Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μηνύματα από triple witching και rebalancing

Τα blue chips σήκωσαν στις πλάτες τους τον ΓΔ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρά. Ξεχώρισαν Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Titan. Πίεση για Εθνική.

Χρηματιστήριο: Μηνύματα από triple witching και rebalancing

Σε συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων και από την λήξη του triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων, οι ενεργοί traders έδειξαν σχετικά επιφυλακτικοί στις κινήσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλώ, προκειμένου να αποφορτίσουν λίγο την τεχνική εικόνα σε δείκτες και επιμέρους μετοχές, ενώ απομένουν μόλις 5 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της συνεδρίασης, έλαβαν χώρα οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας η μετοχή της Cenergy θα ενταχθεί στην σύνθεση του FTSE25, στην θέση του ΟΛΠ στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της Αγοράς.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη εικόνα κόπωσης στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που υπεραπέδωσαν κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά και το συνεχιζόμενο “rotation” στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί σε νέα υψηλά εννέα ετών.

Τις νέες “επενδυτικές ιδέες” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολούθησαν, σαφώς πιο επιφυλακτικά, αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα του Χ.Α. θύμιζε περισσότερο συσσώρευση και λιγότερο Αγορά που θέλει να κινηθεί άμεσα, προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά το rebalancing που έλαβε χώρα κατά τις τελικές δημοπρασίες, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 107,1 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 186,7 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι το 45% του τζίρου, άλλαξε χέρια στις τελικές δημοπρασίες.

Επίσης, στις 17.00 η μετοχή του ΟΛΠ βρισκόταν στα 20,5 ευρώ (-0,24%) με όγκο 19960 τεμ. και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τίτλο στα 20,35 ευρώ (-0,97%), με συνολικό όγκο 27487 τεμ.

Από την άλλη, στις 17.00 η μετοχή της Cenergy βρισκόταν στα 6,23 ευρώ (-0,16%) με όγκο 332886 τεμ. και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τίτλο στα 6,28 ευρώ (+0,64%), με συνολικό όγκο 350895 τεμ.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,69% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,73% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,754% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1268,37 (-0,06%) και 1280,16 μονάδων (+0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,37 (+0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1277,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ σηματοδοτεί νέα υψηλά 9ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6/2014 (1305,93 μονάδες).

Ο τζίρος στα 186,7 εκατ., από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΡΙ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΡΙΚ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 186,7 εκατ., τα 168,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,26% Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,007%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 37,4% και ο ΔΤΡ κέρδη 59,15%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές αντιδρούν στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε η εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των δεικτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναμένονται και αποκοπές μερισμάτων. Cenergy και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο”, σημειώνει η Οptima Bank.

“Αυξημένη μεταβλητότητα και όγκος συναλλαγών σήμερα, λόγω της τριπλής λήξης στα Παράγωγα και των αλλαγών στους δείκτες FTSE”, σύμφωνα με την Euroxx Sec.

“Η Αγορά είναι σε αναμονή, αφομοιώνοντας τα τρέχοντα επίπεδα, με εναλλαγές στο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα Παράγωγα Ιουνίου έληξαν σήμερα, ενώ το rebalancing των δεικτών FTSE/FTSE Russell και Stoxx πραγματοποιήθηκε στις τελικές δημοπρασίες”, σημειώνει η Beta Sec.

“Ως τώρα, διεθνώς, η προσδοκία ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι προ των πυλών, έχει υπερισχύσει της ανησυχίας για πιθανή σημαντική επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων αυτής στην εταιρική κερδοφορία. Ως αποτέλεσμα οι μετοχές, σύμφωνα με τον MSCI World Index, βρίσκονται στα επίπεδα του Απριλίου 2022, πριν σχεδόν αρχίσουν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις βασικές Κεντρικές Τράπεζες. Πιθανώς οι Αγορές να αγνοούν τον παράγοντα ‘longer’ από την φράση των κεντρικών τραπεζιτών ‘higher for longer interest rates’. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε συνολικά προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεταστροφή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει και την Εγχώρια Αγορά”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Θα αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο παραπάνω την μικρή κεφαλαιοποίηση που φαίνεται να έχει αφυπνιστεί τελευταία και έχει πολλά χρόνια να βγάλει σημαντικές αποδόσεις”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η πολυαναμενόμενη διόρθωση δεν ήρθε ούτε και αυτή την εβδομάδα, καθώς η Αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία με ισχυρή συναλλαγματική δραστηριότητα, αλλά και νέα κεφάλαια να μπαίνουν συνεχώς στο Χ.Α., όπως επισημαίνει η Merit.

