Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τείχος» στις 1.268 μονάδες βρήκε το Χρηματιστήριο

Εβδομαδιαία κέρδη 3,6% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε σε νέα υψηλά εν αναμονή της Fitch. Ανοδος 5,8% για τις τραπεζικές μετοχές. Κινητικότητα σήμερα στα mid caps.

«Τείχος» στις 1.268 μονάδες βρήκε το Χρηματιστήριο

Την αντίσταση των 1.268 μονάδων, που αναφέρουν όλο και περισσότεροι αναλυτές, δοκίμασε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πισωγυρίζοντας στη συνέχεια προς χαμηλότερα επίπεδα, όμως είναι περίπου βέβαιο ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα ξανατεστάρει το εν λόγω επίπεδο.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, αλλά και το σχετικό πισωγύρισμα από τα υψηλά ημέρας, δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος και μάλλον αιφνιδίασε τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι, σε συνάρτηση με το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, περίμεναν μία στάση αναμονής, με τους traders να περιμένουν την βραδινή “ετυμηγορία” της Fitch, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, αλλά και Οίκων του εξωτερικού, δεν αναμένεται αναβάθμιση της Οικονομίας, αλλά είναι πιθανό να δούμε αναθεώρηση στις προοπτικές από σταθερές, σε θετικές. Υπενθυμίζεται πως η τρέχουσα αξιολόγηση του Οίκου είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική (ΒΒ+).

Η Fitch θα αλλάξει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση στο ‘ΒΒ+’, παρά το γεγονός ότι δεν προέκυψε Κυβέρνηση στον πρώτο γύρο των εκλογών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Société Générale.

Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, αλλά όχι και του rating αναμένει η Citi από την Fitch σήμερα το βράδυ.

Ανεξάρτητα με την βραδινή αξιολόγηση και σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξα σκεπτόμενους, “οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικές, όταν ακόμα συναντάμε μετοχές με μονοψήφιο p/e” και εδώ το θέμα είναι αν η Αγορά έχει την διάθεση να ‘ανακαλύψει’ τις εν λόγω μετοχές, ή θα συνεχίσει να περιστρέφει το ενδιαφέρον της στους τίτλους που ηγήθηκαν και του προηγούμενου ανοδικού κύματος.

Θα μπορούσε να σημειωθεί ότι υπάρχει μία διακριτική και σταδιακή “αφύπνιση” μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με τους traders να αναζητούν φρέσκιες “επενδυτικές ιδέες”, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, εκεί που τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι σημαντικά.

Οι αναλυτές σημειώνουν τις καλές προοπτικές κερδοφορίας για το 2023, που στηρίζουν τις αποτιμήσεις και την επενδυτική ψυχολογία, όμως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η σταδιακή συρρίκνωση της καθαρής αξίας συναλλαγών, που έγινε ακόμα πιο ευδιάκριτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Εν τω μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι “η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στη διαγωνιστική διαδικασία, για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη, παρατείνεται έως την 17η Ιουλίου 2023, ώρα 17.00. Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή προσφορών αποφασίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της πλειονότητας των προεπιλεγέντων Επενδυτών”.

Την ώρα που απομένουν μόλις δέκα συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα και ενώ την άλλη Παρασκευή, 16/6, είναι προγραμματισμένο το triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων, σε νέα ιστορικά υψηλά, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ΜΠΕΛΑ (+1,75%) και ΜΥΤΙΛ (+2,04%).

Με διαθέσεις υποχώρησης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,55% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,74% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,599% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1255,03 (-0,25%) και 1268,81 μονάδων (+0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1263,47 (+0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1261,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 128,6 εκατ., από τα οποία τα 19,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΡΟΦ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 128,6 εκατ., τα 114,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,6%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 5,85%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 35,69% και ο ΔΤΡ κέρδη 59,14%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές προσανατολίζονται σε μία στάση υπέρ της ανάληψης κινδύνου, ενόψει του τέλους της πολιτικής σύσφιξης από τη FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Η Fitch θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας (ΒΒ+, σταθερές προοπτικές) με τους επενδυτές να περιμένουν μία αναφορά σχετικά με μία πιθανή αναβάθμιση στο εγγύς μέλλον. Η ψυχολογία είναι ενισχυμένη, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν απόλυτη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και τις προοπτικές των κερδών για το 2023”, σημειώνει η Beta Sec.

