Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνει το ισχυρό ανοδικό spread αποδόσεων στο Χρηματιστήριο

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα σε σχέση με το εξωτερικό, οι ελληνικές μετοχές προσελκύουν αγοραστές λίγο πριν την κάλπη, με μοχλό τις τράπεζες, στη σκιά ευνοϊκών διεθνών εκθέσεων.

Τι δείχνει το ισχυρό ανοδικό spread αποδόσεων στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στη Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται για ακόμη μία συνεδρίαση στις συζητήσεις
για το «ταβάνι χρέους» στις ΗΠΑ.

Με διόρθωση 0,64% στις 4.109 μονάδες ο S&P500, από τις 4.131 με premium νωρίτερα τα futures του δείκτη
στη Νέα Υόρκη.

Μετά από μικρές απώλειες ο DAX στις 15.897 (-0,12%), ο FTSE100 στις 7.751 (-0,34%), αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε εντελώς διαφορετικό κλίμα οι αγοραστές πέτυχαν με 1,32% για τον ΓΔ στις 1.136,44 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρό ανοδικό «spread απόδοσης».

Σε υψηλό σχεδόν 9ετίας με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, όπως αναμενόταν μετά τις παρεμβάσεις των Goldman Sachs, Deutsche Bank (ειδικά για Πειραιώς). Μεγαλύτερη άνοδος με 5,27% στο 1,437 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, κλασικό profit taking αναμένοντας τα μεγέθη 3μήνου, σήμερα. Δεύτερη μεγαλύτερη με 5,06% στα 5,396 ευρώ για την Εθνική ανακοινώνει την Τρίτη 23/5, τη μεθεπόμενη των εκλογών.

Με 4,35% στις 884,13 ο ΔΤΡ, με μεταβολή 38,02% από την αρχή του έτους, με ξεκάθαρα long τάση (σε όλα τα χρονικά διαστήματα) αλλά -ακόμη- σε απόσταση από την κορυφή 52 εβδομάδων στις 954,15 μονάδες.
Κινητικότητα και στα blue chips, με γνώμονα είτε την ανακοίνωση μεγεθών είτε διεργασιών/εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ενδεικτικές οι τελευταίες περιπτώσεις των AEGEAN (θετικά ebitda στο πρώτο 3μηνο) και Mytilineos (κοντά στην ανακοίνωση μεγάλου deal στον Καναδά αλλά και συμφωνίας στην εγχώρια αγορά) από τα big caps, Fourlis από τα mid caps.

Δημόσιες συμβάσεις 100 εκατ. και «ακόμη είμαστε στα μισά» για τον πρόεδρο της Profile Χαράλαμπο Στασινόπουλο, όπως σημείωνε από νωρίς ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Αλλά και στα small caps, όπως εξηγεί ο Στέφανος για τη Lavipharm, με την εισηγμένη να συζητά συμφωνίες «τύπου κλονιδίνης». Ή τη σύσταση νέου εταιρικού σχήματος -Lamda Finance- από την εισηγμένη, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα.

Με αυτά αλλά όχι μόνον, το ΧΑ βρίσκεται 2+η σημερινή από τις εκλογές της Κυριακής, με αξιοπρόσεκτο πως Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες εντολές συνολικής αξίας 34,5 εκατ., με αυτή των 850.000 τμχ. του ΟΤΕ (Δευτέρα) να συζητείται στα χρηματιστηριακά γραφεία. Οπως και άλλα μικρότερα μεν, με τη σημασία τους δε.

Την Πέμπτη ανακοινώνει μεγέθη η Helleniq Energy, με το ενδιαφέρον (κυρίως) στα περιθώρια διύλισης 3μήνου -στοιχείο που αφορά έμμεσα τη Motor Oil.

Ωστόσο συμβαίνουν και άλλα που συμβάλλουν σε ένα ευρύτερο stock picking, λ.χ. με τα πακέτα στην Entersoft, με παράλληλη ανακοίνωση γ.σ. στις 6 Ιουνίου με θέμα και τη μετάταξη στην Κύρια Αγορά, ή το πακέτο στη Μοτοδυναμική, ή την επικύρωση αποζημίωσης 25,4 εκατ. υπέρ της Intrakat κ.α., με ό,τι αυτό σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, ενόψει της Κυριακής. Σε μια συγκυρία που οι αγορές ποντάρουν στην Ελλάδα, με τον Dr Money να αναλύει το γιατί.

Τεχνικά με τον ΟΤΕ σε long τάση, για τον FTSE25 στήριξη είναι στο εύρος των 2.720-2.715, αντίσταση στις 2.780 με «βλέψεις» των αγοραστών για νέο υψηλό πάνω από τις 2.795-2.800 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v