Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγήκαν αντιδράσεις στις τράπεζες

Ανάκαμψη για τον Γενικό Δείκτη με τις τραπεζικές μετοχές –πλην ΕΤΕ- να περνούν στην άνοδο. Ισχυρά κέρδη για HELLENiQ ENERGY, Aegean, ΑΔΜΗΕ. Στα 83 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Βγήκαν αντιδράσεις στις τράπεζες

Δεν χαρακτηρίζεται από τις πρωτοβουλίες των αγοραστών, η εικόνα που παρουσιάζουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου σε Ευρωζώνη και ΕΕ δεν ενίσχυσε την ψυχολογία των “buyers” και τώρα η προσοχή είναι στραμμένη στις Κεντρικές Τράπεζες, που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα (13 – 15/12).

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει συνολικά έξι φορές τα επιτόκιά της φέτος, τις τέσσερις κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα σε υψηλό 15 ετών, στο 3,75% με 4%. Οι αναλυτές περιμένουν η Fed να οδηγήσει το επιτόκιό της στο 5% με 5,5% μέχρι τα μέσα του 2023.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, το γ΄ τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για ανάπτυξη 02% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τριμηνιαία βάση. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,5% στην ΕΕ.

“Παιχνίδι κέντρου” θύμισε η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τουλάχιστον στο πρώτο μισό των συναλλαγών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των έξι μονάδων και την καθαρή αξία συναλλαγών να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Η θετική έκπληξη ήλθε στο “δεύτερο ημίχρονο” από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και παρά την “ψυχρολουσία” που έφερε η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, ενώ σχετικά καλύτερα κινήθηκαν και οι συναλλαγές, έστω και με τις βοήθειες των “πακέτων”.

Στην περίπτωση του εγχώριου ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, ασφαλώς και δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν κάτι σημαντικά καλύτερο, λόγω και της πολύ καλής πορείας του Τουρισμού και μάλιστα ποντάριζαν ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να δώσει ένα κίνητρο και στο Χ.Α. να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Τελικά η αντίδραση ήλθε και μάλιστα από τις “πιεσμένες” Τραπεζικές μετοχές και χωρίς τις βοήθειες του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, “το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2022, παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ΑΕΠ εμφανίζει στο εννεάμηνο αύξηση 5,9%”.

Αξίζει εδώ υπενθύμισης ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,6%, έχοντας κατρακυλήσει σε χαμηλά μήνα και δεν μπορούσε να αποκλειστεί αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη και όσο περνούν οι μέρες, μπορεί να συνεχίζεται το “rotation” στο ταμπλώ του FTSE25, όμως μειώνεται ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον αυτών που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά υποφερτές συναλλαγές και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ενταθεί ο ρυθμός ενημέρωσης για την πορεία του εννεαμήνου από τις Εισηγμένες που δεν το έχουν κάνει, αφού η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με τους περισσότερο συντηρητικά σκεπτόμενους, χαμηλώνει ακόμα περισσότερο ο πήχης των προσδοκιών, για κάτι σημαντικά καλύτερο, στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς και όλοι οι traders περιμένουν την επόμενη κίνηση του Τραπεζικού κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν επτά συνεδριάσεις πριν το “triple witching” Δεκεμβρίου και 16 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

“Τα έσοδα από προμήθειες των Τραπεζών μπήκαν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και πως να μην έμπαιναν από την στιγμή που η πορεία τους είναι η καλύτερη όλων των εποχών, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η αλήθεια είναι πως στο γ’ τρίμηνο του 2022, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εμφάνισαν έσοδα 448 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο η παραγωγή εσόδου από προμήθειες προσέγγισε τα 1,3 δισ. ευρώ, με προοπτική στο σύνολο της χρονιάς να φθάσει τα 1,75 δισ. ευρώ, έναντι 1,54 δισ. ευρώ το 2021.

Στο σύνολο, το έσοδο από προμήθειες είθισται να συγκρίνεται με τα στοιχεία ενεργητικού, αφού παράγεται από το μέγεθός του. Το μέσο έσοδο των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών βρίσκεται στο 0,56% του συνόλου του ενοποιημένου ενεργητικού και είναι από τις υψηλότερες μετρήσεις από το 2010.

