Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ηπια διόρθωση με μέτριο τζίρο

Περιορισμένες οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες. Με θετικό πρόσημο το κλείσιμο για Mytilineos, Motor Oil, Eurobank, OTE. Συνέχισαν ανοδικά Viohalco και ΕΛΧΑ.

Χρηματιστήριο: Ηπια διόρθωση με μέτριο τζίρο

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5 με 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της Αγοράς. Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν έως το 5,6% στο τέλος του χρόνου, το οποίο σημαίνει δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμα δρόμο”, ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed και αυτές οι δηλώσεις δεν επιβεβαίωσαν, σε πρώτη φάση, τις προσδοκίες των Αγορών, που ήθελαν την Fed να “τραβάει το πόδι από το γκάζι”, όσον αφορά την πολιτική σύσφιξης από την Κεντρική Τράπεζα. Μοιραία οι παραπάνω εξελίξεις επενέφεραν την επιφυλακτικότητα στα ταμπλώ των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και μετέφεραν την προσοχή των traders στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, επεσήμανε η ΕΚΤ στην ανακοίνωση με την οποία προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, κατά 25 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ δεν εξετάζει να προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. Αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Υπό παρακολούθηση και η Αγορά των Crypto, που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα πωλήσεων, με το Bitcoin να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των $25000.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,42% και εν όψει του επερχόμενου triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων, οι traders αποφάσισαν να μειώσουν τις κινήσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και να αποφορτίσουν λίγο την τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές, ενώ απομένουν μόλις 6 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της αυριανής συνεδρίασης, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης, η μετοχή της Cenergy θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της Αγοράς.

Οι επιφυλακτικότερες κινήσεις των επενδυτών, επόμενο ήταν να έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο και στον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος υποχώρησε σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων).

Από την άλλη συνεχίστηκε, αλλά με σαφώς επιφυλακτικότερους ρυθμούς, η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ διάθεση επιστροφής έδειξαν οι αγοραστές στους τίτλους των “MEZZ”.

Οι τελευταίες κινήσεις – ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών, δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,71% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,78% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,864% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1276,26 (+0,13%) και 1263,39 μονάδων (-0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1265,97 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1269,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 91,2 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΠΣΙΛ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΚΡΙ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΚΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 91,2 εκατ., τα 79,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Με την Αμερικανική Αγορά να υποχωρεί χθες, λόγω του αρνητικού κλίματος σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, είναι ώρα για μία παύση στο Χ.Α. Οι επενδυτές αναμένεται να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους, μετά το πρόσφατο ράλι. Ωστόσο η διόρθωση θα είναι σύντομη και προσωρινή κατά την άποψή μας”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal, διατήρησε τα επιτόκια στο 5 με 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της Αγοράς, ενώ προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αργότερα το 2023. Η άλωση των 1268 μονάδων αποτέλεσε μια σημαντική τεχνική εξέλιξη, που ωστόσο μπορεί ακόμη να αμφισβητηθεί”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Είμαστε ‘Long’ από το 2646 και ο FTSE25 συνεχίζει να φλερτάρει με την γραμμή τάσης και αντίστασης στην ζώνη του 3100 - 3170 (ανοδική αντίσταση). Το 3053 είναι και το ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο. Αντίστοιχα το Intraday γράφημα του ΓΔ έχει κοντινή στήριξη τις 1264 μονάδες. Μια κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση στις 1246 μονάδες. Κοντινή αντίσταση το 1273, ενώ το 1290 είναι το πάνω μέρος του καναλιού. Το ‘stop’ στην παρούσα στο 1209 σε κλείσιμο ώρας, με πολλές πιθανότητες να ανέβει σημαντικά. Είμαστε σε περίοδο που εύκολα πουλάμε με κέρδη και δύσκολα βρίσκουμε να αγοράσουμε χαμηλότερα. Όλοι αισθανόμαστε μεγάλοι traders, όμως η διαχείριση του κεφαλαίου μας είναι αυτή που κάνει την διαφορά και όχι οι αγοραπωλησίες με μικρά κέρδη. Όταν έρθει η διόρθωση, συνήθως οι περισσότεροι μένουν με ‘χαρτιά δεύτερα’ γράφοντας γρήγορες απώλειες και χαλώντας χαρτοφυλάκια και ψυχολογία. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι σταθερή και όχι να αλλάζει μέρα με την μέρα. Να θυμάστε ότι η Αγορά μπορεί να μην βγάζει πωλητές, παρόλα αυτά μέσα της έχει πολλά κέρδη. Μία διόρθωση δεν έρχεται με ένα γεγονός, αλλά και με μια απλή αφορμή. Όταν έχουμε μία Αγορά τόσο υπέρ αγορασμένη θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και στην χειρότερη περίπτωση να έχουμε κάποια ‘take profits’ ρευστότητας έστω και από Intraday γραφήματα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Δεκάδες μετοχές ‘παίζουν’ σε ιστορικά, ή και ετήσια υψηλά, με την απόλυτη πλειοψηφία των υπολοίπων να βρίσκονται σε ανοδική τάση, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Επειδή ο Έλληνας επενδυτής είναι αρκετά γκρινιάρης, θα επιθυμούσε την υλοποίηση του ιδανικού σεναρίου, ήτοι τη διαπραγμάτευση όλων των Εισηγμένων τίτλων σε τιμή - ρεκόρ, προκειμένου οι ενδοιασμοί του για την υγεία του ράλι να καμφθούν.

