Τα μηνύματα από την αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή αντίδραση μετά από ημέρες «αδυναμίας» με οδηγό Εθνική και ΕΛΠΕ καθώς και βοήθειες από δεικτοβαρή blue chips. Οι αποκοπές μερισμάτων (Coca Cola, MOH) περιόρισαν την άνοδο. Τα νέα δεδομένα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

Τα μηνύματα από την αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, προσπαθώντας να πάρουν “απόσταση ασφαλείας” από τα πρόσφατα χαμηλά και με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που δημοσιεύτηκαν.

Σύμφωνα με αυτά, “έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού έδωσαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση της Οικονομίας. Τα μέλη είπαν ότι η συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα φέρει μια ακόμα κίνηση 50, ή 75 μονάδων βάσης”.

Από την άλλη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι “έχουν πέσει σοβαρές σκιές στις προοπτικές για την Παγκόσμια Οικονομία από τον Απρίλιο και δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή Παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων”.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και από χαμηλά 17 μηνών, με αθροιστικές απώλειες 5,43%, ή από 10 πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες 11, με αθροιστικές απώλειες 7,31% και ευκαιρίας δοθείσης, επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, με την συμμετοχή των περισσότερων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά την αποκοπή των μερισμάτων σε ΕΕΕ και ΜΟΗ.

Μάλιστα την κίνηση – αντίδραση, ακολούθησαν και αρκετές μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που είχαν πιεστεί σημαντικότατα κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το “ανοδικό παράθυρο” που άνοιξε στο Χ.Α., εκτός από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, βοηθήθηκε και από τις χθεσινές νέες Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις στην Βουλή για “διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας”, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει δριμύτερη, στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, όπου δεν λέει να κοπάσει η μεταβλητότητα, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες και με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να ανηφορίζει στο 3,549%.

“Η φετινή χρονιά για όσους επενδύουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σαφώς πιο δύσκολη από την περυσινή”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Εύκολο χρήμα δεν υπάρχει, όπως έγινε πέρυσι με τις αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών και η παραγωγή υπεραξίων σε μια πτωτική Αγορά θέλει εκτός από πολύ μελέτη και λίγη τύχη.

Ωστόσο ένα μέρος του ταμπλώ έχει ξεχωρίσει και παρά το γεγονός ότι η Αγορά κατέγραψε νέα χαμηλά έτους, η απόδοση αυτών των Εταιρειών ανθίσταται από το να γράψει νέα χαμηλότερη τιμή.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν οδηγήσει σε αυτή τη διαφοροποίηση: Οι επιχειρηματικές συμφωνίες και οι αναμενόμενες επιδόσεις στη φετινή κερδοφορία.

Στην πρώτη εικοσάδα των Εταιρειών με την υψηλότερη επίδοση, στη σύγκριση των χαμηλών του Ιουλίου με τα χαμηλά του Μαρτίου (788 μονάδες), συναντάμε επτά Εταιρείες που εμπλέκονται, ή δύναται να εμπλακούν σε επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους, ή την πώληση κάποιου σημαντικού παγίου τους.

Το γεγονός ότι σε κάποιες από αυτές τρέχουν δημόσιες προτάσεις (π.χ. Ελλάκτωρ) έχει λειτουργήσει ως “μαξιλαράκι” στην υποχώρηση της τιμής των μετοχών τους. Βέβαια μετά τη λήξη των δημοσίων προτάσεων και αν οι Εταιρείες παραμείνουν εισηγμένες, το τι θα ακολουθήσει είναι ένα ερώτημα. Δεν παύει ωστόσο να “κλειδώνει” μια τιμή για το διάστημα που τρέχει η δημόσια πρόταση και η περίοδος αποδοχής.

Πέρα από τις επιχειρηματικές συμφωνίες, υπάρχουν Εταιρείες που υποστηρίζονται από καλά μερίσματα. Motor Oil, ΟΠΑΠ και Coca Cola βρίσκονται υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου λόγω των αυξημένων φετινών μερισμάτων, ενώ για τον ίδιο λόγο μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία οι Phoenix Mezz και Γενική Εμπορίου.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τρεις συστημικές Τράπεζες και η ΔΕΗ, όλες σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και σε σχέση με τις πρόσφατες, ή τις λιγότερο πρόσφατες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται οριακά υψηλότερα από τα επίπεδα των προηγούμενων χαμηλών, έχοντας ενδεχομένως και την καλύτερη σχέση “κόκκινων” δανείων με δείκτες φερεγγυότητας.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες και τα μερίσματα μπορούν να υποστηρίξουν επενδυτικές επιλογές, σε συγκυρίες που το φθηνό όχι μόνο δε συγκινεί, αλλά κινδυνεύει να γίνει φθηνότερο.

