Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχεία κεφαλή για τους long στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται η ανοδική τάση για Γενικό Δείκτη και FT 25. Στο επίκεντρο των «παικτών» οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι βασικές επιλογές των αγοραστών και η μετοχή-ρυθμιστής.

Βραχεία κεφαλή για τους long στο Χρηματιστήριο

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, οριακά θετικό για τα futures του S&P500 στη Wall Street και
στις ευρωπαϊκές η προσοχή είναι στραμμένη στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων και την πολιτική υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σε εκλογικό ρυθμό, εύλογα, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον μέτριο τζίρο των 77 εκατ. της τελευταίας εβδομάδας να παραπέμπει σε μάλλον επιφυλακτική στάση από την πλευρά της πλειονότητας των ξένων και δευτερευόντως των εγχώριων επενδυτών.

Η ανοδική τάση παραμένει ενεργή, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.122,75 μονάδες, με τον FTSE25 στις 2.734,77 και τον Δείκτη Τραπεζών στις 853,19 μονάδες.

Υψηλά επιτόκια διαρκείας από την ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού, σημείωνε νωρίτερα η Λία Δεληγιάννη, συνιστά ουσιαστικό πρόβλημα για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, με τις αντοχές να δοκιμάζονται ήδη. Οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου, οι ανησυχίες για γενιά μαζικών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ένα από τα ζητήματα που θα έχει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Προσώρας το εγχώριο σύστημα δοκιμάζεται ελάχιστα σε σχέση με γειτονικών χωρών -αποτυπώθηκε συγκριτικά στην απόδοση των ομολόγων 10ετούς διάρκειας Ελλάδος-Ιταλίας την Παρασκευή-, παραμένει άθικτο αλλά δεν είναι και άτρωτο στο διηνεκές. Μέχρι τώρα οι επενδυτικοί οίκοι διάκεινται θετικά ως προς την προοπτική των συστημικών ομίλων, κοινός τόπος στην αγορά πως από την επομένη σχηματισμού νέας κυβέρνησης εκκινεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με πρώτη κίνηση το 1,4% του Ταμείου στη Eurobank.

Με θετικό πρόσημο ο κλάδος, σε αναμονή των μεγεθών 3μήνου της Eurobank -μεθαύριο Τετάρτη-, ακολουθεί και κλείνει τον κύκλο η Εθνική (23/5). Συν τω χρόνω σειρά παρουσιάσεων από ξένους επενδυτικούς οίκους - στο ενδιάμεσο του διαστήματος προς τη δεύτερη κάλπη, εφ'όσον όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει- τους UBS, Goldman Sachs κ.α.

Με θετικό πρόσημο και ο FTSE25 διατηρεί την ανοδική τάση, χωρίς μέχρι και την Παρασκευή ενδείξεις σημαντικής προεξόφλησης του αποτελέσματος της Κυριακής. Το αν θα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή (19/5) δεν προέκυπτε με βάση τις τελευταίες (πρωινές) πληροφορίες.

Για αυτό χρηματιστές θεωρούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο διακύμανσης σε στενό εύρος, με επικέντρωση πωλητών-αγοραστών σε επιμέρους θέσεις. Η ανακοίνωση μεγεθών των Aegean, Fourlis αύριο πιθανόν να δημιουργήσει προσφορά-ζήτηση αλλά χωρίς να αναμένεται κάτι το θεαματικό. Παράλληλα η ένταξη των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Autohellas στον MSCI Small Cap διαμόρφωσε δυναμική αγοραστών, με αποτέλεσμα την επαναφορά της πρώτης μετοχής πάνω από τα 2 και την καταγραφή ακόμη ενός ιστορικού υψηλού -13,60 ευρώ- της δεύτερης.

Με Coca Cola HBC (29,31) και Jumbo (22,70) σε νέα υψηλά, με θετικό «γύρισμα» της Mytilineos (25,98) και συνδρομή των ΔΕΗ (8,28), ΤΙΤΑΝ (15,70), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,10), Autohellas (13,42), ElvalHalcor (1,684), Quest (4,93), Sarantis (7,28), οι long διατηρούν πλεονέκτημα.

Ρυθμιστής ο ΟΤΕ -μετά το 0,52% στα 13,53, με αυξημένες συναλλαγές την Παρασκευή.

Σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 9ετίας ο FTSE25, θα χρειαστεί η συνδρομή βαριών χαρτιών λ.χ. του ΟΤΕ για να υπερβεί τις 2.795 μονάδες. Οι 2.840 μονάδες μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να θεωρηθούν εφικτός στόχος για τους long.

Στα υπόψη και οι εξελίξεις στη γείτονα, με την αβεβαιότητα στο κόκκινο να έχει ως συνέπεια νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα και εκροές κεφαλαίων.

Και μία λεπτομέρεια της τελευταίας στιγμής -που έχει τη σημασία της σε αυτή τη συγκυρία-, στο 3,970% το 10ετές, έναντι 4,201% νωρίτερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v