Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνέχισε ανοδικά με… rotation

Δεικτοβαρή blue chips υποστήριξαν την κίνηση της εγχώριας αγοράς, ενώ καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις σε τίτλους που απέδωσαν. Ξεχώρισαν Viohalco, Jumbo, ΕΛΧΑ, Cenergy και Quest.

Χρηματιστήριο: Συνέχισε ανοδικά με… rotation

Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να ακολουθούν τον χθεσινοβραδινό θετικό βηματισμό της Wall Street και τα σημερινά νέα υψηλά 33 ετών για τον Ιαπωνικό Nikkei, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρήκε την ευκαιρία να πιστωθεί την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 9ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6/2014 (1305,93 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ με τις οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 5,42%

Υπενθυμίζεται ότι οι Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, περιμένουν να ακούσουν τους “χρησμούς” σήμερα από την Fed και αύριο από την ECB.

Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,1% τον Μάιο, σε ετήσια βάση. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 1,5% (ήταν η τρίτη μηνιαία πτώση τους τέσσερις τελευταίους μήνες).

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί, για τον μήνα Μάιο, στο 6,1%, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την στάση αναμονής και την σχετική αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι σημαντικά, η τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές δείχνει υπεραγορασμένη, είναι “επί θύραις” το triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων και ενώ απομένουν μόλις 7 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης, η μετοχή της Cenergy θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της Αγοράς.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το “rotation” στο ταμπλώ του FTSE25, αλλά και η ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,63% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,79% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,703% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1276,81 μονάδες (+0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1272,44 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1274,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος στα 104 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, REALCONS, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 104 εκατ., τα 85 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές αξιολογούν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της πολιτικής σύσφιξης”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα συνεχιστούν”, σύμφωνα με την Euroxx Sec.

“Η υποχώρηση του ημερήσιου τζίρου δείχνει στάση αναμονής και γι΄ αυτό περιμένουμε συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Εκ νέου σε θετικό έδαφος ο ΓΔΧΑ και οι βασικοί διεθνείς μετοχικοί δείκτες, καθώς οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοινώθηκε χθες ο πληθωρισμός Μαΐου στις ΗΠΑ. Η μέτρηση αυτή επιβεβαιώνει την καθοδική πορεία των τιμών και πιθανότατα οδηγεί την Κεντρική Τράπεζα σε προσωρινή, τουλάχιστον, στάση αναμονής σχετικά με τα επιτόκια, όπως δείχνουν και οι επίσημες πλέον συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Ωστόσο, η μεταβλητότητα που εμφανίζει ο εν λόγω δείκτης τιμών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάσουμε ακόμα, κάτι που ισχύει και για τον Ευρωπαϊκό δείκτη τιμών καταναλωτή. Στο εσωτερικό, είναι φυσιολογική μια αύξηση των διακυμάνσεων, εν όψει και της επικείμενης εκπνοής των Παραγώγων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Το Χρηματιστήριό μας βιώνει μια από τις καλύτερες περιόδους του στη σύγχρονη ιστορία του, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Αυτό επιβεβαιώνεται όχι τόσο από την, ούτως ή άλλως, μεγάλη θετική απόδοση όλο αυτό το διάστημα, όσο από τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν ότι η ανοδική αυτή κίνηση θα συνεχιστεί στο μεσοπρόθεσμο, τουλάχιστον στο μέτρο που δεν θα υπεισέλθει στην εξίσωση κάποιος κρίσιμος καταλύτης.

Έτσι, παρακολουθούμε ένα μεστό ταμπλώ, με κρίσιμη και ευκταία διάχυση σε πλείονες τίτλους.

Η πολυφωνία επιτρέπει στους επενδυτές να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι ευχαριστημένα.

Εξάλλου οι Εισηγμένες, ή έστω η πλειοψηφία, καταγράφουν ολοένα και νεότερα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, ένα φαινόμενο που ουσιαστικά εξαφανίζει τους εγκλωβισμένους (εκείνους που είχαν διακρατήσει μετοχές με υψηλότερες τιμές κτήσης).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα “χαρτιά ελαφραίνουν” και οι ρευστοποιήσεις παίρνουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να υπάρχει μεγάλος όγκος ώστε να πιέσει τα “χαρτιά”.

