Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profit taking με επίκεντρο τις τράπεζες

Με κλειστή τη Wall Street και τον χαμηλότερο τζίρο 21 ημερών ο ΓΔ υποχώρησε στις 1.268 μονάδες. Στο κόκκινο οι τέσσερις συστημικές μετοχές. Αντίδραση για Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ.

Profit taking με επίκεντρο τις τράπεζες

Με την Wall Street να είναι σε αργία και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να είναι περισσότερο από ευδιάκριτη η επιστροφή της επιφυλακτικότητας, επόμενο ήταν οι ενεργοί traders στο Χ.Α. να επιλέξουν την στάση αναμονής, κατεβάζοντας αισθητά τους συναλλακτικούς ρυθμούς.

Έτσι, ο σημερινός ήταν ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/5 (64,9 εκατ.).

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, η προσοχή των Αγορών θα μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, την Πέμπτη, θα προηγηθεί η δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό το Μάιο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “τα υψηλά 9ετιας, η έλλειψη ειδήσεων – καταλυτών, η εκλογική αναμέτρηση που πλησιάζει και το επιφυλακτικό κλίμα στις Αγορές του εξωτερικού, επηρέασαν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. και σε αρκετούς τίτλους επικράτησαν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τους αγοραστές να προσπαθούν να απορροφήσουν την ελεγχόμενη προσφορά”.

Σημαντικό ρόλο στην σημερινή εικόνα της Αγοράς έπαιξαν και οι αποκοπές μερισμάτων και όλα αυτά ενώ απομένουν μόλις 4 συνεδριάσεις για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 25 τρέχοντος μήνα.

Μένοντας στις χρηματικές διανομές, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Viohalco (-2,91%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2022, €0,12 ανά μετοχή και οι μετοχές της Cenergy (-1,27%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2022, €0,05 ανά μετοχή. Το προαναφερθέν μικτό ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30% σύμφωνα με τη Βελγική νομοθεσία και για τις δύο παραπάνω Εταιρείες.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,38%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,45 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 16,3900.

Τέλος από σήμερα, οι μετοχές της Άβαξ (-2,18%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,0665 ανά μετοχή).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, η κίνηση του Γενικού Δείκτη μέσα σε ένα εύρος 11 μονάδων, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, το κλείσιμο των βασικών δεικτών (ΓΔ και FTSE25) στο χαμηλό ημέρας και η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε τίτλους των “MEZZ”.

Με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,71% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,76% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,733% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1279,48 (+0,15%) και 1269,05 μονάδων (-0,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1269,39 (-0,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1268,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 79,7 εκατ., από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΠΣΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 79,7 εκατ., τα 64,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στάση αναμονής λόγω του επιφυλακτικού κλίματος στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς η αισιοδοξία γύρω από την Κίνα εξασθενεί, με τους όγκους να είναι υποτονικοί λόγω της αργίας στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Eurobank Equities

“Περιμένουμε η Ελληνική Αγορά να προσπαθήσει να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα και να διατηρήσει τα υψηλά 9 ετών”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Παρά τις ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφή νίκη και απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορεί να προκαλέσουν έναν νέο γύρο κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, επιβραδύνοντας τη δυναμική. Σημειώστε πως οι Αμερικανικές Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα, η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1340 μονάδες και η πλησιέστερη στήριξη στις 1240 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μπροστά μας έχουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την Αγορά να φαίνεται ότι δεν ανησυχεί και χωρίς σοβαρούς πωλητές, ενώ κάποιοι περιμένουν εκ νέου το αποτέλεσμα για να τοποθετηθούν, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι όποιες διορθώσεις μέχρι τώρα είναι περισσότερο χρονικές και δύσκολα βλέπουμε μία συνολική διόρθωση. Οι Ξένες Αγορές βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και στο σύνολό τους πηγαίνουν υψηλότερα.

Ήδη ο Dax και ο Eurostoxx δοκιμάζουν να κάνουν και νέα ιστορικά υψηλά.

Η τάση ακόμα και σε μηνιαίο γράφημα είναι επιθετική και όλα δείχνουν ότι το 2023 δεν έχει τελειώσει από αποδόσεις.

Μην προσπαθείτε να προβλέψετε διόρθωση, μιας και η τάση είναι πάντα ο μεγάλος κερδισμένος.

Την εβδομάδα που πέρασε η FED άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια με την ΕΚΤ, πάντα αργοπορημένη, να συνεχίζει τις αυξήσεις και να υπονοεί για ακόμα μία αντίστοιχη μέσα στο Καλοκαίρι.

Το θέμα είναι ότι οι Αγορές ξέρουν ότι κάπου εδώ πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα υπάρξουν μελλοντικές αυξήσεις, αλλά το πόσο διάστημα θα παραμείνουμε με υψηλά επιτόκια. Την απάντηση θα μας την δώσει στο μέλλον ο πληθωρισμός. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι κινούμαστε στους δικούς μας ρυθμούς, μιας και βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ο πληθωρισμός τα πάει καλά, ενώ παράλληλα έχουμε και σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης, με την ίδια την Ευρώπη να αναπροσαρμόζει ανοδικά τις προβλέψεις.

