Επικράτησε ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο

Εχασε τα κέρδη ο ΓΔ μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ αλλά πρακτικά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση διατηρώντας τις δυνάμεις του. Μοιρασμένοι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στον FTSE 25. Παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

Επικράτησε ψυχραιμία στο Χρηματιστήριο

Οι Αγορές όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά Παγκοσμίως, συνεχίζουν να κινούνται στο ρυθμό των Κεντρικών Τραπεζών, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το χρονικό σημείο, κατά το οποίο θα περιοριστεί η επιθετικότητα στη νομισματική πολιτική.

Εννοείται ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι Αγορές μετοχών, αλλά και ομολόγων, παραμένουν “ευερέθιστες” σε οποιαδήποτε είδηση, αφήνει υπόνοιες για νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Μία γεύση τέτοιας αντίδρασης, πήραν σήμερα οι traders των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, που έσπευσαν να πάρουν θέσεις στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών και μόλις ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, “πέταξαν τα χαρτιά από τα παράθυρα”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό”, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.

Έτσι, η επενδυτική προσοχή επικεντρώθηκε στα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, τα οποία και αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, στο 8,2% ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, από 8,3% τον Αύγουστο και υψηλότερα των προβλέψεων για 8,1%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4%.

Η αντίδραση των Αγορών ήταν κάθετη, με αποτέλεσμα οι δείκτες να χάσουν όλα τα αρχικά τους κέρδη και να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο.

Σήμερα ξεκινούν οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, με πρώτη την BlackRock.

Στο τέλος της εβδομάδας, η προσοχή θα στραφεί στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου από τις Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo.

Την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν περνώντας στο “κόκκινο”, έδειξε σαφώς αμυντικότερες διαθέσεις και έστω και αν η κίνηση του ΓΔ χαμηλότερα των 810 μονάδων άνοιξε, προς στιγμήν, το βήμα των εν δυνάμει πωλητών.

Παρά τη σημαντική μεταβλητότητα, στα γνωστά χαμηλά επίπεδα έμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς οι ίδιοι traders, συνεχίζουν να ανακυκλώνουν το ίδιο χρήμα.

“Ημέρες Αυγούστου και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, διανύει από τις αρχές Οκτωβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την συναλλακτική δραστηριότητα να έχει εκ νέου συρρικνωθεί σε επίπεδα ανάλογα των ημερών των Καλοκαιρινών διακοπών, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι συναλλαγές έχουν μειωθεί για πολλούς λόγους: Επειδή το κλίμα στο εξωτερικό είναι αρνητικό, επειδή έχουν αποχωρήσει πολλές Εταιρείες από το ταμπλώ, επειδή οι Ξένοι επενδυτές είναι σε στάση αναμονής λόγω των εκλογών που έρχονται το 2023, επειδή ο Ερντογάν είναι στα κάγκελα, επειδή τα Επενδυτικά Κεφάλαια κλείνουν τα βιβλία της χρονιάς (ναι το ακούσαμε και αυτό!). Όρεξη να έχουμε, δικαιολογίες υπάρχουν πολλές.

Κοιτάζοντας τα στατιστικά της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, μόνο θλίψη δημιουργείται για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά: Μέχρι και τον Αύγουστο είχαν παιχτεί σε Καζίνα, Πρακτορεία και Διαδίκτυο 17,75 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το Χ.Α. είχε “τζιράρει” στη spot Αγορά 13,2 δισ. ευρώ.

Το δυσάρεστο αυτής της εικόνας είναι ότι η Ελληνική Αγορά έχει ένα Κοινό το οποίο ξεφεύγει, ή πρέπει να ξεφεύγει, από τα όρια της Ελληνικής Επικράτειας, ενώ ο τζίρος των Εταιρειών Παιγνίων είναι αποκλειστικά Ελληνική υπόθεση.

Βέβαια, το Χρηματιστήριο δεν είναι μια δραστηριότητα που διαφημίζεται στις τηλεοράσεις, με την ίδια ένταση που γίνεται για ένα μεγάλο “jackpot”, ή έχει την τύχη ως βασική παράμετρο της επιτυχίας ενός επενδυτή.

