Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση

Με γνώμονα τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τις επικείμενες κάλπες οι κινήσεις traders και επενδυτών. Τα κρίσιμα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, οι τράπεζες και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση

Eβδομάδα κεντρικών τραπεζών, με τις συνεδριάσεις της Fed (13-14 Ιουνίου) και ΕΚΤ (15 Ιουνίου) να δίνουν τον τόνο στις κινήσεις των επενδυτών.

Με τις αγορές να συνεκτιμούν το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αρχή γίνεται από τις 4.298,86 μονάδες για τον S&P500. Και από τις 15.949,84 για τον DAX, από τις 7.562,34 για τον FTSE100, αμφότεροι με οριακές απώλειες την τελευταία εβδομάδα.

Αντιθέτως, με νέο ανοδικό βήμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές εκκινούν από 3,60% υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη, στις 1.261,67 μονάδες. Και από 5,85% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.019,39 μονάδες, από 3,69% στις 3.062,57 για τον FTSE25 και από 4,47% στις 1.895,10 για τον FTMidCap με μέρος των mid caps να έρχεται προς το προσκήνιο.

Με αυξημένες συναλλαγές, ενδεικτικές της σταθερής (εις)ροής ξένων κεφαλαίων σε τραπεζικά χαρτιά, στα περισσότερα blue chips, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να "τρέχει" Χ2 σε σχέση με τα blue chips, την αγορά.

Ευρύτερη η έκθεση των τραπεζικών σε "γρήγορο χρήμα" εξηγεί την σταθερή υπεραπόδοση του κλάδου, για ακόμη μία -πολλοστή για το 2023- εβδομάδα. Κυρίως σε αυτό το τμήμα των traders εστιάζεται -βραχυπρόθεσμα- η προσοχή όσων ενεργούν με ορίζοντα την λήξη τριπλής σειράς στα Παράγωγα, την Παρασκευή.

Αν και λίγο ως πολύ αναμενόμενη από την πλειονότητα των επενδυτών η στάση της Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, περιορισμένος αριθμός διαχειριστών/κεφαλαίων είχε τοποθετηθεί με γνώμονα το ενδεχόμενο αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε "θετικές" από "ουδέτερες". Προφανώς ουδείς θα περίμενε αναβάθμιση και επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης πλην όμως την εκτίμηση λ.χ. της Societe Generale την θεωρούσε ως πιθανή να επιβεβαιωθεί.

Στις 1.255,03 μονάδες το χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ, την Παρασκευή με την ευρύτερη περιοχή των 1.250 μονάδων να αποτελεί σημείο αναφοράς/δυνητικά στήριξης. Αντίστοιχα οι 1.015 για τον ΔΤΡ, οι 3.045 για τον FTSE25.

Διακριτή η συνδυαστική μερική κατοχύρωση θέσεων με αναδιάταξη δυνάμεων την τελευταία εβδομάδα, με την αγορά να φθάνει μέχρι τις 1.270 μονάδες, που για τους τεχνικούς αναλυτές αποτελεί επίπεδο δοκιμασίας, πιθανής διολίσθησης με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε επί μέρους τίτλους.

Στο νέο αφήγημα για το ΧΑ, τις αποτιμήσεις και την προοπτική της οικονομίας, της αγοράς αναφέρθηκε εχθές ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της πρόβλεψης του Χρήστου Μεγάλου για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% (2023). Ανεβάζει τον πήχη ο επικεφαλής της Πειραιώς, με την Morgan Stanley να τον θέτει στο 2,5%, τον ΟΟΣΑ στο 2,2% σε κάθε περίπτωση αρκετά υψηλότερα της αρχικής πρόβλεψης για 1,8% (βάσει του προϋπολογισμού).

Ο Στέφανος "χαρτογραφεί" τη μεσομακροπρόθεσμη διαδρομή, τον "οδικό χάρτη" προς την αναβάθμιση που αναφέρεται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos (στην Καθημερινή).

Προεξοφλημένη η ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα, διακύβευμα για μεγάλες εισροές κεφαλαίων η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον επιχειρηματία. Θυμίζοντας πως Ιούνιος του 2013- συγκεκριμένα Τετάρτη 12 Ιουνίου- η MSCI υποβάθμιζε την ελληνική αγορά στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Σήμερα (σ.σ.αύριο) ακριβώς 10 χρόνια μετά η επάνοδος στις αναπτυγμένες είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί, σε εύλογο επενδυτικό χρόνο. Για ένα 14μηνο ορίζοντα κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος και όντως αυτό είναι το θετικό αφήγημα για τους επενδυτές.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα κοινός τόπος η συσχέτιση με τις πολιτικές εξελίξεις- δύο εβδομάδες πριν την κάλπη της 25ης Ιουνίου- με το αποτέλεσμά της να κρίνει- σε μεγάλο βαθμό- την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδιασμών.

Από τον διαγωνισμό για την διάθεση του (τουλάχιστον) 67% του μ.κ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου μέχρι την επίσπευση (ή όχι ) της διαδικασίας για την "Αττική Οδό", την απο-επένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, την εισαγωγή στο ΧΑ του 20%+10% του μ.κ του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", για να περιοριστώ στα πιο σημαντικά ορόσημα της "επόμενης ημέρας".

Η κινητικότητα- αν και σε πολύ χαμηλότερη ένταση- συνεχίζεται στο επιχειρηματικό πεδίο- σε κλάδους αιχμής, ενδεικτικά όσα σημειώνει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, με τον αντιπρόεδρο και CEO της Intrakat να "ανοίγει τα χαρτιά" του για τις ενέργειες τόσο στον κλάδο κατασκευών-υποδομών όσο τον τραπεζικό (Παγκρήτια, Attica Bank).

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα διαμορφωθεί από την στάση (κυρίως) όσων βραχυπρόθεσμων κλειδώσουν μέρος των θέσεων τους, ειδικότερα στις τραπεζικές μετοχές, συνεκτιμώντας τις διεθνείς εξελίξεις. Η τακτική των Κεντρικών Τραπεζών είναι σημαντική παράμετρος αλλά σε μία συγκυρία που η αβεβαιότητα σε άλλα μέτωπα ενισχύεται λ.χ. κλιμάκωση της έντασης στο Στενό της Ταϊβάν η ετοιμότητα των traders επιβάλλεται να είναι αυξημένη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v