Εικάζουμε ότι η στάση αναμονής στο Χ.Α. επικρατεί φυσιολογικά και ενώ η εκλογική αναμέτρηση θα λάβει χώρα μετά από 6 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει “άγχος” για την κατάταξη 1 - 2 των βουλευτικών κομμάτων.

Φυσικά, θα αποτιμήσουμε τις μετεκλογικές ισορροπίες πολύ σύντομα, με την Λεωφόρο Αθηνών να τάσσεται υπέρ της περαιτέρω συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ας θυμηθούμε, όμως, πού βρισκόταν το Χ.Α. τα τελευταία 9 χρόνια και που βρίσκεται τώρα.

“Αστέρι” ο Τραπεζικός κλάδος με τη φετινή απόδοση άνω του 50% να συμπαρασύρει ολόκληρο τον Γενικό Δείκτη.

Οι επενδυτές ορθά επιβραβεύουν το συμμάζεμα, αλλά και την βελτίωση των Τραπεζικών ισολογισμών, ακόμη και εν μέσω αύξησης στο κόστος του διαθέσιμου χρήματος.

Βραχυπρόθεσμο ορόσημο το αυριανό triple witching.

Στην spot Αγορά του Χ.Α. θέτουμε ενδεικτικά τον πήχη των ημερήσιων συναλλαγών στα 100 εκατ. ευρώ, τόσο ως μπούσουλα σοβαρού συναλλακτικού ενδιαφέροντος στις ανόδους, όσο και ως μετρητή της δυναμικής μίας πιθανής διόρθωσης η οποία αργά, ή γρήγορα θα γίνει αισθητή.

Έως και αυτή την ώρα, οι Διεθνείς Αγορές δέχονται τα “απόνερα” των χθεσινών και των σημερινών ανακοινωθέντων της Αμερικάνικης Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντίστοιχα.