Οι Ξένοι Οίκοι από την άλλη, φαίνεται να έχουν “ερωτευτεί” την Ελλάδα, μιας και καθημερινά οι εκθέσεις τους είναι με νέους ανοδικούς στόχους για την Ελληνική Οικονομία, όσο και για τις ίδιες τις Εταιρείες.

Τεχνικά συνεχίζουμε να είμαστε υπεραγορασμένοι και σε ισχυρή τάση, με την Αγορά να δείχνει ότι δεν προβληματίζεται.

Η αισιοδοξία πλέον είναι διάχυτη, με την καθημερινή είσοδο νέων κεφαλαίων.

Πλέον φτάνουμε στα μέσα του χρόνου, με τον ΓΔ να έχει κερδίσει το απίστευτο 37% και να έχει διάθεση για ακόμα περισσότερο.

Η αναμονή την επενδυτικής βαθμίδας και συνάμα η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των ίδιων πολιτικών, προσδίδει στην Αγορά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική για το μέλλον.

Είμαστε σε φάση “do nothing”. H Αγορά τις τελευταίες μέρες έχει έρθει σε ένα επίπεδο, που πρέπει να αποφασίσει το προς το που θα βγάλει κίνηση. Έχει πιάσει έναν σημαντικό στόχο, και δύσκολα μπορεί να παρθεί απόφαση είτε για αγορές, είτε και για πωλήσεις. Η ζώνη του 1282 στον ΓΔ έχει προβληματίσει σαν αντίσταση της τελευταία εβδομάδα, χωρίς παρόλα αυτά να δίνει διόρθωση, αλλά ούτε και να σπάει ανοδικά. Από την άλλη δεν έχει απειληθεί ούτε η κοντινότερη στήριξη, που πλέον βρίσκεται στο 1268.

Σε τέτοιες καταστάσεις αφήνουμε την Αγορά να μας δώσει την λύση, πριν προχωρήσουμε σε λήψη αποφάσεων”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,5), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,7), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη δυναμικής και να δίνει πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,30%, Εθνική -0,20%, Eurobank -1,78%, Πειραιώς -2,13%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,371 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,344, 1,25, 1,18 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,12 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,25 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 6,50 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,714, 5,25 – 5,20 4,621 και 4,51 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,569 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,232, 1,234 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,179 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,746 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,256, 2,50 – 2,40, 2,03 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,778 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,10 ευρώ.

Μεταξύ 1026,10 (+0,65%) και 1004,48 μονάδων (-1,47%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1006,05 (-1,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1006,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,30%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, στις Αγορές ετοιμάζεται να βγει η Alpha Bank, καθώς η Τράπεζα εξουσιοδότησε τις Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και UBS, ως Joint Bookrunners, για έκδοση τίτλου αξίας 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογο senior preferred 6NC5, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης μετά τα πρώτα πέντε χρόνια.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “προβληματισμό δημιουργεί στα Τραπεζικά επιτελεία η επιμένουσα ισχνή ζήτηση για νέα δάνεια, η οποία θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους πιστωτικής επέκτασης της φετινής χρονιάς. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, οι συστημικές Τράπεζες απέκλιναν αισθητά του ετήσιου στόχου πιστωτικής επέκτασης”.

Σαφή επικράτηση των “κόκκινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υπεραπέδωσαν οι ΑΡΑΙΓ (+3,64%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,43%), ΕΛΠΕ (+0,61%), ΚΟΥΕΣ (+0,78%), ΛΑΜΔΑ (+0,76%), ΣΑΡ (+1,08%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,28%).

Η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της Brown - Forman Finland Oy Ιδιοκτήτρια της μάρκας βότκα “Finlandia”. Η συμφωνηθείσα τιμή αγοράς ανέρχεται σε $220 εκατ. ΗΠΑ και υπόκειται σε συνήθεις προσαρμογές κλεισίματος της συναλλαγής. Η ολοκλήρωση του deal αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανακοίνωση έτυχε, τουλάχιστον αρχικά, επιφυλακτικής υποδοχής και η μετοχή της ΕΕΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 26,91 ευρώ (-3,06%), για να ακολουθήσει αντίδραση, γύρισμα σε θετικό πρόσημο, αλλά και νέες πιέσεις με κλείσιμο στα 27,46 ευρώ (-1,08%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 27,05, 26,90 και 25,01 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 27,82 (ημερήσιο “stop short”) και η επόμενη στα 29,91 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,64%), διατηρώντας επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική αντίσταση στα 10,44 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,65 ευρώ.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+1,28%, είχαν προηγηθεί πέντε, ήπια, πτωτικές συνεδριάσεις) που συνεχίζει να κινείται ανάλογα των φημών. Στα 20,80 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 20,00 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+174,10%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+156,84%), ΓΚΜΕΖΖ (+124,52%), CENER (+105,3%), ΠΕΙΡ (+104,03%), ΑΡΑΙΓ (+93,95%), ΚΛΜ (+92,58%), ΞΥΛΠ (+89,74%), και ΜΑΘΙΟ (+73,02%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Αίσθηση προκάλεσε η “ανοιχτή” εντολή αγοράς 1000 τεμ. που έστειλε στις 10.31 την μετοχή της Κρι Κρί στα 9,80 ευρώ, με αρχικά κέρδη 23,12%, καθώς ο τίτλος, από πάνω, ήταν άδειος από πωλητές. Αμέσως μετά ενεργοποιήθηκε Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ο τίτλος οδηγήθηκε σε δημοπρασία και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 8,00 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,50%. Να σημειωθεί ότι η μετοχή κρατάει επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 8,20 ευρώ (κλείσιμο 29/5), που είναι και υψηλά 16 μηνών

