Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα επίδειξη δύναμης από τους αγοραστές

Ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο και ισχυρά κέρδη για Viohalco, Aegean Mytilineos, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο με τις συναλλαγές στα 89,8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Νέα επίδειξη δύναμης από τους αγοραστές

Σε θετικό κλίμα, αλλά σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για τη νομισματική πολιτική, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η προσοχή των Traders και στο “μεγάλο μαγαζί” της Wall Street καθώς, παρά τα χθεσινοβραδινά σημαντικά κέρδη, ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με αξιοπρόσεκτες απώλειες. Ο Dow Jones έχασε 3,32% σε μηνιαία βάση, ο S&P 500 5,26% και ο Nasdaq αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο με μηνιαίες απώλειες 8,98% (η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020).

Τον θετικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 23 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 25/2/2020 και στις 717,24 μονάδες).

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το “rotation” των θετικών πρωταγωνιστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με σαφώς πιο επιφυλακτικούς τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και η μάχη, “κεφάλι με κεφάλι”, όσον αφορά τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των ΔΕΗ (3,3 δισ.), ΑΛΦΑ (3,2) και ΕΤΕ (3,2).

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζοντας ότι, “ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, ενώ υπάρχουν και ‘εφεδρείες στα βαριά χαρτιά’ που θα μπορούσαν να στηρίξουν, λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων, μία ανοδική κίνηση”.

Εννοείται ότι ένα deal, θα έδινε περαιτέρω ανοδικά “καύσιμα” στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ιδιαίτερα αν ο εξαγοραζόμενος ήταν Εισηγμένη Εταιρεία, καθώς θα έδειχνε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν και τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Μένοντας στο τελευταίο και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “η δυνατότητα μιας μικρής Οικονομίας να ακολουθεί τις τάσεις των επιχειρηματικών συμφωνιών στο εξωτερικό και να επιτυγχάνει υψηλά τιμήματα πώλησης είναι μια επιτυχία, μια έμπρακτη αναγνώριση αξίας, που τοποθετεί τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στον χάρτη των εν δυνάμει στόχων εξαγορών, από μεγάλους Παίκτες της Αγοράς”.

Σε αυτή την κλίμακα, η πώληση των μειοψηφιών της Viva, ήλθε σε συνέχεια της πώλησης της Chipita, της Pharmathen, του ΔΕΔΔΗΕ και της Wind. Συνολικά το μέγεθος των επιχειρηματικών συναλλαγών που αφορούσαν Ελληνικές Επιχειρήσεις, ή Κρατικές Υποδομές ξεπέρασε, το 2021, τα 14 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε μια τόσο υψηλή δραστηριότητα έχουν να κάνουν με το κόστος χρηματοδότησης, αλλά και τα υψηλά τιμήματα στα οποία έκλεισαν οι συμφωνίες.

Διεθνώς, η σχέση των λειτουργικών κερδών προς την αξία της Επιχείρησης (EV/EBITDA) έφθασε το 2021 τις 13 φορές, μια σχέση όχι άσχετη και τους πολλαπλασιαστές κερδών που παρατηρήθηκαν στα Χρηματιστήρια. Σε αυτή τη σχέση, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες φάνηκαν διατεθειμένοι να “παραδώσουν τα κλειδιά” της Επιχείρησης, απολαμβάνοντας τα προεξοφλημένα κέρδη πολλών δεκαετιών.

Ωστόσο πέρα από το κόστος των κεφαλαίων και τα υψηλά τιμήματα πώλησης, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που φαίνεται να οδηγούν τις κινήσεις: Η Τεχνολογία και η Καινοτομία είναι δύο στοιχεία που δημιουργούν ενδιαφέρον, ειδικά αν πρόκειται για τομείς που αλλάζουν τα θεμελιώδη ενός κλάδου.

