Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα δεδομένα στο χρηματιστήριο μετά την αντίδραση

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 822 μονάδες και οι ανάσες για τραπεζικό κλάδο, ΔΕΗ και Coca Cola. Ποια blue chips δεν ακολούθησαν την κίνηση. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Στα 112,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Τα νέα δεδομένα στο χρηματιστήριο μετά την αντίδραση

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως “η ψυχολογία των ‘buyers’ ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα πως, ‘διαπιστώνει την ύπαρξη προόδου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία και στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της Κυβέρνησης του Κιέβου”.

Την κίνηση των Ευρωπαϊκών δεικτών, επόμενο ήταν να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που επιχείρησε αντίδραση από τα χθεσινά χαμηλά 13 μηνών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ οι αγοραστές έδειξαν τις προθέσεις τους από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς με Α.Μ.Ε.Μ. ξεκίνησαν τις συναλλαγές οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, “η μεταβλητότητα ήλθε για να μείνει, λόγω του υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου, ενώ προσοχή χρειάζεται και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, λόγω της διαγραφής των Ρωσικών μετοχών. Σύμφωνα με τον Οίκο θα επηρεαστούν όλοι οι δείκτες και μεταξύ αυτών ο Standard Greece. Πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει αντικατάσταση μετοχών, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες Ελληνικές μετοχές, ή θα αυξηθεί η στάθμιση των μετοχών που μένουν μετά τη διαγραφή”.

Μένοντας στο rebalancing και κρίνοντας από το τζίρο που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, αυτό μάλλον δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αν συνυπολογιστεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 99,9 εκατ. και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στα 111,7 εκατ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, αρκετοί από τους Δεικτοβαρείς τίτλους υποχώρησαν σε σχετικά χαμηλότερα, οπότε μάλλον κάποιες λίγες εκροές σημειώθηκαν.

Στο επίκεντρο θα παραμείνει η μετοχή της ΕΕΕ (+5,12%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “σεβόμαστε την απόφαση της ‘The Coca-Cola Company’ και εργαζόμαστε σε στενή ευθυγράμμιση για την εφαρμογή της. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, των πελατών και των προμηθευτών μας στη Ρωσία. Η σχέση μας με την ‘The Coca-Cola Company’ παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία στις υπόλοιπες Αγορές μας”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση, “για την Coca Cola HBC η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές Αγορές. Πέρυσι οι δύο αυτές Χώρες απορρόφησαν το 1/5 του συνολικού όγκου των πωλήσεων της, δηλαδή 510,6 εκατ. units (ένα unit αντιπροσωπεύει 5,678 λίτρα, ή 24 μερίδες) όταν στο σύνολο της χρήσης σε όλες τις Αγορές που δραστηριοποιείται, ο όγκος πωλήσεών της άγγιξε τα 2,412 δισ. units”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Jumbo (+3,02%), δικαιολογούν την αντίδραση της μετοχής από τα πρόσφατα χαμηλά.

Μειώσεις θέσεων στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αργή αναρρίχηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 2,366%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,23% (στο -0,40% η απόδοση στην δημοπρασία Δεκεμβρίου 2021, αντίστοιχης χρονικής διάρκειας).

“Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αφήνει ελάχιστους κλάδους ‘ασυγκίνητους’, με αποτέλεσμα η ένταση των ρευστοποιήσεων να αποκτάει συστημικά χαρακτηριστικά αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η “ατυχία” της Ελληνικής Αγοράς έχει να κάνει και με το ότι κάποια ενεργά Ξένα Επενδυτικά Κεφάλαια, μικρού σχετικά μεγέθους, που επενδύουν στις Αναδυόμενες Αγορές, είναι υποχρεωμένα να εμφανίσουν τις θέσεις τους σε Ρωσικές μετοχές σε μηδενική αποτίμηση, εφόσον έχει παύσει η διαπραγμάτευσή τους. Αυτόματα η αποτίμηση στις μετοχές που έχουν στην Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερη στάθμιση και οι τοποθετήσεις τους θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε ποσοστά κάτω από 10%, επί του συνόλου του συνολικού επενδεδυμένου χαρτοφυλακίου, βάσει του διαχειριστικού καταστατικού τους. Την ίδια στιγμή οι ρευστοποιήσεις μεριδίων βγάζουν μια επιπλέον προσφορά μετοχών και σε συνδυασμό με τις “ανοικτές” θέσεις που είναι εκτεθειμένες σε “margin calls” εντείνουν τις πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά σε αυτές τις τέσσερις εβδομάδες πτώσης έχουμε ήδη δει την Alpha Bank και τη ΔΕΗ να διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές των περυσινών Α.Μ.Κ. και σε απόσταση αναπνοής από την Α.Μ.Κ. την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα η Πειραιώς διαπραγματεύεται μόλις 100 εκατ. ευρώ πάνω από το σύνολο των κεφαλαίων που συγκέντρωσε με την αύξηση που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο.