Η μεν FED τηρεί στάση “βλέποντας και κάνοντας”, λόγω της όποιας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, της ανθεκτικότητας του ΑΕΠ και της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Η δε ΕΚΤ αποφεύγει τις κινήσεις εντυπωσιασμού ενόσω ο Ευρωπαϊκός δείκτης τιμών καταναλωτή δεν... εφησυχάζει, με τα “γεράκια” (βλ. Ευρωπαϊκός Βορράς) να κρατούν τα ηνία στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι τριμηνιαίες μετρήσεις αρνητικής ανάπτυξης στη Γερμανία θα έχουν τη δική τους σημασία, για το πόσο “αυστηρή” θα είναι η ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Διεθνής Αγορά Κρατικών ομολόγων ‘ΑΑΑ’ δεν είναι και στα καλύτερά της, με τα βραχυχρόνια spikes των αποδόσεων, αλλά και τις αντεστραμμένες χρονικές καμπύλες αποδόσεων, να ανακαλούν στη μνήμη την περσινή ‘κόκκινη’ σεζόν του κλάδου σταθερού εισοδήματος”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,7), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,4), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,7), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,28%, Εθνική -0,73%, Eurobank +0,95%, Πειραιώς -0,86%).

Μεταξύ 1031,23 (+0,23%) και 1013,07 μονάδων (-1,53%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1019,8 (-0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1024,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,38%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Με σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+1,15%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,64%), ΕΛΧΑ (+0,25%), ΚΟΥΕΣ (+0,80%), ΜΟΗ (+0,84%), ΜΠΕΛΑ (+0,40%), ΜΥΤΙΛ (+0,263%), ΟΛΠ (+0,74%), ΟΤΕ (+0,34%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η μετοχή της Jumbo (+0,40%), ενώ ο ΟΠΑΠ (-0,84%) ανακοίνωσε ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος εταιρικής χρήσης 2022, με αντίστοιχη Α.Μ.Κ., ανέρχεται σε 15,75 ευρώ.

Ο Όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε την απόκτηση ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας Polipak sp. z o.o. και έδρα στην Πολωνία έναντι τιμήματος 22 εκατ. PLN, μέσω της Θυγατρικής του, Sarantis Polska. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, ο Όμιλος Σαράντη κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Polipak, ξεκλειδώνοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω συνέργειες που θα ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες η μετοχή του Σαράντη (-1,28%) βρέθηκε σε υψηλά τετραμήνου, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,94 ευρώ και τις πρώτες στηρίξεις στα 7,32 (ημερήσιο “stop long”) και 7,06 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “νέες εξαγορές ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για έτοιμα έργα πολύ μεγαλύτερης ισχύος από αυτά της Κύπρου έχει στα σκαριά η Helleniq Energy. Ταυτόχρονα, η Εταιρεία μελετά ένα mega project στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σχεδιάζει να περιλαμβάνει Φωτοβολταϊκό Πάρκο, Σταθμό αποθήκευσης Ενέργειας με μπαταρίες και ενδεχομένως και παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Για το σχέδιο αυτό, η Διοίκηση της Helleniq Energy θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πιο συγκεκριμένα πράγματα στα τέλη του έτους. Στη σημερινή ετήσια τακτική γ.σ., ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης δεν απέκλεισε τη διανομή κατά το τρίτο τρίμηνο προμερίσματος για τα κέρδη του 2023, με την προϋπόθεση ότι το οικονομικό έτος θα εξελιχθεί ικανοποιητικά. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι η κερδοφορία του 2022 δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2023 - 2024. Πρόβλεψε ωστόσο ότι στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αναμένονται καλύτερα περιθώρια Διύλισης συγκριτικά με αυτά του δεύτερου τριμήνου”.

Για την μετοχή των ΕΛΠΕ (-0,49%), στα 7,87 ευρώ εντοπίζεται το ημερήσιο “stop long” και με την επόμενη στήριξη στην ζώνη 7,36 – 7,30 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 8,60 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+189,86%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+137,86%), ΓΚΜΕΖΖ (+122,9%), ΠΕΙΡ (+108,48%), CENER (+106,62%), %), ΚΛΜ (+92,19%), ΑΡΑΙΓ (+90,55%), ΞΥΛΠ (+89,74%) και ΜΑΘΙΟ (+79,37%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Μοτοδυναμικής (-1,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,09082045 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,086279429 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, αντέδρασε μετά από “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Performance (+3,69%).

