Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εσωσε το πρόσημο αλλά έχασε τον τζίρο

Κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ οι συναλλαγές με τον ΓΔ να κλείνει οριακά αυξημένος. Ανοδικά Mytilineos και Aegean, μεικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο. Η εικόνα στην περιφέρεια.

Χρηματιστήριο: Εσωσε το πρόσημο αλλά έχασε τον τζίρο

Μπορεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συμπλήρωσε ανοδικό “εξαρέ”, με αθροιστικά κέρδη 4,49% κλείνοντας σε νέα υψηλά 9ετιας, όμως η λήξη των συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες για εικόνα σχετικής κόπωσης, τουλάχιστον στους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, που ηγήθηκαν του τελευταίου ανοδικού κύματος.

Έτσι σήμερα και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα οι “profit takers” ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι δείκτες να γυρίσουν σε ελεγχόμενες απώλειες, εικόνα που διατηρήθηκε μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς από εκεί και πέρα οι λίγοι “long” πήραν το έλεγχο της ημερήσιας τάσης.

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο και σε νέα υψηλά 9ετιας, με θετικό πρόσημο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ σαφή βελτίωση παρουσίασε και η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, κρίνοντας από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Αυτό δεν σημαίνει πως και σήμερα, ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, δεν αναζητήθηκαν από τους traders νέοι ημερήσιοι, θετικοί, πρωταγωνιστές, όμως σαν κυρίαρχο σενάριο είναι αυτό που δείχνει στάση αναμονής, προκειμένου οι Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, να ακούσουν τους “χρησμούς” αύριο από την Fed και μεθαύριο από την ECB, την ώρα που οι επενδυτές τιμολογούν τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τo επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021. Ήταν ο ενδέκατος διαδοχικός μήνας στον οποίο καταγράφεται πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1%. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,9%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,1% υψηλότερα, έναντι ανόδου 0,4% τον Απρίλιο.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί, για τον μήνα Μάιο, στο 6,1%, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές, που δεν αποκλείουν η στάση αναμονής να συνοδευτεί και από σχετική αύξηση της μεταβλητότητας σε επιμέρους τίτλους, καθώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι σημαντικά και η τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές δείχνει υπεραγορασμένη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα διεξάγεται το Συνέδριο της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη Γενεύη, με τη συμμετοχή της Διοργανώτριας ΕΧΑΕ και των Κρι Κρι, Entersoft, Πλαστικά Θράκης, ACAG, ΟΛΠ, Profile, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Dimand, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ και BriQ.

Θα ακολουθήσει αντίστοιχο roadshow στις 22 Ιουνίου στο Παρίσι. Το τρίτο Συνέδριο για τις Ελληνικές Εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει προγραμματισθεί για τις 31 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα επαναληφθεί το roadshow στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Morgan Stanley.

Απομένουν μόλις 8 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα και ενώ την Παρασκευή, 16/6, είναι προγραμματισμένο το triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων.

Στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης, η μετοχή της Cenergy θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της Αγοράς.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη και η φθίνουσα πορεία του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) και της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Στο 4,51% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,70% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,625% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1268,28 (+0,39%) και 1257,21 μονάδων (-0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1264,89 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1266,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 96,2 εκατ., από τα οποία τα 14,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ, ΟΤΟΕΛ, ΟΠΑΠ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 96,2 εκατ., τα 85,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ίσως αυξήσουν τα στοιχήματα αναφορικά με το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με τον ΟΤΕ και την ΕΧΑΕ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

“Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, ενόψει των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών, θα μπορούσε να διατηρήσει την τάση της Εγχώριας Αγοράς”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Sec.

“Μία μικτή συνεδρίαση σήμερα, με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, σημειώνει η Euroxx Sec.