Πολύ ισχυρά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ , ενώ ιδιαίτερη θετική εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του management της HELLENIQ ENERGY για τα επενδυτικά πλάνα του Ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι παρόλο το μεγάλο ράλι της Αγοράς, συνεχίζουν να υπάρχουν ευκαιρίες στο Χ.Α. για τους επενδυτές, ενώ οι προοπτικές κάποιων ποιοτικών Εισηγμένων δείχνουν εξαιρετικές τα επόμενα χρόνια. Η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας σταθερά κάτω από το 3,8%, με την αντίστοιχη Γερμανική στα επίπεδα του 2,5%.

Την Δευτέρα 19/6 έχει παρουσίαση στην ΕΘΕ ο Όμιλος ΕΧΑΕ. Την Τετάρτη 21/6 έχει γ.σ. η LAMDA DEVELOPMENT, ενώ τη Πέμπτη έχει γ.σ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο εξωτερικό την Τρίτη αναμένουμε στοιχεία για τις τρέχουσες συναλλαγές της Ευρωζώνης, ενώ την Παρασκευή περιμένουμε την ανακοίνωση για τον Βιομηχανικό PMI της Ευρωζώνης.

Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι ένας σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών μετοχών βρίσκεται, τεχνικά, σε υπεραγορασμένα επίπεδα, αλλά και το ότι η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία πριν τις δεύτερες εκλογές, θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει για μια ακόμη φορά αφορμή για κατοχύρωση κερδών από κάποιους επενδυτές”, εκτιμά η Merit Sec.

“Σε νέα υψηλά 9 ετών βρέθηκε και αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την υποστήριξη μεγαλύτερου αριθμού Εισηγμένων, από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η άνοδος αφορούσε ένα πιο κλειστό κλαμπ Εταιρειών που προέρχονταν κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση και δευτερεύοντος από τα λεγόμενα “ποιοτικά μεσαία χαρτιά” της Αγοράς.

Πλέον η εικόνα των αποδόσεων έχει απλώσει σε μεγαλύτερο αριθμό Εταιρειών και το φαινόμενο έχει δύο ερμηνείες: αφενός το “εύκολο κέρδος” έχει βγει από τις Εισηγμένες που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος της ανόδου, που έφερε την Αγορά στις 1200 μονάδες, αφετέρου η διάρκεια του ανοδικού κύκλου και τα σημαντικά κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί δίνουν πλέον την δυνατότητα σε χαρτοφυλάκια να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε περιπτώσεις Εταιρειών, που διαθέτουν μεν κάποια ποιοτικά δεδομένα, στερούνταν ωστόσο μέχρι πρότινος ικανοποιητική ρευστότητα στην διαπραγμάτευσή τους, ή την απαραίτητη ευκρίνεια στην προοπτική τους.

Στην κινητικότητα περισσότερων “χαρτιών” έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η Αγορά πλέον κινείται με ηπιότερες ανοδικές κινήσεις, ενώ οι διορθώσεις είναι είτε ιδιαίτερα ρηχές, είτε περιορίζονται σε λίγες ώρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Τα θετικά κλεισίματα με μικρή διακύμανση στο Γενικό Δείκτη συντηρούν το θετικό momentum και αποτρέπουν κάποιες βίαιες διορθώσεις από χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο σε πιο “δύσκολες” περιπτώσεις να βρουν ανοδικό βήμα και να χτίσουν ενδιαφέρον και συναλλαγές.

Πάντως και το εξωτερικό ήταν υποστηρικτικό στην διατήρηση του θετικού κλίματος. Σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τις κινήσεις και τις δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζών για το μέλλον των βασικών επιτοκίων, οι οποίες δεν ήταν προς την ίδια κατεύθυνση (Ιαπωνία -0,25% ΗΠΑ και Κίνα μηδέν, Ευρώπη +0,25%) κινήθηκαν ανάλογα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Οι Αγορές διέγνωσαν ότι κινούμαστε προς το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και η προτεραιότητα πλέον δίνεται στο “μάζεμα” της ύφεσης που θα παράξει το αυξημένο κόστος δανεισμού, όπως και η επίδραση που θα έχει σε πληθωρισμό και Αγορά εργασίας.

