Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Την κατιούσα παίρνει ο ΓΔ, μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Κλείδωμα κερδών, με τις τράπεζες στο επίκεντρο. Στο κόκκινο ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, OPAP, Jumbo.

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Αισθητή επιβράδυνση των αγοραστών στα ευρωπαϊκά, ανάλογη της τάσης στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Πτωτικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από τα αρχικά υψηλά των 1.135 μονάδων ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες σημαντικές πωλήσεις από την πλευρά κυρίως εγχώριων διαχειριστών.

Ούτως ή άλλως κοντά σε υψηλά 8ετίας το ΧΑ, εύλογα μερίδα επενδυτών επιλέγει το μερικό «κλείδωμα» θέσεων, ευρύτερο στον τραπεζικό κλάδο, απόρροια και της υπεραπόδοσής του έναντι των blue chips και του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από το αρχικό των 877,30 έως 2 μονάδες υψηλότερα στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, «γύρισμα» σε αρνητικό έδαφος και διολίσθηση στη συνέχεια προς τις 864 μονάδες.

Μετοχή-βαρίδι για τον κλάδο, κατ' αρχάς της Eurobank από το 1,447 έως το 1,406 ευρώ, με διευρυνόμενες απώλειες μέχρι και 2,45% διαμορφώνοντας το κλίμα, επηρεάζοντας την τάση καθώς ακολούθησαν πωλητές και σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank σε μικρότερη έκταση και με λιγότερες απώλειες.

Παράλληλα το «γύρισμα» για τη μετοχή της ΔΕΗ από τα 8,56 στα 8,31 ευρώ, δηλαδή από τα «υψηλά 52 εβδομάδων» χαμηλότερα, με πωλήσεις από 2-3 εγχώρια χαρτοφυλάκια, καθώς αναλυτές τις απέδιδαν σε εξωγενείς παράγοντες.

Προφανής όσο και εύλογη η πολιτική παράμετρος, άλλωστε 6 + η σημερινή συνεδριάσεις μένουν μέχρι την πρώτη κάλπη, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να παραθέτει αυτή τη λεπτομέρεια. Γιατί οι εκλογές θολώνουν τις προοπτικές της Ελλάδας επιχειρεί να αναλύσει η Capital Economics, απηχώντας την επιφυλακτικότητα μέρους των ξένων, της στάσης αναμονής των περισσότερων ακόμη και στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων που καταγράφεται μικρή αύξηση των εισροών/συναλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πωλητική διάθεση 2-4 επενδυτικών πόλων, που «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους και σε τίτλους των Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, Helleniq Energy. Είτε γιατί κατοχυρώνουν προηγούμενα κέρδη είτε όπως στην περίπτωση -ενδεικτικά- της Jumbo μετά από άνοδο έως 5,5% σε διάστημα εβδομάδας.

Στα 23,5 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών νωρίτερα, σαφώς λιγότερη από τη χθεσινή των 86 εκατ., με μόλις 385 χιλ. σε πακέτο (συνολικά 13,5 εκατ. εχθές) καθώς η προσφορά παραμένει -από την αρχή της συνεδρίασης- υποπολλαπλάσια της ζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ανατροπή και στη σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με 33 έναντι 68 μετοχών, λίγο πριν τις 14:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v