Χρηματιστήριο: Αγριο sell off και κατάρρευση στηρίξεων

Κινήσεις stop loss βάρυναν στο τέλος της συνεδρίασης που έφερε τον Γενικό Δείκτη πίσω στις 779 μονάδες και μάλιστα με τζίρο 82,3 εκατ. Διψήφια πτώση για Eurobank και Πειραιώς, από κοντά η Alpha Bank. Κάτω από τα 5 ευρώ η ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Αγριο sell off και κατάρρευση στηρίξεων

Συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την υψηλή εξάρτηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών, η σημερινή, με την Εγχώρια Αγορά να παρακάμπτει τόσο τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, όσο και αυτές που αναμένονται, ή πιθανολογούνται και να συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική της κίνηση, προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Στα “high lights” της ημέρας, η “νηοπομπή” από κινήσεις “stop loss”, από τα τελευταία τυχόν εναπομείναντα αισιόδοξα χαρτοφυλάκια, μόλις οι “sellers” παραβίασαν μα χαρακτηριστική ευκολία, το “οχυρό” των 788 μονάδων και ουδείς μπορεί να προβλέψει την περαιτέρω πορεία του Χ.Α., ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μάλιστα ήταν τέτοιος ο "ενθουσιασμός” των εν δυνάμει πωλητών, που προς το τέλος της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν μέχρι και Α.Μ.Ε.Μ. για τους τίτλους των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ (!)

Με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να παραμένουν, όπως και για την κερδοφορία των Επιχειρήσεων στο δεύτερο μισό της χρονιάς, αυτό που δείχνει να έχει πρωτεύοντα ρόλο για τους ενεργούς επενδυτές είναι η διαφύλαξη του εναπομείναντος κεφαλαίου και η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ιδιαίτερα αν σε αυτό δεν συνηγορεί και η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

“Εις ώτα μη ακουόντων” συνεχίζουν να απευθύνονται οι εκτιμήσεις Εγχώριων επαγγελματιών που επισημαίνουν πως, “το γεγονός ότι γίνονται επιχειρηματικές συμφωνίες σε τέτοιο κλίμα και μάλιστα με τέτοια τιμήματα, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Εγχώρια Αγορά”.

Εννοείται πως στη σημερινή συνεδρίαση, πρώτη είδηση, αν και αναμενόμενη, ήταν η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “η Ιντρακόμ Συμμετοχών, μέτοχος της Ιντρακάτ, γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της πώλησης από τις Εταιρείες Ιντρακόμ Συμ. και Intracom Technologies S.a.r.l. στην αγοράστρια ‘Winex Investments Ltd’, Εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, ποσοστού 31,7% της Ιντρακάτ, έναντι τιμής πώλησης 2,95 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 70.195.565,65 ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω εξωχρηματιστηριακής πράξης μεταβίβασης”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “πέραν της πώλησης ποσοστού της τάξης του 31,7% της Ιντρακόμ στην Winex Investments Limited, αναμένεται η πώληση επιπλέον ποσοστού 20% - 30% της Εισηγμένης, εκ μέρους των υπολοίπων βασικών μετόχων της, προς τους εφοπλιστές Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου”.

“Τελικά η Αγορά κάνει αυτό που είναι να κάνει, ακόμα και αν είναι γεμάτη deals και καλά αποτελέσματα”, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Υπάρχουν και τέτοιες περίοδοι μιας και η Ελλάδα, μετά από χρόνια ύφεσης και απραξίας, έκανε στροφή σαν Οικονομία και μπροστά της βρήκε την πιθανή αλλαγή τάσης των Ξένων.

Πόλεμος και πληθωρισμός έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντική αναταραχή. Μπορεί το 10ετες να σκαρφάλωσε πάνω από το 4%, από το 0,50% που είχε βρεθεί, παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη να βγει στις Αγορές.

Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε αρκετές Εταιρείες που προνόησαν και έχουν γεμάτα ταμεία για τα σχέδιά τους, από τις σημαντικές εκδόσεις ομολογιακών τα τελευταία 2 χρόνια.

