Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Διαξιφισμοί» αγοραστών - πωλητών στις 1.100 μονάδες

Επιχειρεί κίνηση υψηλότερα ο ΓΔ, με τράπεζες και Mytilineos να υπεραποδίδουν. Η προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα και στην ΕΚΤ. Δεύτερο σερί limit up για MIG. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν.

Χρηματιστήριο: «Διαξιφισμοί» αγοραστών - πωλητών στις 1.100 μονάδες

Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά, με την προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τις αναταράξεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Παράμετροι που επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών σε μία εποχή που, όπως σημειώνει ο Mohamed El-Erian, χαρακτηρίζεται από... διαρθρωτική αβεβαιότητα.

Με απώλειες σε Φρανκφούρτη και λόγω της σημαντικής πτώσης των γερμανικών εξαγωγών (κατά 5,2% τον Μάρτιο), με τον DAX χαμηλότερα 0,79% στις 15.690 μονάδες. Από οριακά υψηλότερες τιμές τα futures του S&P500 στη Wall Street, την επόμενη των ανακοινώσεων Πάουελ, με την προσοχή στην προβληματική PacWest αλλά και στα οικονομικά μεγέθη 3μήνου.

Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικτές εντολές πωλητών αρχικά - αγοραστών λίγο αργότερα σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Η ανακοίνωση μεγεθών 3μήνου της Mytilineos, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, συνέβαλε στη διαμόρφωση θετικού κλίματος από την αρχή, με τις πρώτες κιόλας εντολές να περνούν από τα 25,86 σταδιακά έως τα 26,48 ευρώ. Θεαματική ενίσχυση τζίρου, ebitda και καθαρών κερδών στα 143 εκατ., με την επενδυτική κοινότητα να ανταποκρίνεται ανάλογα όπως στη χθεσινή συνεδρίαση με την Coca Cola HBC. Ισχυρή ένδειξη πως -κυρίως- οι επενδυτές ενεργούν πιο μεσομακροπρόθεσμα, με γνώμονα την οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές των εισηγμένων. Με αυτή την προσέγγιση εύλογη η αναμονή της κοινότητας για το δείγμα γραφής του τραπεζικού κλάδου, σε Πειραιώς, Alpha Bank η εστίαση.

Διακύμανση ενδεικτική των τάσεων πωλητών - αγοραστών, με τον ΓΔ από τις 1.092,18 με μικρό πτωτικό χάσμα, απορρόφηση της όποιας προσφοράς (στο 5λεπτο), με τζίρο 1,8 εκατ. και σταδιακή αναστροφή προς τις 1.100,39 μονάδες.

Σημείο που στις 10:55, με τον τζίρο στα 5,5 εκατ., βγήκαν μέτριες πωλήσεις σε Εθνική, Eurobank, Motor Oil, με συνέπεια τη διολίσθηση προς τις 1.097 μονάδες. Σημείο αναφοράς για τους long η υπέρβαση -σε «κλείσιμο» σήμερα-αύριο- των 1.103 μονάδων, πιθανολογώντας την με τη συνδρομή των τραπεζικών. Ενδεχομένως και του ΟΤΕ.

Χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές στο ημίωρο, με ταχύτερη ροή εντολών -κυρίως από αγοραστές- σε blue chips & τραπεζικά, οι long έχουν πλεονέκτημα.

Με τη μορφή V ο σχηματισμός για τον ΓΔ με τις 1.100 «πάτημα» καθώς ενισχύονται Mytilineos στα 26,40 (2,33%), Πειραιώς (2,74%), Alpha Bank (0,94%), Εθνική (0,12%) και ΟΠΑΠ (0,44%).

Με τους αγοραστές στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 -να επανέρχονται προς τις 2.665 (0,32%)-, με αιχμή τα τραπεζικά -στις 818 (0,65%)-, ανάλογη τάση διαμορφώνεται σε mid-small caps.

Ξεχωρίζει η αναστροφή για τη MIG -δεύτερο σερί limit up, στο 0,1858 ευρώ-, η αντίδραση των GalaxyCosmosMezz, SunriseMezz αλλά και Alumil, Ιλυδας, Elinoil, Dimand, από τις 69 μετοχές με θετικό πρόσημο. Εναντι 28 με αρνητικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v