Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι τώρα στο προσκήνιο

Ενεργό το ανοδικό σερί της εγχώριας αγοράς, λίγο πριν τις κάλπες. Οι κινήσεις των επενδυτών σε τράπεζες και blue chips και οι μετοχές «επικαιρότητας». Κλειστή σήμερα η Wall Street.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι τώρα στο προσκήνιο

Με κλειστή τη Wall Street η σημερινή συνεδρίαση, πρώτη της εβδομάδας, με την προσοχή στους κεντρικούς τραπεζίτες.

Με απώλειες νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για τα επιτόκια αλλά και στις δηλώσεις Πάουελ για την πορεία του πληθωρισμού. Σε αναμονή των ανακοινώσεων στο Λονδίνο, της BoE.

Από τις 16.357 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 1.277,56 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά και τη νέα ανοδική εβδομάδα, με το σερί από τα «τοπικά χαμηλά» των αρχών Μαΐου ενεργό, οι επενδυτές παραμένουν εντός παιδιάς, με εύλογη την εστίασή τους στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

Δύο συνεχόμενες εβδομάδες πλαγιοανοδικών κινήσεων με άνω όριο τις 1.280 μονάδες για τον ΓΔ, με μερική κατοχύρωση θέσεων -κυρίως στον τραπεζικό κλάδο-, μετακύλιση προς άλλη ομάδα blue chips και διεύρυνση κεφαλαίων προς επιλεγμένα mid caps συνθέτουν την εικόνα αυτού του διαστήματος.

Στις 3.107,72 μονάδες ο FTSE25, με εναλλαγή θέσεων και επάνοδο (κυρίως) του ΟΤΕ στο επενδυτικό προσκήνιο αλλά και σταθερές αγορές σε μια 3άδα blue chips από την πλευρά ξένων διαχειριστών, με τις Mytilineos, Jumbo, Motor Oil στο επίκεντρο.

Επάνοδος αγοραστών και στην Coca Cola/HBC, επιβεβαίωση της ισχύος της ΤΙΤΑΝ, κινητικότητα στον όμιλο Viohalco και φυσιολογικές οι βλέψεις των long για νέα υψηλά, πάνω από τις 3.120 μονάδες. Προσώρας, συνεκτιμώντας το triple witching της Παρασκευής, οι long δεν έδειξαν να επείγονται για την καταγραφή νέων υψηλών σε αυτή τη φάση της αγοράς, 4+ τη σημερινή συνεδρίαση πριν την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ενδεχομένως αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ να διαμορφώσουν τάση προς τις 3.116 μονάδες, θα φανεί όμως από το αν θα συνεχιστεί η μερική κατοχύρωση θέσεων στα τραπεζικά χαρτιά.

Στις 1.019,46 ο Δείκτης Τραπεζών, με οριακή μεταβολή την τελευταία εβδομάδα αλλά υπεραπόδοση σχεδόν 60% από την αρχή του έτους.

«Τι μάθαμε από τους Ελληνες τραπεζίτες στο Παρίσι» μάς ενημέρωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης για το European Financials Conference της Goldman Sachs, στις 13-15 Ιουνίου, με το κλίμα σαφώς θετικό συγκριτικά με των προηγούμενων ετών.

Για τον κλάδο οι εξελίξεις θα «τρέξουν» από Δευτέρα κιόλας σε δύο «μέτωπα», της ενεργότερης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (παλαιότερων και νέων), η χρήση ενός «Ηρακλή ΙΙΙ» αλλά και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τον κλάδο.

Πέντε -τελευταίες προεκλογικά- συνεδριάσεις, με τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να έχουν προδιαθέσει για τις προθέσεις τους. Εμφανής η κινητικότητα σε μετοχές των Πλαστικών Θράκης, ΒΙΣ, Lavipharm, Intrakat, AVAX, Performance, Παΐρη, ΓΕΒΚΑ κ.α., με πιθανότερο το ενδεχόμενο συνέχισης της μόχλευσης σε συγκεκριμένα mid & small caps.

Στις 1.005 μονάδες η στήριξη για τον ΔΤΡ, στις 3.075 για τον FTSE25, στις 1.265 για τον ΓΔ, για σήμερα-αύριο στο ενδεχόμενο ευρύτερης μερικής κατοχύρωσης θέσεων (κυρίως) τραπεζικών χαρτιών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v