Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα και stock picking στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται ο θετικός βηματισμός για τον Γενικό Δείκτη αλλά και ο περιορισμένος τζίρος. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές, υπεραποδίδει η ΔΕΗ. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Θετικά πρόσημα και stock picking στο Χρηματιστήριο

Παραμένουν σε θετικό μονοπάτι και οριακά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και πιο συγκεκριμένα Παρίσι και Φρανκφούρτη (αργία στο Λονδίνο) και την κίνηση δείχνει διάθεση να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς να αλλάζει τις “συνήθειες” των τελευταίων, πολλών, ημερών.

Ακόμα μία συνεδρίαση που το ενδιαφέρον, αλλά και ο κύριος όγκος συναλλαγών, επικεντρώνονται σε λίγους τίτλους, υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά κύριο λόγο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο έχοντας, σαν μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας τις 1117,16 μονάδες (+0,53%).

Στο ίδιο συναλλακτικό μοτίβο και ο τζίρος, που φθάνει στα 25,5 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΣΑΡ), ενώ δεν προκαλεί έκπληξη ότι μόλις πέντε τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ) απασχολούν, περίπου, το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Απογοητευτική η συναλλακτική εικόνα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν διακινηθεί μόλις 201 συμβόλαια του FTSE25 (λήξης Μαϊου) και 79 συμβόλαια του ΔΤΡ (λήξης Ιουνίου 2023).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., έχουν αυξηθεί οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που καταγράφουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας και πιο συγκεκριμένα οι ΑΛΦΑ (+1,33%), ΕΤΕ (+1,97%), ΕΥΡΩΒ (+1,16%), ΑΡΑΙΓ (+1,42%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,13%), ΔΕΗ (+2,27%), ΕΥΔΑΠ (+1,11%), ΛΑΜΔΑ (+1,76%), ΜΠΕΛΑ (-1%) και ΟΤΟΕΛ (-1,09%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θετική κινητικότητα σε ΚΟΥΑΛ (+6,96%), ΙΝΤΕΚ (+3,84%), ΑΒΑΞ (+2,84%), ΠΡΟΦ (+3,61%), ΒΙΟΣΚ (+4,43%) και ΑΔΜΗΕ (+3,14%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, επειδή δείχνει μάλλον απίθανο το σενάριο ξαφνικής εκτόξευσης της καθαρής αξίας συναλλαγών, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, αλλά και η αύξηση των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Όμως το μεγαλύτερο ζητούμενο για το Χ.Α., είναι η είσοδος “φρέσκου χρήματος” στο σύστημα συναλλαγών και αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v