Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς θα χορέψουν οι traders στον ρυθμό των εκλογών

Η προσοχή στα αποτελέσματα των εισηγμένων σε περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και συνέχισης αυξήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Κινήσεις τακτικής πριν από τις κάλπες.

Χρηματιστήριο: Πώς θα χορέψουν οι traders στον ρυθμό των εκλογών

Σε ρυθμό οικονομικών αποτελεσμάτων και εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τα διεθνή χρηματιστήρια, σε εκλογικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μόλις 5 συνεδριάσεις πριν την κάλπη της 21ης Μαϊου, με την επενδυτική κοινότητα σε διαφορετική στάση από την αντίστοιχη διαδικασία του 2019 (ευρωεκλογές-βουλευτικές) με εμφανώς μικρότερη διάθεση προεξόφλησης-όπως αυτή αποτυπώθηκε στο μέτριο τζίρο και της τελευταίας εβδομάδος, των 77 εκατ. μέσο όρο και μάλιστα με υπέρ συγκέντρωση του τζίρου σε 4 το πολύ 5 χαρτιά.

Ωστόσο, με premium το ΧΑ έναντι των κύριων ξένων αγορών καθώς για τον Γενικό Δείκτη στις 1.122,75 μονάδες η μεταβολή ήταν θετική έναντι τόσο του S&P 500 στις 4.124,08 (-0,29%) όσο του DAX με οριακές απώλειες 0,30% στις 15.913,82 μονάδες.

Μπορεί να διατηρήσουν την υπεραπόδοση οι long μετά την οριακή επικράτηση τους την Παρασκευή, ακριβώς στο νήμα των δημοπρασιών;

Το συν 4,55% στα 8,28 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ- σε εβδομαδιαίο- αποτυπώνει σε κάποιο βαθμό την προσέγγιση προεξόφλησης ορισμένων εγχώριων και ξένων διαχειριστών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως έχουν αναλάβει σημαντικό ρίσκο (σε κόστος) ή διακινδυνεύουν έτι περισσότερο.

Κοινή εκτίμηση πως, το κύριο μέρος αυτών των επιλογών- σηματωρός η μετοχή της ΔΕΗ- έγινε με γνώμονα περισσότερο τις δημοσκοπήσεις παρά οικονομικά μεγέθη, επιχειρηματικές διεργασίες μένει να φανεί εάν (και σε ποιο βαθμό) θα επιβεβαιωθούν (ή όχι).

Η προσοχή της πλειονότητας των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη στα αποτελέσματα και τις προοπτικές των εισηγμένων, για αυτό και ενδιαφέρουν οι Aegean Airlines, Fourlis (την Τρίτη), η Eurobank (Τετάρτη) κ.α αλλά και σε μεγέθη λ.χ. για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη (αύριο Δευτέρα), CPI Ευρωζώνης (Τετάρτη).

Στα διεθνή οι επενδυτές είναι σε διαδικασία προσαρμογής στην λογική των κεντρικών τραπεζιτών για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων, της ποσοτικής σύσφιξης με την ΕΚΤ σε όλο και δυσχερέστερη θέση καθώς υψηλότερα επιτόκια/ακριβότερο κόστος κεφαλαίου σημαίνει περισσότερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων, νέο υπέρβαρο μη εξυπηρετούμενων δανείων με όσα αυτά συνεπάγονται και για την ελληνική οικονομία/επιχειρηματικότητα.

Προφανές ότι, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει να διαχειριστεί πέραν των άλλων συνήθων- λ.χ. σχέσεις με Τουρκία- και ένα εξαιρετικά αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον τουλάχιστον για το υπόλοιπο του 2023. Και βλέπουμε.

