Στις κεντρικές Τράπεζες και τις στατιστικές Αρχές η προσοχή των επενδυτών την εβδομάδα, που ξεκινά με απώλειες για τα διεθνή αλλά από υψηλότερη βάση για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από τις 3.934,38 (-1,61%) για τον S&P 500, από τις 14.367,34 (-0,56) για τον DAX και από τις 7.476,63 (-1,20%) για τον FTSE 100. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η εκκίνηση γίνεται από 1,33% υψηλότερα και τις 915,99 μονάδες για τον ΓΔ. Θετική μεταβολή, που οφείλεται στην ισχυρή αντίδραση κυρίως του «ενεργειακού» κλάδου (με 5,28%), των «πετρελαιοειδών» (2,68%) και των «κατασκευών» (3,25%) υπέρ καλύπτοντας την διόρθωση του τραπεζικού κλάδου (-1,85%). Με περαιτέρω αύξηση των συναλλαγών, κατά 5,67% στα 74,9 εκατ. απόρροια καθαρών εισροών επενδυτικών κεφαλαίων σε μετοχές εισηγμένων των ανωτέρω κλάδων. Διαφοροποίηση συντελεστών θετικού κλίματος, μετατόπιση ενδιαφέροντος/κεφαλαίων με την επενδυτική κοινότητα να προσβλέπει σε σημαντικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο.
Η εβδομάδα ξεκινά με τις εισηγμένες να συνεχίζουν/ολοκληρώνουν την ανακοίνωση μεγεθών τρίτου 3μηνου, τις τράπεζες να προχωρούν στο θέμα των δανειοληπτών, χρεώσεων κ.λπ. πλην όμως το επιχειρηματικό γεγονός της εβδομάδας είναι η παρουσίαση της νέας οργανωτικής δομής της Mytilineos, την Τετάρτη. Μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά η μετοχή έφθασε έως τα 20 ευρώ, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 2,69 δισ.
Την ίδια μέρα είναι η προγραμματισμένη παρουσίαση της ΚΡΙ-ΚΡΙ (6 ευρώ) στην Ενωση Θεσμικών, και η λήξη άσκησης δικαιώματος στην ΑΜΚ της Lavipharm (0,364). Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας λήγει η «τριπλή» σειρά στα Παράγωγα, ενώ θα γίνει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Σπουδαιότερη η άνοδος/ένταξη της Autohellas (10,54) στην θέση του ΑΔΜΗΕ (1,83).
Τελευταίο triple witching για το 2022 την Παρασκευή με την προσοχή των επενδυτών τόσο στις εκτός συνόρων εξελίξεις όσο στις εντός. Τριήμερο «φωτιά» 13-15 Δεκεμβρίου με τις διαδοχικές συνεδριάσεις Fed και ECB να διαμορφώνουν το πλαίσιο «επιτοκιακής-νομισματικής» τακτικής για την εκκίνηση του 2023 (κατ' αρχήν), ενώ την Πέμπτη σε ακόμη μία συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί κοινός τόπος. Με την Γερμανία να κινδυνεύει να μετατραπεί σε βιομηχανικό... μουσείο ακόμη μία συνεδρίαση, αυτή την φορά όμως με τους «12» να σκληραίνουν την στάση τους- μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, τις ανακοινώσεις Πάουελ και Λαγκάρντ κρίνονται πολλά, τόσο βραχυπρόθεσμα-με ορίζοντα τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2022- όσο μεσοπρόθεσμα- για το πλαίσιο, που θα κινηθούν οι επενδυτές- από Ιανουάριο και μετά. Θα έχει προηγηθεί (την Τρίτη) η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ (αναμένουν υποχώρηση στο 7,3% από 7,7%) και του δομικού (τρόφιμα-ενέργεια) στο 6,1% από 6,3% τον Οκτώβριο.
Οσον αφορά στο «επιτοκιακό» οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρονται σε αύξηση από την Fed κατά 0,5% (ανεβάζοντας το παρεμβατικό στο 4,25%-4,50%) ενδεχομένως ισόποση από την ΕΚΤ στο 2,5%. Ωστόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία-κυρίως τραπεζικό σύστημα- μείζονος σημασίας είναι η αποσαφήνιση των τακτικής, που θα ακολουθηθεί σχετικά με την πιστωτική συρρίκνωση μέσω της αγοράς ομολόγων. Θέμα, που αφορά άμεσα οικονομίες/αγορές όπως της χώρας μας.
Σε δεύτερο βαθμό και οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, με την υπόθεση των υποκλοπών να παίρνει νέα τροπή μετά τα στοιχεία για ΕΥΠ-Κ. Χατζηδάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη. Αλλά και των... απόνερων που δημιουργεί η περίπτωση Καϊλή, καθώς όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής διευρύνει το χάσμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος για αυτοδυναμία να μοιάζει μονόδρομος. Προφανώς και η (προ)εκλογική παράμετρος βαραίνει ανάλογα όσον αφορά στις κάθε λογής ισορροπίες και επιχειρηματικών συμφερόντων, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λ.χ. για σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, διαγωνισμούς, εκταμιεύσεις κοινοτικών κονδυλίων κ.λπ.
Με την επιχειρηματική κοινότητα να εκτιμά, πως μετά τις Εορτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ανοίξει τα χαρτιά» του για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Παράμετρος, που αφορά και πολύ μάλιστα και την επενδυτική κοινότητα.