Ακόμα μία συνεδρίαση, κατά την οποία ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας, με αποτέλεσμα το πρόσημο της συνεδρίασης να παιχτεί μέχρι τέλους.
Σε κάθε περίπτωση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 107 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/7/2014 (1254,21 μονάδες) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 70 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/8/2017 (1036,09 μονάδες).
Χωρίς υπερβολή, η σημερινή άνοδος “γράφτηκε με ΑΛΦΑ”, καθώς ο τίτλος της Alpha Bank (+3,96%), ήταν αυτός που ηγήθηκε της “βόρειας” κίνησης και ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 70 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 25/2/2020 και στα 1,596 ευρώ).
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα υψηλά ημέρας, με αρκετούς αναλυτές να το αποδίδουν, εκτός από τις κινήσεις “profit taking” και στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που το επιβεβαιώνει και το ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ.
Πιο συγκεκριμένα, ανοδικά συνέχισε να κινείται το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Καταγράφεται ανάπτυξη 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι του αναθεωρημένου 4,8% το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Την ίδια στιγμή καταγράφεται αρνητικός ρυθμός σε τριμηνιαία βάση. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ εμφανίζει οριακή συρρίκνωση -0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι του αναθεωρημένου 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ήταν περισσότερο από ευδιάκριτο ότι της ανοδικής κίνησης ηγούνταν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με τους τίτλους των μη Τραπεζικών blue chips να ακολουθούν σε απόσταση και σαφώς επιφυλακτικότερα, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση συνέχισαν να εναλλάσσουν τους ημερήσιους, θετικούς, πρωταγωνιστές.
Το γεγονός ότι κλαδικοί δείκτες και επιμέρους μετοχές βρίσκονται σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά, ασφαλώς και αυξάνει το δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και μένει να φανεί αν η ανοδική κίνηση θα υπερκεράσει την σημαντική αντίσταση των 1268 μονάδων, ή ο Γενικός Δείκτης θα “βρει τοίχο” και η Αγορά θα έχει νέο πισωγύρισμα για την ανάκτηση δυνάμεων.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολικές, όταν ακόμα συναντάμε μετοχές με μονοψήφιο p/e” και εδώ το θέμα είναι αν η Αγορά έχει την διάθεση να “ανακαλύψει” τις εν λόγω μετοχές, ή θα συνεχίσει να περιστρέφει το ενδιαφέρον της στους τίτλους που ηγήθηκαν και του προηγούμενου ανοδικού κύματος.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε το investor day της Alpha Bank. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 1Q-2023, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.
Ανοδική κίνηση των αποδόσεων καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,54% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,71% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,693% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, την ώρα που απόδοση του αντίστοιχου Ιταλικού τίτλου βρίσκεται στο 4,19% και με τους περισσότερους Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι “η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, παραπέμπει σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας”.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,84% (3,75% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 8/3).
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1257,18 (+1%) και 1243,69 μονάδων (-0,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1250,69 (+0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1250,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 181 εκατ., από τα οποία τα 17,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 181 εκατ., τα 161,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Περιμένουμε πως το θετικό momentum θα συνεχιστεί”, αναφέρει η Optima Bank.
“Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, η ημέρα των επενδυτών της Alpha Bank, οι γενικές συνελεύσεις των ΟΤΕ και Motor Oil και η δημοπρασία εντόκων ενός έτους δημιούργησαν μία γεμάτη μέρα. Η Αγορά παρακολούθησε τις σχετικές ανακοινώσεις και δεν αποκλείεται μία συνέχεια της ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Σε νέα υψηλά για το 2023 και πλέον των 9 ετών κινείται ο ΓΔ και με πιθανό στόχο τις 1687 μονάδες. Σημαντικότερο τεχνικό γεγονός της συνεδρίασης η υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 1236 - 1240 μονάδων, που αποτελεί πλέον την πλησιέστερη στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Διεθνώς, αξίζει να σημειώσουμε την σημαντική συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας τον Μάιο, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχία για την Παγκόσμια Οικονομία και επανάφερε τον Shanghai Shenzhen CSI 300 Index σε αρνητικό έδαφος σήμερα το πρωί. Στο εσωτερικό, η διάθεση για ρίσκο αναμένεται να διατηρηθεί, αλλά βαδίζοντας προς τις εκλογές η ανοδική ορμή ενδέχεται να μετριαστεί”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.
“Η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να αποδεικνύει τη δυναμική της, σύμφωνα με την Solidus Sec.
Έχει βρεθεί σε πολυετή υψηλά και καθημερινά αρκετοί είναι οι τίτλοι που περνούν τα υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ δεν είναι και λίγοι οι τίτλοι που κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται με ρυθμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα.
