Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική κίνηση υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Ανοδος πάνω από τις 1.070 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με την τακτική stock picking να μοιράζει... δώρα. Ενεργοποίηση αγοραστών σε Mytilineos, Viohalco, πιέσεις για Motor Oil.

Διστακτική κίνηση υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Με υποτονικό ρυθμό η εξέλιξη της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, μικρή ενίσχυση των long μετά το θετικό
«γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο εύρος των 1.070-1.080 μονάδων το διαφαινόμενο «κλείσιμο» εβδομάδας.

Από 0,12% υψηλότερα και τις 4.121 μονάδες τα futures του S&P500 στη Wall Street, στις 15.573 (0,35%) ο DAX, στις 7.723 (0,79%) ο FTSE100, με το τελευταίο να αφορά και το ΧΑ καθώς διασφαλίζει συνεχείς ροές προς τη μετοχή της Coca Cola HBC στην Αθήνα.

Από τα «βαριά χαρτιά» του FTSE25 λειτουργεί σταθερά υποστηρικτικά των long εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, φτάνοντας ενδεικτικά στο 4,28% σε διάστημα εβδομάδας, στα 26,10 ευρώ (νέο υψηλό, κλείνοντας το πρώτο και μεγαλύτερο gap του Φεβρουαρίου 2022 -θυμίζω εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία).

Πέραν της CC HBC -κατά κύριο λόγο- ξένα funds είναι σταθερά αγοραστές σε blue chips «πρώτης γραμμής», με αποτέλεσμα την επαναφορά του δείκτη υψηλότερα των 2.600 -συγκεκριμένα στις 2.605,93 με 0,67%.

Χαμηλού κόστους ανοδική αντίδραση αρχικά, στη συνέχεια και μετά τις 14:45-15:00 με κάπως ταχύτερη ροή εντολών σε τίτλους της Mytilineos. Νέες ισχυρές εισροές στη μετοχή, σχεδόν αποκλειστικά από μεγάλα funds, με αποτέλεσμα ένα νέο άλμα έως τα 27,78 ευρώ, με 2,67% και συναλλαγές 70 χιλ. τμχ. Το πιο σημαντικό, στα 4 δισ. -πλέον- η αποτίμηση της εισηγμένης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προοπτική ένταξης στον FTSE100 στο City. Τη Δευτέρα η έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την αναθεώρηση υψηλότερα του άνω ορίου αγοράς ιδίων μετοχών.

Το τίναγμα της μετοχής-σηματωρού λειτούργησε... αφυπνιστικά για συγκεκριμένους επενδυτές, που έσπευσαν να ενεργοποιήσουν αγορές σε άλλες 4-6 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πρακτικά τα νέα ιστορικά υψηλά για τη συγκεκριμένη μετοχή προσδίδουν άλλη δυναμική σε ένα τμήμα της αγοράς, καθώς προσελκύονται -κυρίως- ξένα επενδυτικά κεφάλαια σε εισηγμένες/μετοχές του δείκτη.

Αφορμής δοθείσης, εντολές σε ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή αλλά και σε ΔΕΗ, Viohalco, ElvalHalcor, ΟΤΕ, Helleniq Energy κ.α.

Κυρίως λόγω Ideal Holdings συντηρείται η μόχλευση στα mid caps -σε νέο υψηλό των 4,66 ευρώ και τον ΧΑΜαιλέοντα να αναλύει τα 4 στοιχεία της ανόδου.

Δευτερευόντως, η επάνοδος των αγοραστών στα mezzanines αλλά και σε τίτλους των Fourlis, ΜΟΤΟδυναμική, ΕΚΤΕΡ σε νέα υψηλά αλλά με μόλις 19,18 εκατ. αποτίμηση, Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ με ισχυρή αντίδραση 3,49% στα 4,15 ευρώ κ.α., δίνοντας στοιχειώδες νεύρο/ενδιαφέρον σε μία συνεδρίαση όπου μόλις νωρίτερα (15:25) η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, «δώρο Πάσχα» για λίγους και συγκεκριμένους, επιβεβαιώνοντας τον μονόδρομο του stock picking όσων είναι ενεργοί αυτές τις ημέρες στην αγορά.

Στα θετικά, το συν 2,94% για τον ΓΔ σε εβδομαδιαίο, με τον ΔΤΡ στο 3,65% να υπεραποδίδει -εκ νέου- έναντι του 25άρη που ενισχύεται 2,81% στο ίδιο διάστημα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v