Ο “όρος μαχαίρι που πέφτει” υποδηλώνει ότι η τοποθέτηση σε μια Αγορά με μεγάλη πτωτική ορμή, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, ακριβώς όπως η προσπάθεια να πιάσει κάποιος ένα πραγματικό μαχαίρι που πέφτει, καθώς είναι άγνωστη τόσο η ένταση, όσο και η διάρκεια της πτώσης.
“Μην προσπαθήσεις να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει”, είναι μία χρηματιστηριακή προτροπή – προειδοποίηση, για τους τολμηρούς traders που θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις σε κάποιο Περιουσιακό Στοιχείο, κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής υποχώρησης.
Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μαχαίρι που πέφτει ως ευκαιρία αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μια θεμελιώδη υπόθεση για την κατοχή της μετοχής”.
Δυστυχώς σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, οι περισσότερες των συνεδριάσεων έρχονται να “τιμωρήσουν τους τολμηρούς, που έσπευσαν να πιάσουν το μαχαίρι που έπεφτε”, ή αλλιώς να πάρουν βραχυπρόθεσμες μετοχικές θέσεις, ελπίζοντας να εκμεταλλευτούν μία αντίδραση των Αγορών, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Η σημερινή εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την δυσπιστία τους στην χθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση της Wall Street, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed (η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994), αλλά και τις δηλώσεις Πάουελ που ακολούθησαν και σύμφωνα με τις οποίες, “παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει και σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση”.
Εν τω μεταξύ, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2%, λίγες ώρες μετά την αύξηση της Fed.
Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα SNB αύξησε τα επιτόκια στο -0,25%, από -0,75%, για πρώτη φορά την τελευταία 15ετια σήμερα (σημαντική άνοδος για το Ελβετικό Φράγκο).
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, αλλά δήλωσε ότι “είναι έτοιμη να ‘δράσει ισχυρά’, για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 11%”. Το Βρετανικό επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η BoE αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε σήμερα την διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ένα νέο ‘μπαζούκα’ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΕΚΤ, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο, αξιοποιώντας στο μεσοδιάστημα με ‘ευελιξία’ το ‘εργαλείο’ της επανεπένδυσης ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του PEPP, με μία δύναμη πυρός 200 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους”.
Καθαρά πτωτική, όπως αναμενόταν, η σημερινή συνεδρίαση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που επέστρεψε εντόκως τα χθεσινά κέρδη, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/3/2022 (803,47 μονάδες).
Η στήλη στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν “σε προσπάθεια αντίδρασης, μάλλον τεχνικού χαρακτήρα, καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει αρνητική και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει ‘χτυπήσει συνεχόμενα limit down”.
Η προσοχή στο αυριανό triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στο αυριανό κλείσιμο θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE, FTSE Russell και Stoxx, με σημαντικότερη του FTSE All World, όπου δεν είχαμε κάποια προσθήκη ή διαγραφή, αλλά η Ελλάδα έχει το 0,04% του δείκτη περίπου και συμμετέχουν 12 μετοχές. Συγκεκριμένα οι: Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος.
Υπενθυμίζεται ότι η Εγχώρια Αγορά, εκτός του αρνητικού διεθνούς κλίματος, έχει να αντιμετωπίσει και δύο επιπλέον παράγοντες προβληματισμού, τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την αυξανόμενη πιθανότητα εκλογικών αναμετρήσεων το προσεχές Φθινόπωρο.
Επιστροφή των πιέσεων και των ανοδικών διαθέσεων για τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να ανηφορίζει στο 4,289%.
“Όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Αγορές, γνωρίζουν ότι η πτώση ποτέ δεν έρχεται προειδοποιημένα και ακόμα χειρότερα, η στιγμή που θα ξεκινήσει η καθοδική πορεία συνήθως θα βρει το χαρτοφυλάκιο 100% τοποθετημένο”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Μετά από μια μακρά περίοδο πλούσιων αποδόσεων και πολλών πετυχημένων κινήσεων, είναι λογικό να υπάρχει ένας δισταγμός στο να “γραφτεί” η ζημιά. Όλοι μιλούν με άνεση για το “stop loss”, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Ουσιαστικά πρόκειται για την παραδοχή του λάθους.