Η συνέχιση της ανόδου έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από κάποια αντιστροφή και οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης θα δώσει ευκαιρίες (επανα)τοποθέτησης.

Οι τίτλοι που μας ενδιαφέρουν είναι πρωτίστως εκείνοι που ήδη έχουν “τρέξει” και που υποστήριξαν το ανοδικό ράλι ενώ, κλαδικά, κοιτάμε Πληροφορική, Τράπεζες, Κατασκευές και Ενέργεια/ΑΠΕ”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου, Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,7), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,4), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,8), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank -0,38%, Εθνική +1,24%, Eurobank +0,26%, Πειραιώς +0,73%).

Μεταξύ 1022,14 (-0,22%) και 1032,71 μονάδων (+0,81%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1027,69 (+0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1028,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΔΕΗ (-0,78%), ΛΑΜΔΑ (-0,60%), ΟΤΕ (-0,54%), ΜΥΤΙΛ (-1,92%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,20%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Jumbo, “ημερομηνία ετήσιας τακτικής γ.σ. των μετόχων: 5/7/2023, ημερομηνία αποκοπής μερίσματος χρήσης 2022: 23/8/2023, ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος χρήσης 2022: 29/8/2023. Το ΔΣ, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει σταθερό, αποφάσισε να προτείνει στην τακτική γ.σ., τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ποσό μικτού 0,3220 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2022 η Εισηγμένη είχε προχωρήσει στην καταβολή ποσού μικτού 1,1550 ευρώ ανά μετοχή, με τη μορφή έκτακτων χρηματικών διανομών, ενώ και τον Μάρτιο του 2023 προχώρησε στην έκτακτη χρηματική διανομή ποσού μικτού 1,1550 ευρώ ανά μετοχή. Όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων για τον μήνα Μάιο, ούτε οι ιδιαίτερα ασταθείς καιρικές συνθήκες, ούτε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τους διψήφιους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων στα καταστήματα του Ομίλου, που κατέγραψαν αύξηση 11,7% περίπου. Για τους 5 πρώτους μήνες του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 22% περίπου”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Jumbo (+2,98%). Χωρίς θεωρητικές αντιστάσεις ο τίτλος, στα 21,66 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με προοπτικές να ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη και μεταξύ όσων ανέφερε ο Γ. Περιστέρης στην γ.σ., “για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ επεσήμανε ότι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 θα αυξηθεί μέχρι το Φθινόπωρο σε πάνω από 1200 MW. Παράλληλα, πρωτοπόρα και στην Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, η Τέρνα Ενεργειακή προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως Φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029. Η Τέρνα Ενεργειακή δεν επενδύει μόνο στις ΑΠΕ. Υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή Ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική Οικονομία, ενώ ενισχύει την παρουσία της σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας”.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,29%), που προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά 279 μηνών. Στα 13,22 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 15,94 ευρώ η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-0,20%), που συνεχίζει να κινείται ανάλογα με τις φήμες για τις πιθανές μετοχικές εξελίξεις. Στα 20,70 το ημερήσιο “stop short”, στη ζώνη 19,14 – 18,98 η πρώτη σημαντική στήριξη (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Επιστροφή αγοραστών στη μετοχή της Viohalco (+4,45%) και κλείσιμο σε υψηλά 15ετιας. Η επόμενη αντίσταση στα 6,52 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 4,98 ευρώ, με προοπτικές να ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου (+0,98%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+199,31%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+133,89%), ΓΚΜΕΖΖ (+115,59%), ΠΕΙΡ (+110,29%), CENER (+108,28%), ΑΡΑΙΓ (+94,71%), ΚΛΜ (+92,19%) και ΞΥΛΠ (+89,74%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-0,20%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,156477 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,14865315 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Καρέλιας (-2,86%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €11,80 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €11,21 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 25 μηνών ο Fourlis (+2,94%), σε υψηλά 105 μηνών η Unibios (+2,59%), σε υψηλά 18 μηνών ΦΒΜΕΖΖ (+3,75%), σε υψηλά 21 μηνών η Ιντρακόμ (+2,38%), σε υψηλά 12μηνου ο ΑΔΜΗΕ (+1,46%), σε υψηλά 2ετιας ο Λούλης (+6,55%), σε υψηλά 177 μηνών ο Μαθιός (+9,89%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Performance (-0,46%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ”, προσπάθεια αντίδρασης από ΑΒΕ (+4,17%).

