Σε υψηλά Nasdaq και S&P500, με το βλέμμα στο χρέος, σε υψηλά και ο DAX και νωρίτερα στο υψηλότερο σημείο από το 1990 ο Nikkei.
Η επιστροφή των αγοραστών -με διάλειμμα τον Μάρτιο- διεθνώς, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Τόκιο. Από τις 16.163 μονάδες ο DAX, από τις 7.742 ο FTSE100, από 0,12% υψηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, επιλογή όσων traders, επενδυτών ήταν ενεργοί, ο περιορισμός της έκθεσής τους, η μη ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου -ενδεικτικό το ότι δεν ίσχυσε ο «προεκλογικός κανόνας» άλλων ετών, όταν επιχειρούνταν να προεξοφληθεί το όποιο αποτέλεσμα, ο νικητής, η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης κ.λπ.
Περισσότερο αμυντική, επιφυλακτική η τακτική των επενδυτών, συνεκτιμώντας ως κύριο ενδεχόμενο πως πιθανότατα θα ακολουθήσει ένα διάστημα μέχρι την επόμενη/δεύτερη εκλογική διαδικασία.
Τάση που αποτυπώνεται στο οριακό 0,66% για τον ΓΔ αυτή την εβδομάδα -στις 1.130,14 μονάδες-, στο 0,74% του FTSE25 -στις 2.755,08- και στο 2,84% του ΔΤΡ στις 877,44 μονάδες.
Παραμένει ταχύτερη η «κυκλοφορία» (και μεταβλητότητα) για τον τραπεζικό κλάδο, ένδειξη μεγαλύτερης συμμετοχής «γρήγορου χρήματος», πιθανολογείται πως θα είναι και αυτός με τη μεγαλύτερη διακύμανση τη Δευτέρα.
Ωστόσο μέρος του «ξένου χρήματος» συνέχισε να τοποθετείται επενδυτικά σε συγκεκριμένες εισηγμένες, γνώμονάς τους τα θετικά μεγέθη 3μήνου, οι προοπτικές όπως τα αναλύει από νωρίς ο Στέφανος Κοτζαμάνης.
Κοινή εκτίμηση στην αγορά πως για τα blue chips -στην πλειονότητά τους- η αμέσως επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι σε ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τα τραπεζικά χαρτιά.
Τελευταία συνεδρίαση σήμερα και για τη σειρά Μαΐου στα Παράγωγα.
Περιορισμένο και στο ΧΠΑ το ενδιαφέρον, μόλις 775 Συμβόλαια στον τρέχοντα μήνα και 621 στον Ιούνιο.
Αμφότερα με μικρό discount 0,44% και 0,54% αντίστοιχα.
Ενδεικτικά της στάσης αναμονής και της επιφυλακτικότητας και στην αγορά Παραγώγων.