Η άρνηση της καταγραφής μιας ζημιάς δεν είναι μια κατάσταση αφύσικη. Πόσοι από εμάς είναι πρόθυμοι όχι μόνο να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, αλλά να πάρουν και το κόστος της επιλογής τους;
Ο μεγαλύτερος εχθρός των επενδυτών είναι η ελπίδα. Όλοι επενδύουν στα Χρηματιστήρια με την ελπίδα να κερδίσουν. Όταν η τάση γυρίσει, ελπίζουν να μη χάσουν. Όταν πλέον η ζημία είναι γεγονός, εκεί χρειάζεται διαχείριση: Μια απώλεια της τάξης του 10% ίσως να μη τρομάζει, όμως για να ανακτηθεί το αρχικό κεφάλαιο απαιτείται άνοδος που ποσοστιαία μεταφράζεται σε 11%. Μια απώλεια του 35%, ανακτάται με άνοδο 53,8%.
Όταν χαθεί το μισό κεφάλαιο, θα πρέπει η μετοχή να διπλασιάσει την αξία της για να έρθει στο “μία ή άλλη”. Αν οι απώλειες φθάσουν το 90%, θα πρέπει η τιμή να δεκαπλασιαστεί. Στην πιθανότητα ανάκτησης του κεφαλαίου θα πρέπει να μπει και η παράμετρος του χρόνου.
Οι μεγάλες απώλειες χρειάζονται χρόνο και πολύ υπομονή για να ανακτηθούν, αφού στην πορεία θα υπάρχουν και ενδιάμεσοι επενδυτές που θα “επιβιβαστούν” και θα “αποβιβαστούν” σε διάφορα επίπεδα.
Ένας εκ των παλαιότερων χρηματιστών έλεγε ότι “μία ‘γρήγορη ζημία’, είναι συνήθως η πιο γλυκιά”.
Αν παρόλα αυτά η καταγραφή μιας ζημιάς παραμένει μια ζόρικη διαδικασία, υπάρχει και η λύση του “πούλα τα μισά”. Με αυτό τον τρόπο το χαρτοφυλάκιο αποκτά δικαίωμα στην επιλογή.
Αν οι Αγορές συνεχίζουν να υποχωρούν, υπάρχει η δυνατότητα της τοποθέτησης σε κάποιο χαμηλότερο επίπεδο. Αν οι Αγορές ανέβουν θα μετριαστεί η απώλεια και αν η τάση εδραιωθεί μπορεί να επανεξεταστεί η αξιοποίηση της διαθέσιμης ρευστότητας.
Αν και ακούγεται θεωρητικό, το πλεονέκτημα αυτής της τακτικής είναι ότι δίνει επιλογές σε κάθε ενδεχόμενο. Ένα τοποθετημένο χαρτοφυλάκιο 100% σε μετοχές, έχει ως μόνη επιλογή την άνοδο.
Ο μεγαλύτερος εγκλωβισμός στα Χρηματιστήρια είναι ψυχολογικός. Η ψευδαίσθηση ότι αν πουλήσω γράφω την ζημία. Λάθος. Η ζημιά γράφεται κάθε μέρα, ή καλύτερα κάθε στιγμή. Και το χειρότερο είναι ότι αρκεί ένα μόνο λάθος, που θα γκρεμίσει προσπάθειες και κινήσεις ετών. Αν η λέξη λάθος ξενίζει, αντικαταστήστε τη με τη λέξη “πείσμα”, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
“Οι Αγορές τραυματίζονται αλλά δεν πεθαίνουν. Οι κωδικοί όμως;”, αναρωτιέται ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
“Η απομόχλευση έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα πετάξει εκτός αρκετές Εταιρείες που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά”, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.
Οι Κεντρικές Τράπεζες όταν βλέπουν ότι οι Οικονομίες επηρεάζονται υπέρ του δέοντος, θα κάνουν παρεμβάσεις.
Παρόλα αυτά, το δύσκολο είναι να ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό. Τα πολλά χρόνια ανάπτυξης με φτηνό χρήμα, σίγουρα έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε τόσο μεγάλη πτώση στις τιμές των ομολόγων, με καταγραφή ιστορικού ρεκόρ πτώσης και μάλιστα πριν το α΄ εξάμηνο.
Η Αγορά προεξοφλεί τα χειρότερα και πιθανόν κάπου εδώ να γίνει παρέμβαση, που το μόνο που θα καταφέρει στην παρούσα είναι ένα βραχυπρόθεσμο γρήγορο “bounce” (αναπήδηση).
Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να λυθεί μία πολύ δύσκολη εξίσωση.
Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τελείως διαφορετικά μάκρο, μιας και προερχόμαστε από μία πολύχρονη ύφεση, με τα δάνεια να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το Κρατικό χρέος είναι στον μεγαλύτερο βαθμό στην Ευρώπη, ενώ η Χώρα έχει καταφέρει να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας ένα καλό “μαξιλάρι”.
Από την άλλη είναι δεδομένο να επηρεάζεται με τόση αναταραχή στο εξωτερικό, έχοντας μπροστά της δύο πολύ σημαντικά θέματα.
Το ένα είναι οι πιθανές εκλογές, με τα funds να θέλουν να δουν πρώτα αν θα έχουμε μία σταθερή Κυβέρνηση και β) τα γεωπολιτικά θέματα με την Τουρκία.
Όλο αυτό το περιβάλλον επηρεάζει καλώς, ή κακώς βραχυπρόθεσμα την Αγορά, έστω και αν αυτή περιμένει από το νέο έτος να μπει σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα αλλάξει τελείως την εικόνα σε Χρηματιστήριο και Ομόλογα.
Τα funds θα αναγκαστούν να αγοράσουν επιπλέον θέσεις σε μετοχές και μάλιστα σε μία Αγορά που παραμένει πολύ “ρηχή”.
Αυτό ήταν και το “στοίχημα” του τελευταίου διαστήματος, με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν.
Οι απότομες αυξομειώσεις της Αγοράς θα συνεχιστούν ανάλογα με τα γεγονότα, έχοντας μαζί μας τις πιθανότητες να δούμε μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία τόσο της Οικονομίας όσο και του Χρηματιστηρίου.
Το ΑΕΠ φέτος σίγουρα θα επηρεαστεί λόγω του πολέμου παρόλα αυτά, μετά από πολλά χρόνια, τα εργαλεία που έχει η οικονομία είναι πολλά.
Να σημειωθεί από την άλλη, πως πλέον έχουμε Τράπεζες, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, μιας και τα “κόκκινα” δάνεια έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σίγουρα θα δούμε κάποια αύξηση σε αυτά, παρόλα αυτά δεν μπορούν να επηρεάσουν την μεγάλη εικόνα.
“Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντικές ‘αναταράξεις’, αλλά και ευκαιρίες για κάποιους να επενδύσουν σε καλές Εταιρείες που δείχνουν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα μεγέθη τους τα επόμενα χρόνια”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,1), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,2), Εθνική (2,8), Μυτιληναίο (2,1), ΔΕΗ (2), Alpha Bank (2), Ελ. Πετρέλαια (2), Motor Oil (2) ΤΕΝΕΡΓ (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (-5,21%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” οι Εθνική (-5,11%) και Πειραιώς (-5,83%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank (-4,81%).
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 547,07 (+0,13%) και 518,06 μονάδων (-5,18%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 518,42 (-5,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 518,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,11%.
Υπενθυμίζεται ότι όσο ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 562 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 550 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 - 490 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 573, 584 (gap), 597 - 604 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 606 (ημερήσιο “stop short”), 631 και 650 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και όπως επισημαίνει ο ESM, “μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς και του επίμονου επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών NPEs”.
Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+1,42%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,59%) και ΜΟΗ (+0,74%).
Μετά από 21 χρόνια συνεργασίας, η Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. ανακοίνωσε την πώληση του, κατά 49%, ποσοστού συμμετοχής της στο Joint Venture με την Εταιρεία “The Estée Lauder Companies”, έναντι συνολικού ποσού 55,2 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του ΣΑΡ (-3,82%) έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 7,12 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 6,19 – 6,05 ευρώ. Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κίνηση προς τα 7,82 – 8,11 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η μετοχή σε χαμηλά 55 μηνών.
Αν και ξεκίνησε επιφυλακτικά, υποχωρώντας μέχρι τα 20,10 ευρώ (-1,42%), οι αγοραστές στην μετοχή της ΕΕΕ (+1,42%) ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο τίτλος γύρισε σε θετικό πρόσημο, δίνοντας σχετικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας.
Για τη μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 20,84 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα επιστροφή των πωλητών, που θα συνδυαστεί με κλείσιμο χαμηλότερα των 19,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 60 ημερών), θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τα τεχνικά δεδομένα.
Σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,94 ευρώ (κλείσιμο 6/6) η μετοχή της Viohalco (-2,87%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν ο τίτλος θέλει να αποκαταστήσει την τεχνική του εικόνα, θα πρέπει να αφήσει πίσω του τα 4,00 (ημερήσιο “stop short”), αλλά και την ζώνη 4,25 – 4,40 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,6%), ΜΑΘΙΟ (+49,19%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+36,31%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+31,64%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από 20/6/2022 έως και 19/7/2022 πρόκειται να εκποιηθούν, κατά την περίοδο της Μεθόδου 3, 1.372.025 (ΚΟ) μετοχές της ANEK κυριότητας SAILWELL S.A., με επισπεύδουσα την INTRUM HELLAS Α.Ε. Διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, μέσω της Πήγασος ΑXΕΠΕΥ.
Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί ο κλάδος της Πληροφορικής, καθώς δείχνει ασταμάτητη η “νηοπομπή” πτωτικών συνεδριάσεων για ΕΝΤΕΡ (-8,97%), ΕΠΣΙΛ (-11,49%), REALCONS (-5,66% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά) και ΠΕΡΦ (-7,11%).
Βγήκε μικρό “bid” στην Flexopack (+1,67%).
Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (-6,34%), Πλαίσιο (-2,79%), Έλαστρον (-1,81%) και Αλουμύλ (-5,90%), έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη για Μοτοδυναμική (-6,53%) και έξι πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά για Unibios (-3,64%) και Cenergy (-6,14%).
Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΜΟΥΖΚ (+7,69%), ΠΑΙΡ (+2,40%), ΜΟΝΤΑ (+1,53%) και ΑΒΕ (+1,24%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 848 και ακόμα χειρότερα χαμηλότερα των 839 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), η “καταπακτή” προς τις 789 – 786 μονάδες παραμένει ανοιχτή. Οι αντιστάσεις στις 882 – 898 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 904 (ημερήσιο “stop short”) και 944 μονάδες (gap).
Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2054 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1950 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2090 – 2092 (gap), 2110, 2131 – 2168 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 2192 (ημερήσιο “stop short”) και 2202 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η Αγορά κατάφερε να καταγράψει ένα πτωτικό εβδομαδιαίο ‘χάσμα’ στις 854 - 863 μονάδες, κάτι που έχουμε να δούμε από την πανδημία. Σε εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε μία προσπάθεια συντήρησης των επιπέδων, με κάποιες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει συμπεριφορά Nasdaq, μιας και έχει καταγράψει χαμηλότερο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2022. Οι άνοδοι στην ‘bull market’ είναι πολύ πιο αργοί από την πτώση σε χρόνο. Όταν αυτό αλλάξει, τότε έχουμε μπει σε ‘bear market”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Θα αγοράζαμε τη μετοχή της Μυτιληναίος, η οποία έχει υποαπόδοση πρόσφατα, παρά τις θετικές προοπτικές και το τρέχον περιβάλλον προκλήσεων”, αναφέρει η Piraeus Sec.
“Οι βασικές ανησυχίες παραμένουν και γι΄ αυτό περιμένουμε ότι οι επενδυτές θα έχουν επιφυλακτική συμπεριφορά. Κάποιες τοποθετήσεις, σε συνέχεια της χθεσινής κίνησης, ίσως ισορροπήσουν την εικόνα, ενώ η τάση θα συνεχίσει να δίνεται από τις Αγορές του εξωτερικού”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.
“Στις ΗΠΑ, τελικά η αύξηση επιτοκίων διαμορφώθηκε στις 75μβ, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι τα Αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να βρεθούν στο 3,4% μέχρι το τέλος του έτους. Ήτοι, η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη σε ομόλογα και μετοχές για το ορατό μέλλον. Η όποια ανοδική αντίδραση του ΓΔΧΑ, στην ίδια πλεύση με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, θα είναι εύθραυστη, καθώς η συνολική εικόνα δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί. Ο ΑΔΜΗΕ εμφάνισε αυξημένα έσοδα στο Α΄ τρίμηνο στα 70,3 εκατ. ευρώ (3,5%), αλλά και χαμηλότερα κέρδη προ φόρων κατά 23,1%, στα 16,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυξημένων αποσβέσεων και υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.
“Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα για τις επίσημες ανακοινώσεις και τις ‘διαρροές’ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών”, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.
