Τι οπλίζει τις «αρκούδες» στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ποιες είναι οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα με βάση το διεθνές τοπίο και τα εγχώρια μέτωπα. Η πορεία προς το κλείσιμο εξαμήνου και οι παράμετροι που μπορούν να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο για την εγχώρια αγορά.

Τι οπλίζει τις «αρκούδες» στο ελληνικό χρηματιστήριο

Από χαμηλότερα επίπεδα τιμών ξεκινά η εβδομάδα, μετά τις σημαντικές απώλειες της τελευταίας και με τις διεθνείς αγορές κύριο ρυθμιστή της τάσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 825,41 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, μετά την διόρθωση κατά 4,31% διευρύνοντας την στο 7,60% από την αρχή του έτους. Απόρροια της αρνητικής πορείας της Wall Street, με ενδεικτικό το -22,90% για τον S&P500 -από την αρχή του έτους- με πτωτικά όλα τα ενδιάμεσα διαστήματα (στο 3μηνο -17,66%, στο μήνα -5,81%, στην εβδομάδα -1,99%).

Πτωτική η τάση τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μεσοπρόθεσμα στην Νέα Υόρκη με συνέπεια την σταθερή επικράτηση των πωλητών, με διαστήματα ανοδικών διορθώσεων για τους αγοραστές λειτουργώντας περισσότερο σαν ευκαιρίες διεξόδου (sell the rallies). Ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά, στις 13.126,26 ο DAX διορθώνοντας 17,37% από την αρχή του έτους.

Συνέπεια περισσότερο των διεθνών εξελίξεων η στάση των επενδυτών στο ΧΑ, με το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο στόχαστρο ξένων αλλά και εγχώριων διαχειριστών, όπως αυτή αποτυπώνεται στο μεν τραπεζικό κλάδο με απώλειες 8,53% στην εβδομάδα (και 9,74% για το 2022) στα δε blue chips με 4,43% και 7,54% αντίστοιχα. Προφανές, πως η στάση των επενδυτών δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί θεαματικά, τουλάχιστον άμεσα όσον αφορά στο «κλείσιμο» Ιουνίου και συνακόλουθα 6μηνου.

Οι λόγοι που συντρέχουν για τη μέχρι τώρα πίεση στις διεθνείς αγορές δεν φαίνεται πως αίρονται δραστικά και άμεσα, το επόμενο διάστημα. Κερδίζει έδαφος στη Fed για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β, την ώρα που η αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ΕΚΤ δοκιμάζεται στο... πεδίο των αγορών, με τους short να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και ερωτήματα ως προς την δραστικότητα τους. Θεαματική μεταβολή δεν διαφαίνεται στις συνεδριάσεις που ακολουθούν αυτή την εβδομάδα, μέχρι τέλος Ιουνίου.

Η ανακοίνωση των δεικτών μεταποίησης στις ΗΠΑ, την Τετάρτη, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών στην Ευρώπη, την Παρασκευή δεν είναι τα «κλειδιά» μίας ουσιαστικής μεταστροφής του κλίματος υπέρ των long. Κατά γενική εκτίμηση ίσως η μόνη ικανή συνθήκη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν μία θετική εξέλιξη στο «Ουκρανικό». Διακριτές οι προσπάθειες της Ευρώπης (Βερολίνου, Παρισιού, Ρώμης) για την εξεύρεση διεξόδου, ωστόσο δύσκολα να συμβεί τις συνεδριάσεις που μένουν για το «κλείσιμο» 6μηνου. Εκτός εάν... οπότε, θα ενεργοποιούνταν κινήσεις/τοποθετήσεις προεξόφλησης από long παίκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.ά.

Ενδεχομένως η λήξη 6μηνου (σε 9 συνεδριάσεις) να ενεργοποιούσε αντίρροπες δυνάμεις, εξισορρόπησης στο πλαίσιο ενός window dressing, ωστόσο μένει να φανεί εάν και με ποιες προϋποθέσεις.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ traders και επενδυτές επιχειρούν να διαφοροποιηθούν -στο βαθμό του εφικτού- κάτι που αποτυπώνεται σε ορισμένα βασικά μεγέθη. Διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, διαφαινόμενες συμφωνίες, εξελίξεις, προσδοκίες λόγω τουρισμού, οικονομικά αποτελέσματα κ.λπ. συντηρούν ένα καλύτερο- συγκριτικά πάντα- κλίμα σε επί μέρους κλάδους, τομείς δραστηριότητας.