“Θετική και η τρέχουσα εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ, εν αναμονή και της αξιολόγησης από τον Οίκο Fitch σήμερα το βράδυ. Παράλληλα, υποστηρικτικό παραμένει ακόμα το κλίμα στο εξωτερικό, αν και ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει μειωθεί, κατά την εκτίμησή μας, όπως άλλωστε έδειξαν και τα χθεσινά στοιχεία για το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου της Ευρωζώνης (-0,1% σε τριμηνιαία βάση). Πιθανό ανοδικό όριο του ΓΔΧΑ για τις επόμενες 2 συνεδριάσεις αποτελούν οι 1280 μονάδες, καθώς εκτιμούμε ότι έχει σχεδόν προεξοφληθεί η πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Χώρας από την Fitch σε θετικές, από σταθερές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Depolas Investment Services.

“Αργά το βράδυ, η Fitch ανακοινώνει την ετυμηγορία της για την Ελληνική Οικονομία (στο ΒΒ+, μια βαθμίδα από το επενδυτικά αξιόχρεο). Με ‘γκολ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης’ οι αγοραστές πέτυχαν χθες ένα ακόμα νικηφόρο αποτέλεσμα. Η τοπική κορυφή των 1236 - 1240 μονάδων αποτελεί την πλησιέστερη στήριξη, ενώ η πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση παραμένει στις 1268 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ΑΛΦΑ κάνει προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον Τραπεζικό και να δει το 1,75 που έχει στόχο. Η ΓΕΚ ατάραχη στον στόχο του 14,40 χωρίς καν να έχει ανακοινωθεί το νέο της Θυγατρικής. Η ΕΥΔΑΠ κάνει προσπάθεια και πάλι να μπει στην ζώνη του 7. Η ΑΡΑΙΓ πλέον σε προ κρίσης επίπεδα ,σηκώνει όγκους ψάχνοντας το 10,70. Ο ΜΥΤΙΛ ίσως είναι και ο μεγαλύτερος παίκτης στο ταμπλώ μιας και εύκολα στέκεται πάνω από τα 30, ψάχνοντας τα 32 με το Λονδίνο μπροστά του. Η ΛΑΜΔΑ ξύπνησε από τον λήθαργο των τελευταίων ετών, θέλοντας να κερδίσει και πάλι τα επίπεδα της ΑΜΚ σε πρώτη φάση. Η ΔΕΗ σταθερά πάνω από το 10, δεν έχει δείξει ακόμα τίποτα από αυτά που μπορεί. Ο ΟΤΕ αντίστοιχα ανοδικός σε εβδομαδιαίο, μετά από 1 χρόνο, θα ψάξει το 18,50 μεσοπρόθεσμα. Ο Όμιλος ΒΙΟ είναι δεδομένο ότι θα προσεγγίσει Ξένους Θεσμικούς. Η διάχυση στην μεσαία και όχι μόνο κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται. Τα ΠΛΑΘ ξύπνησαν μετά από καιρό κάνοντας σημαντικό ράλι, ενώ και ο Όμιλος της ΙΝΤΚΑ δοκιμάζει να σπάσει το 2,05. Η ΛΑΒΙ θυμίζουμε ότι έκανε ΑΜΚ στα 0,34 και με την διάσπαση του 0,46 έχει ανοίξει τον δρόμο για τα 0,70. Μέρα με την μέρα βλέπουμε ‘νέο αίμα’ στην Αγορά τόσο από Θεσμικούς, όσο και από μικροεπενδυτές που επιστρέφουν μετά από χρόνια Ο ΓΔ τώρα έχει αντίσταση βραχυπρόθεσμα στο 1274, ενώ κύρια στήριξη στο 1243. Θυμίζουμε ότι η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένες ζώνες, παρόλα αυτά το νέο χρήμα δεν την αφήνει να προβληματιστεί. Το Χ.Α. διανύει μια από τις ωριμότερες περιόδους στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία. Διάχυση ρευστότητας, πολυφωνία, ανθεκτικότητα στα πτωτικά σκέλη, αυξημένη (τηρουμένων των αναλογιών) συναλλακτική δραστηριότητα στην άνοδο και άλλα πολλά. Τα ‘stop’ μας σε ημερήσιο, θα έρθουν σε πολύ κοντινότερα επίπεδα τις επόμενες μέρες. Την άλλη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Άλλη μια ανοδική εβδομάδα για τον ΓΔ, με τις συναλλαγές να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ημερήσια βάση (€140 – 180 εκατ.), όπως σημειώνει η Merit Sec.

H Αγορά διατηρεί το ανοδικό momentum, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών γίνεται πιο ισχυρή. Θετική εντύπωση προκάλεσε το Investor Day της Alpha Bank την Τρίτη, καθώς και η συνέντευξη του Χρήστου Μεγάλου (Piraeus Bank) στο Bloomberg για τις προοπτικές του Τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Εντυπωσιακό ήταν και το πρώτο 5άμηνο της Aegean, αναφορικά με τις λειτουργικές της επιδόσεις.