“Οι Αγορές στοιχηματίζουν πως η FED θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα, όμως τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη και τα τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα, μπορεί να μειώσουν τη δυναμική στο Χ.Α. Δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Αναμφισβήτητα στο επίκεντρο θα βρεθεί το μέγεθος του πληθωρισμού Μαΐου των ΗΠΑ, καθώς είναι και η τελευταία μέτρηση που θα έχει στα χέρια της η Κεντρική Τράπεζα (FED), με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά. Σημειώνουμε ότι σήμερα το πρωί ο πληθωρισμός Μαΐου (τελευταία μέτρηση) στην Γερμανία διαμορφώθηκε ακριβώς πάνω στις εκτιμήσεις (6,1% σε ετήσια βάση), ενώ υπενθυμίζουμε ότι και η ΕΚΤ συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη, με βασικό σενάριο την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25μβ. Για τον ΓΔΧΑ πιθανές είναι οι μικρές και απότομες διορθώσεις τιμών, οι οποίες δεν αναμένεται να διαβρώσουν την εν εξελίξει πλαγιοανοδική κίνηση, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Βασική στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 1190 μονάδων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Ο Οίκος Fitch δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα με την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο, εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη. Ήταν ωστόσο και φειδωλή στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας που τις διατήρησε ως σταθερές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα ξεχωρίσει στην Ε.Ε. κάνοντας πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά +2,3% το 2023, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τη Morgan Stanley να είναι πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο +2,5% και τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς να εκτιμά ότι και το +3,5% είναι πιθανό.

Την ίδια ώρα οι αναβαθμίσεις των τιμών - στόχων των Τραπεζών συνεχίζονται, με τη σκυτάλη να λαμβάνει η Ambrosia Capital και η Morgan Stanley που θεωρεί ότι οι τίτλοι της Πειραιώς και της Eurobank αξίζουν επενδυτικής στάσης “overweight”.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από το 3% το Μάιο, η ανοδική κίνηση του ΓΔ συνεχίζεται, καταγράφοντας καθημερινά ρεκόρ έτους αλλά και της τελευταίας 9ετιας.

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πάντα στον Τραπεζικό κλάδο και τους Δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά να ξεκινά να εκδηλώνεται και για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, η συμμετοχή των οποίων στις συναλλαγές “ξεκόλλησε” από το 10% και κινείται περί το 15% ημερησίως.

Παράλληλα, ξεκίνησαν και RoadShow (στη Γενεύη σήμερα, στο Παρίσι στις 22/6 και στη Φρανκφούρτη στις 31/10) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ελπιδοφόρες προοπτικές και χαμηλή τρέχουσα αποτίμηση.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει επίδοση ύψους +35% από την αρχή του έτους σε επίπεδο ΓΔ και σχεδόν +60% για τον Τραπεζικό κλάδο, εμφανίζοντας σαφή αδυναμία να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση των 1268 μονάδων βραχυπρόθεσμα. Θα απαιτηθεί επομένως εύλογος χρόνος συσσώρευσης και ένας ισχυρός καταλύτης που θα συμβάλει στη συναλλακτική αναβάθμιση, όπως ενδεχομένως θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου, στο βαθμό που επιβεβαιώσει την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα.

Στο σενάριο αυτό, η νέα ισχυρή αντίσταση του ΓΔ προσδιορίζεται αισθητά πάνω από τις 1300 μονάδες.

Ωστόσο, στην Ε.Ε. καταγράφηκε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο 1ο τρίμηνο, σε συνέχεια ανάλογης επίδοσης του προηγούμενου τριμήνου, με τους οικονομολόγους να αναφέρονται σε συνθήκες τεχνικής ύφεσης για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, με το +2,1% θεωρείται σχετικά ικανοποιητικό, καθώς ο Τουρισμός θα συμβάλει στη βελτίωσή του στα επόμενα τρίμηνα.