Σε μικρότερο, αλλά όχι αμελητέο βαθμό οι αγοραστές δίνουν προτεραιότητα στο ρυθμιστικό περιβάλλον και την καθετοποίησή τους, περιορίζοντας τη μεταβλητότητα που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις των Πρώτων Υλών.

Το 2022 μπορεί να μην συνεχίσει στην ίδια ένταση, αφού το κόστος χρήματος αναμένεται να ανέβει, κάνοντας πιο απαιτητική την απόδοση των κεφαλαίων.

Οι κλάδοι που βρίσκονται στη Χώρα μας στο επίκεντρο, περιστρέφονται γύρω από τις εισροές του Ταμείου Ανάπτυξης και τους παραδοσιακούς κλάδους του Τουρισμού και των Τροφίμων. Εστιάζοντας λίγο περισσότερο, θα αναμέναμε η Πληροφορική να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, όπως και η Ενέργεια.

Το ίδιο ισχύει και τα Εμπορικά και Οικιστικά Ακίνητα, καθώς και για τις αναπτύξεις που συνδέονται με Υποδομές (logistics, παραχωρήσεις κλπ).

Ήδη πάντως η ατζέντα της χρονιάς είναι αρκετά γεμάτη: Εκτός από τις συμφωνημένες συναλλαγές των POS των Τραπεζών, έρχονται κινήσεις στην Πληροφορική οι οποίες θα αυξήσουν τα μεγέθη των εταιριών.

Οι εξαγορές στον κλάδο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της Αγοράς, θα προκύψουν αναγκαστικά, αφού το υπάρχον δυναμικό δεν είναι επαρκές για να καλύψει, σε ολιγομελείς Εταιρείες, την ανάγκη που υπάρχει για την υλοποίηση των έργων Πληροφορικής που έρχονται.

Η πώληση της Attica Group αναμένεται επίσης να κινητοποιήσει σημαντικούς Παίκτες στην Αγορά του Τουρισμού.

Στο Χρηματοοικονομικό χώρο, ο κλάδος των Ασφαλειών φαίνεται να ξαναμπαίνει στο επίκεντρο, μετά την εξαγορά της Metlife από τη ΝΝ.

Αττική Οδός και Ελ. Βενιζέλος, θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τα τιμήματα που θα δοθούν, καθώς ήδη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από στρατηγικούς και οικονομικούς επενδυτές.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος δύσκολα θα μείνει εκτός από ένα κύκλο εξαγορών, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί μετοχικά, σε έναν εκ των τεσσάρων μεγάλων Ομίλων.

“Το ντόμινο εξαγορών έχει ξεκινήσει και αυτή θα είναι μια κομβική χρονιά για τις επιχειρηματικές ισορροπίες, που θα επικρατήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως το ‘εύκολο χρήμα’ έχει βγει από την Αγορά, οι αποτιμήσεις δεν είναι στα επίπεδα του 2012. Επομένως το παιχνίδι πλέον έχει μεταφερθεί στις ‘μεγάλες τσέπες’. Ανάλογα θα είναι και τα μεγέθη των τιμημάτων”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 11,1 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,8 δισ. ευρώ), Eurobank (3,8), ΔΕΗ (3,3), Εθνική (3,2), Alpha Bank (3,2) και Μυτιληναίος (2,2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να συντάσσεται με την πλευρά των “buyers” (Alpha Bank +2,14%, Εθνική +1,72%, Eurobank +1,05%, Πειραιώς +1,28%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 694,92 μονάδες (+2,51%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 690,03 (+1,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 688,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,6%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 623 μονάδων. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 688 μονάδων, θα μεταφέρει τις “αψιμαχίες” μεταξύ “buyers” και “sellers”, στο ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, με απώτερο στόχο τις 770 μονάδες. Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 623 μονάδων, που δεν διαφαίνεται στην παρούσα φάση, θα αφήσει περιθώρια υποχώρησης προς τις 608 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 577 – 570 μονάδων (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην πώληση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 150 - 200 εκατ. ευρώ, μέσης αξίας 70.000 ευρώ το τεμάχιο, που έχουν τιτλοποιηθεί με το πακέτο ‘Galaxy’ (σ.σ. της Alpha Bank) στην Εταιρεία Brook Lane, προχώρησε τον Ιανουάριο το σχετικό SPV. Τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πακέτου ‘Galaxy’, έχει αναλάβει η Cepal”.