Τα περιθώρια Διύλισης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και η προοπτική του ανοίγματος του Ιράν θα αλλάξει τα δεδομένα προς το θετικότερο για όλο τον κλάδο.

Το Αλουμίνιο βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά, με ιδιαίτερα ευνοϊκή ισοτιμία Δολαρίου και premia παράδοσης για τους Παραγωγούς.

Η συγκυρία της αύξησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ Πανευρωπαϊκά, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στη Cenergy.

Τα Ακίνητα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού θα διατηρήσουν την αξία τους, ενώ την ίδια στιγμή η Lamda βρέθηκε 26% κάτω από εσωτερική της αξία και 14% κάτω από την τιμή της Α.Μ.Κ. του 2020.

“Η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αν αφαιρεθεί το ποσοστό που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, βρέθηκε χαμηλότερα από… 200 εκατ. ευρώ”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (7,2 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,1), ΟΠΑΠ (4,3), Eurobank (3,1), ΔΕΗ (2,9), Εθνική (2,6), Alpha Bank (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Μυτιληναίος (2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την λήξη των συναλλαγών να τις βρίσκει κοντά στα υψηλά ημέρας και με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για το “come back” των αγοραστών, έστω και αν αυτό κρίνεται αμφιβόλου επενδυτικού ορίζοντα (Alpha Bank +8,42%, Εθνική +7,71%, Eurobank +6,96%, Πειραιώς +9,32%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 566,14 μονάδες (+9,34%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 565,09 (+9,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 558,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,91%.

Για τον ΔΤΡ, οι αντιστάσεις στις 573 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), 580 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 585 – 592 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 626, 670, 688, 719 (gap) και 732 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 490 μονάδες, θα ανοίξει η “καταπακτή” για minimum υποχώρηση προς τις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πώληση του 5,1% της Grivalia Hospitality, στις Eurolife Ζωής, M&G και Grivalia Management, έναντι συνολικού τιμήματος 15,88 εκατ. ευρώ, προχωρά η Eurobank ενώ, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, θα υπογραφεί τροποποιημένη συμφωνία μετόχων. Μετά την πώληση του ποσοστού, η Eurobank θα κατέχει το 19,9% της Εταιρείας και επομένως δεν θα την ενοποιεί. Λόγω της κατάργησης των ειδικών δικαιωμάτων μετοχών, που κατέχει, η Eurobank δικαιούται, με βάση την τροποποιημένη συμφωνία μετόχων, ειδική διανομή ίση με €9.250.000, η οποία είναι πληρωτέα από την Grivalia Hospitality, κατά την πραγματοποίηση συγκεκριμένων εταιρικών πράξεων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί στη νέα συμφωνία μετόχων, όπως ενδεικτικά η καταβολή οποιουδήποτε μερίσματος, ή άλλη διανομή στους μετόχους της Grivalia Hospitality μέχρι την 5η επέτειο από την ολοκλήρωση της συναλλαγής”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αβεβαιότητα σε δύο κρίσιμα Τραπεζικά μέτωπα προκαλεί το σφυροκόπημα της ενεργειακής κρίσης, με τις Διοικήσεις των Τραπεζών να ανησυχούν, αφενός για πιθανό νέο κύμα ‘κόκκινων’ δανείων και αφετέρου για τις προοπτικές των καταθέσεων. ‘Όλα θα κριθούν από τη διάρκεια της ενεργειακής αποσταθεροποίησης, αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαίο Τραπεζικό στέλεχος και εκτιμά πως θα υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στο μέτωπο της εξυπηρέτησης δανείων, όχι οριζόντιες, αλλά εστιασμένες στα ευάλωτα κομμάτια, τα γνωστά και ως αβέβαιης είσπραξης, των δανειακών χαρτοφυλακίων, τόσο στο Retail όσο και στα Μικρομεσαία επιχειρηματικά”.