Με την ΕΚΤ να αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη σε άλλη μία αναπροσαρμογή των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β. ώστε να διαμορφωθούν στο 4,25% καθώς ο Ευρωπαϊκός πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται υψηλά (στο 6,1% το Μάϊο στην Ευρωζώνη). Από την άλλη πλευρά, η Federal θα διακόψει πιθανότατα την Τετάρτη τις δικές της επιτοκιακές αυξήσεις που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο 5,25% για την οριακή χρηματοδότηση προς τις Τράπεζες, με τον πληθωρισμό να κινείται προς το 4%.

Με την ουκρανική κρίση να συνεχίζεται, συνιστώντας πάντα μια σοβαρή γεωπολιτική απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία, όπως υπογραμμίζει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,7), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,5), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,8), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να επιβεβαιώνει στην σχετική επιφυλακτικότητα των traders (Alpha Bank -0,57%, Εθνική +0,78%, Eurobank -0,23%, Πειραιώς +0,07%).

Μεταξύ 1033,45 (+0,87%) και 1013,81 μονάδων (-1,04%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1022,49 (-0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1024,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Καλύτερη από το Τραπεζικό ταμπλώ, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+2,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,72%), ΔΕΗ (+0,29%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,88%), ΕΛΠΕ (+0,37%), ΕΛΧΑ (+0,10%), ΕΥΔΑΠ (+0,87%), ΜΟΗ (+0,08%), ΜΠΕΛΑ (+0,17%), ΜΥΤΙΛ (+1,29%), ΟΛΠ (+1,10%), ΟΠΑΠ (+0,86%), ΟΤΕ (+0,34%), ΣΑΡ (+1,73%) και TITC (+0,60%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Βαρύδεικτος τίτλος της ΕΕΕ (-0,40%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 29,91 ευρώ και την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 27,76 ευρώ. Αν διασπαστεί η στήριξη στα 27,00 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,20%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Στα 9,65 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Κρατάει επαφή με τα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Jumbo (+0,17%). Χωρίς θεωρητικές αντιστάσεις ο τίτλος, στα 21,66 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με προοπτικές να ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε νέα ιστορικό υψηλό έκλεισε και η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,29%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+199,31%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+123,74%), ΓΚΜΕΖΖ (+114,78%), ΠΕΙΡ (+108,76%), CENER (+98,01%), ΑΡΑΙΓ (+92,82%), ΚΛΜ (+92,19%) και ΞΥΛΠ (+71,28%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 828.176 νέες μετοχές της Trastor (0%), που προέκυψαν λόγω κεφαλαιοποίησης διανεμητού αποθεματικού βραχυπροθέσμου και μακροπρόθεσμου προγράμματος παροχής κινήτρων σε μετοχές. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 152.360.643.

Από εκεί και πέρα, πτωτικό “πενταρέ” για την Performance (-2,24%).

Σε υψηλά 4μηνου η Ιντρακόμ (+3,70%), 9μηνου η Space (+1,97%), 12 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+2,50%) και 21 μηνών οι ΞΥΛΚ (+1,60%) και Άβαξ (+2,01%).

Με αργή κίνηση και ενδείξεις ότι προσέχεται, σε υψηλά 177 μηνών η Βιοκαρπέτ (+2,49%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά Profile (+0,47%) και ACAG (+7,04%).

Επιστροφή αγοραστών στην Q&R (+5,43%).

Σε υψηλά 2ετιας ο Λούλης (+2,84%), σε υψηλά 177 μηνών ο Μαθιός (+2,25%).

Στο +9,90% η Βιοτέρ, παίρνοντας βοήθειες από σημαντική εντολή αγοράς στα 0,21 ευρώ (+3,96%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΕΡΚΟ (+2,09%), ΚΥΡΙΟ (+1,87%), ΜΙΝ (+1,79%), ΝΑΥΠ (+5,36%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+3,45%), ΜΟΥΖΚ (+2,86%), ΚΕΠΕΝ (+0,87%) και ΑΑΑΚ (+8,49%).

Η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για Δομική Κρήτης (+10,71%). Επιμένουν οι φήμες, συνεχίζεται η αναρρίχηση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1028 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2494 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3100 – 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αίσθηση προκάλεσε το σημερινό κλείσιμο του Ιαπωνικού Nikkei, που ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 33000 μονάδων (κλείσιμο 33018,65) για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 1990.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Προς τα $1955 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,80 κινείται το Ασήμι.

