Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη σκιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης το Χρηματιστήριο

Τεστ επιβεβαίωσης για κινήσεις υψηλότερα των 1.133 μονάδων αναμένεται στην εγχώρια αγορά, καθώς εντείνονται τα διλήμματα πριν τις κάλπες, αλλά και οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές.

Στη σκιά της προεκλογικής αντιπαράθεσης το Χρηματιστήριο

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones -0,17%, S&P 500 -0,46%, Nasdaq -0,63%. «Οι αυξήσεις επιτοκίων θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να επηρεάσουν την οικονομία, πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει σε αποδεκτό επίπεδο», τόνισε ο αξιωματούχος της Fed Τζον Γουίλιαμς, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο του 2% της Fed μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «δεν υπήρξε καμιά νέα κίνηση στη συνάντηση διάρκειας μόλις μίας ώρας των ηγετών του Κογκρέσου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», που ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους, χθες Τρίτη, τρεις εβδομάδες προτού η αμερικανική οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών.

«Τα μέρη θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή για να ανταλλάξουν απόψεις για το ακανθώδες ζήτημα», σύμφωνα με τον κ. Μακάρθι.

Από την άλλη, οι αμερικανικές εταιρείες αισθάνονται την πίεση των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού, με τις αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Από την αρχή του έτους έχουν χρεοκοπήσει 236 εταιρείες, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σήμερα το πρωί, σε Ασία και Ειρηνικό: Απόλυτη επικράτηση των αρνητικών προσήμων. Με απώλειες μεγαλύτερες του 1% το Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

«Η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή σε όλους τους τομείς πλην της ενέργειας», τόνισε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ίδια διαμήνυσε ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων στο ορατό μέλλον».

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Destatis, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,6%, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Με διαθέσεις αδύναμης αντίδρασης το ευρώ. Στο 1,0970 η ισοτιμία με το δολάριο.

Παραμένει υπό πίεση το πετρέλαιο. Προς τα $76,8 υποχωρεί το Brent, προς τα $73,10 το WTI.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται στα πολύτιμα μέταλλα. Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2.030 ο χρυσός, προς τα $25,8 υποχωρεί το ασήμι.

Πλάγια κίνηση από τα κρυπτονομίσματα. Στα $27.600 το Bitcoin, στα $1.840 το Ethereum.

Μεταφερόμενοι στο Χ.Α., ο Γενικός του Δείκτης έρχεται από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,51%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει κέρδη 9,69%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκινάει στο X.Π.A. η διαπραγμάτευση του Παραγώγου, που θα περιλαμβάνει τις μετοχές του MSCI.

Αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα α' τριμήνου από την TITC, ενώ το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI και μένει να φανεί αν θα υπάρξει μία ακόμα εΕλληνική είσοδος στον MSCI Greece Standard. Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου ή μετά το πέρας της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση και μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι «με αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα, δύσκολα το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει κίνηση υψηλότερα των 1.133 μονάδων (υψηλό τρέχοντος έτους), ιδιαίτερα εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος».

Σε αυτή την περίπτωση, το όποιο ενδιαφέρον αναμένεται να συντηρηθεί από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

«Γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, με τη Νέα Δημοκρατία να σχηματίζει κυβέρνηση πλειοψηφίας μετά από μια δεύτερη αναμέτρηση, να αποτελεί το πιθανότερο αποτέλεσμα με βάση τις δημοσκοπήσεις», σημειώνει η Morgan Stanley, για να προσθέσει ότι «σημαντική αλλαγή πολιτικής είναι απίθανη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Παραμένουμε ‘overweight’ στην Ελλάδα, που υπήρξε η προτιμώμενη αγορά μας στην περιοχή».

Η Πειραιώς και η Eurobank είναι οι μετοχές για “overweight” που προτείνει ο οίκος, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των 939.510.748 (ΚΟ) μετοχών της MIG, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,10 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 31.317.025 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €3,00, στο πλαίσιο του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,40, μετά και τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €4,2600, ορίζεται η 15/5/2023.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v