Βύθιση κάτω από τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη ετεροχρονισμένη πτώση άνω του 3% για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω επιχείρησης ανάκαμψης στις ευρωαγορές. Σε τράπεζες, Coca Cola, ΟΤΕ, ΔΕΗ, οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ποιες μετοχές επιμένουν ανοδικά.

Βύθιση κάτω από τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια για ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά, ετεροχρονισμένη αγελαία διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τη μεταβλητότητα στα ύψη, με τις ακραίες διακυμάνσεις κύριο χαρακτηριστικό των εντολών από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, οι επενδυτές επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ενδεικτική η αντίδραση για τον DAX από τις 12.672 προς τις 13.030 μονάδες, με τα futures του S&P500 από το μείον 1,15% να «γυρνούν» προς τις 4.205 μονάδες.

Αυτά εκτός, γιατί εντός οι πωλητές σπεύδουν να καλύψουν τη χθεσινή αργία, ενεργοποιώντας ρευστοποιήσεις με το... καλημέρα της συνεδρίασης.

Ετεροχρονισμένη συνέχεια στο ξεπούλημα της Παρασκευής, με θεσμικούς διαχειριστές να πρωτοστατούν στην ομοβροντία πωλήσεων στην πλειονότητα των τραπεζικών, blue chips. Ενδεικτικό το ότι στα πρώτα 30' της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 22,2 εκατ. σε διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως τις 794,30 μονάδες.

Κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά οι περισσότερες εντολές, αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 516,76 και τον FTSE25 έως τις 1.901,60 μονάδες.

Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε την ισχυρή διόρθωση στο ΧΑ -την ώρα που τα ευρωπαϊκά «γύριζαν] ανοδικά- σε μαρκέ εντολές που είχαν δοθεί από την Παρασκευή κυρίως από την πλευρά διαχειριστών που τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες έχουν εκροές στα αμοιβαία χαρτοφυλάκιά τους.

Παράλληλα πωλητές συνέχισαν και ορισμένα ξένα funds κυρίως με εντολές σε μετοχές όπως λ.χ. της Coca Cola αλλά και εισηγμένων που επηρεάζονται από την επιδείνωση του κλίματος, για παράδειγμα στον τουρισμό, με το έως μείον 8,98% της Aegean ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί από την πλευρά αρκετών διαχειριστών, επενδυτών.

Ωστόσο, το αγελαίο ξεπούλημα θέσεων, τη στιγμή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρείται διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης, επιβεβαιώνει τη «ρηχότητα» της αγοράς μας.

Μετά το μίνι sell off του πρώτου ημιώρου, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και λόγω της μεταβλητότητας που διευκολύνει τις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μαζευτεί -κάπως- η αρχική διόρθωση.

Μεταβλητότητα, ρίσκο στα ύψη, με ταχύτατη ροή συναλλαγών, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Σε μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank οι περισσότερες συναλλαγές, αλλά και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, OTE, Jumbo, Mytilineos, Πειραιώς, Motor Oil, Lamda Development, Aegean κ.α.

Jumbo στα 13,28 (2,15%) και Sarantis στα 7 (1,45%), οι μόνες δύο από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Αλλά και Motor Oil (13,39), Mytilineos (13,95), Quest (17,64), ΟΛΠ (15,26), με απώλειες -συγκριτικά- μικρότερες της αγοράς.

Στα 32,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 11:15 καθώς η ροή εντολών συνεχίζεται από την πλευρά των πωλητών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v