"Μπορεί να μην υπόσχονται τρελές συγκινήσεις και ίλιγγο αποδόσεων, ωστόσο η διαφύλαξη του κεφαλαίου ως προτεραιότητα θα έχει επιτευχθεί. Η τουλάχιστον θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την υπόλοιπη Αγορά”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 798,55 μονάδες (+2,48%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 796,04 (+2,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 795,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,06%.

Ο τζίρος στα 73,7 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (2,8), Εθνική (2,7), ΤΕΝΕΡΓ (2), Μυτιληναίο (2), ΔΕΗ (1,9), Jumbo (1,9), Ελ. Πετρέλαια (1,9) Motor Oil (1,8), και Alpha Bank (1,8 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+1,90%), Εθνική (+8,69%) και Eurobank (+3,97%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Πειραιώς (-0,30%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 471,54 μονάδες (+5,50%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 467,83 (+4,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 465,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,26%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 490 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιστροφή προς τις 450, αλλά και η κίνηση προς 430 – 400 μονάδες. Για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του τις 518, 544 (ημερήσιο “stop short”), 550, 560 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap) και 585 – 599 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Alpha Bank ενημέρωσε, ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης της The Capital Group Companies, Inc., την 7/7/2022, η τελευταία κατέχει έμμεσα (μέσω της Capital Research and Management Company), 109.583.436 δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,03%, επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Αισιόδοξος για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς και του Εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, παρά τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εμφανίσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σε παρέμβασή του στο Συνέδριο του Economist, σε πάνελ που συμμετείχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΕΕΕ (-1,39%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,12%), ΛΑΜΔΑ (-0,19%) και ΜΟΗ (-5,43%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-5,43%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2021, €0,70473447 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,66949775 ευρώ ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της ΕΕΕ (-1,39%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,71 ευρώ ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo για τον μήνα Ιούνιο 2022 παρέμειναν σταθερές, παρά το γεγονός ότι συγκρίνονται με μία περίοδο καταναλωτικής ευφορίας, πέρυσι. Συνολικά, οι πωλήσεις για τον Όμιλο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Ιούνιος 2022), καταγράφονται αυξημένες κατά +12,8% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

“Η πληθωριστική έκρηξη, οι γεωπολιτικές συνθήκες, η ενεργειακή ανασφάλεια και το παράλογα ακριβό κόστος μεταφορών δεν παρουσιάζουν βελτίωση, αλλά αντιθέτως έχουν τάση περαιτέρω αρρυθμίας, οδηγώντας το σύστημα στα απόλυτα όρια του”, αναφέρει η ανακοίνωση της Εισηγμένης.

Πριν τα Χριστούγεννα θα ανοίξει ένα ακόμα υπερκατάστημα στη Ρουμανία, ενώ το 2023 θα λειτουργήσουν δύο ακόμα στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Επίσης αναμένεται και το ηλεκτρονικό κατάστημα στη Ρουμανία.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά 4μηνου, σήμερα ο τίτλος της Jumbo (+5,48%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,75 – 14,10 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 14,70 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιστρέψουν οι πωλητές, δεν θα πρέπει να παραβιάσουν την ζώνη στήριξης 12,90 – 12,79 ευρώ.

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά 8μηνου, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+8,15%) και λόγω επιθετικών διαθέσεων που επέδειξαν οι αγοραστές, έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 6,43 ευρώ (+9,17%), ενεργοποιώντας και Α.Μ.Ε.Μ. Η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,50 – 6,55 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θα δώσει κίνηση προς τα 6,70 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Ισχυροποιημένη δείχνει η ζώνη στήριξης στα 5,60 – 5,55 ευρώ.

“Μπορούμε να πούμε με σχετική σιγουριά, ότι το 2022 θα είναι η πρώτη κερδοφόρα χρήση για την Εταιρεία μετά την πανδημία”, τόνισε ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου, Ευτύχιος Βασιλάκης, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της Εταιρείας.