Τεχνικά για τον ΓΔ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1236 και 1165 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1306 και 1400 μονάδες.

Σήμερα αναμένουμε την αξιολόγηση από τον Oίκο Fitch, από τον οποίο η Αγορά περιμένει αναβάθμιση στις προοπτικές της Οικονομίας και όχι στην επενδυτική βαθμίδα.

Στις 12/6 έχουν γ.σ. η Μοτοδυναμική και η Space Hellas, ενώ την Τετάρτη 14/6 η Τέρνα Ενεργειακή.

Την Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ, ενώ την ίδια μέρα περιμένουμε την απόφαση της η ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Την Παρασκευή 16/6 έχουμε την ετήσια γ.σ. του Ομίλου Fourli.

Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο αποκοπής μερισμάτων και με δεδομένο ότι η Αγορά έχει κινηθεί ανοδικά από την αρχή του χρόνου, με την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη να αφήνει μικρά περιθώρια πριν ολοκληρωθεί η παρούσα ανοδική φάση, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών” σημειώνει η Merit Sec.

“Καμία διόρθωση, καμία υποχώρηση: Η ανοδική Αγορά του 2023, εκτός από μεγάλες αποδόσεις, έχει διάχυση του ενδιαφέροντος, σταθερά υψηλούς τζίρους και ειδησεογραφία που κρατάει δεμένες τις τιμές με τα θεμελιώδη, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Αυτή την φορά ήταν η σειρά της Alpha Bank να υποστηρίξει το αφήγημά της με υψηλότερους στόχους απόδοσης κεφαλαίων, κερδοφορίας και μερισμάτων. Η Αγορά κάθε άλλο παρά ασυγκίνητη έμεινε, διευρύνοντας το ανοδικό σερί, κρατώντας το ενδιαφέρον ακμαίο σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 130 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κρατώντας την αδρεναλίνη των εμπλεκομένων ψηλά.

Το μεγάλο κέρδος βέβαια είναι η αύξηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της Αγοράς, η ταχύτερη αφομοίωση νέων και το γρήγορο μάζεμα των διορθώσεων, που έχει βάλει σε προβληματισμό όσα χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός Αγοράς.

Πέρα από την εταιρική κερδοφορία και το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ιδιαίτερα ευοίωνο στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες: Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο ήταν θετική κατά 2,1%, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 2,8% και το ισοζύγιο πληρωμών δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία, οδεύοντας προς ένα νέο ρεκόρ και η σοβαρή μείωση των ενεργειακών τιμών σταδιακά περνάει και στην Οικονομία.

Μπορεί να υπάρχει ακόμα χώρος για βελτιώσεις σε άλλους δείκτες δραστηριότητας ή επιδόσεων, ωστόσο δεν παραγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από τους μέσους όρους της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου η επιδίωξη προς την επενδυτική βαθμίδα παραμένει μια ρεαλιστική στόχευση, γεγονός που αποτυπώνεται εκτός από τις μετοχές και στα ομόλογα στην δευτερογενή Αγορά, τα οποία πλέον έχουν αποδόσεις κοντά σε αυτές των Ισπανικών.

Το ανοδικό κρεσέντο συνεχίστηκε παρά την εμμονή των τεχνικών δεικτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Οι υπερτιμήσεις δεν είναι αμελητέες, καθώς και σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφονται εντονότατες υπερβολές, ενώ και τα μηνιαία διαγράμματα έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής.

Το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο Χ.Α. από το 2007, ωστόσο η τότε διάρκειά του ήταν περίπου 2,5 χρόνια (2005 – 2007).

Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπροστά του μόνο την αντίσταση των 1371 μονάδων, που αντιστοιχεί στα υψηλά του 2014. Από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία επιπέδων Δείκτη και κεφαλαιοποίησης, καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση επισφαλή με βάση τις προβολές του παρελθόντος.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ξαναγράφονται από την αρχή τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη, με βάση τα ισχύοντα στις κεφαλαιοποιήσεις της Αγοράς, καθώς οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών το 2013 και 2015, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και ανακολουθίες.

Αν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις είναι υψηλό, φάνηκε ότι σαν σενάριο εξαντλείται πολύ ήπια δίνοντας οριζόντιες κινήσεις, ευνοώντας την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους.

