Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια για το 6 στα 6 στο Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, στόχος των αγοραστών η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τα υψηλά έτους. Στο επίκεντρο οι τράπεζες. Χωρίς το μέρισμα η Σαράντης.

Προσπάθεια για το 6 στα 6 στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι κύριοι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,17%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,05% και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18%.

Εν τω μεταξύ, οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για το όριο δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους των ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί συμβιβασμός πριν τη συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

«Ξεκάθαρα, η απόσταση ανάμεσα στη θέση του προέδρου και αυτή των Ρεπουμπλικάνων είναι πελώρια», τόνισε η κα Γέλεν, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Την ίδια ώρα, οι δΔιαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για αυξανόμενα προβλήματα στην Αγορά Εμπορικών Ακινήτων των ΗΠΑ, έναν τομέα $5,6 τρισ., τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν επώδυνα για τις τράπεζες, που έχουν ήδη κλονιστεί από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Μικτά πρόσημα σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό. Ξεχωρίζει το +1,02% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei.

Για οριακά θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη, 10 Μαΐου, αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ, ενώ την Πέμπτη 11 Μαΐου, η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα ακολουθήσει τον βηματισμό των Fed και ECB, αυξάνοντας τα επιτόκια της βρετανικής λίρας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,50%.

Οριακές απώλειες για το ευρώ. Στο 1,0997 η ισοτιμία με το δολάριο.

Επιστρέφουν οι πιέσεις στο πετρέλαιο. Προς τα $76,4 υποχωρεί το Brent, προς τα $72,6 το WTI. Οριακά θετική εικόνα για τα πολύτιμα μέταλλα. Προσπαθεί να κινηθεί πάνω από τα $2.035 ο χρυσός, προς τα $25,85 κινείται το ασήμι.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Αγορά των Crypto. Προς τα $27.450 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1.835 το Ethereum.

Με τους long να έχουν κλέψει τις εντυπώσεις και να έχουν αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους, αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μένει να φανεί αν με αυτές τις συναλλακτικές επιδόσεις το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ίσως και κλείσιμο σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους, αλλά και σε νέα υψηλά 104 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έρχεται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 3,39%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει κέρδη 8,97%, αυξάνοντας το δέλεαρ για όσους θα ήθελαν να προχωρήσουν σε κινήσεις μερικής κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ασφαλώς και το «ερώτημα του εκατομμυρίου» είναι αν με αυτή την καθαρή αξία συναλλαγών, το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα και αν τα χαρτοφυλάκια που στην παρούσα φάση δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν διάθεση να διευρύνουν την γκάμα των επενδυτικών τους επιλογών, ή θα συνεχίσουν με τους ίδιους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, την προσπάθεια προς υψηλότερα επίπεδα.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται οι εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI και μένει να φανεί αν θα υπάρξει μία ακόμα ελληνική είσοδος στον MSCI Greece Standard. Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου ή μετά το πέρας της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου.

Από την Τετάρτη 10 Μαΐου, ξεκινάει στο X.Π.A. η διαπραγμάτευση του Παραγώγου, που θα περιλαμβάνει τις μετοχές του MSCI.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Σαράντης είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,14951348 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,142037806 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Coral στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v