Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε... πασχαλινoύς ρυθμούς

Στα όρια των 1.070 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πριν τις αργίες του Πάσχα. Το profit taking των επενδυτών και οι μετοχές που ξεχωρίζουν.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε... πασχαλινoύς ρυθμούς

Πιέσεις στη Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία, σε μία τράπεζα του Τορόντο με υπερέκθεση σε επενδύσεις εμπορικών ακινήτων μία «ματιά» των επενδυτών, με απώλειες νωρίτερα στις αγορές της Ασίας και στην Ευρώπη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Από 0,18% χαμηλότερα τα futures του S&P500, από τις 15.520 (-0,53%) ο DAX, από τις 7.663 (0,37%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.069,73 (0,04%) ο Γενικός Δείκτης.

Εκτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο η χθεσινή, έστω οριακά, έστω με στοχευμένες αγορές στο «κλείσιμο» και παρά τη μερική κατοχύρωση θέσεων με μέτριες συναλλαγές προφανώς και στα ενθαρρυντικά για τη συνέχεια θα πρέπει να πιστωθεί.

Λιγότερος των 60 εκατ. ευρώ ο τζίρος, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά υπερσυγκεντρωμένος σε 4-6 μετοχές, με το profit taking να εκτείνεται περισσότερο στα τραπεζικά χαρτιά και λιγότερο στα blue chips.

Στις 784,84 (-0,54%) ο ΔΤΡ με υψηλό ημέρας τις 790,50 μονάδες, στις 2.588,26 (-0,05%) ο FTSE25, ενδεικτικά της μερικής διαφοροποίησης τραπεζικών από blue chips.

Στο 3,28% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον ΔΤΡ έναντι 2,18% του FTSE25 εξηγεί τη σπουδή -κυρίως- εγχώριων διαχειριστών να «κλειδώσουν» μέρος των θετικών θέσεων εβδομάδας, με συνέπεια τις απώλειες για Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, με την Εθνική να διαφοροποιείται με 0,50% στα 4,60 ευρώ.

Μερική κατοχύρωση και στα blue chips, πλην όμως εδώ οι κύριες θέσεις των ξένων είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, γι' αυτό και η αμυντικότερη διάταξη λ.χ. σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, αλλά και οι μικρότερες απώλειες για Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, που συνθέτουν την πιο «σκληρή» ομάδα ξένων με σταθερά long θέσεις.

Ειδικότερα για Mytilineos, Motor Oil θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η προσεχής εβδομάδα είναι για την επενδυτική κοινότητα η εβδομάδα τους. Εκτακτη γενική συνέλευση της πρώτης τη Μεγάλη Δευτέρα (αργία για το ΧΑ), ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 από τη δεύτερη τη Μεγάλη Τρίτη και ενημέρωση αναλυτών μία ημέρα αργότερα.

Δύο εισηγμένες στις οποίες έχουν επενδυθεί -και εισρέουν- σημαντικά ξένα κεφάλαια στρατηγικού επενδυτικού προσανατολισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε διάρκεια.

Επιλεκτική η κινητικότητα σε mid caps-σηματωρούς, ειδικότερα στην Ideal Holdings -με τα διαδοχικά υψηλά της να έχουν προσελκύσει την προσοχή εγχώριων επενδυτών-, αλλά και σε ΜΟΤΟδυναμική, ΕΚΤΕΡ, Profile κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Αργεί αύριο Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά η προσοχή στην τακτική γενική συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος, στην παρουσίαση της Εκθεσης και στην ομιλία του Διοικητή.

Σε ρυθμό Πάσχα (και) η αγορά, συνεκτιμώντας πως την επόμενη Μεγάλη Εβδομάδα διενεργούνται μόλις 3 συνεδριάσεις (αργία η Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v