Από εκεί που αυτές αναφέρονταν στον πληθωρισμό ως "παροδικό", μετά αναγνώρισαν τα τιμαριθμικά ρεκόρ δεκαετιών, διαφήμισαν τις επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 25 ως 50 μονάδων βάσης, για να αρχίσει πλέον η ΕΚΤ να "αναλύει" το νέο "μπαζούκα" στήριξης των ομολόγων του Νότου.
Οι οικονομολόγοι του μέλλοντος, αλλά και οι επενδυτές του παρόντος, θα ασχοληθούν με την "ιδιοφυή” διαχείριση των Κεντρικών Τραπεζών, που θα πρέπει να ισορροπήσουν την νομισματική προσφορά μεταξύ αχαλίνωτου πληθωρισμού, υφεσιακής τροπής στην Οικονομία και υποτιμητικής κερδοσκοπίας στα Κρατικά ομόλογα.
Διάφοροι παράγοντες προσφοράς - ζήτησης στις Αγορές Ενέργειας, που οδήγησαν στις ανατιμήσεις των Πετρελαϊκών Αγαθών, κάνουν τους οδηγούς οχημάτων να επανεκτιμούν τα οφέλη του περπατήματος στην υγεία...
Οι δε Επιχειρήσεις, δε φαίνεται να διαθέτουν τρόπους αποφυγής της μετακύλισης του κόστους στους τελικούς καταναλωτές.
Στα καθ' ημάς, το Χ.Α. "χάρηκε" την αργία της Δευτέρας και ενώ στα Έξω γινόταν ο “κακός χαμός”. Από αυτή την άποψη, τυχερή η Αγορά μας, που γενικά φέτος είναι στο “δικό της Κόσμο”, αλλά για πόσο ακόμη;
“Ξινή” βγήκε η μεθεόρτια Τρίτη στον Γενικό Δείκτη, ενώ η κίνηση της Τετάρτης μάλλον έμοιαζε με “επισφαλές rebound”.
Υπό αυτές τις συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας, ψάχνουμε με τον "μεγεθυντικό φακό" Εισηγμένες που να ικανοποιούν προεπιλεγμένα διαγραμματικά χαρακτηριστικά ανοδικότητας.
Το χαμηλό του Μαρτίου στις 788 μονάδες αποτελεί το "οχυρό" που ακολουθεί μετά τις "στρογγυλές" 800 μονάδες, αλλά καλύτερα για τους επενδεδυμένους το να μη γίνει αυτή η "συνάντηση" ποτέ. Η χρηματιστηριακή ρήση "μην πιάνεις ένα μαχαίρι που πέφτει" είναι επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε μετά την πανδημία.
Καλύτερη η κατάσταση από θεμελιώδη άποψη, η οποία υποστηρίζει τις καλές Εταιρείες (δεν τις ονοματίζουμε, αλλά τις ανακαλύψαμε), χωρίς να δείχνει σημάδια πανικού, λόγω υποτιμητικού “order flow” και άγριων επενδυτικών ενστίκτων.
“Φυσικά, τα top - down θεμελιώδη (επιτόκια, γεωπολιτικά κλπ) είναι εκτός ελέγχου των Ελληνικών Εισηγμένων, οπότε το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Διοικήσεις τους είναι να ‘πλοηγήσουν τα καράβια τους σε ταραγμένα ύδατα”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).
“Η παραβολή των μωρών παρθένων, ταιριάζει απόλυτα στο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει για άλλη μια φορά στον κόσμο των Αγορών” σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.
Η θεολογική προειδοποίηση για συνεχή εγρήγορση & επαγρύπνηση για την σωτηρία των πιστών, έχει απόλυτη εφαρμογή και για την σωτηρία των χαρτοφυλακίων των εμπλεκομένων στις Αγορές.
Και για άλλη μια φορά στην Παγκόσμια οικονομική ιστορία οι “μωρές παρθένες” έκαναν την εμφάνιση τους, οδυρόμενες ότι δεν ήξεραν, δεν κατάλαβαν, δεν υπολόγισαν σωστά, γενικά δεν..
Πρώτες και καλύτερες οι Κεντρικές Τράπεζες που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα από μια 25ετη άσωτη διαχείριση πόρων, μηδενικών επιτοκίων και άστοχων αποφάσεων.