Πουλάει ωστόσο το ίδιο πράγμα: Τη βελτίωση του εισοδήματος και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα μιας πιο άνετης καθημερινότητας. Όσο για το αν το Χρηματιστήριο διαφημίζεται στις τηλεοράσεις, ας αναλογιστούμε πόσο χρόνο αφιερώνουν τα δελτία ειδήσεων για να ενημερώσουν για την πορεία του Γενικού Δείκτη, ή για κάποια σημαντικά επιχειρηματικά νέα.

Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποιος που να μην γνωρίζει ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει το 7x7 στο πρωτάθλημα, ή ότι η ΑΕΚ έχει καινούργιο γήπεδο.

Αντιθέτως, κανείς δεν γνωρίζει σε τι επίπεδα διαπραγματεύεται ο ΓΔΧΑ, ή πιο βασικά πράγματα όπως τι ώρες ανοίγει και κλείνει η Αγορά. Το λεγόμενο “awareness” της Ελληνικής Αγοράς έχει “πιάσει πάτο”.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για όλα αυτά.

Για πολλούς Έλληνες επενδυτές το Χρηματιστήριο είναι μια δυσάρεστη ανάμνηση, για την οποία ωστόσο δεν έχουν γίνει κάποιες θεραπευτικές ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι όμως, η προσέγγιση για τη δημιουργία μιας ζωντανής Αγοράς οφείλει να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Στο εξωτερικό οι Αγορές έχουν υποστεί μεγάλες ήττες πολλών δισεκατομμυρίων όπως έγινε με τις περιπτώσεις των Lehman, Wirecard, ή τα Επενδυτικά Κεφάλαια του Μέιντοφ.

Οι επενδυτές όμως επέστρεψαν, διότι εκεί το Χρηματιστήριο είναι κομμάτι της κουλτούρας τους και επιλογή μιας διαφορετικής στρατηγικής αποταμίευσης. Εδώ ουδέποτε δημιουργήθηκε χρηματιστηριακή κουλτούρα, υπάρχουν πολλά στραβά αδιόρθωτα για καιρό, ξεκινώντας από την πολυπλοκότητα μιας σύμβασης ανοίγματος νέου κωδικού, έως την τοποθεσία που βρίσκεται το Χρηματιστήριο.

Ένα Κτίριο σύμβολο δεν μπορεί να είναι χωμένο μέσα σε συνεργεία αυτοκινήτων, χωρίς μια στοιχειώδη αίθουσα εκδηλώσεων, με πλημμυρισμένους δρόμους στην πρώτη ψιχάλα που πιάνει στην Αθήνα.

“Θα πει κάποιος: ‘Ναι αλλά δεξιά και αριστερά είναι τα Κτίρια του ΟΠΑΠ’. Τουλάχιστον εκεί κάνουν μεγαλύτερους τζίρους από το Χ.Α.”, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Sec.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Στο 4,52% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,06% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ προς το 4,884% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 825,98 (+1,03%) και 806,87 μονάδων (-1,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 814,84 (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 816,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος στα 46,9 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 46,9 εκατ., τα 44,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (4,4), Eurobank (3,3), Εθνική (3), Μυτιληναίο (2,1), Alpha Bank (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), ΔΕΗ (2), Ελ. Πετρέλαια (2), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,8 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να θεωρείται μικτή (Alpha Bank +0,69%, Εθνική -0,40%, Eurobank -0,18%, Πειραιώς +0,73%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 550,99 (+1,61%) και 533,98 μονάδων (-1,53%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 541,43 (-0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 542,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Για την περαιτέρω αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 542 – 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις “stop loss”.

Με σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+2,21%), ΑΔΜΗΕ (+0,88%), ΕΕΕ (+0,45%), ΕΥΔΑΠ (+3,27%), ΛΑΜΔΑ (+2,69%), ΜΥΤΙΛ (+0,61%), ΟΛΠ (+1,63%) και ΣΑΡ (+0,65%).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-2,37%). Η πρώτη αντίσταση στα 16,99 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Θα χρειαστούν αυξημένα αντανακλαστικά, αν παραβιαστεί η ζώνη στήριξης στα 16,08 – 15,82 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε αντίδραση ο τίτλος της Viohalco, αναρριχόμενος μέχρι τα 3,545 ευρώ (+1,58%), αλλά έπεσε στην περίπτωση και υπέκυψε στην αλλαγή του κλίματος, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με απώλειες 0,86%. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 3,33 ευρώ και επόμενη σημαντική αντίσταση τη ζώνη 3,82 – 3,97 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,21%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop short” στα 4,80 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στη ζώνη 5,06 – 5,20, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Αν επιστρέψουν οι πωλητές, θα ήταν θετική ένδειξη να μην παραβιαστεί η πρώτη στήριξη στα 4,40 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+303,01%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+190%), ΜΑΘΙΟ (+43,15%) και ΚΡΕΚΑ (+34,12%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δομικής Κρήτης: Σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας με τον βασικό μέτοχο, κ. Γεώργιο Συνατσάκη:

Ο εν λόγω μέτοχος βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στη Δομική Κρήτης.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ναι μεν έχει ξεκινήσει νομικός και οικονομικός έλεγχος (κατόπιν υπογραφής συμφωνητικών περί εμπιστευτικότητος), όμως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για οποιαδήποτε συναλλαγή και η τυχόν συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σε Profile (+3,90%), Entersoft (+2,40%) και Ιντρακάτ (+1,26%).

Με αστείες συναλλαγές και εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις, ανεβοκατεβαίνει η ΕΧ (-9,49%).

Μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασε η Performance (+3,05%).

Απορροφήθηκε από τους αγοραστές, εντολή αγοράς 40100 τεμ. στα 0,275 ευρώ (-0,72%), για την Centric (0%).

Αντέδρασε στο χθεσινό -9,79% η Doppler (+9,91%).

Παρουσία πωλητών σε ΕΛΓΕΚ (-1,12%), ΕΛΣΤΡ (-0,90%), ΕΠΣΙΛ (-0,76%), ΑΤΤΙΚΑ (-2,52%), ΒΙΟΤ (-14,29%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΛΟΓΟΣ (-2,22%) και ΛΥΚ (-1,79%).

Σε εξέλιξη προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά των 2,47 ευρώ (κλείσιμο 7/10 και χαμηλά 79 μηνών) για τον Fourli (+0,39%).

Ανοδικά, χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΠΑΙΡ (+0,27%), ΑΒΕ (+1,42%), ΙΛΥΔΑ (+0,43%), ΙΑΤΡ (+2,72%), ΚΕΚΡ (+2,06%), ΕΒΡΟΦ (+1,71%) και ΝΑΚΑΣ (+6,36%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων στην Ιντερτέκ (+7,82%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 826 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), αλλά και κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 832 – 871 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και να κινηθεί προς 895, 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).

Αντίθετα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), το αρνητικό σενάριο και η πιθανή δοκιμασία της ζώνης στήριξης στις 795 - 779 μονάδες, παραμένει στο τραπέζι.

Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χρειάζεται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1992 (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τις 2063 - 2102 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 1954 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 1900 και η κίνηση προς τις 1854 - 1850 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Τα πρακτικά της Federal αποκάλυψαν την ομόφωνη συμφωνία όλων για την υιοθέτηση μιας πιο περιοριστικής Πολιτικής, για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, προκαλώντας πτώση στη Wall Street. Στη ζώνη 824 - 826 η πλησιέστερη αντίσταση του ΓΔ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά αναζητά κάποια ένδειξη σκληρών δεδομένων (όπως πληθωρισμός, ανεργία) ότι η Οικονομία επιβραδύνει, ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια κατάσταση κορύφωσης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Ήτοι, μια χαμηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση (ΗΠΑ ΔΤΚ Σεπτεμβρίου μηνιαία βάση εκτ. 0,2%) σήμερα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές, μετά από τις πιέσεις που έχουν δεχθεί οι μετοχές το προηγούμενο διάστημα. Νομοτελειακά ο ΓΔΧΑ θα ακολουθήσει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ξεκινούν οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των μεγάλων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, με πρώτη την BlackRock”, όπως υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Ζούμε την επιστροφή στη δεκαετία του '80, τρόπον τινά, με τον πληθωρισμό να κινείται στις παρυφές του 10% στις μεγάλες Οικονομίες και την μεγάλη εικόνα στο θέμα της ακρίβειας να μην αλλάζει ακόμη παρά τη μία, ή την άλλη πληθωριστική μέτρηση που μπορεί να ανακοινωθεί ελαφρώς χαμηλότερη, από τις ήδη ‘βεβαρυμμένες’ προβλέψεις, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο η πραγματική, ήτοι η μετατρεπόμενη σε Αγαθά και Υπηρεσίες ανταλλακτική αξία του χρήματος ελαττώνεται, η αγοραία νομισματική έκφραση "cash is king" προσωρινά παραλλάσσεται σε "cash is confetti".