Μετά το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά 16μηνου, σήμερα ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+4,89%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”. Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,19 – 5,23 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και υψηλότερα των 5,24 (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για αναρρίχηση προς τα 5,73 ευρώ. Στα 4,68 – 4,63 και 4,13 ευρώ οι στηρίξεις.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΜΑΘΙΟ (+54,23%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,41%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από τα χαμηλά 75 μηνών προσπαθεί να αντιδράσει ο Fourlis (+7,76%), από τα χαμηλά 20 μηνών η ΕΧΑΕ (+2,89%), από τα χαμηλά 16 μηνών ο Άβακας (+4,46%) και από τα χαμηλά 12μηνου η Cenergy (+12,73%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 1,06 ευρώ (κλείσιμο 29/6) η Revoil (+4,80%) και από τα 1,296 (κλείσιμο 27/6) η Ιντρακόμ (+1,29%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Ελινόιλ (+3,68%), Μοτοδυναμική (+3,48%) και Reds (+8,15%).

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασε η ΣΙΔΜΑ (+5,25%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Θράκης (+3,66%).

“Non stop” ο πωλητής σε ΦΒΜΕΖΖ (-2,74%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΙΝ (+9,62%), ΙΛΥΔΑ (+3,96%), ΜΕΝΤΙ (+3,62%), ΙΑΤΡ (+3,50%), REALCONS (+2,47%), ΠΑΙΡ (+6,85%), ΛΑΝΑΚ (+2,48%), ΚΟΡΔΕ (+2,09%), ΕΛΓΕΚ (+13,42%), ΒΙΟΤ (+17,83%), ΚΕΚΡ (+3,73%) και ΜΟΝΤΑ (+2,99%).

Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 7,60 ευρώ για την Space (+5,25%).

Παρουσία πωλητή σε ΒΟΣΥΣ (-0,91%), ΧΑΙΔΕ (-7,02%), ΔΑΙΟΣ (-1,23%), ΣΠΙ (-9,85%), ΕΛΤΟΝ (-0,28%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (-9,73%).

Συνεχίζει να βγαίνει προσφορά στην ΕΚΤΕΡ (-2,22%) και ανεξάρτητα θεμελιωδών, ίσως τελικά να μην είναι τυχαίο που κάποιοι τίτλοι παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από τις 800, αλλά και τις 788 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), άγνωστο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 740 - 725 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 808 – 810 (gap), 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 845 (ημερήσιο “stop short”), 860 (gap), 865, 875 – 890 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 904, και 920 μονάδες.

Για κίνηση υψηλότερα των 920 και προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες, σενάριο ακραία αισιόδοξο με τα τρέχοντα δεδομένα, θα απαιτηθεί δραστική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, αλλά και σημαντική συναλλακτική αναβάθμιση του Χ.Α.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1940 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2042 (ημερήσιο “stop short”) και 2052 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί αντίδραση προς τις 2090 – 2092 (gap), 2112 – 2150 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2194 και 2202 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, δείχνει μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενη στήριξης στις 1850 και 1800 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Φυσιολογικά, το πτωτικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί στην περιοχή μεταξύ 765 και 730 μονάδων. Θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η άμεση επαναφορά του ΓΔ πάνω από τις 795 μονάδες, ώστε να θεωρήσουμε ‘fake’ το πρόσφατο χαμηλό 52 εβδομάδων, αλλά δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ο ΔΤΡ επιβεβαίωσε ξεκάθαρα την πτωτική τάση, καθώς μετά την πτωτική διάσπαση των 500 μονάδων, ακολούθησε ‘sell off’. Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν σημεία στήριξης σε χαμηλό 52 εβδομάδων, αλλά σε μακροχρόνιο επίπεδο οι 400 μονάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρή στήριξη. Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης εκτιμούμε ότι πάνω από τις 500 μονάδες θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους πωλητές” αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Αντίδραση, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην πιθανή αναβάθμιση από τη Fitch, που είναι προγραμματισμένη για αύριο το βράδυ. Παραμένουμε θετικοί για μετοχές εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου, με ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και υψηλή μερισματική απόδοση όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo”, τονίζει η Piraeus Securities.

“Περιμένουμε πως το κλίμα και η μεταβλητότητα στην Αγορά θα διατηρηθούν, καθώς αυξάνεται η απαισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές της Παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Το σενάριο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, προσώρας τουλάχιστον, σύμφωνα με τις Πρωθυπουργικές δηλώσεις. Από κοινού με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch την Παρασκευή, είναι πιθανό να αποτελούν τους καταλύτες που θα επιτρέψουν την αντιστροφή της πολυήμερης πτωτικής πορείας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε risk-off κλίμα συνεχίζεται η ζωή στο Χ.Α., με κάποια σημάδια αντίδρασης από τα χαμηλά ενός και πλέον έτους και με τους αγοραστές να ‘κρέμονται’ από διαγραμματικές στηρίξεις, όπως αυτή των 788 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Εκτιμούμε ότι αφού ενεργοποιήθηκαν αρκετά “stop-loss” και χτύπησαν αρκετές τηλεφωνικές γραμμές πανικού, ο Γενικός Δείκτης ίσως επιχειρήσει μία τεχνικής φύσεως προσπάθεια να βρει την “περπατησιά” του. Άλλωστε, τίποτε δεν πάει μόνο κάτω, όπως αντίστοιχα, τίποτα δεν ανεβαίνει αδιαλείπτως.