Αυτό διαφοροποιεί εισηγμένες μεταξύ τους, δημιουργεί πολυτασική εικόνα για κλάδους, εν μέρει διαμορφώνει προϋποθέσεις για επί μέρους αγορές αλλά σε επενδυτικό πλαίσιο που από εβδομάδα σε εβδομάδα αποφέρει/δημιουργεί χαμηλότερες αποτιμήσεις. Ενδεικτικό το μέγεθος των 60,3 δισ. της χρηματιστηριακής αξίας συνολικά των εισηγμένων, με τη μεγαλύτερη αυτή της Coca Cola στα 7,92 δισ. Ομιλος, που έχει υποστεί ένα μείον 29,64% από την αρχή του έτους. Στα 7,19 δισ. η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ, που έχει χάσει ένα μόλις 1,32% στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο είναι, που σε αυτή την «ρηχή» αγορά σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις μπορούν να κάνουν την διαφορά, με πιο τελευταία την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας δισ. κινητοποίησε πολύ σημαντικά κεφάλαια (επενδυτικά αλλά και trading) στο θεαματικό 6,81% της μετοχής στα 17,73 με υψηλή ημέρας τα 18,30 ευρώ. Ανοδος με πραγματικό χρήμα και «ισχυρά χέρια», που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) από τις εξελίξεις.

Μπορεί ένα mega deal στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να κάνει την διαφορά; εν μέρει ναι, όπως ανάλογα στις περιπτώσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Motor Oil, Cenergy Holdings-Orsted (;) με κοινή την εκτίμηση πως αυτά δημιουργούν τάση, προϋποθέσεις μόχλευσης και συμβάλουν στη (μερική) διαφοροποίηση του ΧΑ ή έστω συγκεκριμένων εισηγμένων.

Εβδομάδα συνελεύσεων, αποκοπής μερισμάτων η ερχόμενη με τις Inform Lykos (0,04/μτχ), Μοτοδυναμική (0,041/μτχ), Πλαισίου (0,10/μτχ) να "κόβουν" την Τρίτη. Χωρίς το μέρισμα (0,11/μτχ) την Τετάρτη η Asco, την Παρασκευή η Mytilineos (0,42/μτχ).

Τεχνικά, για τον ΓΔ η εύκολη απώλεια των 855-850 μονάδων οδήγησε τους πωλητές έως τις 814,37 μονάδες- απ' όπου βγήκε αντίδραση- πειστική ή όχι θα επιβεβαιωθεί (ή όχι ) μόνο στην περίπτωση που καλυφθεί το πτωτικό χάσμα (859-854)

Παράμετροι, που συνεκτιμώνται: οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία (αργά το απόγευμα τα αποτελέσματα του κρίσιμου δεύτερου γύρου των βουλευτικών), το προεκλογικό κλίμα στο εσωτερικό (με τον Φίλιππο Πανταζή να αναλύει τα νεότερα) η κατάρρευση της αγοράς των cryptos.

Στο νέο παζλ για το Χρηματιστήριο και το παράθυρο των αγορών, αναφερόταν εχθές Σάββατο ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Σημαντική παράμετρος και τα ομόλογα, με ενδιαφέρουσα την ανάλυση της Wood για το που θέτει η ΕΚΤ τον πήχη για τα επιτόκια. Στο 4,035% το ελληνικό 10ετές, στο 3,674% το αντίστοιχο ιταλικό, αδιαμφισβήτητα καλοδεχούμενη εκτόνωση της αυξητικής τάσης των προηγούμενων ημερών.

Στο 3,231% το 10ετές των ΗΠΑ, συνεκτιμώντας πως αύριο Δευτέρα η Wall Street είναι κλειστή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v