Ο πληθωρισμός "ροκανίζει" τα κέρδη των Εισηγμένων και αυξάνει το κόστος παραγωγής και διάθεσης, όπερ σημαίνει ότι κάθε Ευρώ, Δολάριο κλπ καθαρού κέρδους, κερδίζεται με περισσότερο "ιδρώτα και αίμα".

Δεν είναι δα όλες οι Επιχειρήσεις του Πλανήτη Εταιρείες εξόρυξης, παραγωγής και εμπορίας Ενέργειας, για να αποκομίζουν premium στις αποτιμήσεις τους, λόγω της ανόδου των εν λόγω τιμών.

Στην ουσία οι υπόλοιπες, οι ενεργοβόρες Εταιρείες, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό στην προσπάθεια απορρόφησης των πληθωριστικών πιέσεων και μετακύλισής τους στους Καταναλωτές, δίχως όμως η επιθετικότητά των δικών τους ανατιμήσεων, να τις οδηγήσει σε χαμηλότερα και ίσως για πάντα απωλεσθέντα χαμένα μερίδια Αγοράς.

Στον αντίποδα θα αντιτείνουμε βέβαια, ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα "κερδισμένων" της επιτοκιακής συγκυρίας, είναι όσοι εταιρικοί χρεώστες αποπληρώνουν πάγιες σταθερές δόσεις Τραπεζικών δανείων και ομολόγων, οι οποίες ουσιαστικά γίνονται πιο ασήμαντες λόγω του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε τα ξεκάθαρα μηνύματα της Αμερικάνικης Federal Reserve να κάνει "whatever it takes" (για να θυμίσουμε την έκφραση που χρησιμοποίησε κάποτε ο Ντράγκι για να “διασώσει” το Ευρώ), προκειμένου να ανακόψει το "ράλι" του πληθωρισμού, ακόμη και αν το τίμημα των επιτοκιακών αυξήσεων, λέγεται είσοδος της Οικονομίας σε υφεσιακά ύδατα.

Πάλι καλά που το σκεπτικό της Fed το ενστερνίστηκε, έστω και με την γνωστή της "χρονοκαθυστέρηση", η ΕΚΤ και ενώ οι τσέπες των Ευρωπαίων σφαδάζουν, ανεξάρτητα από τους όποιους πολιτικής υφής εξωραϊσμούς και την απόδοση όλων των ευθυνών για την απώλεια της αγοραστικής αξίας σε “τρίτους”.

Για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ο στόχος των Κεντρικών Τραπεζών για ετησιοποιημένες πληθωριστικές μετρήσεις πέριξ του 2% θα χρειαστεί πόνο και χρόνο μέχρι να επιτευχθεί, με την "προσγείωση" της Οικονομίας και κατά συνέπεια των Διεθνών Χρηματιστηρίων, να αναμένεται ότι θα συνοδευτεί από περαιτέρω “αναταράξεις”.

Σε επίπεδο μάκρο, η Αγορά Εργασίας στις μεγάλες Οικονομίες ίσως δεχθεί "πυρά", λόγω "στενέματος" στη μελλοντική πλήρωση νέων θέσεων από τις Επιχειρήσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που το εργοδοτικό κόστος, σε σχέση με την οριακή παραγωγικότητα θα λογίζεται ως "τσιμπημένο".

Τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα και οι “προσεκτικότερες” προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον, αναμένεται να περιορίσουν σε ένα βαθμό την τελική ζήτηση και άρα τα προεξοφλούμενα από αναλυτές και επενδυτές επιχειρηματικά κέρδη, τα οποία σε τελική ανάλυση αποτελούν την "πεμπτουσία" της χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Στο τρέχον "άνω - κάτω" διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, τη δική της σημασία έχει η παραμονή της τιμής του Χρυσού σε μεταπανδημικά χαμηλά, με τους επενδυτές στα Πολύτιμά Μέταλλα να επιβεβαιώνουν έτσι την προτίμησή τους προς το Δολάριο και λιγότερο προς τα Περιουσιακά Στοιχεία (ETFs και παράγωγα) του Πολύτιμου Μετάλλου.