Όμως πριν ξεκινήσουν οι “ασκήσεις επί χάρτου” με οριζόντιες και κάθετες μειώσεις, είναι χρήσιμο να δούμε τι είδους εισόδημα από προμήθειες μπορεί να μπει υπό εξέταση και να αναθεωρηθεί χαμηλότερα. Το έσοδο από προμήθειες δεν είναι μια έννοια που αφορά κάθε συναλλαγή, ή έχει σταθερό συντελεστή, αλλά χαρακτηρίζεται από το είδος της συναλλαγής.

Οι προμήθειες των Τραπεζών μπορούν να επιμεριστούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Έσοδα από πληρωμές (κάρτες, εμβάσματα, Fx), δάνεια (χορηγήσεις, εγγυητικές και Επενδυτική Τραπεζική), επενδύσεις (Ασφάλειες, διαχείριση, χρηματιστηριακές κινήσεις) και ενοίκια. Ο βαθμός ανάλυσης των επιμέρους κατηγοριών δεν είναι απόλυτα ευκρινής και η δημοσίευση των στοιχείων διαφέρει σε κάθε Τράπεζα.

Ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι κάποιες κατηγορίες προμηθειών, σίγουρα δεν εμπίπτουν σε αναθεώρηση. Τα ενοίκια για παράδειγμα είναι εκτός συζήτησης. Το συγκεκριμένο κονδύλι είναι περίπου 180 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις προμήθειες που συνδέονται με δάνεια. Η προμήθεια φακέλου, ή οι εγγυητικές επιστολές αποτελούν παραδοσιακά έσοδα προμηθειών. Η συνεισφορά τους στο σύνολο είναι 280 εκατ. ευρώ. Τέλος οι προμήθειες που συνδέονται με Ασφαλιστικά Προϊόντα και Επενδυτικές Υπηρεσίες μπορούν να εξαιρεθούν, αφού συνδέονται με υπό διαχείριση κεφάλαια, ή με συμβόλαια ασφάλισης. Στο εννεάμηνο η συγκεκριμένη κατηγορία είχε έσοδο 219 εκατ. ευρώ.

Τι μένει; Κάρτες, μεταφορές και πληρωμές. Εκεί πιθανόν να υπάρχει χώρος για μειώσεις. Το μέγεθος είναι 640 εκατ. ευρώ, ωστόσο ένα μέρος από τα έσοδα (POS) θα είναι εκτός περιμέτρου επαναλαμβανόμενων εσόδων το 2023, για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, αφού έχει πουληθεί σε Εταιρίες που διεκπεραιώνουν και εκκαθαρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές.

Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, ωστόσο με μια ευρεία προσέγγιση η συνεισφορά του εσόδου αναμένεται μεταξύ 15 - 20%, ήτοι 100 – 130 εκατ. ευρώ. Τέλος το μέγεθος των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό (Ρουμανία – Κύπρος) αναλογικά θα πρέπει να εξαιρεθεί.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι το κρίσιμο μέγεθος που θεωρητικά θα μπορούσε να τεθεί υπό αναθεώρηση, είναι 450 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει, το πεδίο των προμήθειων που θα μπει στο μικροσκόπιο κάποιων μειώσεων θα είναι ένα σαφώς μικρότερο υποσύνολο, από αυτό που δείχνει ο ισολογισμός. Στην καλύτερη περίπτωση η μείωση των εσόδων από τις προμήθειες θα είναι 2% και στην χειρότερη 5%, μεγέθη απόλυτα διαχειρίσιμα και ανακτήσιμα από άλλες πηγές προμηθειακών εσόδων. Πολύ κακό για το τίποτα δηλαδή”, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Από την άλλη, “οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν υπεραποδώσει, σε σχέση με τις αντίστοιχες Τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φέτος, αλλά οι μετοχές υποχώρησαν από την προηγούμενη Παρασκευή και πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν πιεσμένες, μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τις Κυβερνητικές προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες”, εξηγεί η Morgan Stanley.

Μικτές οι διαθέσεις που παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,36% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,54% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,660% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, στο 2,73% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 375 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η απόδοση ήταν στο 1,97%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 903,20 (-0,10%) και 913,09 μονάδων (+1%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 911,32 (+0,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 910,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,69%.