Η προοπτική σχηματισμού ισχυρής Κυβέρνησης της ΝΔ με ασθενή Αντιπολίτευση, αυξάνει τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Όμως τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος είναι αρκετά υψηλά και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή το επόμενο διάστημα, γιατί δεν είναι απίθανη πλέον μια βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρία”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“Τις τελευταίες δυο εβδομάδες που ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να πραγματοποιεί υψηλά εννέα ετών, υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση στην Αγορά, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.
Πέρα από τις Τραπεζικές μετοχές που είναι ο αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές φέτος, η άνοδος έχει διαχυθεί και στις υπόλοιπες μετοχές, πέρα από τους “συνήθεις υπόπτους”.
Έτσι λοιπόν, στις κορυφαίες αποδόσεις του εντυπωσιακού τελευταίου μήνα πέρα, από τις τέσσερις Τραπεζικές μετοχές, συναντάμε μετοχές από διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και όλων των κεφαλαιοποιήσεων.
Στις Εταιρείες με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ξεχωρίζουν οι CENER και ΔΕΗ με απόδοση 28% τον τελευταίο μήνα. Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση οι ΑΡΑΙΓ, ΚΟΥΕΣ, ΑΒΑΞ και ΠΡΕΜΙΑ με απόδοση 17-27%. Και στις κεφαλαιοποιήσεις κάτω από 100 εκατ. οι ΑΛΜΥ, ΠΕΡΦ, ΕΛΤΟΝ και ΠΕΤΡΟ με απόδοση 15-26%.
Και πέρα από αυτές όμως υπάρχει μια πληθώρα μετοχών με μηνιαία απόδοση γύρω στο 10%.
Η Αγορά λοιπόν, δείχνει μια διάθεση να μετατρέψει την ανοδική κίνηση από άνοδο κλάδων, σε άνοδο της Χώρας”, σύμφωνα με την άποψη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της HellenicAmerican Sec.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,6), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).
Από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+0,97%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Εθνική (+1,19%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν Alpha Bank (+3,96%) και Eurobank (+1,67%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1035,5 μονάδες (+3,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1020,35 (+2,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1020,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.
Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1036, 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, φιλόδοξους στόχους έθεσε η Διοίκηση της Alpha Bank, στο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2023 - 2025, που παρουσίασε στους αναλυτές.
Σύμφωνα με την Διοίκηση, στις βασικές στοχεύσεις του ομίλου περιλαμβάνονται:
Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 12% έως το 2025, αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS) 20% έως το 2025, συνολικά 2,3 δισ. εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, διαμόρφωση του βασικού δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 16% το 2025. Η Τράπεζα σχεδιάζει να καταβάλλει μέρισμα το 2024, κίνηση που θα απαιτήσει την έγκριση των Ρυθμιστικών Αρχών.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΒΙΟ (+0,17%), ΔΕΗ (+0,95%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,82%), ΕΛΧΑ (+1,62%), ΕΥΔΑΠ (+2,58%), ΟΤΕ (+0,34%), ΣΑΡ (+2,70%), TITC (+0,36%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.
“Ο ΟΤΕ θα διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του στην Ελληνική Αγορά, καθώς θα συνεχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα” είπε στο μήνυμα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ Μ. Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ομίλου.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι “επιβεβαιώνοντας την πίστη μας στις αναπτυξιακές μας προοπτικές, δεσμευτήκαμε σε μια πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2023 που περιλαμβάνει καταβολή μερίσματος ύψους 250 εκατ. ευρώ, μία αύξηση άνω του 3% στο μέρισμα ανά μετοχή, καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ (+0,34%), συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και σήμερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά τετραμήνου. Οι στηρίξεις στα 14,72 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 14,63 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,98 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση στα 15,73 ευρώ.
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-0,57%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 29,91 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 27,51 ευρώ.
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Viohalco (+0,17%), αλλά και ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας των 5,97 ευρώ (+3,29%). Το ημερήσιο “stop long” στα 4,98 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 6,00 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+214,43%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+106,53%), ΓΚΜΕΖΖ (+104,22%), ΠΕΙΡ (+102,36%), CENER (+97,02%), ΚΛΜ (+91,8%), ΑΡΑΙΓ (+86,77%), ΞΥΛΠ (+82,56%) και ΜΟΤΟ (+71,29%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+3,20%) και τρεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,64%) και Άβακα (+0,36%).
Επιστροφή αγοραστών στην ΕΧΑΕ (+3,93%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/5 για Βιοκαρπέτ (+3,54%) και στις 29/5 για Revoil (+3,05%).
Νέα υψηλά 19 ετών για Έλτον (+0,71%).
Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” σε ΑΣΤΑΚ (+3,15%), Μαθιό (+8,22%) και ΕΧ (+8,84%).
Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Cenergy (+0,17%).