Κυβερνήσεις και Επιχειρήσεις, που εκμεταλλευόμενες τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού, σπατάλησαν χρόνο και χρήμα υπερδανειζόμενες και τώρα θα “δρέψουν τους οδυνηρούς καρπούς” των πτωχεύσεων.
Καταναλωτές που ξέχασαν τι θα πει αποταμίευση και κατανάλωναν χωρίς αύριο, αγνοώντας παντελώς τι σημαίνει επενδύω στην πραγματική Οικονομία, αλλά μέχρι και ο κουρέας της γειτονιάς μου ήξερε τα πάντα για τα Κρυπτονομίσματα και τα NFT’s..
Τα σημάδια ήταν εδώ και καιρό παρόντα και με την αρθρογραφία μας έχουμε προειδοποιήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά η πλειοψηφία επιδεικτικά τα αγνοούσε. Αρκούσε μια αφορμή για να αποδειχθεί η ρήση του W. Buffet “όταν έρχεται η άμπωτη φαίνεται η γύμνια του Βασιλιά”.
Δυστυχώς για τις “μωρές παρθένες”, οι αφορμές ήρθαν μαζεμένες, όπως η πανδημία, ο Ρώσοουκρανικός πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, για να φανεί άλλη μια φορά ότι η αγελαία συμπεριφορά των Αγορών δημιουργεί τεράστιες ζημιές, που με την σειρά τους, εξ αντανακλάσεως, παρασέρνουν και την πραγματική Οικονομία στην άβυσσο, σε μια ανατροφοδοτούμενη κρίση πολλαπλών επιπέδων, στην οποία το ερώτημα δεν είναι “αν θα γράψεις ζημιές, αλλά πόσες ζημιές θα γράψεις”.
Αυτά που ζούμε σήμερα, υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτική αστάθεια και πανδημικά επεισόδια, οι πρόγονοι μας τα είχαν ζήσει, αλλά εμείς ως άλλες “μωρές παρθένες” θεωρούσαμε δεδομένο ότι στο διηνεκές θα ζούσαμε με μηδενικά επιτόκια, μηδενικό πληθωρισμό, χαμηλές τιμές Ενέργειας (ή και δωρεάν λόγω Ανανεώσιμων Πηγών) και ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Επιπλέον η εξαΰλωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την απώλεια στις Αγορές ομολόγων & μετοχών, δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα των Αγορών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όσο αναφορά τον Ελληνικό Μικρόκοσμό μας, μετά από σχεδόν 20 χρόνια κρίσης και ενώ “βλέπαμε φως στο τούνελ”, ξαφνικά καλούμαστε να διαχειριστούμε σύνθετες κρίσεις, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε εμείς τις λύσεις. Το θετικό είναι ότι ένεκα των προηγούμενων κρίσεων έχουμε συσσωρεύσει ρευστότητα για αντέξουμε για 2 - 3 έτη, ευελπιστώντας ότι δεν θα τραβήξουν χρονικά “οι σεισμοί, οι λιμοί & οι καταποντισμοί” στην Διεθνή Οικονομία και το φως που βλέπαμε δεν ήταν το τραίνο που ερχόταν…
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ό Έλληνας έχει ασθενή μνήμη και συχνά υποκύπτει στα ίδια λάθη.
Αν στο σενάριο μας συμπεριλάβουμε τυχόν πολιτική αστάθεια από πρόωρες εκλογές, όσο και αν διαψεύδονται από την Κυβέρνηση και την διαχρονικά αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση με τον Γείτονα, επιβάλλεται να λάβουμε, αν δεν είχαμε ήδη λάβει, αυξημένα μέτρα προστασίας (ρευστότητας), εκμεταλλευόμενοι μια τεχνική ανοδική αντίδραση (bear market rally).
Όσο για τις Επιχειρήσεις και καταναλωτές που πλήττονται ήδη, θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, που αναπόφευκτα θα συνεχίζουν να αυξάνουν, δημιουργώντας νέα προβλήματα σε Τράπεζες, Επιχειρήσεις & Κρατικά Ταμεία.
Επιπλέον η αύξηση του κόστους χρήματος & των Α’ Υλών θα πιέσει τα λειτουργικά κέρδη & θα επαναξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια Επιχειρήσεων & Κρατών καθυστερώντας, ή ακυρώνοντας μεγάλο μέρος τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.
Συμπερασματικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην παραβολή υπήρξαν και οι καλά προετοιμασμένες παρθένες, που κέρδισαν μια θέση στο δείπνο με τον Κύριο και την σωτηρία τους.
