Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος χαμηλού κόστους με «ορυκτά καύσιμα»

Καθώς ο ΟΠΕΚ+ εκτόξευσε την τιμή του «μαύρου χρυσού», πρωτοστατούν στα κέρδη Motor Oil και Helleniq Energy, δίνοντας προβάδισμα στους long σε blue chips και τράπεζες, με μικρό τζίρο.

Χρηματιστήριο: Ανοδος χαμηλού κόστους με «ορυκτά καύσιμα»

Ράλι πετρελαϊκών, ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά. Στην περιοχή των 1.065 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αλμα 3,5% για SXEP- δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου-, μετά την ανακοίνωση του ΟΡΕC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναλυτών για εκτόξευση τιμών προς τα 100$/βαρέλι.

Τάση που ενεργοποιήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, από τις πρώτες κιόλας εντολές σε μετοχές των Motor Oil, Helleniq Energy, δίνοντας από το ξεκίνημα προβάδισμα στους long.

Σχεδόν παράλληλα αγορές στην πλειονότητα των blue chips και τραπεζικών χαρτιών, με αποτέλεσμα τη συνέχιση (της αντίδρασης της Παρασκευής) έως τις 2.580,56 μονάδες για τον FTSE25 και έως τις 776,56 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Μέτριου κόστους όμως η αντίδραση, καθώς ξένοι (στην πλειονότητά τους) και εγχώριοι διαχειριστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Η έκθεση της JPMC που χτυπά «καμπανάκι» για τις εκλογές, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζει την αγορά, δεδομένου του μεγέθους του επενδυτικού/τραπεζικού κολοσσού. Ενδεικτική μίας γενικότερης εκτίμησης των ξένων, που ενεργούν με βασικό σενάριο τον σχηματισμό κυβέρνησης από την κάλπη της δεύτερης Κυριακής.

Στάση αναμονής ή και αποχής, που αποτυπώνεται από τα μέσα Μαρτίου με σταθερή μείωση της αξίας συναλλαγών. Μέτριος τζίρος που δύσκολα μπορεί να (υπο)στηρίξει σημαντική άνοδο δεικτών, μετοχών, με την ευρύτερη περιοχή των 1.060-1.080 μονάδων να θεωρείται «ταβάνι», αντίσταση, με αυτές τις προϋποθέσεις. Ετσι εξηγείται και η υποαπόδοση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών, με τον ΓΔ στο 0,95% έναντι 1,44% του DAX.

Σε Alpha Bank, Εθνική η εστίαση των αγοραστών σε τραπεζικές μετοχές, σε ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil σε blue chips, συνεκτιμώντας πως ο ρυθμός εντολών επιβραδύνθηκε μετά τις 14:30 (διάστημα που συνήθως ενεργούν κυρίως ξένοι επενδυτές).

Υποτονικό το κλίμα -το τελευταίο 45'-, με τους πωλητές να ενεργούν σε περισσότερες μετοχές από ό,τι στις 11:30. Σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός -51- περιορίζοντας τη σχέση έναντι των 62 με θετικό πρόσημο. Ενδεικτικό το γεγονός πως στις 15:10 η αξία συναλλαγών μόλις ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v