Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αντίδραση και η δύσκολη συνέχεια

Θετικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα και οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας. Τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα και στην ΕΚΤ. Ποια είναι τα τεχνικά όρια κίνησης για το ΧΑ.

Χρηματιστήριο: Η αντίδραση και η δύσκολη συνέχεια

Μια από τις σημαντικότερες ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η σημερινή. Με ανησυχίες αλλά και κάποιες πρώτες προσδοκίες, με αρνητικές αλλά και ενθαρρυντικές ενδείξεις και για τις αγορές.

Ηδη, μία κατ' αρχάς προσπάθεια προεξόφλησης επιχειρήθηκε χθες και τελεσφόρησε. Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με την τάση να φθάνει μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ισχυρή αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη στις 822,97 από το χαμηλό ημέρας των 797,97 μονάδων. Κλάδος-μοχλός αυτής της κίνησης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 558,74 από τις 532,01 μονάδες.

Με Alpha Bank, Εθνική και Eurobank η κίνηση αλλά και σημαντικές ανάσες κυρίως από ΟΤΕ και Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και -επιτέλους- μία πρώτη αντίδραση από την Coca Cola/hbc.
Στα 111,428 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με 50,399 εκατ. μετοχές.

Με αυτά η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, με τις αγορές της Ασίας να έχουν προηγηθεί με ισχυρή αντίδραση. Σύνοδος κορυφής, με την Ευρώπη να αποφασίζει για νέα -δεύτερη, μετά την πανδημία λόγω Covid-19- ενιαία αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης. Θα συμφωνηθεί μία κάποιας μορφής κοινή χρηματοδότηση, μέσω μίας ενιαίας έκδοσης/ανάληψης χρέους; Κάτι σαν ευρω-ομόλογο, όπως έγραψε προ διημέρου το Bloomberg; Θα δείξει.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να σφίξει τη νομισματική πολιτική της περισσότερο απ' όσο αντέχουν οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, συνακόλουθα οι ελληνικοί τίτλοι θα παραμείνουν επιλέξιμοι για όσο χρειαστεί. Κάλυψη/εγγύηση της Φρανκφούρτης προς την Αθήνα, που συντηρεί σε λογικές τιμές την απόδοση των κρατικών ομολόγων, τάση που σε εύθετο επενδυτικό χρόνο θα διευκολύνει τον ΟΔΔΗΧ στην απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού (για 12 δισ., με τα πρώτα 3 δισ. να αντλούνται με 1,82% στα μέσα Ιανουαρίου).

Στην Αττάλεια νέος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας-Κιέβου, αναβαθμισμένος αυτή την φορά -σε επίπεδο ΥΠΕΞ-, με τη διεθνή κοινότητα να επενδύει αρκετά σε αυτόν, προκειμένου να εξευρεθεί διέξοδος, να σταματήσει η (κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο) καταστροφή.

Με επιφυλάξεις αλλά και προσδοκίες η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα. Με κάποιο πρώτο... φως σε αυτή τη στροφή της διαδρομής στη σήραγγα, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση πως ακόμη και εάν συμφωνήσουν Ρωσία-Ουκρανία, οι δραματικές επιπτώσεις (και) στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο αφήνουν βαρύ αποτύπωμα σε βάθος χρόνου. Εκταση, σοβαρότητα και διάρκεια αυτών των συνεπειών που δεν είναι δυνατόν να «τιμολογηθεί» επακριβώς ακόμη.

Τουλάχιστον ας πάρουν (και) οι επενδυτές κάποιες βαθιές ανάσες, ζωογόνες για την πολύ δύσκολη συνέχεια.
Στο καθαρά τεχνικό και βραχυπρόθεσμο, γνώμονάς μας παραμένει ένα κλείσιμο εβδομάδας σε επίπεδα (τουλάχιστον) υψηλότερα των 833 μονάδων.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, στο ΧΑΑ βγήκε η πρώτη σοβαρή αντίδραση στη σφοδρή πτώση των τελευταίων ημερών, με το Intraday να δίνει αγοραστικό σήμα και ο (ημερήσιος) RSI να βγαίνει από υπερπουλημένη ζώνη. Αυτό έχει συμβεί 5 ακόμα φορές από τον Οκτώβριο του 2021. Ο RSI δεν είναι αγοραστικό σήμα, αλλά μία ένδειξη.

Όσο ο ΓΔ διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις 845 μονάδες (μειούμενο), η τάση είναι επιθετική και σε πρώτη φάση χρειάζεται επιβεβαίωση. Οι επενδυτές χρειάζονται έναν σχηματισμό και ένα αγοραστικό σήμα. Ωστόσο κίνηση της μορφής V είναι αρκετά σπάνια.

Περισσότερα τεχνικά/διαδικαστικά και συνεχής ροή/παρακολούθηση -όπως καθημερινά γίνεται- στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v