Αξιοσημείωτη εντολή αγοράς στα 0,20 ευρώ για ΒΙΣ (+5,26%).

Αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά την ανακοίνωση για αναδιάρθρωση του δανεισμού στην Ελγέκα (+7,89%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΤΟΠΛΕΡ (+10%), ΠΑΙΡ (+5,71%), ΣΑΡΑΝ (+4,66%), ΜΟΝΤΑ (+0,69%), ΒΟΣΥΣ (+3,33%) και ΛΟΓΟΣ (+4,81%).

Στις παρυφές των 1,00 ευρώ, θα περιμένει τις εξελίξεις η Δομική Κρήτης (+1,29%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά Cenergy (+5,18%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,54%).

Σε υψηλά 177 μηνών και με μονοψήφιο p/e η Βιοκαρπέτ (+2,02%), ενώ η μετοχή θα “αλλάξει πίστα”, αν επαληθευτούν οι φήμες για σημαντική επιχειρηματική συμφωνία.

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1028 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2494 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3100 – 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή των πωλητών στο Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του σχετικά με την αύξηση της ζήτησης Πετρελαίου στην Κίνα για το 2023. Στη μηνιαία αναφορά του για τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης Πετρελαίου στην Κίνα για το 2023, από τα 840000 βαρέλια ημερησίως, ως τα 15,7 εκατ. βαρέλια.

Προς τα $1970 προσπαθεί να αντιδράσει ο Χρυσός, προς τα $24,10 το Ασήμι.

Προσεγγίζει στα $26000 το Bitcoin, προς τα $1740 το Ethereum.

Η Βρετανική οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, όπως αναμενόταν, μετά την πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% τον Μάρτιο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 0,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του Τραπεζικού κλάδου της Ηπείρου, αναγκάζοντας τις Τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ φθηνών δανείων της εποχής της πανδημίας μια κι έξω”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,5 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

H Deutsche Bank επιλέγει τις Alpha Βank, Eurobank, ΕΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς, ανάμεσα στις μετοχές του Ευρωπαϊκού Νότου, για τις οποίες συστήνει “buy”, στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης που θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα οδηγήσει με ασφάλεια τις αυξήσεις των χορηγήσεων τα επόμενα έτη. Στη λίστα περιλαμβάνει την Ιταλική BMP, την Πορτογαλική Milennium BCP και την Ισπανική Sabadell.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Σαράντης και Autohellas και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 86 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (175.378 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.144 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.241 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 882 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.208 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 159 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 159 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.242, 1.566 για τον Ιούνιο και 1.656 για τον Ιούλιο και 20 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.094,75), κινήθηκε μεταξύ 3.085 και 3.106,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1.269, 622 για τον Ιούνιο και 647 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.027,75), κινήθηκε μεταξύ 1.027,75 και 1.027,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 111, 56 για τον Ιούνιο, 55 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.911,25), κινήθηκαν μεταξύ 4.861,75 και 4.911,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Πειραιώς, 13.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (52.078), Eurobank (25.058), Πειραιώς (41.792), Εθνική (7.502), ΔΕΗ (10.337), ΑΔΜΗΕ (4.870), Motor Oil (530), ΕΧΑΕ (2.235), Μυτιληναίο (530), ΟΤΕ (6.782), ΓΕΚ (5.906), Lamda Development (798), Αεροπορία Αιγαίου (749), Ελ. Πετρέλαια (464), Fourli (667), Ιντρακάτ (2.067), ΟΠΑΠ (945), Τέρνα Ενεργειακή (4.625), Cenergy (2.643), ΕΛΧΑ (807), Viohalco (1.438), Ιντρακόμ (1.426), ΕΥΔΑΠ (258) Ελλάκτωρα (249), Άβακα (115), TITC (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 112.555, Πειραιώς 49.057, ΔΕΗ 11.005, Eurobank 32.109, Εθνική 14.611.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.539.608 τεμ., (από 58.543.108 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.001.698 τεμ. (2.029.473), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.779.316 τεμ. (1.786.990), Εθνική  10.363.173 τεμ. (10.343.173), ΟΤΕ 1.252.660 τεμ. (1.246.449), Πειραιώς  789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v