Στα $25800 το Bitcoin, προς τα $1730 το Ethereum.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς (swaps) κατά 10 μονάδες βάσης από 2%, σε 1,9%, διοχετεύοντας ρευστότητα 2 δισεκατομμύρια γουάν ($279,97 εκατ.) μέσω των επταήμερων repos της.

Κατά 6,3% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Μάιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,2%. Σε Εθνικό επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%, ενώ οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση υποχώρησαν κατά 0,1%.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Οικονομία της Γερμανίας βελτιώθηκε. Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο -8,5 τον Ιούνιο, από -10,7 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση στο -13,5. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών κινήθηκε αρνητικά.

“Οι ΗΠΑ μπορούν να έρθουν αντιμέτωπες με ένα δύσκολο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού, ακόμα και αν δεν διολισθήσουν σε ύφεση. O τομέας του Εμπορικού real estate θα αντιμετωπίσει πιέσεις”, ανέφερε η Goldman Sachs.

“Οι χρεοκοπίες στην Αγορά δανείων ‘junk’ των ΗΠΑ, ύψους $1,4 τρισ., αυξήθηκαν απότομα φέτος καθώς η επιθετική εκστρατεία της Fed για την αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την πίεση στις Εταιρείες με κυμαινόμενο κόστος δανεισμού. Υπήρξαν 18 αθετήσεις χρέους στην Αγορά δανείων των ΗΠΑ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και τέλους Μαΐου, συνολικού ύψους $21 δισ., περισσότερες σε αριθμό και συνολική αξία από ότι για ολόκληρο το 2021 και το 2022 μαζί”, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

“Ο δείκτης MSCI Greece υπεραποδίδει έναντι όλων των Παγκόσμιων Αγορών μετοχών και η σχετική αλλά και η απόλυτη αποτίμησή του είναι ‘φθηνή’. Για την Ελλάδα διατηρούμε τη σύσταση ‘overweight’, καθώς είναι η Αγορά μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις στον Κόσμο φέτος και υπάρχουν υψηλά περιθώρια για τη συνέχεια της υπεραπόδοσής της”, επισημαίνει η Morgan Stanley.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ και ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (150.558 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.241 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.680 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.208 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.463 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 159 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 199 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.820, 1.520 για τον Ιούνιο και 1.260 για τον Ιούλιο και 40 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.078,25), κινήθηκε μεταξύ 3.052,75 και 3.078,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 657, 326 για τον Ιούνιο και 331 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.015), κινήθηκε μεταξύ 1.015 και 1.028,15 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 5, 5 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.868), κινήθηκαν μεταξύ 4.868 και 4.868 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.018 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (51.473), Eurobank (13.458), Πειραιώς (23.590), Εθνική (4.898), ΔΕΗ (8.750), ΑΔΜΗΕ (3.344), Motor Oil (1.035), ΕΧΑΕ (2.009), Μυτιληναίο (1.276), ΟΤΕ (4.587), ΓΕΚ (265), Lamda Development (5.220), Αεροπορία Αιγαίου (1.200), Ελ. Πετρέλαια (1.194), Fourli (330), Ιντρακάτ (4.176), ΟΠΑΠ (149), Τέρνα Ενεργειακή (9.560), Cenergy (6.177), ΕΛΧΑ (244), Viohalco (5.398), Ιντρακόμ (1.317), MIG (343) Ελλάκτωρα (188).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 130.757, Πειραιώς 59.372, ΔΕΗ 15.431, Eurobank 38.504, Εθνική 16.886.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.543.108 τεμ., (από 58.543.108 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.029.473 τεμ. (2.031.549), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.786.990 τεμ. (1.805.612), Εθνική 10.343.173 τεμ. (10.343.173), ΟΤΕ 1.246.449 τεμ. (1.247.813), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v