Ο τζίρος στα 83,1 εκατ., από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 83,1 εκατ., τα 79,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (3,8), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,7), ΔΕΗ (2,5), Alpha Bank (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Motor Oil (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,3), και Jumbo (2,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δείχνει μία πρώτη αντίδραση και ταυτόχρονα να θέλει συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να προχωρήσουν σε επανατοποθετήσεις, όσοι ρευστοποίησαν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Για τη σημερινή συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, μένουν τα μικρά ημερήσια κέρδη, όσων προχώρησαν σε τοποθετήσεις στα χαμηλά ημέρας και ρευστοποίησαν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ΑΛΦΑ (+2,47%), κινήθηκε μεταξύ 0,97 (-0,90%) και 1,01 ευρώ (+3,19%), της ΕΤΕ (-0,84%) μεταξύ 3,665 (-0,95%) και 3,716 ευρώ (+0,43%), της ΕΥΡΩΒ (+1,29%) μεταξύ 0,996 (-1,09%) και 1,031 ευρώ (+2,38%) και της ΠΕΙΡ (+3,09%) μεταξύ 1,278 (-0,16%) και 1,3195 ευρώ (+3,09%).

Μεταξύ 612,11 (-0,62%) και 627,36 μονάδων (+1,85%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 624,12 (+1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 623,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,25%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 669 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση και αν ξεπεραστεί η ενδιάμεση αντίσταση στις 640 και 655, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 690 και 752 μονάδες. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 580 - 579 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+4,35%), ΑΡΑΙΓ (+3,61%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,44%), ΕΛΠΕ (+4,30%), ΛΑΜΔΑ (+0,09%), ΜΠΕΛΑ (+0,40%), ΜΥΤΙΛ (+1,57%), ΟΤΕ (+0,47%), ΣΑΡ (+1,82%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,51%) και TITC (+0,33%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo (+0,40%), “o Νοέμβριος του 2022, πιστοποίησε με τον πλέον καταλυτικό τρόπο, την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στο νέο προϊοντικό μίγμα και την τιμολογιακή πολιτική του Ομίλου. Ο προτελευταίος μήνας του έτους, έκλεισε για τον Όμιλο με μια νέα εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων κατά +24% περίπου, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021”.

Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 4μηνου. Στα 15,33 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 14,37 – 14,32 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) η πρώτη σημαντική στήριξη.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Ελ. Πετρέλαια (+4,30%) και κλείσιμο σε υψηλά 8 μηνών. Στα 7,00 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 6,61 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) η επόμενη στήριξη. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,69 ευρώ. Όσο κλείνει πάνω από τα 7,19 ευρώ, η τάση είναι επιθετική.

Συνεχίζεται η συσσώρευση ανάμεσα στα 12,90 και 13,30 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,08%). Το φετινό Μουντιάλ πρέπει να έδωσε σημαντικότατα κέρδη στις Στοιχηματικές, με αυτά τα αποτελέσματα. Χρειάζεται μία κατοχύρωση του 13,34 αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στα 13,60, ή στα 13,92 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 12,84 – 12,73 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 12,21 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι μετοχές των Μυτιληναίου (+1,57%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,51%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+76%), ΠΡΔ (+49,72%), ΤΕΝΕΡΓ (+48,9%), ΜΟΗ (+48,07%), ΜΙΓ (+35,4%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,26%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Μικτό μέρισμα 0,10 ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 0,08 ευρώ, αποφάσισε η γ.σ. της Φίλιππος Νάκας (0%). Από 9/12/2022, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην καταβολή μικτού μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό μέρισμα 0,095 ευρώ).

Έγινε σήμερα η εξ αναβολής γ.σ. της Προοδευτικής (+3,92%).

Βιαστικός αγοραστής μάζεψε στο ξεκίνημα 32000 κομμάτια στην Q&R (+5,57%), στέλνοντας τον τίτλο στο υψηλό ημέρας των 0,457 ευρώ (+6,03%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές λίγο χαμηλότερα.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΕΠΕΝ (+6,56%), ΕΛΒΕ (+3,39%), ΔΡΟΜΕ (+3,48%), ΕΒΡΟΦ (+2,47%), ΙΝΤΕΤ (+1,47%), ΑΣΚΟ (+0,47%), ΛΥΚ (+1,81%), ΚΡΕΚΑ (+2,80%), ΓΕΒΚΑ (+1,69%), ΚΕΚΡ (+2,55%), ΥΑΛΚΟ (+19,73%), ΜΑΘΙΟ (+5,13%) και ΜΠΤΚ (+1,21%).