Μια πολύ γεμάτη εβδομάδα σημαντικών ανακοινώσεων αναμένεται στο εξωτερικό με τον πληθωρισμό του Μάϊου (εκτ. 4,1%) στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη (και 13...) να ανοίγει την αυλαία.

Αμέσως μετά την Τετάρτη η FED ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια, με την Αγορά να προεξοφλεί πιθανότητα 72% να παραμείνουν αμετάβλητα στην περιοχή του 5,0-5,25%.

Την επόμενη ημέρα η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια του ευρώ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης, στο 4,25%.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο επίσημος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κινηθεί για τον μήνα Μάιο στο 6,1%.

Ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις του πρώτου τρίμηνου την προσεχή Τετάρτη 14 Ιουνίου με τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ. Την Πέμπτη 15 Ιουνίου η Cenergy πραγματοποιεί on field investors day, ενώ την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση, η μετοχή θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της Αγοράς.

Την ίδια ημέρα αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών θα έχουμε και για τους FTSE-Russel και Stoxx στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ το μεσημέρι κλείνουν τα συμβόλαια Παραγώγων για τον μήνα Ιούνιο.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται την Τετάρτη χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης των 0,14 ευρώ ανά μετοχή.

Την προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί στην Γενεύη επενδυτική μερίδα για τις Εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,4), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,7), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+2,34%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (-1,97%), ΕΥΡΩΒ (+0,13%) και ΠΕΙΡ (+0,68%).

Μεταξύ 1035,74 (+1,84%) και 1015,38 μονάδων (-0,17%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1021,98 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1019,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1036, 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “μία εξ ολοκλήρου ψηφιακή Τράπεζα στις καθημερινές συναλλαγές, αλλά και σε ορισμένα κομμάτια των χρηματοδοτικών της Υπηρεσιών φιλοδοξεί να γίνει η Alpha Bank το 2025, όπως περιγράφεται στο τριετές business plan για την περίοδο 2023 - 2025”.

Μοιρασμένη δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,51%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,70%), ΕΕΕ (-0,94%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,12%), ΚΟΥΕΣ (-0,65%), ΜΟΗ (-0,08%), ΟΤΕ (-1,01%), ΣΑΡ (-0,65%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,68%), TITC (-0,84%).

Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και ΟΤΟΕΛ

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/6, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 16 μηνών, ο τίτλος της ΕΛΧΑ (+3,62%). Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,00 ευρώ και οι στηρίξεις στα 1,665 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1,604 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,592 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ (+0,50%), από την Δευτέρα, 19/6/2023, οι μετοχές του Οργανισμού θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους €0,45 ανά μετοχή. Αν η μετοχή συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 16,92 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 15,42 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+212,22%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+123,74%), ΓΚΜΕΖΖ (+117,62%), ΠΕΙΡ (+106,54%), CENER (+97,68%), ΚΛΜ (+92,58%), ΑΡΑΙΓ (+86,2%), ΜΟΤΟ (+78,95%) και ΞΥΛΠ (+73,33%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Entersoft (+0,39%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,10 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή).

Σε νέα υψηλά 185 μηνών η Μοτοδυναμική (+2,19%).

“Πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Ιντρακόμ (+4,98%) και Ιατρικό (+2,74%).

Αύξησαν συναλλαγές Ικτίνος (+7,33%), ΑΣΚΟ (+2,51%), Lavipharm (+4,53%), Realcons (+2,74%), Ιντρακάτ (+2,57%) και Δρομέας (+9,67%).

Σε υψηλό 12ετιας η Ιντερτέκ (+6,58%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΧΑΙΔΕ (+4,81%), ΦΙΕΡ (+1,66%), ΜΙΝ (+2,94%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+3,45%), ΜΕΡΚΟ (+5,46%), ΓΕΒΚΑ (+2,69%) και ΝΑΚΑΣ (+2,26%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/6 για Κορδέλλου (+5,06%).

Σε υψηλά 45 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+5,81%), σε νέα ιστορικά υψηλά ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,85%) και Profile (+2,69%).

Συνεχίζεται η επιβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων σε ΓΚΜΕΖΖ (+5,10%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -23,6% από ΞΥΛΠ (+24,26%).

Σε υψηλά 40 μηνών η Τεχν. Ολυμπιακή (+9,70%).

Συνεχίζει να βγαίνει “bid” στην Foodlink (+6,36%), αλλά σήμερα αυξήθηκε η προσφορά.

Σε υψηλά 14 μηνών τα Πλ. Θράκης (+13,31%).

Με καθυστερημένους αγοραστές ο ΤΖΚΑ (+3,88%).

