Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα από τις ΗΠΑ περιμένει το Χρηματιστήριο

Η προσοχή στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επικεντρωμένοι σε συγκεκριμένα blue chips οι επενδυτές, εν μέσω πλαγιοκαθοδικής κίνησης της αγοράς. Πού βρίσκεται η κοντινή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.

Σήμα από τις ΗΠΑ περιμένει το Χρηματιστήριο

Στη Νέα Υόρκη η προσοχή των επενδυτών, σε αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ.
Από το ύψος -κυρίως όμως τη σύνθεσή του- θα εξαρτηθεί κατά πόσον η Fed θα αυστηροποιήσει την πολιτική της ή θα την αμβλύνει τόσο όσο να δοθούν αφορμές/ανάσες στους long.

Στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, ειδικότερα το πτωτικό «γύρισμα» προς το κλείσιμο δεν έκανε σοφότερους τους επενδυτές, ούτε όμως και οι ομόλογοί τους αργότερα στην Ασία. Επίσης ενδεικτική η προ ολίγου εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, με τα futures του S&P 500 να παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από τις 3.827 μονάδες (0,10%), το δε 10ετές να αποδίδει 2,967%, δίνοντας ενδείξεις προς ύφεση.

Είναι επίσης οι άλλες αγορές, λ.χ. πετρελαίου, forex, που τείνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Πτώση σχεδόν 8% για το πετρέλαιο, στα 95,12$/βαρέλι το WTI, στα 98,82$/βαρέλι το brent σε τιμές Απριλίου. Από τις 12.905,48 (0,57%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 7.209,86 (0,18%) ο FTSE 100 στο Λονδίνο και από τις 794,60 (0,64%) ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεδρίαση με ορισμένες ενθαρρυντικές -για τους long- ενδείξεις αλλά πάντα στο πλαίσιο πλαγιοκαθοδικής κίνησης της αγοράς, με κοντινά σημεία στηρίξεων για τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Στα 48,338 εκατ. ο τζίρος, με συναλλαγές 26,945 εκατ. τμχ. και τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική και ΟΤΕ στην πρώτη 5άδα της σχετικής κατάταξης και αξιοπρόσεκτη αντίδραση σε τίτλους των Motor Oil, Lamda Development, Jumbo κ.α., με επανενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» σε μετοχές-επιλογές πρώτης γραμμής για ξένα funds. Ωστόσο η εγχώρια επιχειρηματικότητα έχει να διαχειριστεί ουσιώδη προβλήματα, με κύριο αυτό του κόστους ενέργειας.

Αποκαλυπτικά όσα αναφέρει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου για τον αρνητικό... πρωταθλητισμό της χώρας, ενδεικτικά της αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Προφανώς, εκ του αποτελέσματος κρίνονται οι ενέργειες λ.χ. ενός υπουργείου και στη συγκεκριμένη περίπτωση η βαθμολογία είναι «κάτω από τη βάση». Παρ' όλα αυτά, σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας το διαχειρίζεται όπως μπορεί (μαθημένη και μέσα από την υπερδεκαετή μνημονιακή κρίση της χώρας), ενεργεί και προχωρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία Lamda Develpment με EBRD, το επενδυτικό πλάνο 200 εκατ. της Prodea -όπως σημειώνει η Πένυ Κούτρα-, οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο με τις διοικητικές αλλαγές της Intrakat στο επίκεντρο, την επικείμενη έκδοση νέου ομολογιακού -«πράσινου», αυτή την φορά- από τον «κόκκινο» του shipping της Capital Product Partners, τις επαφές Intracom Holdings με Ισραηλινούς για την Intracom Defence, τις διεργασίες μεταξύ των σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες.

Αυτά σε περιβάλλον ούριου τουριστικού κλίματος, με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο να διακινδυνεύει πρόβλεψη για έσοδα ακόμη και 20 δισ. (+10% πάνω από εκείνα της χρονιάς-ρεκόρ 2019).

Στα της συνεδρίασης, αυστηροί περιορισμοί σε εντολές πώλησης - αγοράς, «κλειδί» της στάσης αρκετών traders η αποσαφήνιση του εύρους τιμών αγοράς μετοχών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, που θα ενεργοποιήσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Από τα 5 έως τα 4,81 και κλείσιμο στα 4,852 (-0,25%) για τον τίτλο της Επιχείρησης.
Στα mid caps, το χθεσινό 5,47% στα 2,795 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy Holdings ενισχύει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως η συμφωνία με τη δανέζικη Orsted είναι κοντά.

Στις 780 μονάδες η κοντινή στήριξη για τον ΓΔ, ζητούμενο ένα «κλείσιμο»-επιβεβαίωση των 788 μονάδων κατ' ελάχιστον σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v