Όλα δείχνουν ότι ο Τουρισμός θα πάρει πίσω ένα κομμάτι σε ανάπτυξη, που η Χώρα χάνει το 2022.

Αυτό δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες Οικονομίες, που σαφώς θα έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Χρηματιστηριακά τώρα και στην φάση που διανύουμε, η Αγορά διορθώνει όλη την κίνηση του 2020 – 2022, χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και deals.

Αυτό συμβαίνει σε μία μεγάλη τάση είτε ανοδική, είτε πτωτική.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα κρίνουν στο μέλλον ποιος έχει δίκιο. Οι αγοραστές, ή οι πωλητές της περιόδου.

Όπως ξέρουμε “το Χρηματιστήριο ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με ‘χαρτιά”. Είναι και ο μόνος παράγοντας που κινεί την Αγορά.

Είμαστε σε μία φάση που η ψυχολογία δεν αφήνει να σκεφτούμε θετικά. Περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων, μετά από πολλά χρόνια, από την ΕΚΤ, με ένα ευρώ που καταγράφει χαμηλό 20ετιας, με την Αγορά να έχει προεξοφλήσει το σύνολο της πιθανής αύξησης, το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι δύο κλάδοι που συνεχίζουν να είναι “hot”, ακόμα και σε αυτή την άσχημη Αγορά είναι η Πληροφορική και οι Κατασκευές.

Ο μεν πρώτος έκανε μία μεγάλη διόρθωση, μετά από ένα ράλι 3 ετών με πολύ μεγάλες αποδόσεις, έχοντας καταγράψει χαμηλό εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και έχοντας δώσει και αγοραστικά σήματα.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος είναι σε φάση επιχειρηματικών ανακατατάξεων, με σκοπό την ετοιμασία για την επόμενη μέρα και τα έργα που έρχονται.

Παρατηρείται μία συγκέντρωση στους δύο κλάδους, με το δεδομένο να είναι η επόμενη μέρα και το τι έρχεται. Μόνο και μόνο με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε βάρος στους αγαπημένους κλάδους των τελευταίων ετών, ακόμα και μετά την σημαντική διόρθωση του τελευταίου διαστήματος.

“Μην ξεχνάμε και τον κλάδο της Ενέργειας που συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται τόσο από τις εξαγορές, όσο και τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, η συνεχιζόμενη αδυναμία στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, η αρνητική εικόνα και στον μη Τραπεζικό 25αρη και οι ελάχιστες κινήσεις των αγοραστών στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ συμπλήρωσε εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά ανοδική, στις τελευταίες δέκα, με αθροιστικές απώλειες 7,26%, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 17μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 24/2/2021 (774,8 μονάδες).

Η ίδια πορεία και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 18,48% και με το σημερινό κλείσιμο να παραπέμπει σε χαμηλά 17 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/2/2021 (441,14 μονάδες).

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 3,415%.

Σε νέα χαμηλά 20ετιας υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 808,44 (+0,36%) και 778,84 μονάδων (-3,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 779,99 (-3,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 779,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,21%.

Ο τζίρος στα 81,2 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΠΙΚ, ΜΠΕΛΑ, ΒΟΣΥΣ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,2), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (2,7), Εθνική (2,5), Motor Oil (2), ΔΕΗ (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), Jumbo (1,8), Μυτιληναίο (1,8), Ελ. Πετρέλαια (1,8) και Alpha Bank (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα, ασφαλώς και να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχεια (Alpha Bank -9,35%, Εθνική -4,48%, Eurobank -11,63%, Πειραιώς -10,8%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 492,23 (+1,08%) και 444,08 μονάδων (-8,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 445,18 (-8,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 443,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 9%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -9% του ΔΤΡ, είναι η μεγαλύτερο πτώση των τελευταίων 14 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/5/2021 (-10,93%).

