Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανακόπτεται η ορμή των αγοραστών

Σε θετικό έδαφος κινείται ο ΓΔ. Σταθερές εισροές, κυρίως από ξένους, σε Motor Oil, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Helleniq Energy, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Viohalco. Πάνω οι τράπεζες. Νέα υψηλά για Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Ανακόπτεται η ορμή των αγοραστών

Εν μέσω προειδοποιήσεων και υποσχέσεων στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενεργούν οι επενδυτές. Εκτός, με Citi-JP Morgan να κάνουν λόγο για ηρεμία πριν την... καταιγίδα, εντός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει αύξηση 8% για τα αναπηρικά επιδόματα και να επικαλείται την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Γιώργου Σαββάκη, μεγάλες οικονομίες καταγράφουν σημαντική επιβράδυνση (Citi) ενώ πτώση στις αγορές μετοχών αναμένει ο Marko Kolanovic (JPMC), σε μία καμπή των αγορών, κυρίως όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες το δεύτερο 3μηνο.

Την προϋπόθεση να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση προκειμένου να αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα επικαλείται ο πρωθυπουργός, με τον Φίλιππο Πανταζή να έχει το ρεπορτάζ.

Με αυτά (ή ακριβέστερα, και με αυτά) οι επενδυτές επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη σχετική ηρεμία στις αγορές, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του OPEC+, με τα futures του S&P500 να έχουν «γυρίσει» στις 4.166 (0,23%) επηρεάζοντας ανάλογα τους επενδυτές στη Φρανκφούρτη. Στις 15.736 από τις 15.602 μονάδες ο DAX, διακύμανση αναστροφής, ενδεικτική της τάσης στην Ευρώπη εδώ και μία-μιάμιση ώρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αγοραστές συνεχίζουν στο ΧΑ για την 5η στις 5 συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο, με κατά τι αυξημένες συναλλαγές και ευρύτερη γκάμα επιλογών.

Στα 47 plus εκατ. ο τζίρος (*), περίπου 8 περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα της Δευτέρας, με πολλές προσυμφωνημένες συναλλαγές -αξίας 8,09 εκατ.- σε Eurobank, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, με χρηματιστές να υποστηρίζουν ότι αυτή η διακριτή διαφοροποίηση σχετίζεται εν μέρει και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Οι 4 τραπεζικές μετοχές στις πρώτες 4 θέσεις, σήμερα με πρώτη την Πειραιώς (2,204) και Eurobank (1,26), Alpha Bank (1,187) και Εθνική (4,65) να ακολουθούν. Εμφανής η παρουσία traders στον κλάδο που προσφέρεται για intraday/trading, ενδεικτική η διακύμανση 12% για τον τίτλο της Πειραιώς (χθεσινό χαμηλό-σημερινό υψηλό).

Εως τις 800,77 μονάδες πριν λίγο ο ΔΤΡ, επιβεβαιώνοντας τη στόχευση των 805 (σημαντική αντίσταση σε εβδομαδιαία μέτρηση) από τις 785, διασφαλίζοντας για τους long τις 780 ως στήριξη πλέον.

Εντυπωσιακή και σήμερα η πορεία για τη μετοχή της Mytilineos -με σταθερές εισροές ξένων- έως τα 27,32 ευρώ, σε αποτίμηση 3,89 δισ. ευρώ.

Επίσης σταθερές εισροές -κατά κύριο λόγο από ξένους- σε Motor Oil έως τα 24,80 και στόχευση την υπέρβαση των 3 δισ. (στα 2,74 δισ. η τρέχουσα). Σημαντικά τα πακέτα που αλλάζουν χέρια -και σήμερα- παραπέμπουν σε περαιτέρω ενίσχυση της long τάσης.

Εισροές και σε ΟΠΑΠ (14,93), Coca Cola HBC (25,80), Helleniq Energy (7,80), ενώ με αγοραστές ενισχύονται ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,045), ΔΕΗ (8,095), Viohalco (4,22) κ.α.

Υπέρτεροι οι long στις μετοχές του δείκτη -οκτώ με αρνητικό πρόσημο, για ακόμη μία συνεδρίαση του ΟΤΕ-, με τον FTSE25 έως τις 2.616,30, με βάση τις 2.587,47 μονάδες.

Τεχνικά σε long και οι τρεις κύριοι δείκτες, με το κλίμα ανάλογο σε ευρύ μέρος των mid-small caps.

ΕΚΤΕΡ, Δρομέας, Μοτοδυναμική, AVAX, BriQ, Alumil κ.α. με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές από τις συνολικά 70 με θετικό πρόσημο, έναντι 43 με αρνητικό, στις 15:00.

(*) στις 15:00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v