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Από την πλευρά των κερδισμένων ημέρας, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+6,11%), ΑΔΜΗΕ (+6,02%), ΒΙΟ (+6,81%), ΚΟΥΕΣ (+7%) και ΛΑΜΔΑ (+6,28%).

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒ-“ στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της ΔΕΗ, θέτοντας σταθερό outlook. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, “η αξιολόγηση αντανακλά το ευμετάβλητο ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την υψηλή μόχλευση και τις ολοένα και πιο αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της Εταιρείας, καθώς προσπαθεί να μεταβεί σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα και να απομακρυνθεί από τον Λιγνίτη. Αντανακλά επίσης την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ στην Εγχώρια Αγορά”.

Να σημειωθεί ότι χθες, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο τίτλος της ΔΕΗ (+6,11%) βρέθηκε σε χαμηλά 12μηνου, για να ακολουθήσει η σημερινή αντίδραση, με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της τα 7,80 και τα 8,61 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και να κινηθεί προς τα 9,00 ευρώ. Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών, τα 6,90 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,66%) έχει υποχωρήσει σε χαμηλά διετίας, δείχνει αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, ακολουθώντας την χρηματιστηριακή “μοίρα” των Εισηγμένων, που έχουν Ξένο βασικό μέτοχο.

Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 16,84 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν ο τίτλος συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 14,56 ευρώ.

Σε χαμηλά 16 μηνών βρέθηκε χθες ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+6,02%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να δώσει μία πρώτη αντίδραση. Μόνο αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2,38 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), θε επιστρέψουν οι ελπίδες για κίνηση προς τα 2,45, 2,56 – 2,58 και 2,64 ευρώ (gap).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,39%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή, θα προτείνει το ΔΣ της Ιντεάλ (+11,58%) στην επικείμενη ετήσια τακτική γ.σ., μετά την υψηλή κερδοφορία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει ο Όμιλος. Ειδικότερα, θα προταθεί αρχικά μια αύξηση ονομαστικής αξίας κατά 0,07 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και στη συνέχεια μια ισόποση μείωσή της προκειμένου να υλοποιηθεί η επιστροφή κεφαλαίου”.

Από εκεί και πέρα, παρουσία πωλητών σε ΣΠΙ (-5,45%), ΚΤΗΛΑ (-3,39%) και ΑΝΕΚ (-1,25%).

Από τα χαμηλά 16 μηνών ανέκαμψε ο Fourlis (+4,02%), από τα χαμηλά 13 μηνών η Frigoglass (+18,89%) από τα χαμηλά 12μηνου η ΚΛΜ (+7,88%) και από τα χαμηλά διμήνου οι Cenergy (+9,92%) και Realcons (+5,02%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιντρακόμ (+6,62%) και Άβαξ (+2,94%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Intralot (+7,55%), που συνεχίζει να μαζεύεται.

Με θετική ημερήσια μεταβολή, αλλά θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΞΥΛΠ (+16,67%), ΕΠΙΛΚ (+7,27%), ΚΑΜΠ (+8,7%), ΜΟΥΖΚ (+6,37%), ΔΡΟΜΕ (+2,24%), ΜΕΡΚΟ (+2,49%), ΑΣΤΑΚ (+5,26%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+4,17%), ΚΥΡΙΟ (+0,74%), ΜΑΘΙΟ (+5,88%), ΙΑΤΡ (+5,08%), ΚΕΚΡ (+3,18%), ΠΑΙΡ (+3,97%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,85%), ΟΛΘ (+2,92%), ΔΟΜΙΚ (+0,72%), ΑΣΚΟ (+3,09%), ΛΟΓΟΣ (+2,06%) και ΓΕΒΚΑ (+2,91%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις 820 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 810 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805, 777 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 749 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 855, 891 – 902 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 940 – 944 (gap) και 973 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι στηρίξεις στις 1967 – 1959, 1930 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 1911 – 1907, 1899 και 1850 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2090, 2157 – 2177 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2200, 2231, 2305 (gap) και 2324 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε πως η διάθεση για αποφυγή ρίσκου και η υψηλή μεταβλητότητα λόγω της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου θα διατηρηθούν”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“H Αγορά έδωσε την πρώτη σοβαρή αντίδραση, στην σφοδρή πτώση των τελευταίων ημερών με το Intraday να δίνει αγοραστικό σήμα και ο ημερήσιος rsi κατάφερε να βγει από την υπέρ πουλημένη ζώνη. Αυτό έχει συμβεί 5 ακόμα φορές από τον Οκτώβριο του 2021. Ο rsi δεν είναι αγοραστικό σήμα αλλά μία ένδειξη. Όσο η Αγορά κλείνει κάτω από τις 845 μονάδες (μειούμενο), η τάση είναι επιθετική και σε πρώτη φάση χρειάζεται κατοχύρωση. Η Αγορά χρειάζεται έναν σχηματισμό και ένα αγοραστικό σήμα. Η κίνηση V είναι αρκετά σπάνια. Να θυμίσουμε ότι αν ο Μάρτιος καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 856 μονάδες, διασώζεται το μηνιαίο ‘long’ μας. Ένα γεγονός μπορεί αν δώσει υπερβολή στην Αγορά, αλλά χρειάζεται χρόνος για να πείσει ότι έχει αλλάξει η μεγάλη τάση. Οι σπασμωδικές κινήσεις, όταν δεν γίνονται στην ώρα τους, το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι σημαντικές απώλειες”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το πρόσφατο ‘sell off’ έχει δελεάσει τους αγοραστές, ωστόσο η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη”, σημειώνει η Eurobank Eq.