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 490 μονάδων και πολύ χειρότερα χαμηλότερα των 450, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς 430 – 400 μονάδες. Για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του τις 518, 544 (ημερήσιο “stop short”), 550, 560 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap) και 588 – 600 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η Alpha Bank πούλησε το 51% των POS με τίμημα 157 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία Alpha Bank - Nexi προβλέπει πρόσθετο τίμημα ως 60 εκατ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων, πληρωτέων ως το τέταρτο έτος λειτουργίας της Nexi Payments Greece και υπό την αναβλητική αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου αμετάβλητοι επέπλευσαν μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του υπολοίπου καθαρού μερίσματος της χρήσης 2021, ύψους 0,66949775 ευρώ ανά μετοχή.

Αν η μετοχή χάσει την πρώτη στήριξη στα 17,43 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 16,60 – 16,38 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Στα 18,54 ευρώ, η αντίσταση – κλειδί για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “εκτιμήσεις για έσοδα της τάξης του 1,06 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις των πρώτων οικιστικών projects στο Ελληνικό, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας του έργου, διατυπώνει αναλυτικά στο ενημερωτικό δελτίο για το νέο ‘πράσινο’ retail bond των 230 εκατ. ευρώ, η Διοίκηση της Lamda Develοpment”.

Από την άλλη, μεταξύ 4,7% και 5,2% ορίστηκε το εύρος του επιτοκίου για το επταετές ομόλογο που εκδίδει η Lamda Development, η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο.

Ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (-4,54%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 20 μηνών. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της τα 6,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και να κινηθεί προς τη ζώνη 6,54 – 6,73, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Μυτιληναίος (-3,61%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 16μηνου. Η πρώτη αντίσταση στα 14,66 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 15,22 – 15,31 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, η επόμενη στήριξη στα 12,36 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΜΑΘΙΟ (+54,23%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,41%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, το σύνολο των μετοχών της Alpha Trust ΑΕΔΑΚΟΕΕ (+0,42%) μεταφέρθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής ίση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της 4/7/2022. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Από σήμερα, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές των Νίκας και Καραμολέγκος αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, κανείς δεν κατάλαβε τον βιαστικό πρωινό αγοραστή στην ΑΤΤ (-1,78%), που έστειλε τον τίτλο μέχρι τα 0,087 ευρώ (+14,32%).

Όσοι περίμεναν δημόσια πρόταση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντρακάτ (-11,73%) και αυτή δεν προέκυψε, προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΑΝΕΚ (+1,67%), ΛΑΝΑΚ (+1,96%), ΕΛΤΟΝ (+0,28%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+2,30%), ΛΟΓΟΣ (+1,85%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,46%), ΑΣΤΑΚ (+0,25%), ΕΧ (+1,23%), ΜΠΤΚ (+13,46%), ΜΑΣΟΠ (+6,25%), ΜΑΘΙΟ (+0,66%) και ΕΛΒΕ (+0,40%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις τα Πλ. Θράκης (+2,45%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Cenergy (-6%) και τρεις συνεχόμενες πτωτικές για Entersoft (-2,92%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΠΣΙΛ (-4,88%) και ΙΝΤΚΑ (-6,17%).

Παρουσία πωλητή σε ΠΡΟΦ (-3,41%), ΜΟΥΖΚ (-2,54%), ΠΑΙΡ (-8,42%), ΣΙΔΜΑ (-2,13%), REALCONS (-2,90%), ΛΥΚ (-1,23%), ΞΥΛΚ (-3,01%), ΑΒΑΞ (-3,98%), ΠΕΤΡΟ (-4,29%), ΙΛΥΔΑ (-4,41%), ΚΛΜ (-1,39%), ΑΒΕ (-1,18%), ΠΕΡΦ (-4,49%), ΜΠΡΙΚ (-4,15%) και ΟΤΟΕΛ (-2,12%).

Από το +5,14%, στο -2,8% και κλείσιμο στο -0,93% η ΕΚΤΕΡ, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 9 μηνών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 800, αλλά και τις 788 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και είναι άγνωστο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 740 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 808 – 810 (gap), 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 845 (ημερήσιο “stop short”), 860 (gap), 865, 877 – 891 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 904, και 920 μονάδες.