Αν και η εικόνα παραμένει ακόμα εύθραυστη, οι επενδυτές θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών που παρατηρείται, σε σχέση με πέρυσι, θα περάσει σταδιακά στην Οικονομία, επαναφέροντας τα περιθώρια κέρδους στις Επιχειρήσεις σε επίπεδα κανονικότητας.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (22 Ιουνίου) αναμένουμε επιτόκια και από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Ην. Βασιλείου (εκτ. 0,25%) οι οποίες θα κλείσουν τον κύκλο των παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών του Ιουνίου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014, με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1377 μονάδων.

Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα, αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων.

Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων, διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου. Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009, υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής Αγοράς.

Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης, η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών. Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της Αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς, που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής.

Η ΕΧΑΕ πραγματοποιεί παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών την προσεχή Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματισμένη παρουσίαση και η Ασφαλιστική Interlife.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης διαπραγματεύονται την ερχόμενη εβδομάδα οι Viohalco (19/06 €0,12), Cenergy (19/06 €0,05), ΑΒΑΞ (19/06 €0,07), ΟΠΑΠ Επ. Κεφαλαίου (19/06 €0,45), Quest (20/06 €0,20).

Την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,1), Eurobank (5,7), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,7), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη δυναμικής, αλλά και διάθεσης και ακραίες ημερήσιες μεταβολές, πλην Εθνικής (Alpha Bank +0,13%, Εθνική -2,23%, Eurobank +0,10%, Πειραιώς 0%).

Μεταξύ 1031,28 (+0,62%) και 1013,27 μονάδων (-1,13%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1015,19 (-0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1019,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθέτησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στη σύσταση funds, τα οποία θα χρηματοδοτούν βιώσιμες ρυθμίσεις, ή οριστικούς διακανονισμούς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υπό τη διαχείρισή τους, προσβλέπουν οι servicers προκειμένου να υλοποιηθούν, χωρίς την ως τώρα υστέρηση, τα επιχειρησιακά σχέδια των εγγυημένων από το Δημόσιο τιτλοποιήσεων”.

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-1,79%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,28%), ΜΠΕΛΑ (-0,24%), ΟΛΠ (-0,97%), ΟΤΟΕΛ (-1,27%) και ΣΑΡ (-3,38%)

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή του Μυτιληναίου (+3,64%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,43%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 164 μηνών.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “πρόκειται για τη μηχανή κοπής χρήματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Και η κίνησή του ΟΠΑΠ δείχνει ότι ακόμα προτιμάται από τους Θεσμικούς. Και πώς να μην προτιμάται με τέτοια μερισματική απόδοση. Εξάλλου, το ειδικό λειτουργικό αντικείμενο και η μεστή μετοχική βάση εγγυώνται για την κερδοφορία εις το διηνεκές, ενώ η πολιτική της Εταιρείας είναι ξεκάθαρα φιλομετοχική, καθώς κάθε ‘πιστός’ μέτοχος έχει απολαύσει μερίσματα από … άλλον Πλανήτη. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός, ότι η επικείμενη είσοδος νέων Επενδυτικών Κεφαλαίων, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ενισχύσει κι άλλο τον ΟΠΑΠ, καθώς πρόκειται για αγαπημένη επενδυτική επιλογή των Ξένων Θεσμικών. Η μετοχή στο ταμπλώ κινείται προς τα 18 ευρώ, ως το άνω όριο του ανοδικού σχηματισμού. Το σήμα από την περιοχή των 15, εν είδει επιβεβαίωσης στο ‘overshooting’ είναι ακόμα σε ισχύ, με καθαρό ‘stop’ κάτω από τα 14,90 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο”.