“Παρά την ανώμαλη πορεία, οι βραχυπρόθεσμες υπερβολές στις αποτιμήσεις μπορεί να δημιουργήσουν χώρο για μία ανάσα και να δελεάσουν τους επενδυτές να αγοράσουν στα υπερπουλημένα επίπεδα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market), με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 891 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 760 μονάδες. Η Μυτιληναίος κέρδισε νέα σύμβαση πώλησης Ενέργειας από Σύστημα Αποθήκευσης, στην Ιταλική δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024. Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στην Εταιρεία σύμβαση αγοράς δυναμικότητας διάρκειας 15 ετών και τιμήματος €70.000/MW/έτος για ένα έργο που βρίσκεται στο Μπρίντιζι. Το έργο Μπρίντιζι είναι ένα Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, παρέχοντας περίπου 50 MWh στο Δίκτυο. Το έργο έχει αναπτυχθεί, σχεδιαστεί και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για το 2023. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν σθεναρά τη στρατηγική θέση της Εταιρείας στην Ιταλική Αγορά Ενέργειας, καθώς, ήδη από το 2021, ο Τομέας RSD έχει αναλάβει 2 Έργα (25MW και 6 MW) κατά τη δημοπρασία Τerna Fast reserve 2021. Η κατασκευή των έργων θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οπότε και θα αρχίσουν να παρέχουν Υπηρεσίες Fast Reserve στο Ιταλικό Δίκτυο από το 2023, έως το 2027. Όσον αφορά τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή, όπου η Μυτιληναίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αναδόχους Παγκοσμίως, ο Τομέας RSD έχει υπογράψει 2 νέες ολοκληρωμένες συμβάσεις BESS με τον μακροχρόνια Εταίρο του Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έργα – Abroath και Coupar που βρίσκονται στη Σκωτία – έχουν συνολική παραγωγή ισχύος 75MW με αποθήκευση Ενέργειας 75MWh, χρησιμοποιώντας μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η εκτέλεση των έργων έχει ήδη προχωρήσει και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε θετικοί για την μετοχή, λόγω της ανόδου της τιμής του Αλουμινίου και του Δολαρίου και λόγω της διασποράς των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Η Jumbo ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στα €305 εκατ. (+46%) το 2021, υψηλότερα από το consensus κατά 17%. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε €832 εκατ. (+19,87%) το 2021. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αμυντική στρατηγική που ακολούθησε η Διοίκηση στη διαχείριση των αποθεμάτων, που οδήγησε το μικτό περιθώριο κέρδους το 2021 σε 55,7%, από 51,8% το 2020. Ακόμα το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €190 εκατ. περίπου και ανήλθε στα €549 εκατ. Όσον αφορά τις πωλήσεις του Ομίλου τον Φεβρουάριο 2022 αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας αύξηση στην Ελλάδα κατά 82%, στην Κύπρο κατά 3,5%, ενώ στην Βουλγαρία κατέγραψαν μείωση κατά 25% και στην Ρουμανία κατέγραψαν μείωση κατά 18% περίπου σε ετήσια βάση. Η τάση που παρουσιάζει ο Μάρτιος του 2022 είναι εξαιρετικά θετική, καθώς κατά τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, σχεδόν όλο το Δίκτυο των καταστημάτων στην Ελλάδα παρέμεινε κλειστό και τα καταστήματα στη Βουλγαρία παρέμειναν κλειστά κατά περίπου το 1/3 του Μαρτίου του 2021. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Διοίκηση εκτιμά ότι εάν επικρατήσουν οι τρέχουσες τάσεις, οι σωρευτικές πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι ανοδικές κατά διψήφιο ποσοστό (+15%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επιπλέον, η απόφαση των Αρχών να άρουν τους περιορισμούς στο Λιανεμπόριο στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, μπορεί να βοηθήσουν τις πωλήσεις. Εξαιρετικά αποτελέσματα, με μεγάλη αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, των λειτουργικών κερδών και του καθαρού ταμείου. Ωστόσο, οι Αγορές των Βαλκανίων παρουσιάζουν αδυναμία μέχρι στιγμής. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή”, σημειώνει η Merit Sec.