Για κίνηση υψηλότερα των 920 και προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες, σενάριο ακραία αισιόδοξο με τα τρέχοντα δεδομένα, θα απαιτηθεί δραστική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, αλλά και σημαντική συναλλακτική αναβάθμιση του Χ.Α.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1940 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2042 (ημερήσιο “stop short”) και 2052 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί αντίδραση προς τις 2090 – 2092 (gap), 2117 – 2153 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2194 και 2202 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, δείχνει μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενη στήριξης στις 1850 και 1800 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις ανησυχίες για την ανάπτυξη, με τα αυστηρότερα μέτρα των Κεντρικών Τραπεζών”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Λόγω απουσίας θετικών καταλυτών, περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει να κινείται πτωτικά”, τονίζει η Euroxx Sec.

“Παρά τους μικρούς όγκους συναλλαγών, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον, σε επιλεγμένες μετοχές που εμπλέκονται σε επιχειρηματικές συμφωνίες που φημολογούνται”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

“Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου έγινε φέτος με την καταγραφή ιδιαίτερα υψηλών απωλειών για τους διεθνείς δείκτες, της τάξης του 20%, με τις απώλειες του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq να προσεγγίζουν το 30%! Με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία να συνεχίζεται, τροφοδοτώντας εφιαλτικά σενάρια για τις τιμές Ενέργειας, κατά τη χειμερινή περίοδο και τις ελλείψεις Σιταριού και Ζωοτροφών να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή Τροφίμων, απειλώντας τον Πλανήτη ακόμη και με επισιτιστική κρίση”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σαν αποτέλεσμα, ο γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Νουριέλ Ρουμπινί, αναγγέλλει την αναπόφευκτη επέλαση του στασιμοπληθωρισμού στο εγγύς μέλλον, ενώ ακόμη και η συνήθως ψύχραιμη JP Morgan πιθανολογεί τριπλασιασμό της τιμής του Πετρελαίου, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα της Gazprom στους επόμενους μήνες.

Ήδη πάντως, η Ευρώπη πλήττεται ολοένα και περισσότερο. Με το πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να φτάνει το 8,6% τον Ιούνιο.

Ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η Γερμανική Uniper, να ζητούν επειγόντως Κρατική βοήθεια, αφού προμηθεύονται Φυσικό Αέριο σε ολοένα και ψηλότερες τιμές, αλλά πουλούν με χαμηλές καταγράφοντας ζημιές, με την τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 700% από τις αρχές του 2021. Το Μάιο, το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας ήταν ελλειμματικό, για πρώτη φορά από το 1991.

Την ίδια ώρα, η Bundesbank επιθυμεί να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για νέες αγορές ομολόγων των Χωρών του Νότου από την ΕΚΤ, προκαλώντας προβληματισμό για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τυχόν νέες χρηματοοικονομικές αναταράξεις από “αδύναμους κρίκους”, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας.

Με τα δεδομένα αυτά, δεν διαφαίνεται ότι οι Αγορές έχουν ακόμη βρει το σημείο καμπής, το σημείο δηλαδή όπου θα “συνθηκολογήσουν” (capitulation) θεωρώντας ότι εφεξής θα αρχίσει η σταδιακή αναρρίχηση των δεικτών, με τον Economist να υπενθυμίζει ότι η χρηματοοικονομική κρίση του 2007 - 2009 χρειάστηκε 17 μήνες για να ξεπεραστεί.

Στην Ελλάδα, οι εξαμηνιαίες απώλειες του ΓΔ ήταν σχετικά χαμηλές (στο -9,2%) όμως δεν φαίνεται να ολοκληρώθηκαν.

Τα “ήρεμα νερά στο Αιγαίο” που συνομολογήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι πιθανό να παραβιαστούν με ευθύνη της Τουρκικής Πλευράς.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό παραμένει και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας και παραγγελιών επιδεινωθήκαν τον Ιούνιο και δύσκολα θα βελτιωθούν τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 12% τον Ιούνιο. Παραμένουν τα “καλά νέα” από τις τουριστικές εισπράξεις, που καλούνται να υπεραποδόσουν για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αυξημένες πληρωμές για καύσιμα, ώστε να επιτρέψουν μια αξιοπρεπή θετική επίδοση για το ΑΕΠ, πάνω από το συντηρητικό +3,2% που εκτιμά η ΤτΕ στην έκθεσή της.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται πλαγιοκαθοδικά με τις συναλλαγές δύσκολα ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον “αδύναμο κρίκο”, παρά το γεγονός ότι δρομολογούν αυξημένη πιστωτική επέκταση με ολοένα και ψηλότερα επιτόκια, καθώς η δυσμενής συγκυρία είναι πιθανό να προκαλέσει νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με την παραβίαση των 800 μονάδων να προκρίνει τα σενάρια συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του ΓΔ, σε σχέση με εκείνα που θεωρούσαν εφικτή την επάνοδο προς τις 835 μονάδες.