Το ημερήσιο “stop long” στα 15,42 ευρώ.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζει η μετοχή της Motor Oil (+2,75%), με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στα 25,08 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 23,00 ευρώ.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η ΜΟΗ δείχνει να κατοχυρώνει την αντίσταση των 24 ευρώ, διασπώντας και τον πλαγιοπτωτικό σχηματισμό που την ταλαιπωρεί αρκετές εβδομάδες. Οι τέσσερις φορές που απέτυχε, επιβεβαιώνουν και την αξία της αντίστασης, ώστε να λογίζεται πιθανό να ανοίγει (επιτέλους) ο δρόμος για την περιοχή των 28 ευρώ. Η κοντινή στήριξη είναι τα 24 ευρώ, με την κύρια στήριξη να παραμένει στα 21,80 ευρώ”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,94%), διπλώνοντας τις ανοδικές συνεδριάσεις και κλείνοντας σε υψηλά τετραμήνου. Οι στηρίξεις στα 14,65 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και 13,98 ευρώ (ημερήσιο “stop long” και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 15,73 ευρώ.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “ο ΟΤΕ κατάφερε προ λίγων ημερών να διαφύγει του πολύμηνου πτωτικού σχηματισμού, με τη μετοχή να έχει μείνει αισθητά πίσω, σε σχέση με την υπεραπόδοση της Αγοράς. Στην επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενδέχεται να ωφεληθεί, καθώς αφορά σε μια αγαπημένη επενδυτική επιλογή των Ξένων. Ο πρώτος στόχος για τη μετοχή, με την είσοδό του σε θετική περιοχή, είναι τα 17,40 ευρώ, με κοντινή στήριξη τα 14,80”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,145 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντεάλ (-1,97%).

Σε νέα υψηλά 15 ετών η Αλουμύλ (+1,82%).

Επιστροφή αγοραστών στην Q&R (+2,51%).

Σε υψηλά 4 μηνών το Ιατρικό (+4,45%), 5 μηνών η ΒΙΣ (+10%), 11 μηνών η Ιντρακάτ (+4,25%), 12 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+4,37%), 14 μηνών τα Πλ. Θράκης (+5,06%) και 21 μηνών ο Άβακας (+3,05%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΑΚΑΣ (+6,67%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+4%), ΕΛΒΕ (+2,46%), ΒΟΣΥΣ (+2,40%), ΚΑΡΕΛ (+2,94%), ΓΕΒΚΑ (+5,26%) και ΚΤΗΛΑ (+2,27%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1035 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2512 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτο πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, οριακές απώλειες για τους δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Προς τα $1970 αντιδρά ο Χρυσός, προς τα $24,10 το Ασήμι.

Στα $25600 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $1670 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο στην απόδοση του 10ετους Ιαπωνικού ομολόγου στο 0,5% και κράτησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της στο -0,1%.

“Το ράλι των μετοχών είναι αντιμέτωπο με μια νέα απειλή τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς οι μεγαλύτεροι Διαχειριστές ενεργητικού στον Κόσμο ετοιμάζονται να ‘ξεφορτωθούν’ μετοχές αξίας έως και $150 δισ.”. Η JP Morgan προβλέπει ότι Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία και Ασφαλιστικά Ταμεία θα στραφούν στα ομόλογα, για να επιτύχουν τους στόχους στάθμισης, στο μεγαλύτερο rebalancing από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

“Η ισχυρή αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Ζώνη του Ευρώ, απαιτεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2%, τουλάχιστον μέχρι το 2025”, ανέφερε η Bundesbank στην εξαμηνιαία ενημέρωσή της.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Μάιο, μετά το 7,0% του Απριλίου, ενώ ο μηνιαίος ρυθμός παρέμεινε αμετάβλητος, όπως ενημέρωσε η Eurostat στην τελική έκθεσή της. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,1% τον Μάιο, σε ετήσια βάση, ενώ η μηνιαία ένδειξη παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι εταιρικές πτωχεύσεις εκτινάχθηκαν κατά 40% σε ετήσιο επίπεδο έως τον Μάιο σε Αγγλία και Ουαλία, καθώς οι Επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυξανόμενα κόστη και οικονομική επιβράδυνση. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η αρμόδια υπηρεσία (Insolvency Service) έδειξαν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων εταιρικών πτωχεύσεων και αθετήσεων πληρωμών τον περασμένο μήνα έφτασε τις 2552. Πρόκειται για μέγεθος διπλάσιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ανερχόταν σε 1825.

“Οι περικοπές θέσεων εργασίας στις μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 11000 φέτος”, μεταδίδουν οι Financial Times. H Citigroup έγινε αυτή την εβδομάδα η τελευταία μεγάλη Αμερικανική Τράπεζα που ανακοίνωσε μεγάλη μείωση του προσωπικού, λέγοντας στους επενδυτές ότι θα φτάσει τις 5000 περικοπές στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Είχαν προηγηθεί απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στην Goldman Sachs και τη Morgan Stanley.

Άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν ανήλθε στις 63,9, από 59,2 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 59,2 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,8 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Στη Χώρα μας, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ήταν 4,1% σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε Εθνικό επίπεδο, ήταν 2,8%.

Στα 37 ευρώ (από 30 προηγουμένως), ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος η Citi, διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Στο report της, εντοπίζει τρεις βασικούς καταλύτες που υποστηρίζουν το re-rate της Εισηγμένης σε αυτά τα νέα επίπεδα κερδοφορίας:

Η νέα οργανωτική δομή ευνοεί την καλύτερη κατανόηση του growth story της Εταιρείας.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς έχει διπλασιάσει το portfolio της τους τελευταίους 18 μήνες, το οποίο με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του “πράσινου” EBITDA στα επόμενα έτη, στο 50% των συνολικών EBITDA.

Η “πράσινη” μετάβαση του Αλουμινίου φαίνεται να συντελείται τα επόμενα 1-2 έτη, οδηγώντας σε πιθανά “πράσινα” premiums, ενώ η Εισηγμένης εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερα περιθώρια κέρδους ακόμα και από τη Norsk Hydro.

Επιπρόσθετα, η Citi αναμένει περαιτέρω rerating για τη μετοχή, σε συνέχεια του Corporate Restructuring και στο θετικό σενάριο ανεβάζει την τιμή - στόχο στο επίπεδο των 44 ευρώ.

Η Goldman Sachs πραγματοποίησε στις 13 - 15 Ιουνίου το European Financials Conference για τον Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό κλάδο και στο οποίο συμμετείχαν όλες οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, με πολυμελή σχήματα και παρουσία των CEOs.

Οι πιο πρόσφατες τιμές - στόχοι της Goldman Sachs είναι: Alpha Βank, τιμή - στόχος 1,7 ευρώ και σύσταση “buy”. Eurobank, τιμή - στόχος 1,55 ευρώ και σύσταση “neutral”.

Εθνική Τράπεζα, τιμή - στόχος 6,2 ευρώ και σύσταση “buy”.

Πειραιώς, τιμή - στόχος 2,75 ευρώ και σύσταση “buy”.

Η Goldman Sachs επισημαίνει: Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται τον Σεπτέμβριο και η πιθανή αναβάθμιση του δημόσιου χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, θα ανοίξει την πόρτα για την αναβάθμιση των ομολόγων των Ελληνικών Τραπεζών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Quest, Motor Oil, TITC, Μυτιληναίος και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης και Autohellas.

Προς το τέλος βελτιώθηκε η αναλογία ανοδικών (81) – πτωτικών τίτλων (50), ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.284 συμβόλαια).

Στα 4.152 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.734 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.406 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.398 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.334, 491 για τον Ιούνιο, 758 για τον Ιούλιο και 85 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.088), κινήθηκε μεταξύ 3.069,75 και 3.097 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 12 για τον Ιούνιο και 3 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.028), κινήθηκε μεταξύ 1.028 και 1.035,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 100 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 4.810,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (28.480), Eurobank (3.949), Πειραιώς (6.394), Εθνική (3.205), ΔΕΗ (2.881), ΑΔΜΗΕ (2.394), Motor Oil (141), ΕΧΑΕ (709), Μυτιληναίο (284), ΟΤΕ (2.472), ΓΕΚ (428), Lamda Development (813), Αεροπορία Αιγαίου (292), Ελ. Πετρέλαια (193), Fourli (376), Ιντρακάτ (2.939), Τέρνα Ενεργειακή (334), MIG (205), ΕΛΧΑ (263), Viohalco (634), Ιντρακόμ (582), ΕΥΔΑΠ (102), Cenergy (393), TITC (394).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.817, Πειραιώς 58.624, Eurobank 36.380, Εθνική 12.493, ΑΔΜΗΕ 13.909, ΔΕΗ 21.134, ΟΤΕ 11.695, ΤΕΝΕΡΓ 12.097.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.913.345 τεμ. (1.958.371), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.780.336 τεμ. (1.780.386), Εθνική 10.353.173 τεμ. (10.363.173), ΟΤΕ 1.399.195 τεμ. (1.397.098), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v