ταμείο», για να υποχωρήσουν ο μεν FTSE25 στις 3.075,21, ο δε Δείκτης Τραπεζών στις 1.006,19 μονάδες, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η τεχνικότητα της αγοράς. Σε απόλυτα δικαιολογημένη/αναμενόμενη έκταση η χθεσινή διόρθωση καθώς οι επενδυτές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης, με την προσοχή τους να εστιάζεται στον συσχετισμό δυνάμεων από το πρωί της Δευτέρας, την όποια προοπτική διαφανεί για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα. Από αυτή την άποψη, χρηματιστές δεν περιμένουν θεαματικές μεταβολές στη σημερινή και τις τρεις συνεδριάσεις που υπολείπονται μέχρι και το προεκλογικό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Περισσότερο στη λογική του προετοιμάζοντας την «επόμενη ημέρα» παραπέμπουν οι σχεδιασμοί λ.χ. των τραπεζιτών, όπως τους αποτυπώνει ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, της ΕΧΑΕ με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να έχει το ρεπορτάζ από την παρουσίαση της εισηγμένης στην Ενωση Θεσμικών, στον προγραμματισμό νέων εξαγορών έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ σε Ρουμανία-Βουλγαρία σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου, ή ακόμη της κίνησης της Alpha Βank για έξοδο στις αγορές με έκδοση τίτλου senior preferred όπως σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Ενδεικτικές οι συγκεκριμένες τέσσερις περιπτώσεις του κλίματος που διαμορφώνεται για την «επομένη της 25ης Ιουνίου», ενός ευρύτερου πλαισίου που θα κινηθεί η αγορά σε κλάδους, επιμέρους δραστηριότητες και τομείς.

Πιθανότατα η μερική κατοχύρωση θέσεων θα συνεχιστεί και σήμερα, με τη στάση των αγοραστών να εξαρτάται και από την εικόνα της προσυνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Από τις 4.441,25 μονάδες, χαμηλότερα 0,28% τα futures του S&P500 στη Wall Street, από τις 16.201 ο DAX και από τις 7.587 μονάδες ο FTSE100.

Profit taking και στα 4 τραπεζικά χαρτιά, μικρότερες απώλειες για την Εθνική στα 5,86 (-0,20%), μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους για την Πειραιώς. Με διόρθωση 2,13% στα 2,934 ευρώ, αλλά με άνοδο 104,03% για το 2023.

Μερικό «κλείδωμα» κερδών και σε Viohalco (6,01), ElvalHalcor (2), Cenergy Holdings (6,20), τεχνητή διόρθωση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (16), «γύρισμα» μετά τα νέα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos στα 31,40 από τα 31,98 ευρώ, μικρές απώλειες για Motor Oil (24,60), OTE (15,17), Jumbo (24,40).

Με αγοραστές AEGEAN με 3,64% στα 10,26 ευρώ είχε την ισχυρότερη άνοδο, κοντά στα ιστορικά υψηλά των 10,44 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 13,96 (0,43%) και 20,56 (1,28%) αντίστοιχα, παράλληλη άνοδος με ικανοποιητικές συναλλαγές, που θεωρήθηκε ένδειξη πως προχωρά κανονικά το θέμα της συμφωνίας με τη First Sentier, Helleniq Energy (8,26), Sarantis (7,52), Lamda Development (6,60).

Η υπεραπόδοση mid caps, λ.χ. Intrakat (2,10), ΚΡΙ ΚΡΙ (8), ΑΔΜΗΕ (2,17), Fourlis (4,395), ΟΛΠ (20,70), ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών για επικέντρωση των επενδυτών σε επιμέρους μετοχές για σήμερα-έως Παρασκευή.

Τεχνικά οι στηρίξεις (εβδομαδιαίες) παραμένουν ενεργές, καθώς επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, μένει να φανεί πού θα επικεντρωθεί σήμερα το stock picking σε επιμέρους χαρτιά του δείκτη και mid caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v