Προσωπικά δεν πιστεύουμε σε εσχατολογικά σενάρια, αλλά σε μια μονότονη επανάληψη της ιστορίας, η οποία μας έχει διδάξει ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες δημιουργούνται σε καιρό κρίσεων.
“Η σωστή επιλογή τίτλων αλλά και η σωστή χρονική επιλογή εισόδου, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, θα δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους προετοιμασμένους, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα”, εκτιμά ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Ιδιαίτερα αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, όπως και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, προσπάθεια αντίδρασης από το Ευρώ.
Χρυσός και Ασήμι προσπαθούν για ψηλότερα, λίγο πάνω από τα $21180 το Bitcoin, οριακά ψηλότερα των $1120 το Ethereum.
“Bear market” και περαιτέρω πτώση στις Αγορές, βλέπει η Credit Suisse. Σύμφωνα με τον Οίκο, “ο S&P 500 μπορεί να επεκτείνει την πτώση του προς τις 3.232 μονάδες και ο Nasdaq προς τις 9.737. Για την Ευρώπη, η πτώση μόλις έχει αρχίσει, με τον Euro Stoxx 50 να δοκιμάζει την στήριξη στις 3.110 μονάδες και ακόμη χαμηλότερα, σε εύθετο χρόνο”.
“Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό της πίεσης στις Αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φέτος”, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
“Τώρα βλέπουμε αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο”, αναφέρει ο Οίκος.
Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 14,4%, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,549 εκατ. τον Μάιο, από 1,81 εκατ. τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 1,701 εκατ.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 3000, στις 229000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των αιτήσεων στις 217000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,6 δισ. ευρώ.
Μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Μυτιληναίος αναμένει η Citi, εκτιμώντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας γίνεται ο τρίτος ισότιμος πυλώνας κερδοφορίας. Η σύσταση για τη μετοχή είναι “buy”, με τιμή - στόχο στα 22 ευρώ/μετοχή.
O ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η Θυγατρική του ΟΤΕ plc, εξέδωσε σήμερα ομόλογο ύψους €150 εκατ., λήξεως Ιουνίου 2023. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 0,666% ετησίως. Το νέο ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG. Τα έσοδα από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση μέρους του ομολόγου ποσού €375 εκατ. της OTE plc, λήξεως Ιουλίου 2022.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 813,6 μονάδες (-3,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 815,2 (-2,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 815,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,82%.
Ο τζίρος στα 80,8 εκατ., από τα οποία τα 9,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και TITC.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ και Σαράντης.
Κάκιστη η τελική εικόνα με 16 ανοδικούς τίτλους, έναντι 117 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση επιστροφής των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νεότερη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (171.628 συμβόλαια), καθώς συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 2.490 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.009 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.911, 859 για τον Ιούνιο, 1.042 για τον Ιούλιο και 10 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.963), κινήθηκε μεταξύ 1.960 και 2.029,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 552,25).
Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.800 Jumbo, 10.000 Μυτιληναίος, 8.500 ΟΠΑΠ, 42.577 Πειραιώς, 191.495 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (79.339), Εθνική (11.388), Eurobank (13.010), Πειραιώς (14.950), ΔΕΗ (6.626), Cenergy (2.938), ΕΕΕ (281), Τέρνα Ενεργειακή (1.801), ΓΕΚ (1.113), Μυτιληναίο (1.276), ΟΠΑΠ (636), ΑΔΜΗΕ (723), ΕΧΑΕ (623), Lamda Development (1.426), Ελ. Πετρέλαια (390), Ιντρακόμ (4.268), Jumbo (279), ΟΤΕ (995), ΟΛΠ (117), Viohalco (2.248), Fourli (984), MIG (25.131), Ελλάκτωρα (524), TITC (384), ΕΥΔΑΠ (107).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 74.373, Πειραιώς 16.971, MIG 13.610, Eurobank 16.059.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.042.145 τεμ., (από 58.722.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.412.283 τεμ. (2.157.283), Eurobank 36.307.446 τεμ. (36.807.806), ΟΠΑΠ 1.488.501 τεμ. (1.493.040), Εθνική 10.639.784 τεμ. (10.735.108), Πειραιώς 3.089.795 τεμ. (3.129.283), ΟΤΕ 1.158.656 τεμ. (1.155.794).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.