Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η επαναφορά πάνω από τις 1.100 μονάδες βασικό «στοίχημα», με την ΕΚΤ να παίρνει τη σκυτάλη από τη Fed στα επιτόκια. Σε μόλις τέσσερις μετοχές ο μισός τζίρος στο ΧΑ, τα πονταρίσματα.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Πτώση στη Wall Street παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Πάουελ για τις τράπεζες, καθώς οι αναταράξεις
στο περιφερειακό μέρος του κλάδου συνεχίζονται.

Νέα αύξηση κατά 25 μ.β. των επιτοκίων αλλά και «πάγωμα» της ποσοτικής σύσφιξης -προσώρας- η χθεσινή κίνηση της Fed, στην ΕΚΤ η σειρά σήμερα, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρονται σε μικρότερη αύξηση για πρώτη φορά σε 10 μήνες. Η Λία Δεληγιάννη έχει το ρεπορτάζ, από νωρίς, για το πώς θα ενεργήσει σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν.

Μικτά πρόσημα νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, από λίγο υψηλότερα η εκκίνηση στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο και την Coca Cola HBC το εγχείρημα επαναπροσέγγισης των 1.100 μονάδων.

Στις 813,58 (2,66%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.656,07 (1,04%) ο FTSE25, διακριτό το premium για τα τραπεζικά έναντι των blue chips και μετοχών-σηματωρών, με ό,τι αυτό σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο.

Αυξημένες μεν -σε σχέση με την Τρίτη- οι συναλλαγές, ο τζίρος σχεδόν 16 εκατ. περισσότερος, αλλά το 55% και πάλι σε μόλις τέσσερις μετοχές. ΟΤΕ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς το «καρέ» των βασικών επιλογών όσων παραμένουν ενεργοί αυτή την -προεκλογική- περίοδο. Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως με 4-6 χαρτιά αγορά -επί της ουσίας- δεν υφίσταται, πολύ δε περισσότερο για χρηματιστήριο που οι αρμόδιοι προορίζουν για επάνοδο στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Σε (προ)εκλογικό ρυθμό και ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου traders, επενδυτές, με τους πρώτους να έχουν εντονότερη παρουσία στον τραπεζικό κλάδο. Πειραιώς, Alpha Bank ανακοινώνουν μεγέθη, με τον κλάδο να εισέρχεται και σε κύκλο παρουσιάσεων σε ξένους επενδυτές. Την προσεχή εβδομάδα (11-12/5) η διημερίδα της Wood & Co στην Αθήνα.

Επενδυτικές κινήσεις με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη, με την Coca Cola HBC να ενισχύεται στα 28,08 με 2,11% υψηλό 15 μηνών. Ο όμιλος αποτιμάται 10,4 δισ.

Εύλογα η προσοχή στη Mytilineos, που ανακοίνωσε μεγέθη 3μήνου νωρίτερα. Στο 1,36 δισ. ο τζίρος, αυξημένος 30% στα 225 εκατ., ενισχυμένα κατά 72% τα EBITDA στο πρώτο 3μηνο.

«Πέφτουν υπογραφές» για την κατασκευή του MRT, σημειώνει η Πένυ Κούτρα για τη Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v