Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες

Κάτω από τις 1.260 υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό τζίρο και μεγαλύτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Επιμένουν οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, Ελλάκτωρ και επιλεγμένα mid caps.

Χρηματιστήριο: Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες

Περιορίζεται η αρχικά μεγαλύτερη άνοδος στα ευρωπαϊκά, καθώς «γυρίζει» η προθεσμιακή αγορά στη Wall Street.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ, τα futures του S&P500 διαμορφώνονται οριακά στις 4.391 μονάδες, με συνέπεια ο DAX να διολισθαίνει προς τις 16.125 (0,17%) και ο FTSE100 στις 7.564 (-0,10%).

Σε ανάλογο ρυθμό, στο Χρηματιστήριο Αθηνών της υπεραπόδοσης και των διαδοχικών ρεκόρ, η πρόθεση μερίδας επενδυτών να «κλειδώσει» μέρος των θέσεών του και φυσιολογική και αναμενόμενη είναι.

Για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις δοκιμαζόταν η ευρύτερη περιοχή των 1.270-1.280 μονάδων, από την αρχή της σημερινής είχε φανεί ότι οι πωλητές θα υπερίσχυαν, εάν το κλίμα από Νέα Υόρκη συνηγορούσε για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, από τις 1.267,65 οι πρώτες εντολές έως 1-2 μονάδες λίγο υψηλότερα, στα πρώτα 10' και σταδιακά διολίσθηση στη συνέχεια. Με τζίρο 8,5 εκατ. το αρχικό ημίωρο και με πωλητές στα τραπεζικά χαρτιά, η αγορά θα περνούσε σε αρνητικό έδαφος μετά τις 11:15-11:20, όπου και παραμένει έκτοτε.

Στα 40 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, αρκετά χαμηλότερη της χθεσινής (134 εκατ.) όπως και του μέσου όρου προηγούμενης εβδομάδας, ένδειξη πως -προσώρας- οι αγοραστές στην άνοδο κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους.

Ρευστοποιήσεις και στις 4 τραπεζικές, αλλά με απώλειες που δεν ξεπερνούν το 0,89% για τη μετοχή της Alpha Bank που στο 1,558 ευρώ «κρατά» θετική απόδοση 5,58% σε διάστημα εβδομάδας και 30,58% σε μηνιαίο.
Στις 1.017 ο Δείκτης Τραπεζών, σε διόρθωση από τις 1.038 μονάδες, αλλά με θετικό πρόσημο 1,69% στην εβδομάδα και 19,14% στον μήνα.

Εως τις 980 μονάδες το τεχνικό περιθώριο (δυνητικής) περαιτέρω κίνησης, χωρίς να ακυρώνεται η μεσοπρόθεσμα (μηνιαία) long τάση για τον τραπεζικό κλάδο.

Φθηνός ο δείκτης MSCI Greece, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ο οίκος βλέπει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 2,5% (2023) και 2,2% (2024), ξεχωρίζοντας συγκεκριμένα blue chips πιθανά για υπεραπόδοση.

Στις 3.057 ο FTSE25, περί τις 45 μονάδες χαμηλότερα των τελευταίων «υψηλών», με πιθανό περιθώριο διολίσθησης προς τις 3.010-2.990 μονάδες, συνεκτιμώντας το triple witching στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα, θα κριθεί από το ύψος του πληθωρισμού και τις ανακοινώσεις της Fed αύριο, εάν η αγορά θα συνεχίσει χαμηλότερα ή από τα τρέχοντα επίπεδα θα βγει αντίδραση.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean οι κυριότερες επιλογές των αγοραστών, επιθετικότερες στη μετοχή της τρίτης. Σε νέα υψηλά έως τα 10,24 ευρώ και αποτίμηση μέχρι 920 εκατ. για την εισηγμένη.

Χωρίς εμφανή καταλύτη -σε αυτή τη φάση- η επιλογή της μερικής κατοχύρωσης θέσεων πιθανολογείται ως το ενδεχόμενο για περιπτώσεις μετοχών που έχουν υπεραποδώσει λ.χ. Mytilineos, ElvalHalcor και βραχυπρόθεσμα (διάστημα εβδομάδας).

Υποτονικό το κλίμα στα mid caps, βραδύτερη ροή εντολών, στενότερα εύρη διακύμανσης με... κατέβασμα ταχύτητας.

Ενδεικτική της στάσης των επενδυτών η ισοπαλία μετοχών με θετικό-αρνητικό πρόσημο, στις 52/53, με νέα υψηλά από τις μετοχές του δείκτη για AEGEAN, Lamda Development.

Και για AVAX, Loulis Mills, Μαθιός, Πετρόπουλος, Ευρωσύμβουλοι, Qual, Revoil, Ξυλεμπορία, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΟΝ από τα mid-small caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v