Υπέρ των αγοραστών συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με λίγες “κόκκινες” εξαιρέσεις, όπως οι ΑΔΜΗΕ (-0,60%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,88%), ΚΟΥΕΣ (-3,30%), ΛΑΜΔΑ (-0,14%), ΜΠΕΛΑ (-0,76%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,31%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Quest (-3,30%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €1,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,1875 ανά μετοχή).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+4,55%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 7μηνου. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη 5,80 – 5,91, ενώ η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 5,17 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

“Ντουμπλάρισε τις ανοδικές συνεδριάσεις και ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,37%).

Για να “αλλάξει πίστα” θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 6,70 ευρώ, ανοίγοντας περιθώρια για κίνηση προς τα 6,90 – 7,00 και 8,00 – 8,40 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 6,17, 6,05 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την μετοχή της Motor Oil (+2,25%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα σε “πράσινο φόντο”. Θετική ένδειξη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 14,30 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 14,50 – 14,60 και 15,00 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 14,02 και επόμενη και σημαντικότερη στη ζώνη 13,95 – 13,80 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,58%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Επόμενη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 13,80 – 14,00 ευρώ. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο χαμηλότερα των 12,39 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεση στήριξη στα 12,76 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Viohalco (+4,60%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και απειλώντας τα υψηλά 8μηνου. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,10 ευρώ, θα δώσει minimum κίνηση προς τα 5,20 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 4,69 (ημερήσιο “stop long”) – 4,60 και 4,45 – 4,33 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, έχει πάρει απόσταση η ΥΑΛΚΟ (+106%), ακολουθούμενη από ΒΙΟΤ (+50,27%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+34,08%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 20% οι ΠΑΙΡ (+29,18%), REALCONS (+27,91%), ΒΥΤΕ (+27,62%), CENER (+20,65%), ΛΑΒΙ (+22,41%), ΚΥΡΙΟ (+26,56%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+20,81%), ΜΟΤΟ (+22,62%), ΦΙΕΡ (+24,15%), ΑΛΦΑ (+26,14%), ΕΤΕ (+21,08%), ΣΑΤΟΚ (+27,78%) και ΛΕΒΚ (+21,95%).

Από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε. (-7,69%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,4983451618 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,4734279037 ανά μετοχή).

Στις 3 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ευρωσύμβουλοι (-0,79%) με το δικαίωμα προτίμησης, ενώ η αποκοπή του δικαιώματος και η προσαρμογή της τιμής της μετοχής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Ιντεάλ (+2,72%).

Κινήσεις “profit taking” στον Κυριακούλη (-1,22%).

Μία ανάσα από τα υψηλά 171 μηνών η Byte (+0,55%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Attica Group (-0,90%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-0,57%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Άβακα (+1,63%, είχε προηγηθεί “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων).

Βγήκε “bid” σε Δρομέα (+3,27%), Performance (+2,55%) και Πετρόπουλο (+2,54%).

Αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,74 ευρώ (κλείσιμο 10/1), στην Premia (+2,52%).

Προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Realcons (+1,10%), Entersoft (+1,42%), ενώ ισοφάρισε τα ιστορικά υψηλά η Profile (+0,90%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΔΟΥΡΟ (+17,24%), ΑΝΔΡΟ (+3,21%), ΛΑΜΨΑ (+2,86%), ΒΙΟΚΑ (+0,67%), ΕΛΓΕΚ (+1,87%), ΠΛΑΚΡ (+1,11%), ΜΕΡΚΟ (+1,24%), ΜΟΝΤΑ (+2,33%) και ΠΡΔ (+2,78%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Παπουτσάνης (+2,63%), Μαθιός (+0,88%), CPI (+3,38%), Ιντρακόμ (+0,93%), ΣΙΔΜΑ (+4,62%) και Λιβάνης (+5,26%).

