Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι περιθώρια ανόδου έχουν οι τράπεζες

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρεμιέρα στον Φεβρουάριο με το δεξί θα επιχειρήσουν οι «παίκτες». Μοχλός ανόδου οι τράπεζες, με φανερή τη μετακύλιση ρευστότητας σε blue chips. Η διαφορά τάσης με τις ξένες αγορές και τα πονταρίσματα.

Χρηματιστήριο: Τι περιθώρια ανόδου έχουν οι τράπεζες

Με διαφορά τάσης μεταξύ διεθνών και Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκινά ο Φεβρουάριος.

Από τις 4.515,55 μονάδες ο S&P500, από τις 15.471,20 ο DAX και από τις 936,77 ο Γενικός Δείκτης.

Σε διόρθωση Νέα Υόρκη και από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, σε άνοδο η Αθήνα μετά από μία σημαντική αντίδραση μεγάλου μέρους της αγοράς, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Με αυτή τη θετική για τους αγοραστές διαφοροποίηση ξεκινά ο Φεβρουάριος, μήνας προσδοκιών αλλά και ανησυχιών, διάσταση που προοιωνίζεται συντήρηση της μεταβλητότητας για το επόμενο διάστημα.

Την ανοδική αντίδραση της Wall Street προς το κλείσιμο Ιανουαρίου και το χθεσινό 1,89% του S&P500 θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν οι αγοραστές, προκειμένου -κατ' αρχάς- να διασφαλίσουν τα μετόπισθεν και εάν τους δοθούν αφορμές, να δοκιμάσουν την προσέγγιση-υπέρβαση των 940-945 μονάδων.

Με 17,92% «έτρεξε» ο τραπεζικός κλάδος τον Ιανουάριο, με σημαντικές καθαρές εισροές, εμφανή την παρουσία ξένων -ειδικά αμερικανικών- επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με Alpha Bank, Εθνική στις θέσεις οδηγού, με αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση της αποτίμησής τους. Πλέον τρεις έχουν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 3 δισ., Eurobank (3,72 ), Εθνική (3,19), Alpha Βank (3,12), με την ισχύ μόχλευσης των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν τον Ιανουάριο να μπορούν να κάνουν τη διαφορά αυτό τον μήνα.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ η πειστική υπέρβαση των 685 (σε «κλείσιμο») θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 720 και 740 μονάδες, που είναι ο αρχικός κύριος στόχος των αγοραστών. Με τον ΔΤΡ σε υψηλά 2ετίας και την Εθνική σε τοπική κορυφή 4ετίας, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που υπολείπεται των blue chips και έχει (δυνητικά) το μεγαλύτερο περιθώριο υπεραπόδοσης.

Ωστόσο, πρακτικά, σε αυτά ή και λίγο υψηλότερες τιμές πολύ πιθανά να ενεργοποιηθούν πωλήσεις περισσότερες των αγορών, αν και βραχυπρόθεσμα η στάση των επενδυτών θα εξαρτηθεί και από τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Παράλληλα πιθανότατα θα συνεχισθεί το ποντάρισμα ενόψει της (3μηνιαίας) αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, οι όποιες μεταβολές θα ισχύσουν από Τρίτη 1 Μαρτίου).

Όπως και η μετακύλιση -σταδιακά- ρευστότητας (υπεραξιών) από τραπεζικά χαρτιά σε blue chips, με σειρά εξ αυτών να εμφανίζουν ήδη ενδείξεις αυτής της αλλαγής. Aegean, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, Quest είναι περιπτώσεις ενδεικτικές. Στα 19,42 (2,43%) η μετοχή της Quest, σε διαπραγμάτευση, σήμερα, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (1,25 ευρώ/μτχ. μεικτό, καταβλητέο στις 7 Φεβρουαρίου) διαμορφώνοντας 6,11% απόδοση.

Να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγκρίθηκαν η αμκ της εισηγμένης Ευρωσύμβουλοι και η έκδοση ομολογιακού (ύψους 100 εκατ.) της ναυτιλιακής ποντοπόρου Safe Bulkers (συμφερόντων Πόλυ Χατζηϊωάννου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v