Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί το μπρα ντε φερ αγοραστών-πωλητών

Ενεργοποίηση πωλήσεων μετά την αντίδραση των τελευταίων ημερών και αναδιάταξη δυνάμεων. Ποια τακτική τοποθετήσεων διαφαίνεται ενόψει αργιών. Τα κρίσιμα χαρτιά.

Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί το μπρα ντε φερ αγοραστών-πωλητών

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street, με αφορμή την ανακοίνωση των θέσεων εργασίας. Διακόπηκε έτσι ένα σερί 5 συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο, που έφερε τον S&P500 προς την περιοχή των 4.150 μονάδων. Την προσεχή Τετάρτη (12/4) η ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Πτώση στο νήμα εχθές για τον EuroStoxx 600, από τις 15.603 μονάδες ο DAX, με την προσοχή στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πύρρειος επικράτηση των long, καθώς για τον Γενικό Δείκτη το πρόσημο ήταν θετικό (0,10%) αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων κερδών εξαϋλώθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από τις 1.079,82 μονάδες στις 1.069,32 ο ΓΔ, με ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν μετά τις 14:30-14:45 και συνεχίστηκαν μέχρι τις τελευταίες εντολές. Αντίστοιχα για τον FTSE25 η διολίσθηση ξεκίνησε από τις 2.616,30, για να φτάσει στις 2.589,68 μονάδες και για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 800,80 στις 789,14 μονάδες.

Ενα μικρό μάζεμα επιχειρήθηκε προς το κλείσιμο, μένει να φανεί εάν προερχόταν κυρίως από ξένους, όπως εκτίμησαν χρηματιστές οι οποίοι απέδωσαν τη διολίσθηση σε ρευστοποιήσεις κυρίως εγχώριων θεσμικών.

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, πωλητές από τα υψηλά ημέρας σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips βγήκαν διαχειριστές που επέλεξαν να «κλειδώσουν» μέρος θέσεών τους ενόψει αργιών παρά να εκτεθούν μέχρι τη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης.

Ωστόσο, από τα μεν τραπεζικά, Πειραιώς, Eurobank, ETE διαμορφώθηκαν με θετικό πρόσημο αφήνοντας μικρό περιθώριο επαναφοράς (στα υψηλά ημέρας), μέχρι και το «κλείσιμο» της αυριανής συνεδρίασης, τελευταίας της εβδομάδας.

Με θετικό πρόσημο όμως για μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, δευτερευόντως ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola.

Ειδικότερα σε Mytilineos, Motοr Oil, όπου η συμμετοχή ξένων funds είναι κυρίαρχη, οι αγοραστές έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι επενδυτές «βλέπουν» πέραν των αργιών, καθώς κινούνται καθαρά εταιρικά.

Στη μεν περίπτωση της Mytilineos, οι ξένοι υπολογίζουν την εύλογη αξία ακόμη και πάνω από τα 35 ευρώ, ενδεικτική η πρόσφατη ανάλυση της Edison, που έδωσε (22/3) τιμή-στόχο τα 36 ευρώ. Για τη δε Motοr Oil, οι ξένοι περιμένουν την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τη Μεγ. Τρίτη (11/4) και την ενημέρωση της Μεγ. Τετάρτης.

Συνεπώς μετοχές ανάλογου μεγέθους και βαρύτητας κινούνται ανεξάρτητα από το αν ρευστοποιούν εγχώριοι διαχειριστές, από το αν «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους.

Για αυτό το πιθανότερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι σήμερα-αύριο να γίνει μία στροφή προς συγκεκριμένες περιπτώσεις μετοχών, ένα ιδιότυπο stock picking σε blue chips και επιμέρους mid caps.
Ζητούμενη για τον τραπεζικό κλάδο η μη απώλεια των 780 μονάδων για τον ΔΤΡ, με σηματωρό μάλλον τη Eurobank.

Για τον FTSE25 απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μη χαθεί η long τάση (σε εβδομαδιαίο), είναι η επιβεβαίωση των 2.560-2.565 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v