Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισχυρός τζίρος αλλά κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας

Οριακά σε θετικό έδαφος έκλεισε ο Γενικός Δείκτης καθώς από το μέσο της συνεδρίασης επικράτησαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Μεικτή εικόνα στις τράπεζες, πακέτα στην ΕΧΑΕ.

Χρηματιστήριο: Ισχυρός τζίρος αλλά κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας

Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της Αγοράς, το βράδυ της Παρασκευής, η Fitch, διατηρώντας το Ελληνικό αξιόχρεο στο “ΒΒ+” και τις προοπτικές σταθερές.

Ασφαλώς και ελάχιστοι ήταν αυτοί που περίμεναν την θετική έκπληξη στο αξιόχρεο, όμως η συντριπτική πλειονότητα των παραγόντων της Αγοράς, θεωρούσε δεδομένη την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές, από σταθερές.

Από την άλλη οι αναφορές του Οίκου για την Ελληνική Οικονομία εμπεριείχαν θετικές εκτιμήσεις και ανοδικές αναθεωρήσεις (αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 0,9%, στο 2,3% για το 2023) και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπ΄ όψιν της η Αγορά, έστω και σε δεύτερη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι: 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 - Standard and Poor's, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη που είχαν προηγηθεί, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που περίμεναν σήμερα μία πιο επιφυλακτική συνεδρίαση, με ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει και με τους traders να αναζητούν νέες “επενδυτικές ιδέες”.

Αντ΄ αυτού, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, επιχορηγούμενος και από τις νέες “αβανταδόρικες” εκθέσεις των Ξένων Οίκων, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,49% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 9 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/6/2014 (1270,38 μονάδες).

Πολλή μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει, κυρίως από παίκτες που εισέρχονται καθυστερημένα στην Αγορά, για τις Εισηγμένες που έχουν μείνει πίσω και βάσει θεμελιωδών δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης.

Αν από αυτή την κατηγορία, εξαιρεθούν οι θεωρούμενες προβληματικές Εταιρείες, οι υπόλοιπες έχουν βασικούς μετόχους με χαμηλή χρηματιστηριακή παιδεία, που δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της μετοχής τους στο ταμπλώ. Σε αυτή την περίπτωση και αν δεν συμβεί κάποια μεγάλη έκπληξη από την Αγορά που θα “ανακαλύψει” την μετοχή, ο τίτλος θα παραμείνει στα αζήτητα, παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη, απλά γιατί δεν υπάρχουν traders που θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις, σε τίτλους που ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με μηδενικές, ή ελάχιστες συναλλαγές και με βασικούς μετόχους παντελώς αδιάφορους, ακόμα και αν τα μεγέθη της Εισηγμένης, συνηγορούν για καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση (!)

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΑΕ, για πρώτη φορά φέτος, διοργανώνει 3 roadshows για παρουσίαση Εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους Θεσμικούς Επενδυτές. Το πρώτο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Γενεύη, θα ακολουθήσει αντίστοιχο roadshow στις 22 Ιουνίου στο Παρίσι. Το τρίτο Συνέδριο για τις Ελληνικές Εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει προγραμματισθεί για τις 31 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη, ενώ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα επαναληφθεί το roadshow στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Morgan Stanley.

Ασφαλώς και το ενδιαφέρον, βραχυπρόθεσμα, θα μεταφερθεί στις Διεθνείς Αγορές, όπου και αναμένεται μία πολύ γεμάτη εβδομάδα σημαντικών ανακοινώσεων.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “με τον πληθωρισμό του Μάϊου (εκτ. 4,1%) στις ΗΠΑ την Τρίτη ανοίγει η αυλαία. Αμέσως μετά την Τετάρτη η FED ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια, με την Αγορά να προεξοφλεί πιθανότητα 72% να παραμείνουν αμετάβλητα στην περιοχή του 5,0 - 5,25%”.

“H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση από ότι αναμένεται, για να ξεριζώσει τον πληθωρισμό”, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times, οι οποίοι προβλέπουν τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος. Η έρευνα των FT προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον στο 5,5%.

Την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια του ευρώ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης, στο 4,25%.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί για τον μήνα Μάιο στο 6,1%, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Την ώρα που απομένουν μόλις 9 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα και ενώ την Παρασκευή, 16/6, είναι προγραμματισμένο το triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων. Στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ την Παρασκευή, μετά την λήξη της συνεδρίασης, η μετοχή της Cenergy θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της Αγοράς.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι συνεχιζόμενες, επιλεκτικές, κινήσεις των αγοραστών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο “rotation”, η ευδιάκριτη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,57% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,72% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,649% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1273,51 μονάδες (+0,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1264,65 (+0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1263,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος στα 131,4 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι στην ΕΧΑΕ έγιναν πακέτα ύψους 6,3 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο των συναλλαγών, όλα στην τιμή των 5,05 ευρώ. 