Παρουσία πωλητών σε ΛΑΝΑΚ (-6,90%), ΡΕΒΟΙΛ (-2,68%), ΜΙΝ (-3,15%), ΕΛΒΕ (-0,83%), ΒΙΟΣΚ (-0,31%), ΦΡΙΓΟ (-0,60%), ΠΛΑΘ (-0,80%), ΕΛΙΝ (-1,58%) και ΣΑΤΟΚ (-12,88%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησαν να αντιδράσουν Ιατρικό (+3,16%) και Centric (+1,37%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Epsilon Net (+2%).

Story διαρκείας”, βλέπουν οι λίγοι που παίρνουν θέσεις στην Yalco (-8,04%). Μόνο για υπομονετικούς (!).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 911 (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 906 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 900 – 897 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), υπερέχει το σενάριο που θέλει κίνηση προς τετραψήφια νούμερα, με ενδιάμεση αντίσταση στις 960 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 897, οι επόμενες στηρίξεις στις 888 και 882 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο στόχαστρο των αγοραστών οι 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Αντίθετα οι πωλητές στοχεύουν να δοκιμάσουν τις στηρίξεις στις 2245 (απλός ΚΜΟ 90 ημερών), 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2195 (ημερήσιο “stop long”), 2170 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2125 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών)

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αντιστάθηκε επιτυχώς τις προηγούμενες δύσκολες ημέρες και πέτυχε τελικά μια αξιοσημείωτη θετική επίδοση τον Ιανουάριο, όταν μετοχές και ομόλογα υποχωρούσαν στις Διεθνείς Αγορές. Η διατήρηση του ανοδικού momentum δημιουργεί προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση της περιοχής των 950 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μετά την ισχυρή πορεία του Ιανουαρίου (περίπου 5%), το θετικό momentum θα συνεχιστεί”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Η Αγορά θα διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, λόγω της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στην Ευρώπη”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Σε νέο υψηλό σχεδόν 2 ετών έκλεισε ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ηγείται των αποδόσεων από την αρχή του έτους. Ωστόσο, αναμένουμε εξομάλυνση της ανοδικής κλίσης του ΔΤΡ το επόμενο διάστημα και αυξημένη πιθανότητα ‘παράδοσης της σκυτάλης’ των αποδόσεων σε άλλες Δεικτοβαρείς Εισηγμένες” επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“To 2004 η Ελληνική Εθνική ομάδα αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως όλοι θυμόμαστε. Με την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ, καταστρώθηκε μια πετυχημένη στρατηγική που βασιζόταν στην καλή άμυνα, ώστε να μη δεχθεί γκολ. Όταν δε δόθηκε η ευκαιρία, ιδιαίτερα στα τελευταία λεπτά, γίνονταν αντεπιθέσεις με στόχο το γκολ. Έχοντας και την τύχη με το μέρος μας, στα κρίσιμα παιχνίδια, σκοράραμε και κερδίσαμε τους αγώνες, με τους ξεχωριστούς παίκτες της εποχής να πετυχαίνουν ένα ανεπανάληπτο θρίαμβο”, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Κάπως έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να πετύχει θετικές επιδόσεις κατά τον 1ο μήνα του έτους (+4,86% ο ΓΔ), όταν μετοχές - ομόλογα και Κρυπτονομίσματα κατέγραψαν παντού αρνητικές επιδόσεις. Με το μέσο ύψος συναλλαγών να φτάνει τα 80,4 εκατ. ευρώ (+23,7% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο), το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στις 957,60 μονάδες (υψηλή επίδοση 7ετιας). Ταυτόχρονα, στις συνεδριάσεις που συγχρονιζόταν με την πτώση των Διεθνών Αγορών, πέτυχε να αμυνθεί με το ΓΔ να υποχωρεί μόνο μέχρι τις 913,4 μονάδες. Με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο (+17,92%) και την επιλεκτική συμμετοχή και άλλων τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εκπληρώθηκε έτσι το “January effect”, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που όλοι διατυπώναμε για θετικό ξεκίνημα, καθώς οι “μαύροι κύκνοι” σωρεύονταν.