Βραχυπρόθεσμα, από αύριο έως και Παρασκευή οι traders έχουν σημεία αναφοράς, για κάτω όρια τις 1.075 και 1.060 (ακραίο ενδεχόμενο) και άνω τις 1.152 και 1.165 μονάδες, με πιθανότερο το ενδεχόμενο διακύμανσης σε αυτά τα εύρη με τις επιλεκτικές κινήσεις να κυριαρχούν.

Ενα stock picking σε συγκεκριμένα blue chips έχει διαφανεί από την συνεδρίαση της Παρασκευής (σε Mytilineos, Coca Cola HBC, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΧΑΕ, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Fourlis, Alumil από τα midcaps) με πιθανότητες να συνεχιστεί ή και να εμπλουτιστεί ανάλογα και με τα οικονομικά αποτελέσματα (λ.χ. Aegean, Fourlis) τις επιχειρηματικές διεργασίες (Autohellas, Ideal Holdings) και άλλα επί μέρους.

Στην Intracom Holdings το 46,59% της ΚΛΜ, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή MIG-Strix, σειρά διακρίσεων για την Attica Συμμετοχών στα Tourism Awards κ.α. όσων αφορά στα επί μέρους σε μία περίοδο που οι επενδυτές αποτιμούν το πολιτικό ρίσκο για το ΧΑ που αναπτύσσει ισχυρά "αντίδοτα" σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη. Αλλά και που δεν είναι όλοι οι ξένοι στην πλευρά των χωρίς επιφυλάξεις αισιόδοξων, με ενδεικτική την Capital Economics.

Για μερίδα χρηματιστών η απόφαση της MSCI (την Πέμπτη) συνιστά "ουδέτερη στάση" του ξένου ομίλου, μπορεί και είναι και έτσι, σημασία έχει πως το "καλάθι" του MSCI Standard Greece παρέμεινε με 10 συμμετοχές από τον FTSE25 (ωστόσο προστέθηκαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Autohellas στον MSCI Small Cap). Στα υπόψη για την "επόμενη ημέρα" η σταδιακή αύξηση της εμπορευσιμότητας του MSCI Greece Rebased Index (με την Alpha Finance να προστίθεται στους market makers του "δείκτη").

Μία "επόμενη ημέρα" που διεθνώς εκτός από τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αυστηροποίηση των ελέγχων της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρω-τραπεζών θα "βλέπει" όλο και εγγύτερα τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι εισηγμένες στον S&P500 σημειώνουν τη μεγαλύτερη 3μηνιαία πτώση κερδών από το 2016, με τα στοιχεία του Bloomberg να "δείχνουν" ότι η ύφεση έχει ήδη φτάσει.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον καλούνται να ενεργήσουν οι επενδυτές από την επομένη της "πρώτης κάλπης" δλδ από Δευτέρα 22 Μαϊου μέχρι την "δεύτερη" με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό το μεσοδιάστημα, πιθανότατα έως τις 2 Ιουλίου.

Για αυτό, ένα-ένα: κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα σε αυτές τις 5 προ εκλογικές συνεδριάσεις και ανάλογα στις μετεκλογικές που θα ακολουθήσουν.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός  και λόγω βαρύτητας στάθμισης, με τον ΔΤΡ στις 853,19 μονάδες- σταθερά σε υπεραπόδοση έναντι της αγοράς, των blue chips κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα 2,33% έναντι 1,54% του FTSE25. Σημαντικό, για τους long, η χωρίς σημαντική προσφορά στη μετοχή της Πειραιώς καθώς πιθανολογούσαν τη μη ένταξη στον MSCI Standard.

Από τους ρυθμιστές για τον κλάδο η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επανάκτηση αξίας από τους διαχειριστές με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει ενδελεχώς την κατάσταση. Στα υπόψη η ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου της Eurobank (17/5), της Εθνικής (23/5) συνεκτιμώντας τις παρουσιάσεις της UBS (23-24/5 στη Λωζάνη), της JPMC (31/5 στο Μιλάνο) και Goldman Sachs (15/6 στο Παρίσι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v