Αύξησαν συναλλαγές ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,40%) και Ιντρακόμ (+5,19%).

Νέα υψηλά 10 μηνών για MIG (+9,44%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΡΙΓΟ (-4,44%), ΙΛΥΔΑ (-1,63%) και ΙΝΚΑΤ (-0,71%) και πέντε για ΣΠΙ (-2,87%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΑΤΕΚ (-6,67%), ΤΖΚΑ (-2,03%), ΕΣΥΜΒ (-3,18%), ΒΟΣΥΣ (-6,60%), ΕΚΤΕΡ (-1,83%), ΣΕΝΤΡ (-1,07%), CENER (-1,59%), ΒΙΟΤ (0%), ΚΟΡΔΕ (-0,42%), ΙΚΤΙΝ (-1,48%), ΕΛΤΟΝ (-0,97%), ΕΧΑΕ (-0,16%) και ΑΒΑΞ (-0,81%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 879 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 879, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 910, 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 865 - 862 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2132 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2132, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2132, μπορεί να πιέσει προς τις 2092 - 2082 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Ελληνική Αγορά παραμένει προσηλωμένη στις ειδήσεις που σχετίζονται με τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ παράλληλα αφομοιώνει τις θετικές εξελίξεις, αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid στην Κίνα”, σύμφωνα με την άποψη της Eurobank Eq.

“Περιμένουμε η στρατηγική των επιλεκτικών τοποθετήσεων να συνεχιστεί. Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει την Αγορά”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Στο εσωτερικό, ο Τραπεζικός δείκτης ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρώσει την διόρθωσή του, με πιθανότερο πρώτο επίπεδο στήριξης την περιοχή των 590 μονάδων. Παράλληλα, δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους μια πιθανή επιδείνωση του διεθνούς κλίματος. Παρά ταύτα, εκτιμούμε ότι τα επίπεδα των 860 μονάδων ΓΔΧΑ ενδεχομένως να μην παραβιαστούν εντός του 2022. Υπερτονίζουμε ότι οι αποτιμήσεις των Δεικτοβαρών Εισηγμένων δεν θεωρούνται ακριβές σε καμία περίπτωση. Για σήμερα στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία του εγχώριου ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, καθώς και το αντίστοιχο της Ευρωζώνης (τελευταία μέτρηση)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Πυροτέχνημα’ αποδείχτηκε η άνοδος της περασμένης εβδομάδας στις Αμερικανικές Αγορές, με την ομιλία του J. Powell να συμβάλει στην καταγραφή νέων υψηλών, όπως υπενθυμίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Η ειδησεογραφία των ημερών παραμένει πολύ φτωχή, με την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένεται καθοριστική για την πορεία των Αγορών, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ και τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Fed και ΕΚΤ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να εμφανίζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, διατηρώντας ανέπαφη την στήριξη των 900 μονάδων, παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Όσο ο ΓΔ διατηρεί αυτά τα επίπεδα, το αγοραστικό σήμα παραμένει ζωντανό, με τις 937 και 950 μονάδες να αποτελούν τα κρισιμότερα επίπεδα αντίστασης.

Όπως έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν, τα περιθώρια παραμένουν αρκετά στενά, με μια απώλεια των 900 μονάδων να οδηγεί σε πρώτη φάση την Αγορά στις 878 και 860 μονάδες.

Όπως και στον Τραπεζικό δείκτη, έτσι και στον ΓΔ, η κόπωση είναι εμφανής, με τις πρώτες αρνητικές αποκλίσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Η καλύτερη του αναμενομένου μέτρηση του δείκτη PMI των ΗΠΑ την Δευτέρα, ενεργοποίησε το μπαράζ πωλήσεων στις Αμερικανικές Αγορές, ασκώντας παράλληλα πίεση και στις υπόλοιπες Διεθνείς αγορές.

