Πρώτη συνεδρίαση για τον Απρίλιο τη Δευτέρα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τουλάχιστον το πρώτο διάστημα θα κυλήσει υποτονικά λόγω, κυρίως, των αργιών του Πάσχα.
Μετά από έναν ιδιαίτερα έντονο Μάρτιο το ενδεχόμενο ενός ηρεμότερου πρώτου 10ημέρου -τόσο εκτός όσο εντός- φαίνεται να συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες. Ειδικότερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι συνεχόμενες εβδομάδες Πάσχα Καθολικών- δικό μας) μάλλον για ανακωχή πωλητών-αγοραστών προδιαθέτει παρά την αναπόφευκτη όξυνση του κλίματος στο πολιτικό μέτωπο.
Μήνας αναταράξεων ο Μάρτιος, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στο επίκεντρο και υπό αμφισβήτηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, αλλά με θετική για τους αγοραστές την τελευταία εβδομάδα.
Στις 1.054,59 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 3,27% (διαμορφώνοντας σε 13,42% από την αρχή του έτους), με περίπου ισόποση ανοδική διόρθωση για FTSE25 και Δείκτη Τραπεζών.
Στις 2.548,89 με θετικό πρόσημο 3,42% (και 13,21%) ο FTSE25, στις 759,91 με 3,22% (και 18,63%) ο ΔΤΡ, με τη μείωση των συναλλαγών στα 70,8 εκατ. (-22,9%) από τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων 5 συνεδριάσεων.
Το πιθανότερο, σύμφωνα με χρηματιστές η περαιτέρω μείωση του ημερήσιου τζίρου στην εβδομάδα που έχει 4 συνεδριάσεις (λόγω Πάσχα Καθολικών), διευκολύνοντας όσους επιδιώκουν την εξισορρόπηση της αγοράς, σε αυτή την φάση.
Για... παιχνίδι υπομονής και διλημμάτων, έκανε λόγο ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εκτιμώντας ότι μπαίνουμε σε ένα δεύτερο 3μηνο σημαντικών αβεβαιοτήτων με συνέπεια πολλοί επενδυτές να μεταθέτουν τις κινήσεις τους όταν θα αρχίσει να αποσαφηνίζεται η κατάσταση.
"Φτωχή" η ατζέντα εκτός- ξεχωρίζει η γ.σ μετόχων της UBS με θέμα την συγχώνευση με την Credit Suisse την Τετάρτη (5/4)- κάπως πιο γεμάτη εντός με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2022, γενικές συνελεύσεις με της Τραπέζης της Ελλάδος να συγκαλείται την Παρασκευή.
Να προσεχθεί ότι, την Παρασκευή το ΧΑ αργεί- παρ' όλα αυτά εκτός από την ΤτΕ (και την Εκθεση του διοικητή) ανακοινώνουν μεγέθη 2022 Premia Properties και Intercontinental.
Προς την λογική της σταδιακής εξισορρόπησης προϊδέασε η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου- μετά από 3 σερί έντονων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές- με χρήσιμη για τους ενεργούς επενδυτές του ΧΑ την διαμόρφωση ευκρινούς εικόνας όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση των εισηγμένων. Κοινή εκτίμηση, πως το 2022 ήταν μία καλή χρονιά-παρά τα αρκετά και σοβαρά εμπόδια, ενισχύοντας "άμυνες" για ένα 2023 πλήρες αβεβαιοτήτων.
Eύθραυστη η ανάκαμψη διεθνώς, σύμφωνα με την Alpha Bank, επιχειρώντας να εκτιμήσει τι μέλλει γενέσθαι για μετοχές-ομόλογα το δεύτερο 3μηνο. Τι φέρνει η διαφαινόμενη κορύφωση των επιτοκίων για τα ομόλογα είναι ένα από τα θέματα που προσεγγίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Χρήσιμη η προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έδωσε δύο σημαντικές εξελίξεις: την έξοδο του ΟΔΔΗΧ στις αγορές και την οριστικοποίηση της σημαντικής συμφωνίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat. Παράλληλα οι διοικήσεις των τραπεζών υπέβαλαν στον Επόπτη όλα τα τελευταία στοιχεία στο πλαίσιο διενέργειας των stress tests.
Για τον κλάδο η αγορά κρατά την ενθαρρυντική στάση ξένων οίκων, με πιο πρόσφατη του Moody's είχε προηγηθεί η ανάλυση της Goldman Sachs για το πως επηρεάζει η κρίση το εγχώριο banking.
Από τα 4,47 ευρώ ξεκινά ο Απρίλιος για την Εθνική, μετά από διόρθωση 17,17% τον Μάρτιο. Από τα 1,125 για την Alpha Bank μετά από μείον 23,42%, αντίστοιχα από τα 1,217 με μείον 16,62% για την Eurobank και από τα 1,9975 με μείον 15,72% για τη μετοχή της Πειραιώς.
Ωστόσο και οι 4 είχαν μία καλή τελευταία εβδομάδα Μαρτίου, ανακτώντας μέρος των απωλειών, αποτέλεσμα εισροών κεφαλαίων από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Πεδίο επιχειρηματικής αντιπαράθεσης- αλλά χωρίς χρηματιστηριακή εκπροσώπηση/πέραν της Cosmote- το "τηλεοπτικό" με τη Μαρία Μόσχου να αναφέρεται στη "μάχη" της συνδρομητικής.
Αντιθέτως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το "λιμενικό" μετά την επισημοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των προσφορών 8 σχημάτων για το 67% του φορέα Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Οι διεργασίες σε αυτό αφορούν (έμμεσα) την "τιμολόγηση" των εισηγμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ, συγκριτικά και με τα 124 εκατ. (για το σύνολο) του ΟΛ Ηγουμενίτσας που πέρασε στον όμιλο Grimaldi.
Από τους κλάδους αιχμής και ο κατασκευαστικός, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat και την Πένυ Κούτρα να έχει αναφερθεί (από τις 27/3) στη νέα συγκέντρωση δυνάμεων.
Βραχυπρόθεσμα για τους long ενδιαφέρον έχει η συνέχεια blue chips που κόντρα στην ρευστότητα του Μαρτίου κατέγραψαν είτε ιστορικά υψηλά (Mytilineos) είτε "τοπικές κορυφές" (2-3ετίας) λ.χ. Coca Cola HBC, AEGEAN αλλά και επιλεγμένα mid caps με την Ideal Holdings σε νέα all time high των 4,34 ευρώ να προϊδεάζει για σημαντική εξέλιξη.
Τεχνικά, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη: στοίχημα των αγοραστών είναι η επαναφορά πάνω από την περιοχή των 1.075-1.078 μονάδων. Προσπάθεια, που για την ευόδωση της θα απαιτήσει αυξημένες συναλλαγές.
Σε δεύτερο χρόνο, μετά το πρώτο 10ήμερο Απριλίου, ορόσημα είναι (εκτός) η 12η Απριλίου-ανακοίνωση πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ- που θα "μετρήσει" στην τακτική της Fed για "επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη" και (εντός) η 21η του μηνός με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's. Αξιολόγηση, που (και ) λόγω του "παράθυρου" που έχει ανοίξει η Goldman Sachs (για πιθανότητα αναβάθμισης) έχει υπεισέλθει στο επενδυτικό/χρηματιστηριακό παιχνίδι.