Από τον συνολικό τζίρο των 131,4 εκατ., τα 111,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Λόγω απουσίας σημαντικών εγχώριων ειδήσεων αυτή την εβδομάδα, περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικά αισιόδοξοι, ενόψει της ανακοίνωσης των αποφάσεων για τα επιτόκια”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Περιμένουμε οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και η ανεβασμένη επενδυτική ψυχολογία να διατηρηθούν”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Η εναλλαγή μετοχών θα συνεχιστεί, ωστόσο σημειώνουμε πως τα ‘βαριά χαρτιά’ είναι σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα τα περισσότερα και ίσως βάλουν τους επενδυτές στον πειρασμό να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη τους”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Αύριο θα ανακοινωθούν και τα μεγέθη του πληθωρισμού Μαΐου των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας το πρωί. Στο εσωτερικό, υπενθυμίζουμε ότι έχουμε την εκπνοή των Παραγωγών την Παρασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των μετοχικών δεικτών του Χ.Α. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ τοποθετούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ για τις επόμενες ημέρες μεταξύ των 1290 και 1210 μονάδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νέα επισκόπηση του Bloomberg το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και 1,0% / 1,7% το 2024 / 2025, ενώ η πιθανότητα ύφεσης εκτιμάται στο 40%”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Μία Αγορά από τα παλιά και αδιόρθωτη συνεχίζει τον δρόμο της, με την εβδομάδα που ξεκίνησε να είναι και λήξη των συμβολαίων του τριμήνου, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός και πάλι πάνω από τις 1000 μονάδες με το επίπεδο να το έχει πλέον “πλάτη”, ενώ η διάχυση ρευστότητας σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται.

Οι τζίροι σταθερά διπλάσιοι από το 2022, με τους συμμετέχοντες μέρα με την μέρα να αυξάνονται, χωρίς παρόλα αυτά να βλέπουμε υπερβολές.

Οι διορθώσεις είναι υγεία, μιας και η τάση ενδυναμώνεται και βρίσκεται η ευκαιρία να μπουν και νέα κεφάλαια στην Αγορά.

Τα αποτελέσματα και τα νέα είναι ικανά να μπορέσουν να στηρίξουν τις νέες αποτιμήσεις, ενώ η Οικονομία συνεχίζει να κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Fitch την Παρασκευή αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 0,9%, στο 2,3% το 2023, κάτι που οι επενδυτές αναμένεται να το τιμήσουν με νέες αγορές. Το “BB+” συντηρήθηκε, όπως και αναμενόταν, μιας και είναι λογικό οι Οίκοι να περιμένουν τις εξελίξεις των εκλογών. Σε ότι αφορά το προεκλογικό κλίμα κινείται σε πολύ ήπιους ρυθμούς, με πολλούς να μην σκέφτονται καν ότι ο Ιούνιος είναι εκλογικός μήνας.

H εβδομάδα έχει σημαντικά νέα από το εξωτερικό, μιας και αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ενώ την Τετάρτη η FED φαίνεται να μην προχωράει σε νέα αύξηση επιτοκίων. Την Πέμπτη ακολουθεί η ΕΚΤ με τις Αγορές να περιμένουν μία νέα αύξηση 0,25% στα επιτόκια, στο 4,25%

Το Χρηματιστήριο φαίνεται να έχει μπει σε μία παρατεταμένη “bull” περίοδο, με τις προβλέψεις για την Οικονομία να είναι καλές και για τα επόμενα 2 χρόνια.

Όσο η Αγορά περιμένει νέα μπροστά της και την επενδυτική βαθμίδα, είναι λογικό οι πωλητές να είναι διστακτικοί και απλά να αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με το νέο χρήμα που εισέρχεται να δίνει την τάση που βλέπουμε.

Οι διορθώσεις είναι καλοδεχούμενες όποτε έρχονται, ενώ η διάχυση στην Περιφέρεια και μεσαία κεφαλαιοποίηση χαροποιεί και τους μικροεπενδυτές που επιστρέφουν και πάλι στην Αγορά.

Τεχνικά είμαστε υπέρ αγορασμένοι τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα, κάτι που μας δείχνει ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε ακόμα καλύτερες μέρες.

Η ζώνη των 1270 βραχυπρόθεσμα μπορεί να προβληματίσει, παρόλα αυτά ο στόχος του 1370 - 1400 είναι ορατός. Το 1140 έχει γίνει σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης.