Οι ανακοινώσεις επιδομάτων ανεργίας και δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα, αναμένεται να διαμορφώσουν το κλίμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, όπως εκτιμά ο τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το 2022 και το 2023 για τις τιμές του Αργού Πετρελαίου. Σύμφωνα με την EIA, “η τιμή του Brent αναμένεται να κυμανθεί, κατά μέσο όρο, φέτος στα $101,48, μειωμένη κατά 0,6% από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου. Η τιμή του WTI αναμένεται να διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στα $95,22 το βαρέλι φέτος, μειωμένη κατά 0,7% από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η EIA μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για WTI και Brent για το 2023 κατά περισσότερο από 3%, στα $86,36 και $92,36, αντίστοιχα.

Πάνω από τα $1790 ο Χρυσός, υψηλότερα των $22,7 το Ασήμι.

Προς τα $16800 υποχωρεί το Bitcoin, κάτω από τα $1230 το Ethereum.

Οι Κινεζικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 8,7%, σε σχέση με πέρυσι, τον Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6%. “Είναι η μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές και τις εισαγωγές των τελευταίων δυόμιση ετών τουλάχιστον”, αναφέρει το Reuters.

Ελαφρά πτώση κατά 0,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Destatis. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στον κλάδο παρέμεινε αμετάβλητη.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008 έκαναν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Τράπεζα Halifax ενημέρωσε ότι η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε κατά 2,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση (η τρίτη διαδοχική πτώση). Σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 4,7%.

“Υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα 35%, η Fed να καταφέρει να οδηγήσει την Αμερικανική Οικονομία σε μια ομαλή προσγείωση και να αποφύγει την ύφεση”, τόνισε η Goldman Sachs σε συνέδριο της WSJ.

“Οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό, θα ωθήσουν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τουλάχιστον στο 5,5%, καθώς η μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου οδηγείται σε ύφεση την επόμενη χρονιά”, σύμφωνα με την πλειοψηφία των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ.

O Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θα βρίσκεται από σήμερα και έως την Παρασκευή 9/12 στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link, με τίτλο “24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum” και να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους Επενδυτικών και Τραπεζικών Ομίλων (Axia, Citi, Goldman Sachs, Nomura, Paulson & Co., Bank of New York Mellon, Buffalo Thorn Capital Management LLC, Lord Abbett & Co. κ.α.).

Σε “B high” από “Β” αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS, θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, “η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόσφατη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του Ομίλου”. Η αξιολόγηση ενσωματώνει επίσης το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, το οποίο ο Οίκος θεωρεί ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.

“Η Ελλάδα ηγείται με το παράδειγμά της και η σύσταση είναι ξεκάθαρα ‘bullish’ για το 2023”, εξηγεί η Jefferies. Ο Οίκος προβλέπει ότι η Οικονομία το 2022 θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, αλλά το 2023 η ανάπτυξη θα μειωθεί σε 1,81%, προτού ανακάμψει σε 2,18% το 2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το θετικό η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Σαράντης και στο χαμηλό οι Viohalco και Quest.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.438 συμβόλαια).

Στα 4.592 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.582 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 422, 132 για τον Δεκέμβριο και 190 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.207), κινήθηκε μεταξύ 2.185 και 2.209,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 10 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 613,5), κινήθηκε μεταξύ 613,5 και 613,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.329), Εθνική (1.986), Eurobank (5.143), Πειραιώς (5.019), ΔΕΗ (5.068), ΟΤΕ (1.181), Ιντρακόμ (271), ΓΕΚ (1.016), Μυτιληναίο (450), Τέρνα Ενεργειακή (206), MIG (3.112), Viohalco (122), ΑΔΜΗΕ (455), Cenergy (194), Ελ. Πετρέλαια (318), ΟΠΑΠ (165), Lamda Development (215).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 128.841, Πειραιώς 34.063, MIG 16.326, ΔΕΗ 23.021, Eurobank 13.666, Εθνική 15.048.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                NSP               Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.795.914 τεμ., (από 62.332.672 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.003.106 τεμ. (3.272.141), Eurobank 34.946.866 τεμ. (34.946.866), ΟΠΑΠ 1.576.298 τεμ. (1.581.663), Εθνική 9.947.693 τεμ. (9.945.141), ΟΤΕ 1.007.572 τεμ. (1.047.859), Πειραιώς 1.310.375 τεμ. (1.310.375).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v