Το γεγονός ότι πολλά “χαρτιά” διαπραγματεύονται σε τεχνικώς υπερπουλημένα επίπεδα, δεν δικαιολογεί την αγοραστική βιασύνη. Εκτιμούμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν την νέα πραγματικότητα, που θα απαιτεί είτε γρηγορότερα αντανακλαστικά εισόδου - εξόδου, είτε την πλήρη αποχή, είτε την αναμονή και το “στήσιμο” εντολών σε επίπεδα που θα αποτελούν ευκαιρίες από θεμελιώδη άποψη.

Η αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου επιβαρύνει την ψυχολογία της Αγοράς, καθώς αυτή συνεχίζει να είναι “αγκιστρωμένη” στον πολύπαθο κλάδο, ο οποίος χρηματιστηριακά δικαίως, ή αδίκως, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Η λογική ότι η άνοδος των επιτοκίων θα ενίσχυε την Τραπεζική κερδοφορία πάει... περίπατο, από τη στιγμή που οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας υποχωρούν.

Τα τελευταία 100 - 150 χρόνια που υπάρχουν οργανωμένες Χρηματιστηριακές Αγορές, πολλοί την έπαθαν από το “bottom fishing”, δηλαδή την προσπάθεια να ανακαλύψουν και να “ψωνίσουν στον πάτο”, οπότε συνιστούμε τη συνέχιση της νουνεχούς παρακολούθησης των θεμελιωδών και τεχνικών στοιχείων των μετοχών, τη γνώση του ποιοι είναι οι υπεραποδίδοντες και ποιοι οι υποαποδίδοντες κλάδοι, γιατί κάποιες μετοχές είναι σε ρόλο οδηγού, ενώ άλλες είναι σε ρόλο ουραγού κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αμερικανικοί δείκτες είχαν να σημειώσουν τόσο άσχημο πρώτο εξάμηνο εδώ και 50 χρόνια. Φανταζόμαστε πόσες υπεραξίες διορθώθηκαν και ίσως ορθολογικοποιήθηκαν και πόσες ζημιές λογιστικές, ή πραγματοποιηθείσες κατεγράφησαν για τους “masters of the universe” της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης κλπ.

Σε χαμηλό εικοσαετίας το Ευρώ, με την ισοτιμία έναντι του Δολαρίου να κινείται προς το 1, όπως το σίδερο κινείται προς τον μαγνήτη.

Οι Αγορές συχνά κάνουν εσφαλμένες προεξοφλήσεις, αλλά εδώ φαίνεται ότι αποτιμούν την αποδυνάμωση της Ευρωζώνης, την παθητικότητα της ΕΚΤ στο θέμα του κατεκερματισμού των ομολογιακών Αγορών και το επιτοκιακό διαφορικό του Ευρωνομίσματος έναντι του αντίστοιχου Αμερικανικού.

Ας ευχηθούμε η “καμπάνα” να μην χτυπά και πάλι για την Ελλάδα μας, όπως συνέβη πριν 10 χρόνια, στο αποκορύφωμα της Ευρωκρίσης χρέους.

Πλέον όλοι “εύχονται” να συνεχιστεί το “μίνι-κραχ” του Πετρελαίου, μήπως και έτσι αποφευχθεί η αντιπληθωριστική αύξηση των επιτοκίων στις Χώρες του G-7.

Κρίσιμη η αυριανή μηνιαία ανακοίνωση των στοιχείων ανεργίας από τις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους την χαμηλότερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία πάει χέρι - χέρι με την αντίστοιχη καταναλωτική.

Όσο, λοιπόν, δεν επιλύονται πολλά από τα κρίσιμα ζητήματα (γεωπολιτικά, ενέργεια, lock-down στην Κίνα κλπ), η ορατότητα παραμένει κοντά στο μηδέν και συνεχίζει να δοκιμάζει τα νεύρα όλων ημών που ασχολούμαστε καθημερινά τόσο με τις Αναπτυγμένες Αγορές, όσο και με το δικό μας ΧΑ.