“Το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει από τις επιπτώσεις των εκατέρωθεν κυρώσεων αρχίζει να ξεκαθαρίζει, αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της Jumbo δείχνουν ότι το 2021 ήταν μια καλή χρονιά με EBITDA 305 εκατ. ευρώ, μέγεθος που ξεπερνά και εκείνα του 2019. Η προσεκτική διαχείριση των αποθεμάτων οδήγησε σε μικτό περιθώριο 55,7%, έναντι 51,8% το 2020. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι το καθαρό ταμείο ανήλθε στα 549 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη παραμένει σταθερά μια από τις βασικές μας επενδυτικές επιλογές”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Είναι πλέον προφανές, ότι η παρατεταμένη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ροκανίζοντας τις προβλέψεις για το έτος. Ο πόλεμος, οι κυρώσεις, τα embargo και η απαγόρευση εξαγωγών κάποιων Ρωσικών Πρώτων Υλών, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές σε ολόκληρο το φάσμα των Εμπορευμάτων, κάνοντας όλο και πιο πιθανά τα σενάρια στασιμοπληθωρισμού”, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Στο κομμάτι της Ενέργειας, το embargo της Αμερικής στο Ρωσικό Πετρέλαιο έφερε τις τιμές σε δεκαπενταετή υψηλά και τα $130 το βαρέλι.

Η στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης είναι πλέον αδύνατον να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, με μια άμεση Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να είναι πλέον επιβεβλημένη.

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές, έχουν ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους (-10%) μετά την εισβολή και βρίσκονται σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Μια διορθωτική κίνηση θα μπορούσε πολύ εύκολα να πραγματοποιηθεί από αυτά τα επίπεδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως η πτωτική κίνηση έχει ολοκληρωθεί.

Και ο ΓΔΧΑ παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, πραγματοποιώντας μια αναμενόμενη αντίδραση από τις υπερπουλημένες ζώνες τιμών. Η παρούσα κίνηση δεν βελτιώνει σε καμία περίπτωση την διαγραμματική εικόνα της Αγοράς, με την ζώνη των 840 - 850 μονάδων να αποτελεί σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τον ΓΔ. Ψηλότερα, στις 880 μονάδες εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση, με τις 780 μονάδες να διαμορφώνουν το επόμενο “οχυρό” στήριξης.

Την πολύμηνη πλαγιοανοδική τάση απώλεσε και ο δείκτης Τραπεζών, με την διορθωτική κίνηση να “σημαδεύει” τις 575 - 585 μονάδες. Περεταίρω βελτίωση της κατάστασης θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στις 620 μονάδες, ενώ η σημαντικότερη ζώνη στήριξης διαμορφώνεται από τις 500 - 490 μονάδες του ΔΤΡ.

“Το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι εξελίξεις καταιγιστικές, καθιστώντας την οποιαδήποτε πρόβλεψη αδύνατη. Όπως έχουν τα πράγματα, μια συνθηκολόγηση της Ουκρανίας κρίνεται απαραίτητη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τα αιτήματα της Ρωσίας να είναι πλέον γνωστά. Το μόνο σίγουρο είναι πως σχεδόν πάντα σε τέτοια γεγονότα οι Αγορές υπεραντιδρούν με τις πωλήσεις πανικού, δημιουργώντας έτσι πολλές ευκαιρίες” όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Μόνο ο Αυστραλός ASX 200 (+1,04%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Σε χαμηλό 16 μηνών ο Nikkei.

Η Αγορά της Νότιας Κορέας παρέμεινε κλειστή για τις Προεδρικές εκλογές.

Με διαθέσεις ανοδικού τινάγματος η Ευρώπη, θετικός βηματισμός και από τους δείκτες της Wall Street.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης το Ευρώ.

