Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα των long και το «μαξιλάρι»

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με αβαντάζ οι αγοραστές μετά τη χθεσινή αντίδραση και το θετικό κλίμα στις αγορές. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με θετική απόκλιση σε σχέση με τα blue chips. Το κλείσιμο μήνα και οι μετοχές-σηματωροί.

Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα των long και το «μαξιλάρι»

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street, μεικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, από τις 14.417,49 μονάδες ο
DAX στη Φρανκφούρτη, από 0,24% και τις 4.576 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές με πλεονέκτημα μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και τη συνδρομή αρκετών blue chips, με αποτέλεσμα η εκκίνηση να γίνεται από τις 861,98 για τον ΓΔ, από τις 2.086,95 για τον FTSE25, από τις 627,37 για τον ΔΤΡ και τις 1.474,82 μονάδες για τον FTMidCap.

Με συναλλαγές 24,214 εκατ. μτχ. αξίας 86,947 εκατ. ευρώ και ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank στην πρώτη 5άδα, με βάση τον τζίρο.

Στον ρυθμό -κυρίως- των εξελίξεων στην Ουκρανία το ΧΑΑ, όπως στο σύνολό τους οι αγορές, αλλά με τους επενδυτές να έχουν προσαρμόσει την τακτική τους, να έχουν ενσωματώσει το σημαντικότερο μέρος των μέχρι τώρα συνεπειών, την ώρα που οι προσδοκίες ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων Μόσχας-Κιέβου παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες.

Πρακτικά, μέρος της τακτικής έχει αναπροσαρμοστεί με βάση και την πολιτική της Fed, τα νεότερα στα διάφορα άλλα ανοιχτά μέτωπα, στις επιχειρηματικές διεργασίες και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Συνεπώς μείγμα παραμέτρων είναι που επηρεάζει τη στάση βραχυπρόθεσμων και επενδυτών, διαμορφώνει τη στρατηγική σε άμεσο ορίζοντα αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Αμεσα προέχει το «κλείσιμο» Μαρτίου, συνακόλουθα το «ταμείο» πρώτου 3μήνου 2022, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει αφενός για κινήσεις διαμόρφωσης καλύτερων τιμών, αφετέρου για την αξιοποίηση τιμών-σημείων εισόδου ενόψει του Απριλίου.

Στα καθ' ημάς, ο τραπεζικός παραμένει κλάδος-κλειδί, με τον ΔΤΡ σε θετική απόκλιση σε σχέση με τα blue chips και αυτός, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Κατ' αρχάς μηδενίζοντας την αρνητική απόδοση (-1,89%) τριμήνου, στην περίπτωση που ο κλαδικός δείκτης υπερβεί τις 640 μονάδες. Οριο/αντίσταση που σε περίπτωση πειστικής υπέρβασης θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις, προφανώς- να αποτελέσει σημείο αναφοράς για προσέγγιση των 700 μονάδων τον Απρίλιο.

Θα τα δούμε, κάνοντας «ταμείο» την Πέμπτη και ξεκινώντας την Παρασκευή για ακόμη έναν μήνα αυξημένης μεταβλητότητας, ευκαιριών και ρίσκου.

Μετοχές-σηματωροί για θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως λ.χ. ο ΟΤΕ θα προσεχθούν ενόψει «κλεισίματος» 3μήνου.

Ειδικότερα ο ΟΤΕ στα 16,40 ευρώ μετρά οριακά θετική μεταβολή (0,89%) από την αρχή του έτους, ο ΟΠΑΠ στα 13,15 ευρώ είναι 5,45% υψηλότερα, τα ΕΛΠΕ κατά 15,43% κ.ο.κ. για μετοχές με συν για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Το πιθανότερο είναι πως εντολές τελευταίας στιγμής θα ενεργοποιηθούν και σήμερα-Πέμπτη, με γνώμονα και τις επιχειρηματικές διεργασίες, τα οικονομικά αποτελέσματα, τις προβλέψεις για το 2022.

Από αυτή την άποψη, με ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση των αναλυτών από τη διοίκηση της AEGEAN, εισηγμένη-σηματωρός ενός καίριου πυλώνα του ΑΕΠ.

Η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων παραμένει σημείο αναφοράς, καθώς λειτουργεί σαν μαξιλάρι απορρόφησης πωλήσεων σε αυτή τη φάση της αγοράς. Με κλάδο-ρυθμιστή τον τραπεζικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v