Η εκλογολογία, τα Ελληνοτουρκικά και η ακρίβεια λογικό είναι να πλήττουν τις επενδυτικές προσδοκίες στο ούτως, ή άλλως “ευαίσθητο” Χ.Α.

Σε διεθνές επίπεδο, η συζήτηση περί ύφεσης ίσως είναι ακόμη άκαιρη, δεδομένου ότι οι υφέσεις δεν προαναγγέλονται, ενώ εκτιμούμε ότι οι καθυστερήσεις των Κεντρικών Τραπεζών να λάβουν αποφάσεις προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση δεν διευκολύνουν.

“Δεν προτείνουμε δραστικές λύσεις, αλλά τα ‘ήξεις αφήξεις’ δυσχεραίνουν την επενδυτική διαδικασία, σε ένα Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα εθισμένο στο φθηνό χρήμα”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, ακόμα χαμηλότερα το Ευρώ.

Χωρίς δυνάμεις για ουσιαστική αντίδραση Χρυσός και Ασήμι, προς τα $20900 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1220 το Ethereum.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ανέφερε η Destatis. Η αύξηση ήταν μικρότερη από ότι περίμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 1,5%.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Όπως δήλωσε “η διαδικασία για την εκλογή του νέου Ηγέτη θα ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα”.

“Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 8 με 9 Ιουνίου. H EKT ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και θα προχωρήσει ενδεχομένως σε μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 235000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, από 231000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 230.000.

Το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε 1,3% τον Μάιο, στα $85,5 δισ., όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ προέβλεπαν διεύρυνση του ελλείμματος, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των $84,9 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των Κατασκευών στην Ελλάδα, μετά από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης, καταγράφει μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο “προοπτικές ανάπτυξης και ανάγκες χρηματοδότησης του τομέα των Κατασκευών”.

Με βάση την ανάλυση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) εκτιμάται ότι επιχορηγήσεις ύψους €7,96 δισ. θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τις Κατασκευές, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους ύψους €13,3 δισ. Τα κατασκευαστικά έργα που θα στηριχθούν με επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν κυρίως τους τομείς της Ενέργειας (€4,6 δισ.), των Μεταφορών (€4,1 δισ.) και του Περιβάλλοντος (€2,9 δισ.). Μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης) εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις Κατασκευές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν, την περίοδο 2022 – 2026, συνολικά €27 δισ. (επιχορηγήσεις €13,3 δισ. και δάνεια €13,7 δισ.).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “το ‘πράσινο φως’ για να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιό του (αυτό των οικονομικών προσφορών) ο διαγωνισμός των ταυτοτήτων έδωσε το ΣτΕ, μετά από σχετική απόφασή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ δεν έκανε δεκτές ενστάσεις συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα από τα πέντε Κοινοπρακτικά Σχήματα που είχαν αρχικά διεκδικήσει το έργο, να παραμείνουν τρία (αυτά των Veridos – ΟΤΕ - Byte, Zetes - Space Hellas και Thales - Unisystems) και τώρα απομένει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών προκειμένου να προκύψει ο ανάδοχος του έργου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ισχυρή ζήτηση εκδηλώνεται για το νέο retail bond της Lamda, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη των κύριων συντονιστών - αναδόχων το ύψος των προσφορών έφθασε τα 460 εκατ. ευρώ, ενώ η Εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει κατά μέγιστο 230 εκατ. ευρώ”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και TITC και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και ΕΛΧΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 87 ανοδικούς τίτλους, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.130 συμβόλαια).

Στα 3.346 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.476 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 27 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 26 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 465, 376 για τον Ιούλιο και 89 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.905), κινήθηκε μεταξύ 1.868 και 1.910,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 455,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.489), Εθνική (9.653), Eurobank (8.537), Πειραιώς (6.999), ΔΕΗ (711), Τέρνα Ενεργειακή (109), Μυτιληναίο (387), Ιντρακόμ (102), Viohalco (179), Cenergy (218), ΓΕΚ (167), MIG (1.177).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 86.522, Πειραιώς 24.294, MIG 22.456, Eurobank 26.487, ΔΕΗ 18.785, Εθνική 13.144.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                 Name of Issuer               NSP          Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.041.756 τεμ., (από 58.041.756 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.442.283 τεμ. (2.442.283), Eurobank 34.277.004 τεμ. (34.377.004), ΟΠΑΠ 1.510.988 τεμ. (1.510.988), Εθνική 10.295.246 τεμ. (10.764.227), Πειραιώς 2.426.588 τεμ. (2.426.588), ΟΤΕ 1.126.038 τεμ. (1.155.037).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v