“Μια θετική ετυμηγορία της Fitch για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομία αποτελεί, ενδεχομένως, το μόνο λόγο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για το αμέσως επόμενο διάστημα”, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτες οι πιέσεις στην Ευρώπη, με αρνητικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επιθετικό “profit taking” στο Πετρέλαιο, σε νέα χαμηλά 20ετιας το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Επιθετικές πωλήσεις σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $19500 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1090 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,35% και συνολικά από το Μάιο έχει αυξήσει το επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης.

Στην Ιαπωνία, η δραστηριότητα στον τομέα των Υπηρεσιών ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2013, στις 54 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 52,6 τον Μάιο.

“Η Γερμανική Εταιρεία Φυσικού Αερίου Uniper SE, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κυβέρνηση για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης ύψους έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ”, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας έσπευσε να εγκρίνει νομοθεσία, που θα του επιτρέπει να διασώσει τις Ενεργειακές Εταιρείες, καθώς η πίεση της Ρωσίας στις προμήθειες Φυσικού Αερίου χτυπάει τον κλάδο.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global, για την Ευρωζώνη, υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών και τις 52,0 μονάδες τον Ιούνιο, από 54,8 τον Μάιο, μία ανάσα υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 51,9.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι “οι οικονομικές προοπτικές για τη Βρετανία και τον Κόσμο έχουν δυσχεράνει από την αρχή του έτους και πρέπει οι Τράπεζες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ‘καταιγίδα".

“Πολλές από τις κορυφαίες Οικονομίες του Κόσμου θα πέσουν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες κινούνται σε επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού”, σύμφωνα με την Nomura.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Nomura αναμένει ύφεση σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Καναδά.

Οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Μάιο. To Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 1,6%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,5%.

“Η Αμερικανική Οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας επιβράδυνσης, που αποδεικνύεται χειρότερη από ότι αναμενόταν, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της πολιτικής μηδενικής ανοχής του Πεκίνου απέναντι στην πανδημία. Αν τα μακροοικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν τη διολίσθηση της Αμερικανικής Οικονομίας σε ύφεση, ο S&P 500 μπορεί να βυθιστεί στις 3000 μονάδες”, προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικούς τίτλους, έναντι 109 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.676 συμβόλαια).

Στα 3.498 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.501 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 26 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.165, 1.126 για τον Ιούλιο και 39 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.849), κινήθηκε μεταξύ 1.839 και 1.927 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 496,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Eurobank, 5.800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (14.880), Εθνική (4.105), Eurobank (9.010), Πειραιώς (7.521), ΔΕΗ (2.261), Τέρνα Ενεργειακή (790), Μυτιληναίο (1.377), Ιντρακόμ (413), Lamda Development (151), Cenergy (256), Fourli (219), MIG (5.073), Viohalco (160), ΓΕΚ (559), ΟΤΕ (439).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 93.462, Πειραιώς 22.722, MIG 28.345, Eurobank 21.095, ΔΕΗ 19.836, Εθνική 12.546.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer               NSP              Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.041.756 τεμ., (από 58.042.145 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.442.283 τεμ. (2.442.283), Eurobank 34.377.004 τεμ. (35.267.004), ΟΠΑΠ 1.736.988 τεμ. (1.412.988), Εθνική 12.187.227 τεμ. (10.487.037), Πειραιώς 2.493.558 τεμ. (2.393.558), ΟΤΕ 1.155.037 τεμ. (1.155.037).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v