Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναδιατάξεις θέσεων στο χρηματιστήριο

Τα ζητούμενα στις πέντε συνεδριάσεις πριν τις νέες εκλογές. Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου και τα blue chips. Η τεχνική εικόνα και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι.

Οι αναδιατάξεις θέσεων στο χρηματιστήριο

Με τον «αέρα» της ανόδου της τελευταίας εβδομάδος η αρχή της ερχόμενης, με κλειστή την Wall Street αύριο Δευτέρα.

Στις 4.409,59 μονάδες με άνοδο 2,58% ο S&P500, στις 16.357,63 (2,56%) ο DAX, στις 7.642,72 (1,06%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.277,56 για τον Γενικό Δείκτη με 1,26% στην εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 37,40% τη θετική μεταβολή από την αρχή του έτους.

Τελευταίες πέντε συνεδριάσεις μέχρι την «δεύτερη κάλπη», με το αποτέλεσμα της να καθορίζει -σε σημαντικό βαθμό- την ροή των εξελίξεων από την Δευτέρα, κιόλας, 26 Ιουνίου.

Σε υψηλά 9ετίας το ΧΑ -με το αμέσως υψηλότερο την «κορυφή» των 1.305,93 μον. από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2014. Στα 109,8 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος 2023 από αρχή έτους, υψηλότερος κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Με «στάση» για τον τραπεζικό κλάδο, υπεραπόδοση για κύριους κλάδους και δεύτερη σερί εβδομάδα διάχυσης ενδιαφέροντος/κεφαλαίων προς ευρύτερο μέρος της αγοράς η κατά 5,54% άνοδος του κλάδου «πρώτων υλών», με 3,93% του «πετρελαϊκού», κατά 3,81% του «τηλεπικοινωνιακού» έναντι οριακής μεταβολής (0,01%) του «τραπεζικού». Και με 1,47% του FTSE25 στις 3.107,72 μονάδες, με 1,89% του FTMidCap στις 1.930,92 μονάδες.

Με περισσότερες επιλογές η άνοδος, ένδειξη ενθαρρυντική για τη συνέχεια, καθώς διευρύνεται το «καλάθι» επιλογών προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές, traders σε αρκετές περιπτώσεις σε μετοχές που είχαν «μείνει πίσω».

Ποιοι και γιατί αγοράζουν Ελλάδα, εξηγούσε ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε μία συγκυρία που όλο και περισσότεροι οίκοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την προοπτική της αγοράς. Κύριος λόγος; η προεξόφληση απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με την Morgan Stanley να εξηγεί ότι, η υπεραπόδοση ξεκινά από περίπου οκτώ μήνες νωρίτερα.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με σημείο αναφοράς για τις διεθνείς αγορές την ποσοτική σύσφιξη από την πλευρά της ΕΚΤ (με μη ανανέωση ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, στις 28 Ιουνίου) συνδυαστικά με την ανάγκη «εξόδου» των ΗΠΑ στις αγορές χρήματος το επόμενο διάστημα. Μένει να φανεί πως θα κινηθούν τα hyper funds τις επόμενες 1-2 εβδομάδες στις διεθνείς αγορές, για τι «αποστράγγιση» ρευστότητας/κεφαλαίων γίνεται λόγος και ανάλογα θα κινηθεί και η εγχώρια αγορά.

Για το ΧΑ μένει το αποτέλεσμα της «δεύτερης κάλπης» την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να «φωτογραφίζουν» άνετη πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή, τελευταία της Metron Analysis (για το ΒΗΜΑ), που κατά γενική εκτίμηση θα «ξεκλειδώσει» σειρά διεργασιών, εξελίξεων στον επιχειρηματικό/επενδυτικό χώρο.

Αναδιάταξη θέσεων την τελευταία εβδομάδα, δεύτερη σερί με μερικό «κλείδωμα» θέσεων σε τραπεζικά χαρτιά, με μεταφορά ρευστότητας σε blue chips αλλά και διεύρυνση σε συγκεκριμένα mid & small caps- καθώς στο παιχνίδι συμμετέχουν-πλέον- ενεργότερα αρκετά εγχώρια επενδυτικά σχήματα και δυνάμεις της αγοράς, εξέλιξη υγιής σύμφωνα με τους χρηματιστές. Ικανή να οδηγήσει τους επενδυτές στην επόμενη κίνηση τους, την υπέρβαση των 1.305 με στόχο τις 1.377 μονάδες.

Με μόλις εννέα συνεδριάσεις στο «κόκκινο» από τις 2 Μαϊου (σε σύνολο 33 συνεδριάσεων) έχει διανυθεί απόσταση 190 μονάδων, με ενδεικτικό το ότι η μεγαλύτερη διόρθωση δεν ξεπέρασε το 1,12% (24 Μαϊου). Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης «...σε μηνιαία μέτρηση, για πρώτη φορά από το 2009, ο ΚΜΟ 200 ημερών γύρισε long, υποδηλώνοντας πως, πλέον, εισερχόμεθα στον σκληρό πυρήνα της ανοδικής περιόδου».

Ο στόχος των 1.377 μονάδων είναι μεσοπρόθεσμος, με απαραίτητες της ενδιάμεσες διορθώσεις, μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω των τραπεζικών ή των blue chips ή συνδυαστικά με το απαραίτητο rotation. Αναλογικά αυτό συνέβη στον τελευταίο κύκλο (από τις 2 Μαϊου) μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v