Η εξήγηση σχετίζεται με την ολοένα και περισσότερο εδραιούμενη πεποίθηση, ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει τις υψηλές επιδόσεις του και κατά το 2022. Το αναλυτικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους μετά το +9% - +9,5% για το 2021, θα σημειωθεί επίδοση +4,5% - +5% για το 2022: η συνέχιση της εξωστρέφειας, οι υψηλές επενδύσεις, η αυξημένη κατανάλωση, ο υψηλότερος Τουρισμός μεταξύ άλλων.

Θα χρειαστεί ωστόσο να υποχωρήσει η πανδημία, να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και πάνω από όλα να αναβαθμιστεί το παραγωγικό υπόδειγμα της Χώρας, για να γίνει η Χώρα πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις, υλοποιώντας τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

Αν και η κακοκαιρία έδειξε ότι οι παθογένειες συνεχίζουν να παραμένουν, οι Ξένοι συνεχίζουν να βλέπουν με αισιοδοξία τις ελπιδοφόρες προοπτικές της. Με τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, να διατυπώνει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και να αναφέρεται και σε “άλλα σχέδια που έχουμε για την Ελλάδα” κατά την επίσκεψή του, μετά την ολοκλήρωση του deal με τη ViVa Wallet.

Ίσως γιατί οι Ξένοι γνωρίζουν ότι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο καταστροφών, η Ελληνική Οικονομία πορεύεται ανοδικά, όπως αυτό έγινε μετά τη 10ετια του ’40, αλλά και μετά την ήττα του 1897, σύμφωνα με την περιγραφή του καθηγητή Στάθη Καλύβα στο βιβλίο του “Θρίαμβοι και Καταστροφές”.

Με τα δεδομένα αυτά, ο ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστήριου, σύντομα μπορεί να ξεπεράσει τις 950 μονάδες, με τις εισροές των κεφαλαίων να πυκνώνουν, καθώς η τιμολόγηση τόσο των Τραπεζών, όσο και πολλών Δεικτοβαρών τίτλων παραμένει με discount, σε σχέση με άλλους ομοειδείς τίτλους στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες προοπτικές για τα μεγέθη τους.

“Την ίδια ώρα ωστόσο, οι κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον παραμένουν σοβαροί: ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ (στο 5,8% το Δεκέμβριο) αναμένεται να αναγκάσει τη Federal να αποφασίσει επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα επιτόκιά της το 2022. Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία η κρίση κορυφώνεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για την έκβασή της. Συνθήκες που θα συντηρήσουν υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον και αυξημένη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, που ασφαλώς θα επηρεάζουν και την πορεία και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Προβάδισμα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία σε Χονγκ Κονγκ, Ηπειρωτική Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές, από τους δείκτες στην Wall Street.