Πλέον δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για αισιοδοξία, μιας και άπαντες το βλέπουν.

Όλα δείχνουν ότι το Καλοκαίρι θα είναι θερμό και πιθανόν, με volatility, ενώ μένει να δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα που είναι το μόνο που μπορεί να δώσει διόρθωση, σε περίπτωση που δεν έχουμε σημαντική Κυβερνητική πλειοψηφία και προχωρήσουμε σε ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση.

Η Αγορά, παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να φοβάται κάτι τέτοιο και συνήθως έχει δίκιο, ενώ μία διόρθωση θα μπορούσε να έρθει και από το εξωτερικό.

Η λήξη των συμβολαίων πάντα είναι ένα σοβαρό γεγονός στην Αγορά και συνήθως δίνει διόρθωση.

Όσοι νέοι επενδυτές αποφασίσετε να τοποθετηθείτε στην Αγορά, μετά από καιρό, θα πρέπει να έχετε μεσομακροπρόθεσμη λογική και όχι λογική γρήγορων αποδόσεων”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,7), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,4), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,8), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Eurobank (+1,86%) και Πειραιώς (+1,01%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,19%) και Εθνική (-0,67%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,371 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,344, 1,25, 1,162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,106 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,714 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 6,50 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 5,714 μπορεί να πιέσει προς 5,25 – 5,20 4,621 και 4,441 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης από την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,57 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση, μετά τα 1,57, στα 1,60 ευρώ. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,232, 1,218 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,165 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τη μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,746 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,256, 2,50 – 2,40, 2,094, 1,98 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,731 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,10 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1038,96 μονάδες (+1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1.026,12 (+0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1024,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,50%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Σχετικό πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,70%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,15%), ΜΠΕΛΑ (-1,06%), ΣΑΡ (-1,05%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,36%), ΕΕ (-0,11%), ΕΥΔΑΠ (-0,43%), ΜΥΤΙΛ (-0,32%), ΟΛΠ (-0,35%).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές και η μετοχή του ΟΤΕ (+1,71%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “το 14,65 θεωρείται επιβεβαίωση της διάσπασης και πλέον είναι και το ‘stop’ μας στο ‘Intraday’ σε κλείσιμο ώρας. Στα 15,32 και 16,22 ευρώ οι επόμενες αντιστάσεις”.

Στα 13,98 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με την πρώτη στήριξη στη ζώνη 14,68 – 14,63 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,69%), συμπληρώνοντας “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 19 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,68 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 10,59 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+207,05%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+122,42%), ΓΚΜΕΖΖ (+114,37%), ΠΕΙΡ (+108,62%), CENER (+97,02%), ΚΛΜ (+92,19%), ΑΡΑΙΓ (+88,66%), ΜΟΤΟ (+76,56%) και ΞΥΛΠ (+73,33%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Profile (+0,48%) και Καρέλιας (+4,12%, με ελάχιστες συναλλαγές).

“Τραγική φιγούρα του ταμπλώ” η Flexopack, κατόρθωσε με συνολικό όγκο 110 τεμ. να γράψει ημερήσιες απώλειες 3,98%.

Σε υψηλά 12 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+1,52%), 9 μηνών η Lavipharm (+7,87%), 21 μηνών ο Άβακας (+4,92%) και 45 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+2,75%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Δρομέα (+4,68%), τέσσερις για Μαθιό (+5,95%) και πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για Unibios (+11,17%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,54%).

“Πακέτα” στα 5,05 ευρώ, συνολικά 1,253 εκατ. τεμ. στην ΕΧΑΕ (-1,37%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/6 για Κορδέλλου (+2,41%) και στις 2/6 για ΕΥΑΘ (+0,55%).

Επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+1,67%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΙΝ (+6,67%), ΛΑΝΑΚ (+5,26%), ΕΒΡΟΦ (+2,84%), ΚΕΚΡ (+4,69%), ΦΙΕΡ (+2,33%), ΝΑΚΑΣ (+5,15%), ΜΟΝΤΑ (+3,68%) και ΛΟΓΟΣ (+2%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά ο Σπύρου (+9,72%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Ναύπακτος (+12%), ΓΕΒΚΑ (+2,25%), ΞΥΛΚ (+6,48%) και Ευρωσύμβουλοι (+3,31%).

Στα 2,30 ευρώ (-2,13%) άλλαξαν χέρια περισσότερα από 70000 τεμ. στην Βιοκαρπέτ (+2,55%).