Σε ότι αφορά το “πακέτο” 588929 μετοχών που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το 1% της Epsilon Net (-0,62% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και το οποίο πέρασε μέσω του Χ.Α. στα 7,95 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχετίζεται με κινήσεις των βασικών μετόχων της Εταιρείας.

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα ΣΑΝΜΕΖΖ (+6,99%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,65%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,47%).

Με “καθυστερημένους” αγοραστές η Revoil (+2,27%).

Σε υψηλά 11 μηνών η Ιντρακάτ (+4,48%), 12 μηνών ο ΑΔΜΗΕ (+0,93%) και 23 μηνών η Centric (+4,98%, με αυξημένες συναλλαγές).

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από πτωτικό “πενταρέ” για Ικτίνο (+2,42%).

Αύξησαν συναλλαγές Γενική Εμπορίου (+4,29%) και ΑΤΕΚ (+7,55%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΟΛΠ (+1,72%), Δομική Κρήτης (+7,81%) και Fourli (+0,46%).

Σε υψηλά 5μηνου, με σταθερό αγοραστή η ΒΙΣ (+9,92%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΒΕ (+2,23%), ΜΕΒΑ (+1,95%), ΒΙΝΤΑ (+9,63%), ΦΙΕΡ (+2,98%), ΕΒΡΟΦ (+1,69%), ΒΙΟΤ (+2,70%) και ΕΧ (+9,68%).

Συνεχίζονται οι πωλήσεις από insiders, που μοιάζουν περισσότερο με “διανομή χαρτιών” στην Βιοκαρπέτ (-2,69%), όμως η γενικότερη συμπεριφορά στο ταμπλώ, δεν δείχνει μετοχή που περιμένει την μεγάλη επιχειρηματική είδηση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045 και 1038 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2518 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφέστατο πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με πτωτικές διαθέσεις η Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Προς τα $1960 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $24,00 το Ασήμι.

Στα $26400 διολισθαίνει το Bitcoin, προς τα $1720 το Ethereum.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κινεζικής Οικονομίας στο 5,4%, από 6%, επικαλούμενη “επίμονους αντίθετους ανέμους ανάπτυξης και περιορισμένη ανταπόκριση πολιτικής”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να λάβει αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Νέα άνοδο σημείωσε η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της NAHB αυξήθηκε 5 μονάδες, σε σχέση με τον Μάιο, στις 55 μονάδες, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 11 μηνών. Αυτός ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας ανόδου.

“Το ενεργητικό που είναι επενδυμένο σε ETF έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των $10,3 τρισ., λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι των μετοχών και των σταθερών εισροών. Το νούμερο ξεπέρασε το ορόσημο των $10,26 τρισ. που είχε σημειωθεί στο τέλος του 2021, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”, σύμφωνα με στοιχεία της ETFGI.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,9 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, CENER, TITC και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΟΥΕΣ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικούς τίτλους, έναντι 86 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.605 συμβόλαια).

Στα 4.465 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.152 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.409 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.406 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 88 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 504, 398 για τον Ιούλιο και 106 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.057), κινήθηκε μεταξύ 3.051 και 3.095 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 4 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.020), κινήθηκε μεταξύ 1.020 και 1.034 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.855), κινήθηκε μεταξύ 4.855 και 4.855 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.898), Eurobank (1.583), Πειραιώς (6.771), Εθνική (345), ΔΕΗ (976), ΑΔΜΗΕ (360), ΕΧΑΕ (342), Μυτιληναίο (148), ΟΤΕ (268), Lamda Development (100), Αεροπορία Αιγαίου (257), Fourli (146), Ιντρακάτ (945), Τέρνα Ενεργειακή (133), Άβακα (142), Viohalco (240), ΕΕΕ (1.270), ΟΠΑΠ (185).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 179.221, Πειραιώς 60.969, Eurobank 37.981, Εθνική 14.088, ΑΔΜΗΕ 14.541, ΔΕΗ 22.457, ΟΤΕ 11.443, ΤΕΝΕΡΓ 12.234, Ιντρακάτ 10.073.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.884.873 τεμ. (1.919.345), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.671.689 τεμ. (1.780.336), Εθνική 10.352.142 τεμ. (10.353.173), ΟΤΕ 1.473.751 τεμ. (1.399.195), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 904.372 τεμ. (904.372).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v