Σε υψηλά 16 μηνών η Κρι Κρι (+1,75%), σε υψηλά 21 μηνών ο Άβακας (+4,18%), σε υψηλά 9μηνου η Lavipharm (+1,79%), σε υψηλά 4μηνου η ΒΙΣ (+10%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΛΑΝΑΚ (+1%), ΜΕΡΚΟ (+4,84%), ΟΠΤΡΟΝ (+1,65%), ΕΛΒΕ (+4,27%), ΚΥΡΙΟ (+3,41%), ΕΠΙΛΚ (+6,43%), ΒΟΣΥΣ (+0,81%), ΜΕΝΤΙ (+1,41%), ΝΑΥΠ (+0,86%), ΙΝΤΕΤ (+1,65%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+9,70%), ΜΑΘΙΟ (+13%), ΟΛΘ (+0,82%), ΞΥΛΚ (+2,57%).

Σε υψηλά 15 ετών η Αλουμύλ (+1,48%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΑΝΕΚ (+0,88%).

Σε υψηλά 5μηνου το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,16%), σε υψηλά 18 μηνών το ΦΒΜΕΖΖ (+1,81%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,70%) και ΓΚΜΕΖΖ (+3,39%).

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 2,70 ευρώ (+7,14%) ήταν αποτέλεσμα “διανομής χαρτιών” στην Βιοκαρπέτ (+4,76%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1033 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2506 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3100 – 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ.

Προς τα $1965 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,70 το Ασήμι.

Κάτω από τα $25000 το Bitcoin, προς τα $1640 υποχωρεί το Ethereum.

H BlackRock είναι κοντά στο να υποβάλλει αίτημα για τη δημιουργία ενός EFT για Bitcoin, σύμφωνα με πηγή του CoinDesk.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας αποδυναμώθηκε τον Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,5% σε σχέση με πέρυσι, σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,7%, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση για αύξηση 13,7%. Η ανάπτυξη των επενδύσεων σε Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία επιβραδύνθηκε στο 4% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο 4,4%.

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση 10 μονάδων βάσης στο βασικό της επιτόκιο, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία για την κατάσταση της Οικονομίας.

Η Ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 11,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, με το ποσοστό να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών διαμορφώθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν κατά 0,1%.

Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας ανήλθαν στις 262000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρησή τους στις 249000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,3 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil και στο χαμηλό η ΤΕΝΕΡΓ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα, με 50 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (108.986 συμβόλαια).

Στα 3.296 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.144 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 260 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 882 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 109 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 159 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.383, 760 για τον Ιούνιο, 623 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.080), κινήθηκε μεταξύ 3.060,5 και 3.086 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 215, 107 για τον Ιούνιο και 108 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.019,5), κινήθηκε μεταξύ 1.019,5 και 1.019,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5, 0 για τον Ιούνιο, 3 για τον Ιούλιο και 2 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.855,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (43.206), Eurobank (6.978), Πειραιώς (22.898), Εθνική (3.966), ΔΕΗ (8.325), ΑΔΜΗΕ (7.343), Motor Oil (259), ΕΧΑΕ (594), Μυτιληναίο (634), ΟΤΕ (3.757), ΓΕΚ (895), Lamda Development (1.011), Αεροπορία Αιγαίου (266), Ελ. Πετρέλαια (239), Fourli (457), Ιντρακάτ (1.807), ΟΠΑΠ (168), Τέρνα Ενεργειακή (1.313), MIG (118), ΕΛΧΑ (478), Viohalco (465), Ιντρακόμ (2.458), ΕΥΔΑΠ (477) Ελλάκτωρα (157), ΟΛΠ (356).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 90.371, Πειραιώς 32.875, Eurobank 27.686, Εθνική 11.142.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.539.608 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.958.371 τεμ. (2.001.698), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.780.386 τεμ. (1.779.316), Εθνική 10.363.173 τεμ. (10.363.173), ΟΤΕ 1.397.098 τεμ. (1.252.660), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v