Θετικά τα πρόσημα για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, μεγαλύτερα για το Ασήμι, πάνω από τα $39000 το Bitcoin, πάνω από τα $2790 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο 0,1%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων, ενώ ανακοίνωσε τη διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις σε όλη τη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Αγοράς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Από την άλλη πλευρά, η μηνιαία μεταβολή παρουσίασε χαμηλότερη επίδοση, με τον δείκτη να υποχωρεί έως και 5,5%, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ισχυρό ξεκίνημα, αλλά η Αγορά Ακινήτων αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, καθώς εντείνεται η κρίση του κόστους ζωής”, σύμφωνα με την Nationwide Building Society. Η μέση αξία ενός σπιτιού αυξήθηκε 0,8% από τον Δεκέμβριο, στις 255.556 Βρετανικές Λίρες ($343.671). Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 11,2% (η μεγαλύτερη άνοδος μήνα Ιανουάριο εδώ και 17 χρόνια). Και τα δύο στοιχεία ήταν ισχυρότερα από ότι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ανέκτησε κάποια δυναμική η μεταποίηση στην Ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς. Ο τελικός δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο (το πιο υψηλό από τον Αύγουστο), έναντι αρχικής εκτίμησης για 59 μονάδες κι ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στις 58 μονάδες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ήταν 7,0%, από 7,1% έναν μήνα πριν και από 8,2% τον Δεκέμβριο του 2020. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,4% τον Δεκέμβριο του 2021, από 6,5% έναν μήνα πριν και από 7,5% τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το Χ.Α. τον Ιανουάριο και μαζί με την Αγορά της Βραζιλίας ήταν οι κορυφαίοι μετοχικοί δείκτες σε απόδοση τον πρώτο μήνα του έτους, ενώ από τα επιμέρους Περιουσιακά Στοιχεία και δείκτες, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είχαν την υψηλότερη απόδοση. Το μεγαλύτερο θέμα της Αγοράς τον Ιανουάριο, ήταν η πιο αυστηρή στροφή στις Κεντρικές Τράπεζες, ως απάντηση στον συνεχιζόμενο και επίμονο πληθωρισμό, με τη Fed ειδικότερα να είναι στην πρώτη γραμμή”, εξηγεί η Deutsche Bank.

Η JP Morgan παραμένει αισιόδοξη για τις Ελληνικές Τράπεζες το 2022 και επισημαίνει τις Alpha, Eurobank και ΕΤΕ με συστάσεις “υπεραπόδοσης”. Η προτίμηση της JP Morgan, στην Περιοχή CEEMEA, (Central & Eastern Europe, Middle East and Africa) είναι οι Ρωσικές, οι Τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και οι Ελληνικές Τράπεζες.

Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 949,7 μονάδες (+1,38%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 947,41 (+1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 947,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,19%.

Ο τζίρος στα 89,6 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ και ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Σαράντης και TITC.

Προς το τέλος πήραν κάποια διαφορά οι ανοδικές μετοχές (77), έναντι των πτωτικών (51), ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.418 συμβόλαια).

Στα 2.421 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.536 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 732, 692 για τον Φεβρουάριο και 40 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.298,75), κινήθηκε μεταξύ 2.286,25 και 2.313,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 682).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.521), Εθνική (3.185), Eurobank (8.140), Πειραιώς (4.020), ΔΕΗ (504), MIG (215), Μυτιληναίο (433), Motor Oil (236), ΟΠΑΠ (249), Τέρνα Ενεργειακή (100), Cenergy (148), Lamda Development (192), Viohalco (450), Ελλάκτωρα (240), ΓΕΚ (178), ΟΤΕ (249).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 73.391, Πειραιώς 37.475, Εθνική 28.754, MIG 31.605, Cenergy 10.984, Eurobank 32.894, ΔΕΗ 20.101, Ελλάκτωρα 10.413.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                     NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,69%

2022-01-03

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,51%

 

2022-01-18

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,78%

2022-01-05

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.409.309 τεμ., (από 61.879.220 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.138.054 τεμ. (2.157.438), Eurobank 44.931.707 τεμ. (45.081.707), ΟΠΑΠ 1.383.004 τεμ. (1.383.004), Εθνική 7.397.585 τεμ. (7.582.591), Πειραιώς 6.174.218 τεμ. (6.286.550), ΟΤΕ 2.551.303 τεμ. (2.536.558), ΑΔΜΗΕ 2.025.815 τεμ. (2.025.815).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v