Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι οπλίζει τα χέρια των long

Εμφανής η παρουσία ξένων αγοραστών, θετικό ξεκίνημα για ΓΔ. Οικονομικά αποτελέσματα και προσδοκίες ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες. Η προσοχή σήμερα και στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Χρηματιστήριο: Τι οπλίζει τα χέρια των long

Σε αναμονή πληθωρισμού Μαρτίου και οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου οι επενδυτές στη Wall Street. Από τον πρώτο θα διαμορφωθεί η τακτική της Fed όσον αφορά επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη, από τα δεύτερα, η πορεία συγκεκριμένων εισηγμένων με βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών.

Αρχές Μαΐου η συνεδρίαση της Fed, σήμερα ανοίγει η αυλαία μεγεθών τριμήνου για Black Rock, First Republic, μεθαύριο για Citigroup, JPMC, Wells Fargo. Με οριακά θετικό πρόσημο νωρίτερα τα futures του S&P500 από τις 4.139 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά, από 0,37% υψηλότερα ο DAX στις 15.655 μονάδες, από 0,57% ο FTSE 100 στις 7.785 μονάδες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση με άνοδο 1,75% για τον ΓΔ στις 1.092,75 μονάδες. Κύριο χαρακτηριστικό, που έκανε τη διαφορά, η εμφανής παρουσία ξένων -αγοραστών κατά κύριο λόγο- σε ευρύ αριθμό εισηγμένων/μετοχών από τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips.

Αποτέλεσμα, η σημαντική άνοδος για τον ΔΤΡ στις 794,07 (1,74%), για τον FTSE 25 στις 2.643,67 μονάδες. Κινητικότητα και σε επιλεγμένα mid caps, καθώς ενεργοποιήθηκαν ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα.
Συναλλαγές 105,8 εκατ., με τα 19,2 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών και σχεδόν 40 εκατ. σε μόλις τρία χαρτιά, των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank.

Ενεργότατη η συμμετοχή ξένων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής. Τι είδε στην Αθήνα η S&P και πού θα κριθεί η επενδυτική βαθμίδα, σημείωνε από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια αποτιμά η Morgan Stanley, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη. Δύο από τις απαντήσεις στο χθεσινό ερώτημα όσον αφορά στην ενεργό παρουσία ξένων, αγοραστών σε blue chips των Mytilineos, Motor Oil, Jumbo με γνώμονα και τα μεγέθη 2022, αλλά και των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακής, AEGEAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, Viohalco στη λογική της προεξόφλησης εξελίξεων.

Στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τον Ιωάννη Καλαφατά, Chief Executive Director of Mytilineos Energy Sector, σε συνέντευξή του στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Ο νέος όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το 1,3 δισ. εσόδων από τις Παραχωρήσεις, σύμφωνα με την Πένυ Κούτρα όπως και τα μεγέθη 2022 των Motοr Oil, Jumbo αλλά και πρώτου 3μήνου της Entersoft, ενδεικτικά όλα αυτά ενός γενικότερα θετικού κλίματος σε οικονομία/επιχειρηματικότητα. Παράμετρος που σύμφωνα με χρηματιστές είναι το δέλεαρ για τα funds, ο λόγος των σταθερών εισροών, ξεπερνώντας και το πρώτο ορόσημο της αξιολόγησης από τη Standard & Poor's.

Τα μεγέθη συνηγορούν υπέρ των long παρά τη θέση της Goldman Sachs πως για τον ΓΔ επιτεύχθηκε -ήδη- ο στόχος για το 2023, σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη.

Η ελληνική οικονομία είναι «σχεδόν αναβαθμισμένη/επενδύσιμη», σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και αυτό αποτυπώνεται στην τιμολόγηση λ.χ. του κρατικού χρέους. Από αυτή την άποψη, την προσεχή Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ επανεκδίδει ένα κρατικό τίτλο, καλύπτοντας από τις 19/4 το σύνολο των 7 δισ. υποχρεώσεων του 2023, εξέλιξη που δικαιολογεί την υπερέκθεση των ξένων. Από τη στιγμή που οι προβλέψεις δείχνουν ανάπτυξη του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 2% και 2,2% έναντι 0,8% της ευρωζώνης.

Τεχνικά για τον ΓΔ στήριξη στις 1.080 μονάδες, ζητούμενη η συσσώρευση σε εύρος με άνω όριο τις 1.100 μονάδες. Στις 780 η στήριξη για τον ΔΤΡ, αλλαγή τάσης μόνο με πειστική υπέρβαση (τουλάχιστον) των 805 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v