Τα γνωστά σενάρια για μετοχικές εξελίξεις, ανέβασαν τον όγκο συναλλαγών στην Δομική Κρήτης (+4,74%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1026 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2489 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3100 – 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Αυστραλία.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Η Goldman Sachs κατέβασε την πρόβλεψή της για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Brent στα $86 το βαρέλι, από την προηγούμενη εκτίμηση για $95 το βαρέλι, σύμφωνα με σημείωμα προς πελάτες της. Ήταν η τρίτη αναθεώρηση προς τα κάτω της Goldman, τους τελευταίους έξι μήνες, αφού προηγουμένως είχε μιλήσει για $100 το βαρέλι.

Προς τα $1970 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $24,10 κινείται το Ασήμι.

Στα $25800 το Bitcoin, προς τα $1730 υποχωρεί το Ethereum.

“Ένας συνδυασμός αντίξοων ανέμων, που περιλαμβάνει την Αγορά στέγης των ΗΠΑ και τους νέους Τραπεζικούς κανονισμούς, θα καθιστά όλο και πιο δύσκολο για πολλές Περιφερειακές Τράπεζες να επιβιώσουν μόνες τους. Επομένως, θα επιβαρυνθούν οι τιμές των μετοχών τους και θα γίνουν ελκυστικοί στόχοι για εξαγορές. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ώστε ένας επενδυτής να μη θέλει να κατέχει Τραπεζικές μετοχές αυτή τη στιγμή. Θα βρεθούμε σ' ένα τοπίο με πολύ λιγότερες Τράπεζες”, είπε η Whitney (επονομαζόμενη και ως ‘προφήτισσα της Wall Street’), στους Financial Times.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

H Ambrosia Capital διατηρεί τις συστάσεις “buy” για τις Ελληνικές Τράπεζες ενώ αύξησε τις τιμές - στόχους. Για την Alpha Bank η τιμή - στόχος τίθεται στα 1,90 ευρώ, από 1,40 ευρώ πριν, για την Eurobank στα 2,05 ευρώ, από 1,35 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,95 ευρώ, από 4,45 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,95, από 1,60 ευρώ πριν.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 13, από 10,1 ευρώ δίνει η Eurobank Εquities, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "buy" καθώς ο τίτλος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “η μετοχή έχει περιθώριο για σημαντικό re-rating”. Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2023 και του 2024 κατά 35% και 11% αντίστοιχα, προβλέποντας ότι η Επιχείρηση θα φθάσει σε κερδοφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ, έως το 2025.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 4, από 2,8 ευρώ δίνει η Optima Bank, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy". Παράλληλα, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 624 εκατ. ευρώ εφέτος, στα 783 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 942 εκατ. ευρώ το 2025.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIANumbers Μαϊου 2023:

Δημιουργήθηκαν 1128 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 937 νέους λογαριασμούς τον Απρίλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,14 δισ.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €95,46 εκατ. κατά το μήνα Μάϊο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €95,46 εκατ. τον Μάϊο.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,46% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,54% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 59,6% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Μάϊο 2023 (σε σχέση με το 57,2% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 40,4% των συναλλαγών (σε σχέση με το 42,8% τον προηγούμενο μήνα).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΑΙΕ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (172.501 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.680 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.689 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.463 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.700 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 199 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 219 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.659, 1.222 για τον Ιούνιο και 1.437 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.076), κινήθηκε μεταξύ 3.074,5 και 3.100 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 555, 275 για τον Ιούνιο και 280 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.026), κινήθηκε μεταξύ 1.023,25 και 1.035 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 82, 41 για τον Ιούνιο, 41 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.890,75), κινήθηκαν μεταξύ 4.831,75 και 4.890,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Lamda Development, 6.100 Μυτιληναίος, 32.576 ΟΤΕ, 140.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (87.297), Eurobank (19.871), Πειραιώς (18.701), Εθνική (5.953), ΔΕΗ (7.496), ΑΔΜΗΕ (6.103), Motor Oil (416), ΕΧΑΕ (867), Μυτιληναίο (991), ΟΤΕ (3.721), ΓΕΚ (1.393), Lamda Development (714), Αεροπορία Αιγαίου (2.904), Άβακα (431), Fourli (116), Ιντρακάτ (1.546), ΟΠΑΠ (406), Τέρνα Ενεργειακή (7.342), Cenergy (2.164), ΕΛΧΑ (639), Viohalco (1.695), Ιντρακόμ (336), MIG (293) ΕΕΕ (241), ΕΥΔΑΠ (109).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.587, Πειραιώς 66.551, ΔΕΗ 18.720, Eurobank 47.219, ΑΔΜΗΕ 11.255, Εθνική 19.786, Τέρνα Ενεργειακή 11.168.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.543.108 τεμ., (από 58.546.608 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.031.549 τεμ. (2.019.226), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.805.612 τεμ. (1.862.039), Εθνική 10.343.173 τεμ. (10.343.173), ΟΤΕ 1.247.813 τεμ. (1.227.536), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v