Διορθώνουν Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $42200 το Bitcoin, πάνω από τα $2750 το Ethereum.

Οι επενδυτές αναμένουν το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα περιγράφει τη στρατηγική της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα Κρυπτονομίσματα.

Τo Χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό. Η διακοπή των συναλλαγών, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Χώρας.

To Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση Νικελίου διακόπτεται μέχρι την Παρασκευή.

“Η πώληση Ξένων Νομισμάτων αναστέλλεται στη Ρωσία ως την 9η Σεπτεμβρίου. Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε Ξένο Νόμισμα στις Ρωσικές Τράπεζες, θα περιοριστεί στα $10000 ως την 9η Σεπτεμβρίου”, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.

Το Κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, η Ενωμένη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι “Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα προς την Κρατικοποίηση των Περιουσιών των Ξένων Εταιρειών, που αποχωρούν από τη Χώρα. Οι Εταιρείες στις οποίες έχουν μερίδιο πάνω από 25% Ξένοι από ‘μη φιλικά Κράτη’ περιέρχονται σε εξωτερική διαχείριση, για να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας και να σωθούν θέσεις εργασίας. Οι Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει ότι φεύγουν από τη Ρωσία, μπορούν να αρνηθούν να μπουν σε καθεστώς διαχείρισης, αν εντός πέντε ημερών επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους, ή πουλήσουν τις μετοχές, με τον όρο ότι θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι”.

“Ο Ευρωπαϊκός Τομέας Κοινής Ωφέλειας βρίσκεται υπό πίεση, λόγω της έκθεσής του σε Ρωσικές προμήθειες Φυσικού Αερίου και μέτρα και αντίμετρα που προκύπτουν από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”, αναφέρει η Fitch Ratings.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε εκ νέου την Ρωσία “C”, από “Β”. Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση, “σε αυτή την κατηγορία δεν δίνει πρόταση για outlook, ενώ πιστεύει ότι μια πτώχευση της Χώρας είναι άμεση”.

“Καταστροφικά μέτρα κατά των Κινεζικών Εταιρειών που αψηφούν τις Ρωσικές κυρώσεις, θα μπορούσαν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες”, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Οι ανοικτές θέσεις εργασίας ήταν περισσότερες από τους διαθέσιμους εργαζομένους κατά 5 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε σε έκθεσή του, οι ανοικτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν οριακά στα 11,26 εκατομμύρια. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για 10,9 εκατομμύρια.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 827,11 μονάδες (+4,74%). Στις 17.00 βρέθηκες στις 827,03 (+4,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 822,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,22%.

Ο τζίρος στα 111,7 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΣΑΡ ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Quest και στο χαμηλό οι Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Σαφώς καλύτερη των αμέσως προηγουμένων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 115 ανοδικές μετοχές, έναντι 13 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.576 συμβόλαια).

Στα 2.200 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.978 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 2 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.354, 1.194 για τον Μάρτιο και 160 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.980), κινήθηκε μεταξύ 1.929,75 και 1.990 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 521).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελ. Πετρέλαια, 19.258 ΟΠΑΠ, 10.198 ΕΕΕ, 23.682 Jumbo, 6.500 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (16.724), Εθνική (6.979), Eurobank (5.941), Πειραιώς (5.938), ΔΕΗ (1.025), Μυτιληναίο (616), ΑΔΜΗΕ (165), Ελλάκτωρα (260), ΕΕΕ (165), Cenergy (570), Lamda Development (597), Viohalco (284), ΟΤΕ (243), ΟΠΑΠ (237), Ελ. Πετρέλαια (103), ΓΕΚ (148), Fourli (184), Jumbo (230), MIG (322), ΕΧΑΕ (422), Ιντρακόμ (936), Τέρνα Ενεργειακή (341).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 67.804, Πειραιώς 28.413, Εθνική 25.344, MIG 33.630, Cenergy 10.188, Eurobank 44.963, ΔΕΗ 14.937, Ελλάκτωρα 10.897.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP                Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,50%

2022-02-24

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.529.343 τεμ., (από 57.329.724 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.628.438 τεμ. (2.768.438), Eurobank 49.077.867 τεμ. (48.205.867), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.618.788 τεμ. (6.601.272), Πειραιώς 5.437.481 τεμ. (5.437.481), ΟΤΕ 2.597.176 τεμ. (2.590.052), ΑΔΜΗΕ 2.280.509 τεμ. (2.280.509).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v