Σε υψηλά 177 μηνών η Βιοκαρπέτ (+1,73%), με κραυγαλέα μονοψήφιο p/e.

Άλλο ένα μονοψήφιο p/e, αλλά με δυσκίνητους αγοραστές η Flexopack (+1,15%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1023 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1268 και 1300 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2483 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3080, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ.

Προσπαθεί να κρατήσει τα $1980 ο Χρυσός, προς τα $24,40 κινείται το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα από τα $26500 το Bitcoin, προς τα $1840 υποχωρεί το Ethereum.

O Αμερικανικός βραχίονας της Binance ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές σε δολάρια και ότι οι χρήστες δεν θα είναι σύντομα σε θέση να αποσύρουν δολάρια από το Ανταλλακτήριο, καθώς οι Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι στηρίζουν το πάγωμα των στοιχείων ενεργητικού της Binance. Σε μήνυμα στο Twitter, η θεωρητικά ανεξάρτητη Θυγατρική της Binance στις ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Τραπεζικοί της Εταίροι ετοιμάζονται να κλείσουν τα κανάλια απόσυρσης δολαρίων στις 13 Ιουνίου.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα σημείωσε πτώση 4,6% τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αρνητική κίνηση σε ετήσια βάση των τελευταίων επτά ετών. Η μέτρηση του περασμένου μήνα είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις για 4,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τη Fed και άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

“Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά τους τελευταίους 15 μήνες και να αφήσει την πολιτική της αμετάβλητη μέχρι τον Δεκέμβριο”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται στον πληθωρισμό τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε, προέκυψε αύξηση 2,8% έναντι αύξησης 11,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο Γενικός ΔΤΚ τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σε σημαντική αύξηση της τιμής - στόχου για την μετοχή της Jumbo στα €27,30, από €18,40 προχωρά η Alpha Finance, διαβλέποντας τις θετικές προοπτικές του Ομίλου που πηγάζουν από την βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Η Χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την κερδοφορία του Ομίλου, τόσο για το 2023 όσο και για την επόμενη 4ετία. Συγκεκριμένα, για το 2023 βλέπει καθαρά κέρδη €297 εκατ. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι αυξημένες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες που θα εμφανίσει ο Όμιλος για το τρέχον έτος θα οδηγήσουν την Διοίκηση να αναγγείλει νέο μέρισμα ύψους περίπου €45-50 εκατ. το δ’ τρίμηνο του 2023 (αντιπροσωπεύοντας συνολικό μέρισμα ανά μετοχή €1,5, έναντι €1,16 εξαγγελθέντος). Για την επόμενη 4ετία, η Alpha Finance προβλέπει ότι η κερδοφορία θα αυξάνεται σταδιακά, ενώ τα καθαρά κέρδη από το 2025 κιόλας θα βρεθούν πάνω από τα €330 εκατ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, TITC και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Autohellas και στο χαμηλό οι Εθνική και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 102 ανοδικούς τίτλους, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (114.932 συμβόλαια).

Στα 5.689 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.800 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.700 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.895 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 219 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 239 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 982, 468 για τον Ιούνιο και 514 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.075), κινήθηκε μεταξύ 3.048 και 3.085,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 577, 277 για τον Ιούνιο και 300 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.019), κινήθηκε μεταξύ 1.019 και 1.031,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 121, 101 για τον Ιούνιο, 20 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.883), κινήθηκαν μεταξύ 4.883 και 4.901 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (55.444), Eurobank (9.347), Πειραιώς (19.702), Εθνική (5.753), ΔΕΗ (5.138), ΑΔΜΗΕ (1.742), Motor Oil (232), ΕΧΑΕ (270), Μυτιληναίο (661), ΟΤΕ (2.728), ΓΕΚ (6.320), Lamda Development (595), Αεροπορία Αιγαίου (551), Άβακα (201), Fourli (102), Ιντρακάτ (1.108), ΟΠΑΠ (869), Τέρνα Ενεργειακή (449), Cenergy (317), ΕΛΧΑ (1.115), Viohalco (860), Ιντρακόμ (640), MIG (213) ΟΛΠ (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 172.814, Πειραιώς 70.366, ΔΕΗ 21.085, Eurobank 49.929, ΑΔΜΗΕ 11.920, Εθνική 21.259, ΟΤΕ 10.980, Τέρνα Ενεργειακή 11.285.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.546.608 τεμ., (από 59.149.759 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.019.226 τεμ. (2.007.226), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.862.039 τεμ. (1.824.967), Εθνική 10.343.173 τεμ. (10.343.173), ΟΤΕ 1.227.536 τεμ. (1.211.861), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (907.797).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v