Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παράγοντες που χτίζουν αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο

Επιχειρηματικές διεργασίες και προσδοκίες διαμορφώνουν πεδίο αντοχών στην εγχώρια αγορά, σε κλίμα διεθνών πιέσεων, στη σκιά της Λαγκάρντ. Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη.

Οι παράγοντες που χτίζουν αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο

Νέο μίνι ξεπούλημα στις μετοχές περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, η Western Alliance ακόμη ένας αδύναμος κρίκος στον συγκεκριμένο κλάδο. Με αντίβαρο συγκεκριμένους ομίλους η προσπάθεια των long να συντηρηθεί ο S&P500 πάνω από τις 4.080 νωρίτερα, στις 4.092 (0,34%) τα futures του S&P500.

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, από τις 15.734 (-0,51%) ο DAX με πτωτικό «γύρισμα» λόγω των ανακοινώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ πως ο πληθωρισμός επιμένει υψηλός και η ΕΚΤ έχει δρόμο ακόμα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συγκριτικά καλύτερη η εικόνα μετά από μία συνεδρίαση με σημαντικές διακυμάνσεις, πωλήσεις-αγορές στο εύρος των 1.092,18-1.102,44 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. 

Η εξήγηση απλή: «ρηχό» το ΧΑ σε μόλις μία 4άδα-6άδα, το πολύ, «βαριών» χαρτιών το ήμισυ της αξίας συναλλαγών, με τους περισσότερους ξένους θεατές παρά ενεργούς, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση των δεικτών να καθίσταται ευχερής υπόθεση.

Παράλληλα οι όμιλοι, οι ισχυρές επιχειρήσεις ανακοινώνουν μεγέθη 3μήνου που δικαιολογούν τις τρέχουσες ή και υψηλότερες αποτιμήσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επίπτωση στη διακύμανση των δεικτών.

Πρακτικά, την Τετάρτη ήταν η Coca Cola HBC που ανακοίνωσε ισχυρά μεγέθη 3μήνου και προοπτικές για γερό 2023, χθες ήταν η σειρά της Mytilineos με καθαρά κέρδη-ρεκόρ, μεγέθη που όπως σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σήμερα-νωρίτερα- είναι η Πειραιώς που άνοιξε την αυλαία για τον τραπεζικό κλάδο, με κέρδη ανά μετοχή 0,15 ευρώ και αναβάθμιση στόχων για το 2023. Ακολουθούν Alpha Bank και μετά Εθνική, Eurobank όπως και οι παρουσιάσεις των συστημικών σε ξένα funds (την προσεχή εβδομάδα το road show της Wood & Co στην Αθήνα).

Στις 821,80 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με άνοδο 3,39% σε διάστημα εβδομάδας και 4,71% σε μηνιαίο, με αρκετές δυνάμεις από την πλευρά των αγοραστών να κρατήσουν τα επίπεδα των 800 μονάδων. Ορόσημο η προσεχής Πέμπτη, όταν η Morgan Stanley θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της 3μηνιαίας αναθεώρησης των MSCI Indeces, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ενδεχόμενο ένταξης (ή όχι) της Πειραιώς στον MSCI Greece Standard.

Ουσιαστικά αντιστάσεις από την πλευρά των long για να αντέξει το ΧΑ σε πιθανές πιέσεις των ξένων χρηματιστηρίων και υπάρχουν και δικαιολογούνται, διαχείριση γίνεται επιτυχώς μέχρι τώρα. Συνηγορούν τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα όσο και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Bouygues-Intrakat θα ανεγείρουν τον Riviera Tower της Lamda Development, υποθαλάσσιο έργο στη Νορβηγία θα κατασκευάσει η Σωληνουργεία Κορίνθου (Cenergy Holdings), ο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να συμμετάσχει στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας (GR.EGY), κλείνει κρίσιμη εκκρεμότητα για τον Ε65 (αφορά την ΤΕΡΝΑ), τέσσερις οι μνηστήρες στη δεύτερη φάση για το 20% της «Αριάδνης» και τη Δευτέρα η καταληκτική των προσφορών για το μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v