Στα καθ' ημάς, αναγνωρίζουμε την αισιοδοξία για το μέγεθος του Ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο συνάδει με μία Εθνική Οικονομία η οποία έχει “ανέβει επίπεδο”. Η άνοδος του ΑΕΠ μεγαλώνει τον παρονομαστή στο κλάσμα χρέος/ΑΕΠ και επαναφέρει μετά από χρόνια τον εν λόγω μετρητή ρίσκου αποπληρωμής και στάσης πληρωμών σε πιο βιώσιμα επίπεδα”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπάθεια αντίδρασης από το Ευρώ.

“Η απόφαση της ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής Πετρελαίου, οδήγησε ανοδικά τις τιμές και μπορεί να ωθήσει την Παγκόσμια Οικονομία σε ύφεση”, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Υπό πίεση Χρυσός και Ασήμι, προς τα $18800 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1245 το Ethereum.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή με άνοδο 10% τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, με βάση τα Εθνικά πρότυπα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 10,9%, επίσης αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,9% σε μηνιαία βάση με βάση τα Εθνικά πρότυπα και 2,2% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ και τα δύο αντίστοιχα των εκτιμήσεων

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, υποστήριξε ότι “η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να συνεχιστεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενδέχεται να παραμείνει πάνω από το 7% και το επόμενο έτος, όταν η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της”.

“Η Γερμανία δεν είναι πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, άλλες Χώρες περνούν καλύτερα την τρέχουσα κρίση. Η Χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από πολιτική δράση, προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι “η πιθανότητα Παγκόσμιας ύφεσης είναι τώρα περίπου 25%, αλλά το Ταμείο εξακολουθεί να προτρέπει τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίσουν να αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού”.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας 228000 Αμερικανοί, έναντι 21900 της περασμένης εβδομάδας και οριακά υψηλότερα της εκτίμησης της Αγοράς για 225000 αιτήσεις.

“Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002 σκαρφάλωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο για ένα 30ετες σταθερό στεγαστικό δάνειο αυξήθηκε στο 6,92%, από 6,66% την περασμένη εβδομάδα. Τo κόστος δανεισμού έχει εκτιναχτεί από την αρχή του έτους, παγώνοντας την ανάπτυξη στη Στεγαστική Αγορά” σύμφωνα με την Freddie Mac.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan διατηρεί το στόχο για τον δείκτη MSCI Emerging Market (Αναδυόμενων Αγορών) για το 2022 στις 1300 μονάδες υπό το βασικό σενάριο (το κακό σενάριο στις .000 μονάδες και στο καλό σενάριο στις 1450 μονάδες). H Αμερικανική Τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οκτώ Ελληνικές μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη MSCI Greece εμφανίζουν συνδυαστικά την τρίτη υψηλότερη θέση μεταξύ των Αγορών που εξετάζει, με περιθώριο ανόδου 9%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και ΣΑΡ και με το θετικό η ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο υψηλό οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.721 συμβόλαια), καθώς ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 6.108 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.063 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.222, 1.475 για τον Οκτώβριο, 747 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.960), κινήθηκε μεταξύ 1.931,5 και 1.988,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 544,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.658), Εθνική (5.711), Eurobank (1.363), Πειραιώς (6.036), ΔΕΗ (853), Τέρνα Ενεργειακή (145), Μυτιληναίο (285).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 96.331, Πειραιώς 33.793, MIG 13.266, ΔΕΗ 23.187, Eurobank 20.607, Εθνική 15.905.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                               Name of Issuer           NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.636.770 τεμ., (από 58.636.770 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.799.505 τεμ. (2.799.505), Eurobank 34.134.612 τεμ. (34.134.612), ΟΠΑΠ 1.437.208 τεμ. (1.437.208), Εθνική 10.024.748 τεμ. (10.137.059), Πειραιώς 1.030.825 τεμ. (1.044.109), ΟΤΕ 994.370 τεμ. (977.396).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v