Σε υψηλά 178 μηνών η Αλουμύλ (+7,47%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Έλαστρον (+7,30%), Τζιρακιάν (+4,02%), Ίλυδα (+0,76%), Lavipharm (+4,49%), Ιατρικό (+4,65%), ΕΥΑΘ (+3,21%) και Βιοτέρ (-3,51%).
Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΑΙΡ (+1,89%), ΚΕΚΡ (+2,44%), ΕΒΡΟΦ (+3,41%), ΦΙΕΡ (+3,50%), ΛΟΓΟΣ (+1,55%), ΜΕΝΤΙ (+1,35%), ΝΑΥΠ (+2,05%), ΔΟΜΙΚ (+2,29%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,07%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1018 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1261, 1268 και 1300 μονάδες.
Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2471 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3080, 3100 και 3150 μονάδες.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά υψηλότερα το Ευρώ.
Κάτω από τα $1970 ο Χρυσός, προς τα $23,70 κινείται το Ασήμι.
Προς τα $26600 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1850 το Ethereum.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα επανέφεραν τον προβληματισμό για την Κινεζική Οικονομία. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, οι Κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν 7,5% τον Μάιο, στα $284 δισ., έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για πτώση 0,4%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 4,5%, στα $218 δισ.
Κατά 0,3% αυξήθηκε η παραγωγή στον Μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,6%.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν συρρίκνωση τον Μάιο, σύμφωνα με την Halifax. Οι τιμές των Ακινήτων μειώθηκαν κατά 1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2012.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος”, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπελ Σνάμπελ.
“Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων πιέσεων, εάν η νομισματική πολιτική χρειαστεί να συσφιχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μετριαστεί ο πληθωρισμός”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot.
Η Goldman Sachs βλέπει μικρότερη πιθανότητα να εισέλθουν σε ύφεση οι ΗΠΑ το επόμενο έτος. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι μείωσε την πιθανότητα να εισέλθουν σε ύφεση οι ΗΠΑ στο 25%, από το 35% που προέβλεπε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
“H έκδοση χρέους $1 τρισ. από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει την πίεση στο Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας, καθώς η Ουάσιγκτον επιστρέφει στις Αγορές, στον απόηχο της διαμάχης για το ανώτατο όριο του χρέους”, λένε οι αναλυτές.
Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε μεγάλο άνοδο τον Απρίλιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 23%, στα $74,6 δισ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.
“Οι επενδυτές μπορούν να έχουν αποδόσεις εφάμιλλες με αυτές των μετοχών αν επενδύσουν σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια με την εγγύηση Κρατικού Φορέα (agency mortgage backed securities) αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία και μπορούν να προσφέρουν σταθερό εισόδημα ακόμα και αν η Fed σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσαν στελέχη της Pimco στο Bloomberg.
Η αύξηση του Παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να είναι 2,7% το 2023, ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός από την Παγκόσμια οικονομική κρίση, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας του 2020, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Προβλέπεται μέτρια βελτίωση στο 2,9% για το 2024, καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και τα πραγματικά εισοδήματα ενισχύονται.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε ανάλυσή του.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Ελλάκτωρ και στο χαμηλό η Jumbo.
Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 74 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (100.432 συμβόλαια).
Στα 5.823 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.806 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 1.905 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.843 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 234 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 274 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 732, 618 για τον Ιούνιο και 114 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.050), κινήθηκε μεταξύ 3.028,5 και 3.070 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 52, 52 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.024), κινήθηκε μεταξύ 1.020,5 και 1.035 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 107, 105 για τον Ιούνιο, 2 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.858), κινήθηκαν μεταξύ 4.858 και 4.868 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (67.341), Eurobank (8.314), Πειραιώς (10.950), Εθνική (2.656), ΔΕΗ (1.054), ΑΔΜΗΕ (592), Motor Oil (276), ΕΧΑΕ (1.499), Μυτιληναίο (288), ΟΤΕ (2.305), MIG (173), Lamda Development (636), Αεροπορία Αιγαίου (1.015), Άβακα (231), Ελλάκτωρα (303), Ιντρακάτ (434), ΟΠΑΠ (280), Τέρνα Ενεργειακή (689), Cenergy (432), ΕΥΔΑΠ (120), Viohalco (402).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 214.200, Πειραιώς 75.740, ΔΕΗ 21.903, Eurobank 50.243, ΑΔΜΗΕ 12.119, Εθνική 22.436, ΟΤΕ 12.105, Τέρνα Ενεργειακή 11.798.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.149.759 τεμ., (από 59.149.759 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.891.107 τεμ. (1.891.107), Eurobank 34.655.009 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.723.429 τεμ. (1.862.538), Εθνική 10.343.204 τεμ. (10.279.239), ΟΤΕ 1.131.208 τεμ. (1.164.870), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 971.604 τεμ. (1.121.767).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.